Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam dość takiego życia

1600 pln dla 3 osobowej rodziny nie starcza mi

Polecane posty

Gość gość
co do uciekania pieniędzy to najbardziej odpływają na jogurtach, słodyczach i wodach smakowych ja już jogurty rzadko jadam! lepiej jakiś naturalny sobie kupić i wkroić banana jogurty są drogie

Gość gość
blondyna 3333 Pewnie, najlepiej wziąć i się powiesić bo żadne ludziom się nie należą. Najlepiej jak będziemy siedzieć w 4 ścianach ( czynsz przecież musisz zapłacić) i skłaać ciuchy w kosteczkę i ich pilnować, bo więcej od życia nie należy. Przecież inne dobra w życiu to już ogromny luksus i przesada, okropnym zachowaniem jest nawet myślenie o tym, żeby to lepsze życie mieć - bo przecież nie wolno! Puknij się w głowę, a nie pisz bzdur. Sama sobie wegetuj odmawiając nawet podstawowych rzeczy! Alleluja

Gość gość
żeby ludzie, ludziom wypominali takie podstawowe rzeczy, to już kpina.

Gość blondyna 3333
Kpina to jest wtedy jak kogoś nie stać na jogurt smakowy, piszecie, że coś tam dorzucacie do naturalnego, a stać go na laptopa i na siedzenie przed nim. Dzięki Bogu nie wegetuję, bo ciężko pracuję , ale pewnie lepiej jest siedzieć w domu i użalać się nad sobą.

Gość gość
Heh. My na 3osoby,po odliczeniu rachunków mamy ok 1700. I bez problemów nam to starcza. Mało tego,co miesiąc odkładamy z tego 200zł,na jakieś extra wydatki.

blondyna 3333 Zanim zaczniesz się szerzej wypowiadać w danym temacie to go PRZECZYTAJ! I dowiedz się wszystkiego dokładnie, a nie 1-3 zdania i już mędrkujesz. Tym bardziej, laptop kupujesz co tydzień/ miesiąc ??? NIE, a produkty spożywcze owszem, więc chyba logiczne,że czasami na 68 z kolei może braknąć. Tym bardziej,że komputer mogłeś kupić dużo wcześniej, jak sytuacja życiowa była lepsza, gdy mogłeś coś zaoszczędzić. Także proszę, o myślenie na następny raz przed pisaniem bredni.

gość Heh. My na 3osoby,po odliczeniu rachunków mamy ok 1700. I bez problemów nam to starcza. Mało tego,co miesiąc odkładamy z tego 200zł,na jakieś extra wydatki. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXNo własnie po zgłębieniu tematu, wiem, że powinno starczać i nawet można by coś zaoszczędzić- ale tak nie jest. Muszę przez ten miesiąc prześwietlić dokładnie na co idzie tyle pieniędzy, bo to dziwne jest......;)

Gość gość
Dużo zależy do tego gdzie autorka mieszka bo np koszty życia w dużych miastach są wieksze niż na wsi itd. Stad ta rozbieżność w wypowiedziach.

Gość gość
zdania tupu: "nie stać Was na jogurt a stać Was na laptop" mnie śmieszą każdy decyduje z czego jest w stanie zrezygnować!!! skoro widzę, że sporo pieniędzy ucieka na jogurty a zdaje sobie sprawę, że szczególnie zdrowe to one nie są wystarczy przeczytać skład (przede wszystkim zawierają cukier) pisze o przeróżnych jogurtach, ja najczęściej wybierałam jogobellę, owocową wyspę, kaszki smakowe, berliso, monte uważam, że taniej i przede wszystkim zdrowiej jest zjeść jogurt naturalny bądź wypić kefir bez tych zbędnych ulepszaczy,

Gość gość
ok. np. macie te 4000zł. zrobicie oplaty zostaje wam. ok.1700zł. odlozycie z tego 200zł. to jest na jedzenie a co z ubraniami?

Gość gda ga
Pewnie, że lepiej zapchać dziecko kefirem byle by mamusia neta miała i z nudów nie umarła

Gość gość
gda ga Pewnie, że lepiej zapchać dziecko kefirem byle by mamusia neta miała i z nudów nie umarła XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Umieram ze śmiechu czytająć tego typu wypociny.Niestety niektórzy nie rozumieją, że nie rozmawiamy o skrajnym przypadku biedy, gdzie ludzie musza sobie odmawiać kromki chleba, tylko sytuacji, gdzie ktoś miał jakiś poziom życia i się pogorszył z różnych względów.Mimo,że jest to przejściowe , to męczy. Więc wyliczanie komuś,że go stać na internet,/telefon/komputer to jakiś żart.

Gość gda ga
A umieraj sobie poprzedniku ze śmiechu. Autorka napisała, że chodzi w kilkuletnich porwanych butach, nawet nie stać ją na kawę. To nie jest przypadek skrajnej biedy? To co to jest? A do ciebie autorko, piszesz, że masz dość takiego życia, to może napisz tu co robisz by to zmienić, bo z samego użalania się to raczej sytuacja się nie poprawi.

Gość gość
my tylko pijemy wode nie gazowana. ja od czasu kupie sobie cole. najwiecej kasy idziue na dziecko. a to loda, atu jakies wyjscie z dzieckiem. i kasa leci. a jak teraz jestesmy sami to oszczedzamy. np. wczoraj wydalam tylko 5zł. w sumie to tylko w ciagu tyg. kupuje chleb i wode. i fajki dla mnmie.

Gość gość
nie rozumiem JAK MOŻNA zajść w ciąże nie będąc finansowo przygotowanym na życie z dzieckiem???? jakim ograniczonym trzeba być?

Gość gość
gda da akurat, nie mam dzieci ciulu

Gość gość
nam starcza ale juz odlozyc nie dajemy rady, bo zawsze cos wypadnie nieprzewidzianego. osatnio dla corki- 100zł.

Gość gość
"nie rozumiem JAK MOŻNA zajść w ciąże nie będąc finansowo przygotowanym na życie z dzieckiem???? jakim ograniczonym trzeba być?" jak ktoś zastanawia się nad pierwszym dzieckiem to co ma się zastanawiać do 40?? bo akurat go wcześniej nie stać? litości ale np. jak komuś się rodzi któreś z kolei dziecko i ten ktoś narzeka na biedę to już dla mnie jest niezrozumiałe, że bezmyślnie płodzi dzieci

Gość blondyna 3333
A gość z 11.19 kupuje tylko wodę i chleb, no i oczywiście fajki. Ludzie to jest chore

Gość gość
bno zrobilismy w niedziele duze zakupy na caly tydzien. wiec na co mam kase wydawac?????????????? mam mieso, warzywa, na kanapki do pracy, kawa, mleko, cukier, herbata, jajka. kielbasa. ser zolty, twarog, makaron, smietana. i wiele innych rzeczy.

Gość gość
Jaki bogacz z pełną lodówką, to co tu robisz na tym topicu

Gość gość
nie, lepiej szybko urodzić a potem jakoś to będzie, bo przecież zastanawiać sie przy pierwszym dziecku czy będzie się w stanie mu coś zapewnić to głupota! matko, co za myślenie...

Gość gość
bogacz- ze mamy co jesc.

Gość blondyna 3333
W Polsce już tak niestety jest, że najpierw się robi , a potem myśli. I później jeden lament , bo państwo nie pomaga, bo brak polityki prorodzinnej itd.

Gość gość
to co niby? mam 30 lat na karku i mam nie zdecydować się na pierwsze dziecko bo mnie nie stać? zawsze mnie nie będzie stać taka prawda, jak się pojawi dziecko to zrezygnować będę musiała z pewnych rzeczy na rzecz dziecka (na tym to polega)

Gość gość
"to co niby? mam 30 lat na karku i mam nie zdecydować się na pierwsze dziecko bo mnie nie stać?" Dokładnie tak, jeśli Cię nie stać nie powinnaś decydować się na dziecko. To szczyt nieodpowiedzialności.

Gość blondyna 3333
A co robiłaś do 30 -tki , trzeba było przygotować się finansowo na macierzyństwo. A nie zakładać , że wcześniej mnie nie było stać, później będzie tak samo

Gość gość
blondi stać nie stać pojęcie względne zarabiam 2200 na rękę więc chyba nie jest tak źle nie upierałabym się na dziecko będąc bezrobotną czy żyjącą na skraju nędzy - więc nie rozumujcie mnie źle ale chodzi o to że człowiekowi zawsze brakuje bo to bo tamto normalka to tak jak ten co zarabia 1200,00zł wydaje na życie wszystko tak samo jak ten zarabiający 2500,00zł

Gość gość
Z tego 1700 starcza i na ubrania. Ubrań nie kupujemy co miesiąc w ilościach hurtowych. Kupujemy to co jest nam potrzebne. I nie wydajemy 200zł na spodnie bo to według mnie głupota. Tydzień temu kupiłam sobie spodnie w h&m za 50zł. Nie wiem w czym widzicie problem.

Gość gość
Jak można zabraniać komuś zakładania rodziny? To jest jedno z podstawowych obowiązków obywatela danego kraju, jełopie! Jakby wszyscy ludzie myśleli tak jak ty, to ludność by dawno wymarła. Nikt nie mówi o skrajnych przypadkach, ale o normalnych ludziach, gdzie dwie osoby pracuja i starcza na podstawowe rzeczy. Poza tym jeśli chodzi i autorkę, to pisała, że kalkulowali zanim zdecydowali się na dziecko i było ich stać, bo z założenia dziecko miało iść do żłobka a autorka miała wrócić do pracy.Ale los chciał inaczej i mimo starań musi zajmować się dzieckiem sama- wiec logiczne że ciężko żyje się z 1 wypłaty, niż z dwóch. Ludzie myślenie nie boli.