Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsza wigilia u teściów

Polecane posty

Alium,powiem ci tak. Gdy moje dzieci,bedac pod moja opieka beda chcialy zucic szkole,dla boga slonca,lub zostac jezsueita,to stanowcze NIE.beda decydowac o swojej wierz jak wyleca z gniazda.Wtedy moga zalozyc przepaske na d**e kupic toporek i zamieszkac w dzungli,skoro taki ich wybor.bede odwiedzac dzieci,synowa i wnuki w tej francowatej dzungli pelnej robali i wezy.Co nie znaczy ze sie godze z ich spsobem zycia.Gdy beda wycinac lechtaczke mojej wnuczce,bede pierwsza,ktora zglosi to odpowiednim organom. Dla kazdego bog ma inny wymiar i znaczenie.

Gość gość
tak, wiara powinna miec wplyw na zycie czlowieka, a konkretnie na sfere duchowa. kazda inna dziedzina zycia powinna byc wolna od wplywow jakiejkolwiek religii. Jestem za swieckoscia panstw, neutralnoscia religii wobec polityki, srodowisk zawodowych, szkolnych, rodzinnych, takze wobec praktyk seksualnych.

Gość gość
Każda religia to urojenie, tylko ateizm jest jedyną właściwą drogą. A katolicy i inni wyznawcy ze spranymi mózgami niech już nie wypisują tu tych swoich chorych bzdur.

o tym własnie pisżę - łatwo j est pisać , ze - dla mnie jako dla matki nie ma znaczenia w co uwierzy moje dziecko - bo ma . Każdemu sie zdaje ,ze jego dziecko jeśli juz zacznie w coś wierzyć będzie to coś " bezpiecznego i oswojonego " -w najgorszym wypadku Ś ;) a co jeśli to coś do wierzenia edize dlaeko poza tym co znacie ? Scjentolodzy , kościoły karmniczne , świat okultyzmu i magii ? Jesli zaczna wprowadzać rozłam do rodizny a nawet stworżą zagrożenie dla życia ? nadal nie robi to na was wrażenia ? nadal uwązcie , że ot bez znaczenia ?>

Gość gość
''tylko ateizm jest jedyną właściwą drogą.'' Ciekawie to brzmi, niemal religijnie :D

Jestem za wolnoscia seksualna,prawem do adopcji i rozrodu par homo. Nie bede tolerowac pedofilii,znecania sie nad zwierztami i wojen religijnych. Kazde panstwo powinno byc swieckie a modly odlozyc do domu.

ateizm też jest wiarą :) jest wiarą w to ,że Bóg nie istnieje :)

Gość gość
Religia a wiara lub jej brak to sa dwie odrebne sprawy. Religijnym mozna byc z wielu powodow - dla zasady, tradycji, dla prywatnych korzysci, na pokaz. Wiara nie potrzebuje religii. Jest jeszcze wiedza, a ta nie potrzebuje wiary.

no to prawie już wszystko jest :) zadowolona jesteś ? żyje ic sie bezpieczniej i lepiej ?

Gość gość
eeeeeeee,ludziska skończcie już,już wystarczy i autorka nam się zmyła,co tu tak w topiku siedzieć będziemy:)bez gospodarza:)spać idziemy:) gospodarz śpi a my mu chatę roznosimy:):)

Gość gość
Wiedza nie jest rownoznaczna z prawda. :) A Prawda to wolnosc, wiec znajac ja czuje sie swietnie :)

Gość gość
Allium, klocilabym sie. Ateizm jest brakiem wiary wlasnie. To, ze nie wierze w kosmitow nie znaczy jeszcze, ze wierze ze ich nie ma. Ja nie czuje sie upowazniona do wydawania opinii na temat tego, czy bog jest czy go nie ma, po prostu nie przemawiaja do mnie przeslanki na jego istnienie.

Wiara nie potrzebuje religii. Jest jeszcze wiedza, a ta nie potrzebuje wiary. xxxxxxxxxxx a wiara nie musi opierać sie na wiedzy bo jest " pewnością rzeczy przyszłych ...." jak mówi Biblia .

Konkluzje juz mamy.Wiara nie jest zawsze najlepsza alternatywa.Wiara musi byc dobra,nie zaborcza,wiara nie zmusza wiary do wiary.Wiara kocha szanuje ale ma reke na pulsie mlodych poddajacych sie nowej wierze.

to o czym piszesz to nie ateizm ale agnostycyzm . to agnostycy nie potrafią ze spokojnym sumieniem przed samami soba powiedzieć czy Bóg jest - czy Go nie ma .

Gość gość
UFO super prezent,gratuluje wyczucia chwili:)

Gość gość
wiara z pewnoscia ma tyle wspolnego co biblia z duchem swietym :D

Gość gość
jestem agnostykiem i to beznadziejne być tak "zawieszonym". Nie wiedzieć w co wierzyć,co jest prawdą, co nie jest. Jest tyle religii i tylu bogów, więc który jest prawdziwy?A może żaden?

Gość gość
typowa polska rodzinka - "wierzący" i zmuszający do tego wszystkich bez wyjątku, maminsynek i jego konkubina - cudowne będziecie mieli święta!

no to rzeczywiście masz pecha :) Ale nie martw się - Bóg pozwala sie znaleźć tym którzy Go szukają :)

Gość gość
jeśli to do mnie-do agnostyka.To chętnie bym chciała by Bóg pozwolił mi się znaleźć.Nie czuję go już od 5 lat. Od 5 lat jestem "zawieszona".

Gość gość
Nie, Allium, ateista to nie czlowiek, ktory ma pewnosc ze boga nie ma - taki czlowiek to idiota, ktory mysli ze pozjadal wszystkie rozumy ;) Jakas tam szansa jest ze bog istnieje, w koncu tylu w niego wierzy. Agnostyk to taki wlasnie czlowiek jak ten co pisze wyzej, taki co siedzi na plocie i nie wie, co mu sie wydaje bardziej prawdopodobne. Ateizm to brak wiary, a nie brak wiedzy, bo takiej wiedzy czlowiek z zalozenia miec nie moze.

Do cholery boga nie ma.Nie ma ,nie bylo i nie bedzie.Wiesz skad wiem? Bo mam taki zawod ,ktory udowadnia mi kazdego dnia ze nie ma milosierdzia,milosci.Nie wierze w boga.Wierze ,powinnam wierz w ludzi. Nie ma znaczenia kto jest twoim bogiem.Morderstwa ,przemoc,g***ty sa na porzadku dziennym.

Gość gość
a skąd ty wiesz co Bóg widzi?

no proszę a ja mam taki zawód , który co dnia pokazuje mi jak dobry jest Bóg i jak dobre są Jego dary :) moze to kwestia nastawienia ?:)

Gość gość
Kochanka Franka, twoj dowod to zaden dowod, opiera sie na zalozeniu, ze bog jest milosierny, a to nie musi byc prawda. Sa przeciez rozne szkoly. A jesli sie czepiac szczegolow, to nie udowadnia tez faktu ze boga nie bylo i nie bedzie, tylko ze nie ma go teraz - ale i tak chodzi tylko o boga z polskich kosciolow.