Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Termin lipiec 2014 sa tu jakies nowe mamusie

Polecane posty

A czy musisz krytykować? Tak nie stać mnie, nie pracuje i chodzę do szkoły.. Tak mam 18 lat i jestem w ciąży i mnie niestety nie stać.. I ja tu nikogo nie krytykuje ze robi takie lub nie robi badan

Czyli co do badań, większość można zrobić za darmo. Nie popadajmy znowu w przesadę, nie trzeba być super bogatym żeby być rodzicem. Ale planując ciąże trzeba być świadomym że wydatki po pojawieniu dziecka są większe.

Gość a mi szkoda
Eniek, spokojnie akurat te badania, to "genetyczne" USG między 11 a 13 tygodniem ciąży i resztę badań wchodzących w pakiet tych "prenatalnych" na serio możesz sobie odpuścić! moja siostra - lekarka - świadomie z tych badań zrezygnowała, chociaż przysługiwały jej za darmo; w Polsce jest taka "psychoza ciążowa"; jakieś dziwne przeświadczenie, że trzeba haracze płacić, bo inaczej się jest złym człowiekiem... tu masz linka o tym, co przysługuje w ciąży na NFZ - musisz się liczyć z kolejkami, mniejszą wygodą, itd. - ale na serio to powinno wystarczyć: http://www.sosrodzice.pl/ciaza-w-ramach-nfz-czy-prywatnie-czyli-co-sie-nalezy-za-darmo/2/ to, że kogoś nie stać na wydawanie kupy kasy na często niepotrzebne badania - nie znaczy, że nie może być dobrą matką... w krajach skandynawskich, Wielkiej Brytanii, Holandii - kobiety często nie oglądają w ciąży lekarza więcej niż raz - ze 2-3 razy widzą się z położną... - i jakoś dają radę;) a my w Polsce trochę przesadzamy i dajemy trzaskać kasiorę na naszych niepokojach i lękach o dziecko;)

Ta dyskusja nie ma sensu,kazdy zrobi jak zechce i mysli inaczej na ten temat ,a kazdy i tak ma po troche racji.

Gość eniekkk
Czyli jeżeli nie jestem ubezpieczona to poród mam zadarmo a co z lezeniem w szpitalu po porodzie? Badania też bym miała za darmo i wizyty u lekarza bez ubezpieczenia?

o ile wiem to porod bez ubezpieczenia przyjma,ale wizyty u lekarza i badania to prywatnie trzeba robic. Eniek jak nie pracujesz to pewnie na ubezpieczenie mamy chodzisz?

Do porodu masz napewno opieke za darmo, ale po porodzie to nie wiem, Ale Ty do szkoly chodzisz? wiec jestes ubezpieczona na ktoregos z rodzicow

Gość eniekkk
Tak, ale szkole koncze 25 kwietnia i tylko do tego dnia będę miała ubezpieczenie, a z narzeczonym nie wzięliśmy ślubu wiec przy nim ubezpieczona nie mogę być jedynie dziecko po porodzie

Prawo jest po Twojej stronie… Każda kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej przez całe dziewięć miesięcy stanu błogosławionego oraz sześć tygodni połogu - tak mówi ustawa z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.). Faktu tego nie zmienia brak ubezpieczenia, wynikający z braku zatrudnienia lub zatrudnienia, nie obejmującego ubezpieczenia zdrowotnego. Podobnie w przypadku opieki zdrowotnej, udzielanej dzieciom do 18. roku życia - one także mają prawo do przyjęcia bez ubezpieczenia.

Gość eniekkk
Czytałam ze nie mam takiego prawa, a boje się tych kosztów leżenia w szpitalu i porodu... Wiec się boje ze się okaże po porodzie ze muszę płacić

eniek przeciez Ci zacytowalam nawet ustawe :O ludzie czytaj madre rzeczy a nie glupie ustawa nie klamie i to ona daje lub zabiera prawa

Gość eniekkk
A co jeśli nie skończę szkoły tzn nie zdam matury czyli do urzędu pracy nie przyjmą mnie bo szkoły skończonej nie będę miala

ja mowie na milion procent ze masz pelna opieke w ciazy i w czasie pologu czyli 6 tygodni po ciazy, potem chyba urzad pracy musisz sie zarejestrowac

a czy któraś z was chodzi prywatnie i za badanie przezierności karkowej płaciła więcej niż za samą wizytę? pytam, bo chodzę prywatnie i 15 idę na wizytę

chyba jednak nie warto c****sac bo widze ze jak groch o sciane :O a nie masz rodzicow zeby sie dopytac? przeciez oni wiedza na pewno i powinni c***omoc

Gość eniekkk
Zapytam lekarza jak to jest z tym porodem bez ubezpieczenia

Gość a mi szkoda
tak, jak dziewczyny piszą, spokojnie :) możesz ukończyć szkołę - bez zdawania matury; świadectwo ukończenia szkoły - to jedno, a świadectwo maturalne - to drugie; poza tym - "prawa ucznia" przysługują do końca wakacji raczej, więc: spokojnie :)

a z czego macierzynski ????????/ absolutnie nie, nic jej nie przysluguje bo nie pracowala, macierzynski jest przyznawany tylko tym co racuja lub maja umowe do dnia porodu

Gość eniekkk
Dziękuję ci za pomoc, widzę ze znasz się na tym więc nie muszę się martwic tylko wiem od znajomej ze jej maz musiał donosić zaświadczenie ze jest u niego ubezpieczona bo inaczej by musiała za poród płacić, wiec dlatego się boje o to

Gość gość
dokładnie tak, dopóki masz ważną legitymację szkolną masz bezpłatną opiekę, więc nie ma co panikować :)

Gość eniekkk
A becikowe dostane?

Gość gość
becikowe się należy każdemu urodzonemu dziecku

becikowe moim zdaniem dostaniesz, bo masz dochod zerowy chyba ze poprosza o dochody Twoich rodzicow, ktorzy Cie utrzymuja to wtedy zalezy czy przekroczycie prog pieniezny, to musisz sie zapytac w MOPSIE

czy któraś z was chodzila prywatnie i za badanie przeziernośc**placiła dodatkowo czy tylko za wizyte? ide 15 i nie wiem na co sie przygotować.

Jeżeli dziecko urodziło się po 31 grudnia 2012 roku, warunkiem przyznania becikowego jest nieprzekroczenie kryterium dochodowego w kwocie 1922 złotych na osobę w danej rodzinie.