Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

duszę mam rudą

Dieta bez pszenicy i glutenu

Polecane posty

Gość vifiii
rozumiem dziewczyny, nie mialam na mysli zeby sie objadac tymi produktami, tylko np chcialam zjesc 1 dnia np na sniadanie chleba lub bulke , bez glutenu, 2 dnia makaron, 3 np kasze jaglana i jesc warzywa , owoce, bialko . chyba tak schudne cos ? jak myslicie

Gość vifiii
no i te ciastka raz na tydzien - nie codziennie

Gość gość
macie nietolerancje na gluten ? czy traktujecie to jako diete na schudniecie?

Gość gość
ale pustki .

Gość gość
:(

Może i pustki ale niektórzy pracują... Ja nie mam stwierdzonej nietolerancji na gluten, ale podejrzewam u siebie lekką postać.Jak po kilku miesiącach bez glutenu zaczęłam go znowu jeść to porzez pierwszych kilka dni było w miarę ok,ale z czasem czułam się żle prawie po każdym posiłku - wzdęcia,ciężar w żołądku, ból żołądka tak godzinkę po jedzeniu i ogólnie kiepskawe samopoczucie.Jak odstawiałam gluten to po kilku dniach mogłam znowu jeść wszystko ze wszystkim ( z dozwolonych) i czułam się o wiele lepiej. Przetestowałam 3 razy i teraz już obiecałam sobie ,że nie odpuszczę bo uczucie lekkości i prawie płaski brzuch-bezcenne:)A i spadkiem wagi nie pogardzę. Jak jadłam gluten to najgorzej czułam się po kanapkach i makaronach z sosami. Dzisiaj na obiad dyszone warzywa(szczypior, pietruszka,cukinia,papryka,pomidor) z krótko smażoną posiekaną piersią kurczaka w przyprawach. Dla rodziny z ciepłą,świeżutką bagietką.Dla mnie bez i też było przepyszne.

Gość gość
a ten gluten jest zdrowy? chodzi mi o te maki , bezglutenowe, mieszanki itp

Gość gość
ja kupilam bułki - w smaku niedobre

Gość gość
ja jeszcze zapytam czy jak nie mama nietolerancji na gluten to sobie moge zaszkodzic ? czy nie

Nic nie słyszałam o walorach zdrowotnych glutenu, a wręcz przeciwnie. Obecnie tworzy się odmiany pszenicy ( np.durum) które są napromieniowywane,żeby uzyskać wysoką jego zawartść. Dzięki dużej ilości glutenu makaron leży w gotowej potrawie przez kilka tygodni lub miesięcy i nie robi się z niego ciastowaty glut, tylko jest sprężysty i ładnie wygląda.Nadaje potrawom dobrą,zwartą konsystencję, jest dodawany również do wędlin. I chyba właśnie z powodu jego wielkich ilości w różnego rodzaju żywności tyle osóm ma z nim problem.Kiedyś był tylko naturalnie w zbożach w małej ilości i mało komu szkodził.

Gość Cathier
ja też nie wiem nic o nietolerancji glutenu, od wielu lat mam natomiast różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego i metodą prób i błędów szukam idealnej diety dla siebie. nie mam tez problemów z wagą, mam niestety boczki, które mam nadzieję mi spadną podczas diety, nie chciałabym jednak zrzucić więcej niż 5 kg. niestety w weekend i dzisiaj też zjadłam po pół pizzy :( ale poza tym trzymam się wytycznych.

Gość gość
Dziekuje za wypowiedzi a wogole to zle zaputalam .chodzilo mi o to czy produktu bezglutenowe sa zdrowe a nie gluten

Gość Cathier
masz na myśli produkty z mąki bezglutenowej czy ogólnie dietę bezglutenową? czy może obawiasz się że nie jedząc glutenu nie dostarczasz organizmowi potrzebnych składników? jest wiele bezglutenowych produktów które są zdrowe jak warzywa, czy owoce. a czy sam gluten jest potrzebny? jeśli nie masz nietolerancji glutenu może wystarczy ograniczyć pszenicę?

Gość gość
cathier dziekuj***ardzo i pozdrawiam

No i ucichłó na wątku, to pewnie wina wakacji. Ja się trzymam i nic glutenowego nie pochłaniam. O chudnięciu na razie nie myślę, bo nie mogę przejść obojętnie obok straganów z owocami - śliwki,morele,arbuzy,borówki, teraz jeszcze doszły gruszki na moją zgubę.Ale tej rozpusty jeszcze tylko miesiąc czy dwa a potem tylko jabłka, więc nie mam wyrzutów sumienia. Wyjątkowo jak na lato żadnej pizzy,ciastek, drożdżówek itp, więc i tak jestem zadowolona, bo ja zwykle latem przygarniam parę kg. A teraz waga stoi lub troszkę nawet spada.

Gość Cathier
ja też trzymam się całkiem nieźle, poza kawałkiem pizzy w poniedziałek :( też jem zdecydowanie więcej owoców, ogólnie owoce lubię ale zawsze jakoś ciężko mi było po nie sięgnąć. teraz jem ich sporo bo są dla mnie jedyną alternatywą przekąsek do podjadania (jeszcze orzechy i słonecznik jem ale też nie można za dużo). żeby kontrolować czy coś chudnę wyjęłam z czeluści szafy wagę i niestety przeżyłam lekkie rozczarowanie. nie chciałam schudnąć więcej niż 5 kg a tu się okazuje że 5 to mam powyżej wagi którą myślałam ze mam :( bardzo pomaga mi planowanie posiłków, co prawda z 1-2 dniowym wyprzedzeniem, ale pozwala mi to uniknąć sytuacji które do tej pory były normalne czyli zastanawianie się co zrobić na obiad będąc już skrajnie głodna. wtedy oczywiście się kończyło na podjadaniu.

Gość gość
czy oplaca mi sie zrobic taka diete , skoro nie mam nietolerancji na gluten? chce schudnac z brzucha

Gość gość
nikt nie wie?

Gość Cathier
ja dopiero 3 tygodnie na tej diecie jestem więc nie wiem jeszcze czy będzie efekt. na pewno nie mam wzdętego brzucha i wydaje mi się że jest lepiej ale obawiam się że w tak krótkim czasie to autosugestia. na pewno czuje się lepiej, lżej. mniej też czuję głód. więc mi się wydaje że warto :)

Gość gość
bardzo dziekuje i powodzenia!

Gość gość
Nie wiem, co widzicie w tej diecie bez glutenu... Dla mnie to niestety smutna konieczność, bo choruję na celiakię. Wy w każdej chwili możecie z tego zrezygnować, np. na wakacjach w barze szybkiej obsługi. Ja od razu mam biegunkę i wysypkę, jak zjem coś z glutenem :( Nienawidziłam wakacji dopóki nie odkryłam, że są ośrodki wczasowe specjalnie dla bezglutenowców. Moim hobby jest jazda konna - niedawno znalazłam ośrodek agroturystyczny "Agrocelia" w Komarnie w województwie lubelskim, gdzie posiłki są przygotowywane zgodnie z dietą bezglutenową i można pojeździć konno, bo blisko jest stadnina. Będę tam za tydzień po raz drugi i wezmę od gospodyni przepis na chleb bez glutenu, bo jest naprawdę dobry!

Gość arkaija
ja lasnie jem loda bez glutenowego a co do chlebka to nie mam sprawdzonego przepisu , i jak raz upieklam to m i yszedl niedobry tez mam celiake . moze znacie jakis prosty przepis a dobry na chlebek?

Gość gość
nie moge nigdzie znalezc maki orzechowej ani migdalowej , gdzie kupujecie

Mąka orzecchowa i migdałowa jest w sklepach ze zdrową żywnością, u mnie również w dużych,dobrych sklepach spożywczych.Ostatnio 14,80 za 200g.Widziałam też w Leclercu i realu.

Gość gość
dzieki

Gość gość
u mnie nie ma bylam w 3 sklepach takich

Gość gość
jak tam dieta?

U mnie w porządku, bezglutenowo i całkiem nieżle, wczoraj dużo sportu i 1750 kcal:)