Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamabruna

DZIDZIUSIE Z WRZESNIA 2012- zapraszamy do rozmow o nich!:-)

Polecane posty

A i piszcie , co wasze dzieci potrafia nowego pokazac czy powiedziec:). Albo jak sie smiesznie zachowuja. Moj pokazuje na przedmioty, ktore chce zeby mu dac. Dzis dostal jedno ciasteczko i zaraz po zjedzeniu pokazal na pudelko, ze chce drugie. To samo z piciem. Gdy chce pic pokazuje na kubeczek.:).

Hej . Ja mleko podaje ciagle w butelce ze smoczkiem i mysle ze nie bede dawala w kubeczku :-) moj bardzo lubi pic z kubusia watera sam . . Piotrus nauczyl sie robic myju myju raczki , mowi wkoncu mama i jestem bardzo szczesliwa , bardzo lubi psy i ciagle jak je widzi pokazuje i szczeka po swojemu :-) , tez pokazuje jaka chce zabaweczke. :-) . A to jaka Mamo Bruna dzieli cie odleglosc z mama ?? :-) w jakim miescie ty a twoja mieszkacie jesli mozna wiedziec .

Lubi mowic nie i tata :-) lub oczywiscie da :-) dzisiaj spacerze strasznie byl rozgadany , i wszedzie go bylo slychac . Jak tylko uslyszy piosenke lub jakas melodie to tany tany robi i buja sie na boki . ;-) nauczyl sie jeszcze mowic cycy , bardzo ogolnie by karmil wszystkich .

Witam Jesli chodzi o nocnikowanie, to dalej jest tak jak, pisałam wcześniej. Ania potrafi mowic tata, koko, ojejej, gugu, baba, papa. Szuka kota, jak go wołam, jak kota zobaczy, to mowi koko, wie, co to piłeczka, turla do mnie, umie papa, brawo. Wie, co to znaczy nie wolno. Ja sie nie stresuje tym, ze Ania cos potrafi a cos nie. Uwazam, ze wszystko w swoim czasie i kazde dziecko jest inne. I tak wczesnie zaczela chodzic, a teraz to juz prawie smiga. Tak ja i mąż jesteśmy wysocy - ja 1,76 m, mąż 1,98 m. Dlatego Ania też jest wysoka, wyrasta mi szybko z ubranek. Weekend minął bardzo szybko, jak zwykle. Wiem, że w Polsce były upały, u nas jest teraz troszkę chłodniej. Ranki i wieczory są już zimne i muszę Ani nakładać długi rękaw i sweterek. Ania chyba jako jedna z pierwszych będzie miała 1 urodzinki, bo robimy je 1 wrzesnia. Zaproszenia już powysyłane. Robimy imprezę u nas w domu dla najbliższej rodziny i znajomych - w sumie koło 30 osób. MamoBruna musze sie pochwalić że w końcu u nas też pomału remont dobiega końca! nawet nie wiecie jak się cieszę, dwa lata siedzimy w remoncie, mieszkamy w syfie, a tu narescie koniec. Do urodzin Ani prawie wszystko bedzie zrobione, zostaną drobne rzeczy, ale to juz nie bedzie sie spieszyc. Obiecalismy sobie, ze po imprezie kazda niedziela bedzie wolna - bo maz nawet w niedziele remontowal, no i pojedziemy gdzies w pazdzierniku na weekend na krotkie wakacje. Andzia ja lubie taka salatke - szynka, ser zolty, ogorek konserwowy, czerwona fasola, papryka - to w kostke i do tego majonez. I gratuluje postepow maluszkow. Daje mleko jeszcze w butelce. Od tygodnia Ania przesypia mi całe noce. Fajnie znow jest spac. Dlatego nocne karmienie mi odpadlo i przez to daje jej mleko na sniadanie, a wczesniej jadla kaszke. Wiem, ze dzieci w tym wieku powinny pic mleko 3 razy na dobe. Ania pije 2 mleka na dobe - teraz na kolacje i sniadanie. Czy wiecie moze ile mleka powinno pic roczne dziecko? Tutaj w Stanach formule pije sie tylko do roczku a potem daje sie normalne mleko. Wiec wkrotce zaczne Ani je wprowadzac, ale w razie czego zorientowalam sie, ze te mleko co Ania pije, to isnieje jeszcze w wersji dla dzieci do 18 miesiaca zycia, wiec w razie czego bede mogla kupic. Czy Wasze dzieci samodzielnie juz jedza czy je karmicie? Ja wole sama karmic, bo jest po prostu szybciej i Ania sie bardziej najada. Czasem jej dam cos do rączki. Ech a co my mamy powiedziec jak mieszkamy za granicą? Męża cała rodzina jest w Polsce, moja mama też w Polsce, tu mam ojca i kuzynów, ale to nie to samo. Moja mama ciagle placze, ze ja tak daleko jestem i ze nie może do nas przyjechać. To znaczy byla u nas kilka razy, ale to wszystko są ogromne koszty biletu no i inne sprawy. Zaluje, ze nie mamy nikogo do pomocy przy Ani i brakuje mi rodziny. Mamo Piotrusia to tez moje ulubione imie :)

Czesc dziewczyny:) My sie na jakis czas zegnamy, wyjezdzamy na poltorej tygodnia na urlopik i z dostepem do netu raczej srednio bedzie. KIP my urodzinki troche predzej bedziemy mieli bo 28,08:) Milenka tez tego samego dnia. Chyba Wiki Hickary jeszcze szybciej z tego co kojarze...ale to Hickary musi potwierdzic, ale ostatnio cos ucichla. Na psy Rojber mowi cos ala au..jego wersja hau:) na koty cos ala tek jak slyszy sygnal karetki itp to tez nasladuje syrene.. lubi mowic nie, dada mowi jak chce isc na dwor..nie wiem skad mu sie to wzielo bo sam z siebie zaczal my tak nie mowilismy...jeszcze papa, baba, mama tata i am.. no i ja :) i rozne zbitki plus swoje wlasne slowa Robi rozne smieszne miny, uwielbia zaczepiac i rozsmieszac... sam sobie czasem bije brawo... nowe hobby to zapalanie swiatla KIP to Ania ma po kim byc wysoka:) To sporawa impreze robicie:) Duzy dom macie? super ze juz prawie po remoncie bedziecie mogli w koncu odetchnac Ja nadal czekam na moment kiedy bedzie mozna sie wyspac...wszystko przede mna;) Co do ilosci mleka to z tego co kojarze do roku 750 ml po roku zalecane jest 500 ml mleka. Rojber czesciowo je samodzielnie, czesciowo ja mu pomagam Ta druga wersja jest szybsza, ta pierwsza sprawia mu iwecej satysfakcji. Milego dzionka:)

Ja daję Piotruni tylko mleko na noc do spania 180 ml , bo więcej on nie chce , w nocy je kaszke bobovity i pozniej juz serek , jajeczniczka , kanapeczka lub parówki na śniadanie . :) Nie daje mu żeby jadł sam , narazie ja go karmię . Jak ostatnio jadł paróweczki to chciał do rączki sobie wziąć z talerza ale za duże kawałeczki gryzł i mu musiałam zabrać. . To wkońcu bedziecie mieli czas dla waszej trójeczki :) A nie tylko remont i remont dobrze że już dobiega on końca . :) . A to KIP jaki Ania m teraz wzrot ? :) Mój Mały to też duży 86 i nie kiedy 92 :) ubranka , ale ja 1.80 i m także 1.82 podajże :)

Witam swiatecznie:) U mnie piekna, juz troche jesienna pogoda:). Kip- tak , remonty to cos strasznego....byle szybko je skonczyc;). A Ania raczkowala? Co do ilosci mleka, to tez wczoraj doczytalam, ze dla roczniaka optymalna ilosc to 500ml na dobe. Co do czasu podawania, to wersje sa rozne, nawet i do 3 lat. Nie wiem wiec jak to powinno byc... Ja z krowim mlekiem sie wstrzymam jeszcxe. Bede oprocz jogurtu i twarozka teraz wprowadzac mu kefir i maslanke, zobaczymy jak mu beda smakowaly, bo bialego serka jesc nie chce. No i cale jajko 3-4 razy w tygodniu, choc z tym tez u nas problem, bo jajek nie lubi.

Dziewczyny Piotrus nauczyl sie raczkowac !!! :-))) jestem z niego bardzo dumna i bardzo sie ciesze :-) i nauczyl sie mowic do krolika chodz tu i wali reka w podloge :-)

Dzien dobry:) D82- milego i udanego urlopu:). A gdzie jedziecie? Mama Piotrusia- gratulacje Mam pytanie: ta norma mleka, 500 ml na dobe, to wlicza sie w nia nabial np. Ilosc jogurtu czy kefiru podanego dziecku?

Gość D 82
Hej dziewczyny :) ja tylko na chwilke:) Pod Poznaniem jesteśmy Nabial się wlicza w te norme:) Piotrusiowi Gratulujemy:)

Hej:) D82- dzieki i wypoczywajcie:) Bruno wskazuje paluszkiem na rozne przedmioty na stole i mowi: da. Jak sie mu nie da tej konkretnej rzeczy, to jest bardzo zly:P. Poza tym na mnie wola : ej, wiec zamiast mama jestem ej:P.

Gość gość
tak akurat ja wierze ze wasze dzieci potrafia wskazywac i mowic najlepszy tekst z tym ze dziecko niespelna roczne umie mowic chodz tu sciemniacie po prostu

Gościu to najwidoczniej Twojje dziecko jeżeli je masz , to wgl z nim nie rozmawiasz i nie uczysz go nowych rzeczy . :) Nie wierz sobie ale My wiemy lepiej !

Witam mamusie i ich dzieci:) Małej nareszcie wyszedł ząb i już nie jest bezzębna:)idzie jej kolejny,teraz jak zaczną wychodzić to aż się boję,jest bardzo marudna nic nie pomaga,ale damy radę. Od kilku dni zaczęła się puszczać mebli i sama stoi:)dosłownie jest wszędzie,je prawie wszystko,normalnie rosną nam maluszki. Dziewczyny kto pierwszy obchodzi swoje pierwsze urodzinki?:) Mamabruna u mnie jest dokładnie to samo na mojego m mówi "tata"a ja jestem "ej",chyba że płacze to woła mama,spodobało jej się słowo"daj" non stop je wypowiada.Bardzo duzo nawija po swojemu:) Mam pytanie czy wasze maluszki też mają tak że jak stoją sobie w łóżeczku to pukają głową w szczebelki,moja ostatnio podłapała takie coś i nieraz aż się boję ją wkładać do łóżeczka,pytałam Sandry czy jej nie pokazała ale powiedziała że nie. Co słychać u Was. Pozdrawiam:)

Hej :-) no moj Piotrus bije sie raczkami po glowce nauczyl sie od kzyna corki :-) wystarczylo raz pokazac :-) Nauczyl sie juz wstawac w lozeczku . Moj maly umie mowic jest mowi jes i jak sie go spytasz widzisz to tez powie idzisz. Dostal ostatnio balona krolika i tak maltretuje ze ojeju :-) . Gratuluje zabka :-)

Hej:) Krakowianka- super, ze malutka sie puszcza!:)- gratuluje zabka!:) ja tez sie boje tego uderzania w szczebelki. Teraz spi w lozeczku turystycznym i wyczynia w nim rozne smieszne akrobacje ale guzem to sie nie konczy...a jak wrocimy do domu, to bedzie walil w szczebelki w swoim lozeczku:(. Dochodze do wniosku, ze lozeczko z siatka jest duzo bezpieczniejsze... Gosciu- no, Bruno wskazuje na rzeczy i na to co chce. Dzieci rozwijaja sie roznie...On wskazuje paluszkiem i mowi daj ale sam nie stoi bez trzymanki, nie mowi tez mama, wiec...:).

MamaPiotrusia- to bomba, ze sam staje!:). Moj ma balonik slonika i tez go bardzo lubi:). I masz racje, z dziecmi trzeba rozmawiac, pokazywac im rozne czynnosci i w ogole zajmowac sie, bo puszczony samopas na podloge nie nauczy sie mowic sam:).

No Mamo Bruna tez mam to ze sie boje ze jak wrocimy do domu to bedzie masakra z lozeczkiem bo tez teraz jest w lozeczku turystycznym , i robi w nim duzo roznych rzeczy , bardzo lubi buzia naciskac na siatke i ma wtedy splaszczona buzke .

Gość 1Hickary1
hej dziewczyny, dawno nie pisalam, ale zagladam :) Gratuluje postepow dzieci. Wiktoria tez juz staje bez trzymania i robi po 2-3 kroczki, ale jest chyba najstarsza z watku :) Mowi mama, daj, ema (nie ma), est (jest), opa (skacze), bawo (brawo), baba, bubu (buju - buju - hustawka) i papa. Nie mowi tata. Ladnie nasladuje, ale pokazuje cala reka (tak nie moze byc? No i wyszly nam ostatnio bakterie w posiewie, znowu cos...z gardla wyszlo: - acinetobacter baumannii - wzrost bardzo obfity - streptococcus z grupy viridans - wzrost skapy Z wymazu z ucha: - staphylococcus koagulazoujemny. Jutro lekarz :)Moze pozamieszczamy na nk aktualne zdjecia dzieciaczkow? :) My nie robimy urodzin, tzn tylko takie rodzinne (my i ona) z torcikiem :)

Cześć:) Gratuluję postępów,Mama Piotrusia to super że sam wstaje,teraz jak mu się to spodoba to będzie stał non stop na nogach:) Wiecie co normalnie tak się zastatawiam nad tym łóżeczkiem turystycznym,bo ja dziękuję za to co mała wyprawia,ale z drugiej strony nie siedzi non stop w łóżeczku tylko w nim śpi. Hickary życzę zdrowia dla malutkiej:)

Gość 1Hickary1
No i idzie 9 i 10 zab :) Jak wyglada jadlospis waszych dzieci? :)

Życzymy szybkiego leczenia dla Wikusi :) . Krakowianka zastanawiasz sie nad kupnem Turystycznego łóżeczka ??? Myśle że ci nie potrzebne :)

Gość gość
hickary jesteś z mężem? nie zostawiłaś go po zdradzie?

Gość 1Hickary1
Jakiej zdradzie? :P

Mama Piotrusia mój m też nie jest za tym zeby kupić turystyczne łóżeczko,skoro mała tylko śpi w swoim łóżeczku to tylko strata kasy:):) a zamiast tego można kupić coś innego:)