Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama adopcyjna

Bardzo niegrzeczne zachowanie 3 latki Sytuacja skomlikowana

Polecane posty

Gość Mama adopcyjna
Pisałam w skrócie po prostu męża podejście, jak został wychowany, na dziewczynkę ręki nie jest wstanie podnieść ,sam wspominał, ze nawet za ciąganie za warkoczyki koleżanki z przedniej ławki dostawał po łapach i tak ma zakorzenione, że dziewczynek się nie bije, synowi tez to wpaja .Jak małą go pacnie, aby nie oddawał, to nie brat . On ma inne podejście do wychowywania chłopaka a dziewczynki. Ja nie stopniuje , ale a jestem z tych łagodnych .Owszem, mala ma kare, bo ma jak pisałam, cięzko mi ja stosować jak robi anielskie oczka , no ale wystarczyło że raz pacnęłam leciutko w łapke za mazanie ścian , nawet uwagi na to nie zwróciła , a ja spać przez tydzień nie mogłam, wiec bez sensu bo i tak dalej to robiła

Gość Mama adopcyjna
ale kary jak karny jeżyk, brak zabawki ulubionej otrzymuje , lub jakis zakaz za brzydkie zachowanie,szkoda mi, ale jestem twarda w tym

no to zachowuj sie tak dalej i czekaj końca . Z pewnością nastąpi ....z wielkim hukiem .

Gość Mama adopcyjna
czyli jak zachowuj się tak dalej,???? pisze że nie jest nagradzana za brzydkie zachowanie, ma kare ,idzie posiedzieć do kata, czy na cos tam zakaz, to jest efekt jej niegrzeczności .Nie głaskamy jej po główce przecież

Gość Mama adopcyjna
pisałam ,że bessensu było jej danie lekko po łapciach nawet nie poczuła nic i uwagi nie zwrocila na to, ,lecz za przewinienia ma inne kary , bo w końcu musimy nad nia zapanować. Robotę nie będę zwalać na panie w przedszkolu ani szkołę

Gość Mama adopcyjna
w prawdzie co przynosi efekt? na dłuższą mete chyba nic , ale szwagiera mi mowila ,ze to kwestia czasu, trzeba być konsekwentnym w zakazach i ona pojmie w końcu, tylko nas testuje i sprawdza kiedy się poddamy Bo jej synowie dwa byli tez nieposłuszni w tym wieku

naprawdę zastanawia mnie upór rodziców , no iich siła żeby przeczekiwać te wszystkie bunty :) Tylko po co - pytam ? a jeśli małej zechce sie skakać z parapetu i edize to uporem powtarzać - tez edizesz gadać i czekać aż sie opamięta ? I co chcesz jej tym pokazać ? czego nauczyć ? Czy jako matka nie masz być marzejsza ale i silniejsza z racji swojego autorytetu jako matka ?

Gość gość
autorko wiek 2 lat to chyba najgorszy wiek, dziecko testuje na ile może sobie pozwolić. Tobie trzeba cierpliwości i konsekwencji.

Gość mamadwóchdziewczynek
Pracuję w poradni, wiele dzieci widziałam, z wieloma spotykam się regularnie, mam też swoje dzieci. Nie ma jednej recepty uniwersalnej dla każdego dziecka. Moje dzieci też są wychowane bardzo łagodnie, nie są karane, mam wiele zrozumienia dla ich emocji i zachowań i muszę przyznać że nie mam problemów wychowawczych. Konsekwentna jestem, dziec**przestrzegają zasad, ale są to zasady wspólnie wypracowywane, jasne i naturalnie to się wszystko odbywa. Mój mąż też nigdy na córki nawet nie krzyknął, bardzo delikatnie je traktuje, na wiele pozwala a jednak dziewczynki go słuchają. Mój tato też nigdy mnie nie uderzył, nie krzyczał, byłam jego oczkiem w głowie. Mieliśmy świetny kontakt i był zawsze dla mnie autorytetem. Bardzo liczyłam się z jego zdaniem. Jest wiele dróg do dobrych kontaktów z dzieckiem i sukcesu wychowawczego.

a synowie siostry bylini nieposłuszni nie dlatego że mieli 2 lata czy ,ze " przechodzili bunt " tylko dlateog ,ze siostra jako matka im na to pozwalała . Ale widocznie tak wolała :)

Gość Mama adopcyjna
nie no, było już w drapywanie się na meble, parapet, za każdym razem a silą stąd ściągaliśmy, przecież nie dawaliśmy jej swobody aby się zabiła / Czasam tez wejdzie na regał kuchenny i po nim skacze ,ale zawsze zabieramy ją stamtąd pomimo wrzasku . Tak wiec reagujemy ,nie pozwalamy jej na wszystko

Gość gość
Osoby tak nieudolne i slabe psychicznie jak autorka nigdy nie powinny dostac dziecka do adopcji! Wybacz, ale taki wniosek mozna wyciagnac czytajac te Twoje posty . Troche zdecydowania! bo tylko Cie czytajac od razy widac, ze jestes typem "cieplej kluchy". Dziecko Ci wejdzie na glowe jak sie nie opamietasz!

i tak będizeci ja ściagać zawsze ?:) powiedz mi - co by sie stało gdybyś oceniajc jej dojrzałosć zapowiedziała jej że np . za złamanie zakzu dotyczącego tego czy tamtego - dostanie 2 klapsy w tyłek i tego sie trzymała ? zrobiła to ? nie tłumaczyła coś co dizecko doskonale rozumie - bo nie problem w zrozumieniu ale w akceptacji autorytetu rodzica , w posłuszeństtwie - tylko zastosowała sposób prosty i skuteczny ? granica - wyjaśnienie oc ja czeka za przekroczenie granicy - kara fizyczna ?

Gość Mama adopcyjna
do gościa nad allium- tak jasne, lepiej aby trafiła do zdecydowanych psychopatów jak tamci z Pucka tak? wtedy byś biła bravo mam rozumieć ? Ty nawet nie wiesz o czym piszesz waląc takie teksty ,ze dziecka nie powinnismy otrzymać.

Gość Mama adopcyjna
allium mala by się ta zapowiedzią klapsów nie przejęła, zapewniam ci ,ze na niej ta grozba wrażenia by nie zrobiła

nie chodzi o nią - tylko o ciebie :) nie pytam co na by zrobiła - tylko dlaczego ty tego nie zrobisz :)

Gość gość
Doskonale wiem o czym pisze, mam 3 dzieci i zadne nie odwalalo takich numerow, bo byly jasne granice ! Jestescie nieudolni, nie widzisz tego? Nie umiesz nad dzieckiem zapanowac, poki co to sa bzdety typu talerz z zupa czy kwiatki w doniczce. A co bedzie potem? jak Ci np.ucieknie w parku i wpadnie pod samochod? To dziecko nie ma granic, bo nikt mu ich nie pokazuje! gadsz bo gadasz, tlumaczyc mozna 1000 razy, jest jakis skutek? Tlumaczy sie raz, gora dwa, potem juz jest kara. Baw sie tak dalej, robisz dziecku krzywde!

Gość Mama adopcyjna
to ci odpowiedziałam że to małą by nie przestraszyło .Przecież liczy się tutaj reakcja dziecka na zapowiedz ,wiem że reakcja żadna bylaby . Widziałam jak wtedy było gdy musnelam ją w łapke i co? nic

to nie m a być zapowiedź i ..........nic :) Musisz być zdecydowana i konsekwentna . Muskać to można kocie ucho a nie dizeci tym karać :) Ty masz pwoiedzieć co sie stanie jak złamie zakz i dotrzymać tego słowa .

Gość Mama adopcyjna
A ty gościu zamiast wypisywać moją nieudolność ze dziecko powinni nam odebrać czy nie dawac mozebys tak od siebie tez jakąś rade napisala, a nie tylko krytykować ,że mala trafila do nas? cos ci to daje matko trojga dzieci? jeśli jesteś tak doświadczona to podziel się rada , a nie dobijaj

Gość gość
rade Ci daje allium, ale Ty jej nie chcesz widziec! Jasne, ze zapowiedz nie zrobi na niej wrazenia, bo takiej kary jeszcze nie bylo, po pierwszej takiej karze lub kolejnej wystarczy juz tylko zapowiedz

Gość Mama adopcyjna
to ci allium pisze, że ona się nie przestraszy ,ani zapowiedzi klapsa, ani otrzymania klapsa. To jest taki typ niebojaźliwy .Ona nie boi się spaść z segmentu i dalej tam wlazic mimo siniaka czy guza,tym bardziej trzepnięcia w portki się nie obawia

Gość gość
sytuacja jak najbardziej normalna a nie skomplikowana. dziecko w tym wieku bada co moze ile moze . bicie odpada. krzyki odpadaja. dziecko adoptowane i to tak male jak twoja corka potrzebuje milosci , milosci i jeszcze raz milosci. nie trektuj jej zachowania jako zlosliwe bo ona nawet nie wie co to takiego. dziecko potrzebuje poczucia bezpieczenstwa i zaspokojenia jej potrzeb. nie chce jesc nie zmuszaj. zglodnieje to c***owie. spokoj akceptacja i tolerancja ale i konsekwentne stawianie granic. nie wolno to nie wolno. ale bez nadzwyczajnych kar.

Gość Mama adopcyjna
pacnelam ją w łapke,mimo ton efektów nie przyniosą ,wiec wie co to pacniecie

zdaje sie ,ze nie bardzo rozumiesz znaczenie kary fizycznej - dlatego tak je deprecjonujesz . Dziecko nie obawia sie kary ? a skąd ty wiesz ? przecież nigdy jej nie ulkarałaś . Jeśli wolisz dzień po dniu powtarzać wszystko dizesiatki razy - rób to . Jeśli uważasz , że dizecko ma więcje władzy niż ty - twoje dizecko twoj wybór .

Gość Mama adopcyjna
ukarałam, raz fizycznie ,wiele razy kątem, karnym jezykiem, zabroneniem jej czegos za kare

jakby ktoś cie pacnął - przjełabyś sie ?:) a jakbyś dostała 2 klapsy na tyłek i to wcale nie symboliczne - zmieniłaby sie twoja optyka ?

Gość Mama adopcyjna
allium jak ja siniaki ani guzy nie straszne podczas upadku z szafki i nadal tam włazi na drugi dzień to myślisz ,ze klaps czy dwa byłby jej straszny ? wątpię i to jak . Ile razy walnela się w główkę ,pokwękała a i tak zaraz to samo robila mimo bolesnego urazu