Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsza wigilia u teściów

Polecane posty

Gość gość
a jak dał ci się poznać Bóg? potrafisz to wytłumaczyć?

Nikt mnie nie przekona o milosci boga,bo codziennie widze jego nienaiwisc do swiata.I nikt mi nie powie BO BOG tak chcial.Tylko debil godzi sie ze smiercia swojego bliskiego na powyzszej zasadzie.

Gość gość
Miedzy wiara a wiedza rozciaga sie przepasc niepewnosci. Glupiec rzuca sie w przepasc z milosci. Medrzec buduje kladke na druga strone i staje sie miloscia.

Gość wwrrr
Przed chwila argumentowalas tym swoja wiare, a teraz to sa tylko 'zdania i znaczenia'. Czyli jednak przyznajesz, ze zdanie 'Nie wierze ze strachu - wierze z milosci' znaczenia jako takiego nie ma i nalezy je uznac za belkot? :)

oczekujesz spektakularnych opowieści z nozęm w sercu ?:) Pozwalał mi codziennie dowiadywać sie o sobie czegoś nowego , dobrego a później poświadczał to czasmi zaskakującymi , przyznaję zdarzeniami, osobami , propozycjami :) Ćwiczył mnie w ufności ,w zaufaniu co nie było łatwe i czasmi nadal nie jest ale idzie mi coraz lepiej :)

Gość tatatatatat
Autorko, mysle ze u Ciebie sytuacja nie jest taka zla, bo Twoi rodzice tez nie wierza. Powinnas zadzwonic (albo napisac, nie wiem jaka forme komunikacji z przyszlymi tesciami wybierasz) I powiedziec tym ludziom, ze bardzo dziekujesz za zaproszenie, ze chcialabys przyjechac, ale ze jestes ateistka, Ty I Twoja rodzina, I nie wiesz czy w takiej sytuacji oni zycza sobie spedzac z Toba swieta. Dodaj ze dasz im czas do namyslu I jesli nie beda mieli nic przeciwko Twojej obecnosci to z radoscia sie tam pojawisz. Chodzi o to, zeby pokazac im, ze chcesz te swieta spedzic z nimi. Podkreslilabym tez to ze Twoi rodzice tez nie wierza, bo w takiej sytuacji rodzice narzeczonego musza bardziej uwazac co mowia-nie maja doczynienia z rozpuszczona panienka, tylko rowniez z jej rodzina.

jeśli masz taka ochotę możesz je uznać za bełkot :) twój wybór :)

Gość wwrrr
Allium - to twoje poznanie boga to przeciez nic innego, jak normalne wydarzenia z zycia, ktorym ty przypisujesz boskie moce. To tak jak ludzie, ktorzy gadaja o niezbitych dowodach na istnienie boga, a zapytani o konkrety mowia: swiat jest taki piekny, tylko bog mogl go stworzyc.

Gość gość
czyli poprzez dobre rzeczy, które działy się dookoła Ciebie, dobrych ludzi, jesteś w stanie mówić "że on rozmawia z Tobą?" A czemu nie wierzysz, że to Twoja zasługa? Że to zasługa tych wspaniałych ludzi, których poznałaś?

Gość gość
"czy oni zycza sobie spedzac swieta z ateistka" Ja rozumiem, ze narkoman czy alkoholik moze miec takie rozterki, ale ateista? Krzywda sie komus stanie z powodu jej obecnosci? Takim pytaniem tylko sama podkresli, ze ateista = klopot.

nic nie wiesz o " normalnych wydarzeniach " z mojego życia - na jakiej więć podstawie twój wniosek ?:) Bo pasuje ci do teorii ?:)

Gość wwrrr
Allium - ja nie mam na nic ochoty, ja probuje zrozumiec osobe wierzaca. I poki co to, co ty piszesz, swiadczy na niekorzysc twojej religii i twojego boga. Nie wiem doprawdy, jak ktos szukajacy swojej drogi ma sie poczuc podniesiony na duchu dlateo, ze ty myslisz, ze osoby ktore poznalas w zyciu sa dowodami na istnienie boga.

Gość gość
No to allium, skoro doswiadczylas obecnosci Boga, DOWIEDZIALAS sie o piekle, grzechu itd, otrzymalas DOWODY jego dzialania, to czemu nadal tkwisz w martwym punkcie jakim jest WIARA.

Gość wwrrr
Allium - nie, ale tyle wlasnie wynika z twojej wypowiedzi. Ludzie tacy jak ja fascynuja sie opowiesciami innych o tym, jak poznali boga, ale potem zawsze okazuje sie, ze zeby to mialo jakikolwiek sens, trzeba w tego boga wierzyc i to mocno. Sprytny, nie powiem :D

czy kiedykolwiek udowadniałam istnienie Boga ? :) przeciwnie , twierdzę , że tego udowodnić sie nie da :) zadowolona ? :) tak samo jak nie da sie udowodnić , że Boga nie ma - ale to juz inna historia . Ja niczego nie udowadniam . Ja wierzę . A to różnica :) .

w martwym punkcie ... a co twoim zdnaime jest żywszym punktem ?:)

Gość gość
To, co allium bierze za Boga jest niczym innym jak sila przyciagania. Mysla, mowa i uczynkiem ksztaltujemy nasza rzeczywistosc i przyciagamy do niej konkretne sytuacje, ludzi i zdarzenia ( mniej lub bardziej umiejetnie). Dla jednych stoi za tym Bog, dla innych podswiadomosc.

czyli - chciałaś poznać Boga w którego nie wierzysz ? no trochę to bez sensu ale jak uważasz :)

Gość wwrrr
Wierzysz w kogos, kogo poznalas? To sie kupy nie trzyma :) Coz, po raz kolejny wychodzi na to, ze z wierzacym o wierze sensownie pogadac sie nie da :(

czy twoja podświadomość wybacza grzechy ?:D pewnie nie , a nawet nie uzjae takiego pojęcia co ? :D

skoro rozmawiasz z wierzącym któryś raz i nic z tego może warto sie zastanowić czy to z tobą jest coś nie tak a nie z nimi ? niebezpiecznie jest myśleć ,ze wszyscy śa głupi tylko ty mądra :D

Gość gość
Alium wytlumacz, jak mozna kochac cos, czego istnienia nie potrafisz udowodnic? To jak randka w ciemno. Slyszysz zza wachlarza cieply meski glos i myslisz "kocham go!" a tu nagle wachlarz opada a tam magnetofon z nagraniem meskiego glosu.

Gość wwrrr
Wlasnie nie uznaje, Allium, grzechy to dziwny ludzki wymysl, w zamierzchlej przeszlosci mialo to jeszcze jakis sens, ale czlowiek posiadl juz cos takiego jak moralnosc. Wlasnie idea wybaczania grzechow jest dziwna, wybaczac to ja moge komus, ty natomiast mozesz w miare spokojnie czynic zlo, wyspowiadac sie, i miec czysciutkie sumienie. I nie, nie mowilam wcale, ze chce poznac boga, acz ciagle jestem otwarta na w miare sensowne przeslanki ze moze on isteniec. Jak mowilam, nie wierze w niego, ale nie mam przeciez pewnosci, ze go ni ma.

Gość wwrrr
Allium - ale ja dlatego wlasnie rozmawiam z wierzacymi, ze chce sie rozwijac, poglebiac swoja wiedze, jestem otwarta. Mozna wlasciwie powiedziec, ze to ze mna jest cos nie w porzadku, ale co z tego? Ani mnie to nie przybliza do zbawienia, ani nie pomaga w zaden inny sposob.

wiara . wiara nie potrzebuje dowodu . Już o tym pisałam ale powtórzę jeszcze raz - udowodniona wiara jest doświadczeniem . A tylko idiota nie wierzy w to co można doświadczalnie sprawdzić czy zmierzyć . Wiara jest PEWNOŚCIĄ ,WEWNĘTRZNYM PRZEKONANIEM o czymś czego nie widzimy a czego sie spodziewamy . na tym polega różnica w " wiedzeniu " a " wierzeniu " . prościej nie potrafię .

Gość gość
Skad wiesz, ze Bog wybacza Twoje grzechy, skoro nie wiesz nawet ze jest? Ty sobie Boga antropomorfizujesz jak i wielu wierzacych, myslisz, ze skoro kocha to taka miara jak czlowiek, sadzi niczym wzorowy system sadownictwa i obserwuje jak widz w multikinie. nie wiesz kim lub czym jest, nie wiesz czy w ogole jest, ale wiesz, ze go kochasz :D

z Biblii wiem ,z Biblii :) tylko proszę bez tych durnot o Konstatynie i Kanonie - tysiąc razy to juz słyszałam :)

O czym wy gadacie.Jutro,gdy bedzie ciemno,zaczynam prace.Jak bede miec fuksa,a nie bede miec bo sobota.Zobacze milosierdzie boze na drogach tak,po 4 rano.Masakre dyskotekowaBO BOG TAK CHCIAL jojcy matka nad workiem ze zlokawmi dziecka.

Gość wwrrr
A jesli przyjac, ze biblie napisali ludzie tacy jak ty - podstawa twojej wiary upada.