Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Musze zrobić w sobotę wystawny obiad

Polecane posty

Gość gość
O matko, załamaliście mnie :( Nie mam dużego budżetu, więc wypasione sery z Almy odpadają. Zupa krem też odpada, bo nie mam w domu blendera, tylko taki zwykły mikser do ubijania śmietany. Może blender pożyczę od kogoś, ale może się nie udać, więc poproszę propozycje zup nie kremów. Jak się uda pożyczyć to zrobię krem z papryki :) A z nie kremów własnie rosół mi pasuje. Co innego niż buraczki do zrazów? Może mizeria albo colesław? Tartę trzeba upiec :o Sernik na zimno to chyba nie na taki obiad, nie chciałabym podawać ciasta z torebki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zupa krem szparagi albo groszek lub brokuły. Jak ziemniaki to koniecznie młode. Odpuść z buraczkami a przyrządź jakas lekka sałatę z vinegret. W desce serów wybierz sery pleśniowe i np z żurawina albo jakies słodkie. Na deser podaj moze eton mess albo możesz zrobic jakies ciasto polane sosem a do tego obok gałka lodów. Zeby lody nie jeździły po talerzu pokrusz trochę jakies ciastko i na to daj gałke lodów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
"a czemu rezygnować z sałatki gyros? " Bo ona jest obrzydliwa a nie pyszna. Mięso w sztucznej "przyprawie", warzywa zalane majonezem to naprawdę nie jest żaden szczyt sztuki kulinarnej. To już dobrze zrobiona warzywna jest lepsza, o ile nie wpakuje się do niej groszku puszkowego tylko mrożony albo świeży, warzywa będą ugotowane al dente a majonez domowy i niedużo go.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czemu rezygnować z sałatki gyros? Bo jeśli chcesz stawiać na kuchnię polską, to nie ma w niej takiej sałatki:) A próba oszustwa, że to polska sałatka może się wydać;) Jest za to mnóstwo innych rzeczy, które świetnie nadają się na przekąski jak choćby wspomniane śledziki, sery (oscypki i nasze inne), tatar (choć może być zbyt hardcorowy;) ) i wiele innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tu_autorka
No to poprawka menu: przystawki: sałatka gyros, sałatka jarzynowa, deska serów, sałatka ze szpinakiem i truskawkami, szparagi na parze z masłem zupa: może krem z papryki jak pozycze blender, jak nie to rosół danie głowne: zrazy w sosie, ziemniaki, mizeria deser: ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no ale przywalilas, myslisz ze sernik na zimno robi sie z torebki? jesli tak, to nie mam więcej pytań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tu_autorka
Ziemniaki oczywiście będą młode, no bez przesady :P Wypada posypać koperkiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zostaw te buraczki - one najlepiej pasują do zrazów ;) Jakie ciasto z torebki ? Przecież możesz zrobić sernik sama - wystarczy ser , żelatyna,galaretka i ewentualnie owoce ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wg mnie rosól jest OK, tym bardziej że to obcokrajowcy więc chętnie by pewnie spróbowali typowo polskiej kuchni. A rosło to nasza tradycja. zup kremów to już chyba się najedli po pachy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czekaj, bo widzę, że naprawdę jest problem.. Z nie-kremów zrobiłabym zwykłą jarzynową "wiosenną", dobry rosół to też przecież duży wydatek (kura, wołowina - tego trzeba dużo przecież). Jak na dobre sery nie masz kasy to nie podawaj byle jakich, po prostu zrezygnuj albo podaj np. parę śliwek w boczku. A sernik na zimno przecież prościutko się robi od podstaw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sałatka jarzynowa to tez polska specjalność więc warto podać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość autorko za ciezkie to menu
twoje, bo jest wszedzie majonez, miecho, sos, rosol, ktory jest tlusty i ziemniaki do tego. To nie jest dobre menu na ta pore roku. Ja na przystawki jak nie masz pieniedzy zrobilabym pomidory z bazylia i mozzarella, jakas lekka salatke z wieksza iloscia warzyw z sosem vinegret na przyklad i jak tak chcesz na upartego to ten gyros chociaz to nie pasuje moim zdaniem. Ja bym zrobila 3 lekkie salatki jedynie. Na glowne podalabym rybe, ale ty nie masz piekarnika, wiec juz zostan przy tym glownym daniu, ale deser sobie odpusc! Podaj juz lepiej lody z truskawkami i bita smietana, zreszta wszytsko, nawet sernik z torebki bedzie lepszy od tych galaretek:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na południu Europy nie jada się w ogóle czegoś takiego jak nasze sałatki - i założenie, że będzie mu smakować, bo TY robisz dobrą jest nieporozumieniem Mąż chce jarzynową - to mu zrób w tygodniu, ale nie musisz jej pchać na stół. Deska serów i deska różnych wędlin jest ok - ale wędlin fajnych, typu kabanosy, kumpiak itd. Tam się nie jada sycących przystawek. Buraczki nie są wystawne, na Zachodzie to jest traktowane jako śmieciowe warzywo. Obcokrajowiec wcale nie musi lubić polskiej kuchni :P Co do deserów - sernik na zimno to dobry pomysł, możesz podać też panna cotę: http://wypiekizpasja.blox.pl/2013/02/Pana-Cotta-waniliowa-z-malinowym-sosem.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jesli oni mieszkają w Polsce to musisz myślec a jesli nie to jak najbardziej podaj to co podajemy na uroczyste obiady my! Nie ma co wymyślać. Zrób tak zeby nie było za tłusto i ładnie wyglądało, chociaż wg mnie smak sie liczy najbardziej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tu_autorka
Ja pierdzielę, zestresowałam się :( Pierwszy raz robię taki obiad. Do tego zupełnie sama, bo mąż jeździ w interesach i przyjedzie na sam obiad już z goścmi. Do tego nie mamy kasy za dużo - budżet mam 200zł, w tym wina, ale część rzeczy mam w domu, np. wieprzowinę zamrożoną, więc mięsa nie musze kupować. Mam ziemniaki, buraki w słoiku w piznicy, ale sama robiłam, nie kupne, sery też mam 3 gatunki, dokupie jeszcze dwa, kurczaka do sałatki gyros i to wszystko, reszte musze kupić, także wolałabym uniknąc szynek parmeńskich czy innych, drogich rzeczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moja propozycja: przystawki: sałatka gyros, jarzynowa, deska serów, deska wędlin i kiełbasy, szparagi, jakieś pieczywo zupa: żurek, pomidorowa z makaronem albo zupa krem z pomidorów danie główne: zrazy w sosie, ziemniaki, mizeria, buraczki albo sałatka ze śmietaną sezonowa deser: szarlotka na ciepło albo baklawa wino: mogą być dwie butelki tylko ale za 40zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taktamonatam
Jajka ze szczypiorkiem na przystawke w zyciu , chcecie caly wieczor smierdziec szczypiorkiem? zrob francuskie sakiewki faszerowane, szparagi zawijane w szynce , na przystawke a na obiad tylko jedna surowka ? i jedno mieso, dzizes u mnie w domu sie mowie ze jak nie ma trzech surówek to nie obiad , ja bym podała dwa trzy rodzaje miesc,i co najmniej 3 rodzaje surowek to jest wystawne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wg mnie twoje menu oprócz tego kiczowatego deseru jest super! ja bym przy nim pozostała, piszecie ze nie każdy lubi jarzynowa, gyros itd ....tak samo nie każdy lubi sałatę, mozzarelle i pomidory.... to dopiero oklepany zestaw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja bym postawiła na typowo staropolską kuchnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jajka ze szczypiorkiem na przystawke w zyciu , chcecie caly wieczor smierdziec szczypiorkiem? zrob francuskie sakiewki faszerowane, szparagi zawijane w szynce , na przystawke a na obiad tylko jedna surowka ? i jedno mieso, dzizes u mnie w domu sie mowie ze jak nie ma trzech surówek to nie obiad , ja bym podała dwa trzy rodzaje miesc,i co najmniej 3 rodzaje surowek to jest wystawne x ja bym 100 razy wolała zestaw autorki od twojego "wystanego" obiadu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja też bym postawiła na tradycje mam znajomych francuzów i oni uwielbiają nasz bigos, buraczki, żurek, rosół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taktamonatam
spadaj pisze na lezaco nie chce mi sie patrzec jak pisze, bo jajka w majonezie mnie zabily totalnie na przystawke , i jedna surówka do obiadu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tu_autorka
A ja chyba nie umiem robić fajnych deserów. Teraz czytam w internecie, że rzeczywiście można zrobić samemu sernik na zimno i chyba go zrobię, bo to fajnie wygląda i nie jest trudne :) Nie piekę ciast, desery rzadko robimy, a jak już to kisiel z torebki, a tego przecież nie podam :P Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że będzie ok. Tez stawiam na staropolską kuchnię, stąd rosół, zrazy, buraki, sałatka jarzynowa i gyros. Kasa dopiero będzie - oni chcą kupić pewne umiejętności mojego męża i sporo płacić, ale na razie to my kasy nie mamy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość onazportugalii
Tak sie składa, że mieszkam w Portugalii ze swoim chłopakiem (Portugaliczykiem) i oni nie przepadaja za ziemniakami (jedzą ****ardzo bardzo rzadko). Dobre, portugalskie wino to podstawa do każdego obiadu portuglaczyka-najbardziej cenione czerwone wino Porto z portugalskiego regionu Douro. Nie możesz zapomnieć również o kawie po całym obiedzie "na pożegnanie". Kawa ma być mała, dobra jakosciowo- nasz odpowiednik espresso zazwyczaj piją bez mleka, zazwyczaj z cukrem. Co do zup mój chłopak za bardzo nie przepadał za rosołem, aczkolwiek skoro jest to obiad u polaków tpo dośc fajnb pomysł na przedstawienie im naszych dań głównych. radziłabym sie zastanowić na gołąbkami (co prawda danie litewskie), bo mojemu portuglaczykowi bardzo smakowały. U nich wszytskie zupy to zypy kremy-odpowiednik roołu to caldo verde. Ich tradycyjne danie główne/bardzo syta przekąska to-franceshinia (dosc latwa do zrobienia, mozesz sprobowac, zeby sie troche podlizac). I co do sosów, w restauracji w ogole nie podaja sosów do mięs, oni za bardzo chyba za nimi nie przepdają po prostu. A więc podsumowując to co przygotowujesz jest ok, ale przejdz sie do biedronki i kup dobre, portugalskie (koniecznie, dla nich wszystkie inne sa niesmaczne) oraz obowiązkowo kawa na pożeganie. aaa no i portuglaczycy jedza dwa razy dziennie obiad-o 13/14 i o 19-21, wiec warto bylo by sie zorganizować na drugi obiad rówmnież, lub gdzies ich zaprosić do restauracji. Pozdrowienia, mam nadzieje, ze troche pomogłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może schab w galarecie, jakieś śledzie, tatar śledziowy, zrazy ale wołowe, pierś z kaczki lub gęsi jest mnóstwo pyszności w kuchni polskiej. Sery również kupiłabym polskie z górnej półki. Jeżeli od tego spotkania zależy dalsza współpraca, a macie tak niski budżet spróbujcie pożyczyć dodatkowo 200-300 zł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
koniecznie zrób kisiel, pilz!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tu_autorka
Onazportugalii, dzięki wielkie za info, ale szczerze to załamałaś mnie tą kawą. My nie mamy ekspresu, kawa tylko rozpuszczalna, jak ja podam expresso?? To wielka gafa nie podac Portugalczykom kawy po obiedzie albo podać rozpuszczalną? Masakra, juz mi się odechciało na amen, a na początku się cieszyłam, że mogę coś przygotować :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A może na deser krem sułtański lub panna cota?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
autorko skoro Ty nawet sernika na zimno nie potrafisz zrobić,to dobrze ci radze, jesli nie chcesz się ośmieszczyć to zamów catering ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×