Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
Oczywiście dbamy o intymność i jeżeli oklepujemy pacjentkę na siedząco to przytrzymujemy kołdrę, żeby nie odsłaniać piersi ale to nie jest trudne.

Gość gośćklara
Dziękuję bardzo :)

Gość gość
mam pytanie czy koszule ubiera się i rozbiera kiedy pacjentka leży czy ją podnosiłyście do pozycji siedzącej?

Gość gość
Hej! Napiszcie prosze jak to jest z myciem rak, bo nasza pani z opieki raz nam mowiła ze najpierw myjemy rece nastepnie szykujemy sprzet i parawan a innym razem odwrotniei, jeszcze kiedy zamykamy okno ?czy najpierw czy po umyciu rak? Poprosze o prawidłowa kolejność

Gość gość
Dziekuje gościowi z 11.15

Gość gość
Dziewczyny czy wszystko zmiesciłyscie na jednej tacy?

Gość gość
Prosba do Kochanej Agi Prosze uscislij jak to ma byc na koncu tym myciem ,sprzetu , ideznyfekcja stolika i krzesla ,napisz prosze po kolei,ja ja juz mam metlik?

Gość gość
Bardzo prosze o ten link malgorzatas4@o2.pl .Dla chorej dziewczyny.

Gość gośćbogna
Ponawiam prosbe zeby ktos zrobil odreczny rysunek jak wyglada w tym roku karta pielegnacji pacjenta i tej karty co trzeba wypisac problemy i działnia do wykonania, czy cele tez sie pisze? Czy jeszcze coś sie pisze? Prosba zeby ktos narysował taki odreczny rysunek jak wygladają te karty, zrobil zdjecie i wysłał mi na maila bogna1968@o2.pl PLISSSSS!

Gość gośćbogna
Hej niech ktoś napisze jeszcze jaka jest prawidłowa kolejność bo sa rozne algorytmy w roznych podrecznikach, chodzi mi tylko o poczatek, czy najpierw: 1 sprawdzenie jak chory sie czuje 2 poinformowanie o planowanych czynnosciach 3 uzyskanie zgody pacjenta 4 zamkniecie okna 5 ustawienie parawanu 6 mycie i dezynfekcja rak 7 założenie rekawiczek i fartucha ochronnego 8 teraz przystepujemy do czynnosci własciwych po kolei mycie itd Czy to jest dobrze? Czy coś inaczej? Głownie mi chodzi kiedy myjemy i dezynfekujemy te rece? Głownie mi chodzi czy najpierw szykujemy sprzet i przybory czy najpierw myjemy rece i dopiero szykujemy przybory

Gość gość
Po myciu i dezynekcji szykujesz przybory a fartuch i rekawiczki zakladasz przy pacjencie i zaczynasz reszte czyli odstawiasz szafke krzeslo i dalej obluzowanie koca i koldry, zdjecie koca nastpnie uginasz nogi pacjetki i tak dalej ... cza.ly czas z nia romawiaj i mow co robisz ... zeby sie nie bala ze chcesz ja z łozka wyrzucic :)

Gość gośćbogna
Ok dzieki

Gość gośćD
Witam wszystkich zdających i tych co pomagają zdać innym:-) Ten temat jest naprawdę wyczerpująco opisany ale nurtuje mnie pewna sprawa. U nas kosz na brudną bieliznę i worek czerwony jest koło sali przygotowań dlatego zastanawiam się czy odejść od chorego by coś wyrzucić(a to nie jest wskazane) czy też położyć brudną koszulę albo ręcznik na dolną półkę wózka na tacę. Czy to będzie ok? Doradźcie. Pozdrawiam :-)

Gość gość
goscd ZLE szykujesz parawan sprawdzasz czy okno jest zamkniete i sprawdzasz temeratute w pokoj pacjetki ,zaraz po tym musisz przynies sobie kosz z niebieskim workiem na brudna bielizne i czerwonym na odpady medyczne gdzie wyrzucisz jednorazowa nerke z tym co odpluje pacjetka i tam wyrzucisz rekwiczki ktore zmienisz po myciu pacjetki do oklepywania załó nowe .

Gość gość a
A jak mam sprawdzic temperature w pokoju, tym samym termometrem co jest do mierzenia temperatury wody tak

Gość gość
hej witajcie - kto miał egzamin i nie dzieli się swoimi spostrzeżeniami, egzamin praktyczny mam 26-go stycz.- czy temat jest taki jak tu wałkowano (zapalenie płuc, mycie pleców,oklepywanie itp.)- odezwijcie się... trzymam kciuki za wszystkich przed egzaminem - pyzol

Gość gość
temperaturę w pokoju sprawdzamy - powinien wisieć jakiś termometr pokojowy - nie ten co mierzymy temp.wody

Gość gośćD
Dzięki za podpowiedz z tymi workami. Jeżeli chodzi o temperaturę otoczenia to myślę że wystarczy powiedzieć że jest 22°C na termometrze i popatrzeć na ścianę.

Gość gość a
Acha oki, a rece myje sie na poczatku przed szykowaniem przyborów? Czy najpierw szykujemy przybory zamykamy okno, parawan i dopiero myjemy i dezynfekujemy rece?

Gość alikali
Hej, jestem dziś po egzaminie i masakra :( przygotowalam się na to wszystko co tu pisaliscie a tu całkiem inne zadanie. 1. Karmienie przez sondę 80 ml pokarmu, zmiana zabrudzonej pokarmem koszuli + toaleta jamy ustnej...

Gość gość 2d
a w jakim województwie zdawałes bo juz ktos wczesniej w postach pisał ze było cos inne jak mnie pamiec nie myli to w sląskim

Gość gość 2d
w slaskim ktos pisał ze była pielegnacja stomi

Gość gość
improwizujesz ,mowisz glosno ze temperatu w pokoju jest odpowiednia 22 stopnie

Gość alikali
Zach-pom. Ogólnie mówili nam ze przedtem na karcie trzeba było wpisać numer zadania 001 a teraz 002 czyli wychodzi na to ze jest drugi rzut zadania.

Gość gość
czy pisal juz ktos z wielkopolski?

Gość gość
gosc a psalm troszke wyzej

Gość gość
alkali ja bede zdzwac drugi raz , w zeszlym roku nikt nie pisal zadnego numeru zadania, wiec uwazam ze to jakas sciema.

Gość gość
Poza ry po karmieniu prze sade pacjent musi pol godziny odpoczywac ,dopiero pozniej bylaby zmiana koszuli a pozniej toalet.Ja zdawalam w czercu 2015 i milam karmienie przez sonde.

Gość gość
Ja zdawałam wczoraj i faktycznie wpisywaliśmy nr zadania 01