Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

oczytany facet to nieciekawy facet

Polecane posty

Gość Le Sage
,,Tak sobie myślę o ocenie Hrabala i Kundery i tak sobie dumam choć to tylko takie dumanie że krytyka zawsze bardziej do mnie przemawiała gdy krytyk sam był w stanie stworzyć rzeczy porównywalne albo i lepsze oczko.gif no ale to tylko ja usmiech.gif'' Wierz mi, że poczytne skądinąd dzieła, autorzy, wstydząc się p r z e d s o b ą ich niedoskonałości, wydawali w przeszłości pod rozmaitymi pseudonimami. Można by wymienić co najmniej kilkudziesięciu tzw. wybitnych pisarzy uprawiających ten proceder. ;) Ale: jakie czasy, tacy ,,autorzy'' - wstydu już nie ma, pozostaje ,,nakład''.;)

Gość szaman Bez Niczego
Nie lubię gadżet/ciarzy oni siebie też... Tych książkowych nie lubi nikt... Wystarczy tylko trochę poczytać... Taka prawda,w lekturze zawarta,każdej lekturze. Nie mylić z "obowiązkową" "CZTERECH PANCERNYCH"nie da się czytać,np. Film spoko,przy prawdziwej klasyce częściej jest na odwrót. I co ?Wstydzę się trochę tego co napisałem ,ale to prawda!

No i powinieneś, Szaman:D Ale wróćmy do założenia w tytule topiku. Powiedzmy, że dziewczyna nawiązuje internetową znajomość z jakimś panem. On nie robi błędów ort, ę ą na miejscu, od czasu do czasu wciśnie wyszukane słówko, lub rzuci cytatem. Tak, to jest podejrzane. Facet ma co najmniej krzywe zęby:D Im większa jego swada językowa, im błyskotliwsze puenty, riposty, tym bardziej prawdopodobna fizyczna degrengolada. Jeśli cytuje Salustjusza, sprawa jest poważna. Co najmniej skolioza i garb:P

Gość Le Sage
,,Niby, że Ty w wolnych czytujesz Salustiusza, Sage? Tak się składa, że wolisz siedzieć na Kafejezyk.gif'' Ja już jestem stary - 32 lata - i wszystko, w zasadzie, przeczytałem dlatego, od czasu do czasu zaglądam tutaj i uprawiam p r a w d z i w e ,,prowo'', tzn. łechcę różne ,,Magdy'' świadomością, że istnieją podobni mężczyźni. ;) BTW: każda kobieta, która wykazuje jakieś zainteresowanie moją osobą, a jest ich, mówiąc skromnie, sporo, nie przypuszcza nawet, że można ze mną r o z m a w i a ć. ;) Wyłączając obecną partnerkę - dlatego została moją żoną. ;)

Gość gość
oczytany facet to nudziarz 💤 nic tylko literki i literkia kiedy seks?

Jesteś żonaty! Co za cios! A tak pięknie być mogło. Ty mnie Lawrencem, ja Tobie Rilkego, już przeszukiwałam internet pod kątem złotych myśli, które wzburzą Twoje serce:D Uważasz, że w dzisiejszych czasach nikt nic ciekawego nie pisze?

Gość Le Sage
@gość Tzw. ,,oczytany facet'' zna też tzw. ,,literaturę erotyczną'' i w przerwach pomiędzy tzw, ,,poważną lekturą'' zagłębia się np. w El Nefzaoui'ego (markiza de Sade nie wspominając, bo jego dzieła uznaje akurat za, jak najbardziej poważną, l i t e r a t u r ę). A potem jest squirt i zalane łóżko. ;) Na siłowni i przy biurku tego nie nauczą. ;)

Gość a ja do panów
@Le Sage, więc jak? Uznajesz siebie za fizycznie atrakcyjnego, przy tym za wyjątkowo elokwentnego i oczytanego, a co do istnienia takowych kobiet masz wątpliwości?

Tzw. ,,oczytany facet'' zna też tzw. ,,literaturę erotyczną'' i w przerwach pomiędzy tzw, ,,poważną lekturą'' zagłębia się np. w El Nefzaoui'ego (markiza de Sade nie wspominając, bo jego dzieła uznaje akurat za, jak najbardziej poważną, l i t e r a t u r ę). A potem jest squirt i zalane łóżko. oczko.gif Na siłowni i przy biurku tego nie nauczą. oczko.gif Tak, oczywiście Sage. Tylko Ty wierzysz w to, co tu wypisujesz, ale jeśli Ci to poprawia samopoczucie, to tak trzymaj! Ja się pożegnam. Razi mnie blask Twej wspaniałości:D

Gość Le Sage
@wredna Magda Lawrence - najmniej kobiecy z powieściopisarzy przeznaczonych dla kobiet ;). (Odsyłam do doskonałej, i o dziwo p s y c h o l o g i c z n e j, charakterystyki tego autora, w którejś z książek Millera). Ale z tego co pamiętam l u b i ł e m jego książki , kiedy go c z y t a ł em, tj. jakieś 10 lat temu (,,Zakochane kobiety'', ,,Kochanek Lady Chatterley'' i jeszcze jedna powieść, której tytułu nie pamiętam). Rilke - najmniej kobiecy z poetów przeznaczonych dla kobiet ;) Tyle, że poezja, jak dla mnie, albo jest ,,męska'' albo w ogóle nie istnieje. ;) Uwielbiam Horacego, Marcjalisa, Juwenala i... Heinego. Krótko mówiąc - wszystko co wystarczająco złośliwe. ;) Rozumiem i doceniam paru innych, wydelikaconych, vide: Baudelaire czy, g e n i a l n y, Rimbaud, ale nie chce mi się ich więcej czytać. ;) W pewnym sensie zastępują gazetę. Ich twórczość jest równie przewidywalna co czasy, w których tworzyli. Może już prędzej Jarry, który nawet w ,,Nadsamcu'' pozostaje poetą. ;)

Gość Le Sage
,,Tak, oczywiście Sage. Tylko Ty wierzysz w to, co tu wypisujesz, ale jeśli Ci to poprawia samopoczucie, to tak trzymaj! Ja się pożegnam. Razi mnie blask Twej wspaniałoścismiech.gif'' Czy biblijne ,,być małej wiary'' nie stanowi przypadkiem doniosłego odkrycia w dziedzinie psychologii kobiecej? ;)

Już miałam iść spać, co mnie pokusiło, żeby tutaj zajrzeć :/ Przeznaczony dla kobiet? Jakbym miała możliwość, to tak bym Cię walnęła w zakutą pałę, aż by zadzwoniło. Złośliwa poezja? Nie uznaję takiej. To się wyklucza. I nie chodzi o to, że lubię tylko E.Dickinson:D Widzę, że Ty bardzo sobie cenisz intelektualne wywody,ale masz za mało wiedzy i wprawy, by przy okazji nie wypaść śmiesznie:) Jak na Kafeterię, to oczywiście, że jesteś wspaniały:D Jak na Kafeterię...

Gość Le Sage
@wredna Magda I jak zawsze...: ,,konkretniej proszę''!

Gość Kari Mata
Facet z zadartym nosem, to facet wychowany w domu, w którym, panował matriarchat.

Gość gość
Wredna Magda - przerost formy nad treścią i chyba jakieś niedowartościowanie. Kari Mata - domorosła psycholożka.

Gość Kari Mata
Mam takie jedno, jedyne, malutkie pragnienie, chciałabym być odpowiedzią na wszystkie pytania. Teza postawiona przez autorkę/a jest ciekawym materiałem na polemikę a moja nie? Ja nie znajduję specjalnej różnicy. Obie wydają mi się równie durne.

Gość szaman artysta
Biblijnie to było"błogosławieni ,którzy uwierzyli,a nie zobaczyli" Nie mylił się Konfucjusz "Dlaczego bije dzwon?Bo w środku jest pusty" Niektóre czołgi gryzą,bo zrobione były z przetopionych dzwonów. Doczytać proszę,a potem dopiero,co autor miał na myśli... Większość to za chlebem pisała albo ,bo malować nie umiała... Tak czytałem i tak też napisałem.Dumny nie jestem,ale myślę,piszę i czytam nie zawsze to co chcę...

Gość Le Sage
,,Złośliwa poezja? Nie uznaję takiej. To się wyklucza.'' LOL. Złośliwa względem c z e g o? Poezja na ogół była ,,złośliwa'', może z wyjątkiem Homera i pierwszych tragików greckich - porządek ich twórczości i porządek społeczny stanowiły swego rodzaju symbiozę. Najbardziej ,,wywrotowi'' poeci nowszych czasów najwyraźniej o tym zapomnieli - poezja ma być przede wszystkim melodyjna, nie-sztuczna i nie rezygnować n a s i ł ę z o p i s u. To tylko proza, która wyraża się w bardziej zwięzłej formie.

Gość gość
Popatrzcie na Le Sage i wredną Magdę, do tego prowadzi czytanie książek. Pseudowykwintny język, zawiłe figury retoryczne, rozważania nad jakością poezji i prozy, odkrywcze poglądy na temat tego i owego, i poczucie wyższości nad innymi, którzy nie czerpią swojej "mądrości" z książek, w szczególności z tych mało popularnych.

Gość zbannowanna
W dzisiejszych (obrzydliwych) czasach operowanie poprawną polszczyzną i słownictwem wykraczającym poza "współczesne normy" uważane jest właśnie za "pseudowykwintność". Ten "idiolekt" kształtuje się przecież n a t u r a l n i e pod wpływem wykształcenia i smaku stylistycznego. Na końcu: kim jesteś, tak mówisz (dlatego puryści wciąż walczą o tradycyjne/klasyczne posługiwanie się językiem). Rozważania tym samym językiem można prowadzić nie tylko nad poezją i prozą - skąd to zaszufladkowanie? Zwłaszcza, że w tym wypadku nie jest to "fachowy dialekt", a wymiana poglądów ludzi z "doświadczeniem". Poczucie wyższości, o którym pisze @gość, nie ma wpływu, u ludzi obdarzonych smakiem i taktem, na poglądy, formowanie przekazu i jego jakość. Istnieje obok przekonań, jest efektem w i e l o l e t n i e j pracy nad sobą. Autodyscyplina nie jest dostępna dla wszystkich - w gruncie rzeczy tylko dla niewielu, tzn. dla tych, którzy nie są l e n i w i. I tak, kobiety albo czytają literaturę, która nie wymaga od nich z b y t wiele (romanse, opowieści współczesnych podróżników, poradniki, Grochole, etc.) albo nie czytają wcale. Mężczyźni zaś w większej mierze potrafią robić rzeczy, które są wymagające (obciążenie genetyczne związane z ich rolą od chwili ukształtowania homo sapiens?). Zaznaczam, że nie wykluczam istnienia kobiet r o z u m i e j ą c y c h i mężczyzn n i e r o z u m i e j ą c y c h.

Gość zbannowanna
@Wredna Magda nic na to nie poradzę, że mój partner jest przystojnym erudytą :) z drugiej strony, wiesz jakie to jest stresujące? :)

Gość gość
"Im większa jego swada językowa, im błyskotliwsze puenty, riposty, tym bardziej prawdopodobna fizyczna degrengolada" to są już ostatnie perełki dla których warto tu jeszcze zaglądać :D

Gość gość
przez tydzien nie przyswoje tego co napisano na tej str :classic_cool: ­ Le Sage @gość Tzw. ,,oczytany facet'' zna też tzw. ,,literaturę erotyczną'' i w przerwach pomiędzy tzw, ,,poważną lekturą'' zagłębia się np. w El Nefzaoui'ego (markiza de Sade nie wspominając, bo jego dzieła uznaje akurat za, jak najbardziej poważną, l i t e r a t u r ę). A potem jest squirt i zalane łóżko. Na siłowni i przy biurku tego nie nauczą. ­ a ten fragment wydrukuje sobie i za kazdym razem, kiedy siegne po"makulature", zbije sie po łapkach, zdejme okular i postaram sie skupiac tylko na obrazkach :) co bedzie fajnym doswiadczeniem

Sage Jesteś mizoginem. Tym samym poddaję w wątpliwość istnienie Twojej żony, która na dodatek potrafi z Tobą rozmawiać. O czym? O tym,że jedynym dążeniem kobiety jest kopulować jak największą ilość razy w jak najkrótszym czasie? Twoje wywody (patrz "kobiecość Hitlera")nie są podstawą do polemiki, ponieważ są głupie i nieprawdziwe. Listy Twych lektur przeczytanych nie podważam, ale obawiam się, że mądrość z nich płynąca trafiła na grunt jałowy. Jesteś ofiarą wyznawanego przez siebie kultu-Kultu K*****Sa. Właśnie o tym pisze Zbannowanna, cala Twoja wiedza na nic, jeśli nie potrafisz wznieść się ponad swoją płeć. Taki z Ciebie filozof, co nie wiedział, że ma na d***e przedział:P Karimata, Mam takie jedno, jedyne, malutkie pragnienie, chciałabym być odpowiedzią na wszystkie pytania Ja też. Chciałabym zrozumieć, wiedzieć wszystko, być wolną od uprzedzeń, nie oceniać. W dziwne rejony popycha mnie głód wiedzy. Kiedyś doprowadzi do obłędu, coś tak czuję. Albo w końcu przeobrażę się we "wszechprzenikający wzrok", albo zwariuję:D

Gość szaman mehehehe
Homo vagina excalibur humanum>spirit of sqirit...

Gość zbannowanna
@wredna Magda Nie masz zielonego pojęcia, o czym piszę, chociaż piszę wprost. I jak tu nie być mizoginem (?).

Gość gość
Dla kogoś, kto sam ledwo skleci proste zdanie - na pewno. Dla kobiety, która sama dużo czyta - wręcz przeciwnie.

Gość zbannowanna
"Czytać" i "być oczytanym", to jak znalezienie wspólnej definicji dla "głodny" i "syty".

Oczytany facet to nieciekawy facet. Facet ma smierdziec potem, cebula i koniem. :)