Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aniarafal100

asystentka stomatologiczna nowy egzamin praktyczny 2014 z

Polecane posty

Gość gość
koleżanko, która wcześniej pisałaś o czasie Lisoformin 3000 to należało napisać , że czas działania to 15min tak było na ulotce 2% to 15 min

Gość niczka1988
justyna turus testy mozesz pobrac z mojego chomika (NikaChan). Folder mozna pobierac za darmo.

Gość gość
Koleżanko z "gość wczoraj " nie martw się! Metryczka jest punktowana oddzielnie, a zrobienie roztworu oddzielnie. Nie ma znaczenia, że wlałaś tam 800 ml, punkty dostałaś za to, że np. do zrobienia roztworu przebrałaś się w fartuch i rękawice, że do wody wlałaś płyn, że użyłaś do tego miarek (do wody i do płynu). Jeśli zrobiłaś błąd w wyliczeniach to metryczkę prawdopodobnie będziesz miała źle. Uszy do góry! :)

Gość gość
Dziewczyny, kto miał wersje egzaminu 001 to czas dezynfekcji wynosi 1h, taka odpowiedź jest uwzględniona w kluczu, sama mam to źle, bo wpisałam 15min, ale to prawda. Nie potrafie wytłumaczyć dlaczego,jednak wiem z pewnych sprawdzonych źródeł, że to jest właśnie poprawna odpowiedź.

Gość gość
Miałam arkusz 002 i też ponoć trzeba było wpisać czas działania środka do dezynfekcji 1 godz. Ponoć dziewczyny podpytywały egzaminatorów po egzaminie. Po to właśnie była ulotka Lisoforminu dołączona do zadania. Trzeba było ją uważnie przeczytać, bo tam niby była informacja, że czas działania dla najszerszego spektrum działania to 1 godz. Ja też wpisałam15 minut, więc raczej metryczkę mam źle.

Gość gość
a może któraś napisać jakie proporcje były z płynem dezyn? ile wody ile płynu bd wdzięczna

Gość gość
jak w metryczce cos wypiszesz zle albo o czyms zapomnisz to cala masz niezaliczona. najgorsze ze trzeba tyle czekac na wyniki. Dziewczyny napiszcie w jaki sposob podalyscie znieczulenie! ja mialam nasiekowe wiec: zdezynfekowalam ampolke spirytusem. oderwalam gwincik nabralam gruba igla 0.7 wypuscilam powietrze . zalozylam oslonke na igle na tacce nie dotykajac reka. zmienilam igle na cienka i polozylam na tacke z zestawem diagnostycznym upewniajac sie czy napewno nie ma powietrza. w gabibecie wszyscy maja z carpuli .

Gość gość
2 l 2% płynu to 1960 ml wody i 40ml lydoforminy 1l 2% płynu to 980 ml wody i 20ml lysoforminy

Gość gość
Hej też położyłam na tackę z diagnostycznym ale to chyba źle.

Gość gość
kiedy wyniki?? i gdzie w internecie mogę znaleźć klucz do tych zadań?

Gość gość
Wyniki niestety dopiero 27 marca

Gość gość
""a może któraś napisać jakie proporcje były z płynem dezyn? ile wody ile płynu bd wdzięczna"" a co Ty wzoru nie znasz?? to proste jak barszcz

Gość gość
Hej :) chce sie upewnic czy na pewno jest tak, ze przy znieczuleniu przewodowym, znieczulenie nabieramy mniejsza igla, a potem zmieniamy na wieksza. Czy tak jest w kluczu? Tak pisaly wczesniej dziewczyny po szkoleniu przed egzaminacyjnym. Kolezanka tak zrobila na egzaminie o teraz sie zamartwia, ze ma zle. I ze oblala. Prosze o odpowiedz :)

Gość gość
Jeśli chodzi o znieczulenie przewodowe to nabiera się krótką a podaje długą, a przy miejscowym odwrotnie. To jest sprawdzona informacja.

Gość gość
a czy to jest ważne czy przy znieczuleniu przewodowym nabierasz długą czy krótką igłą? bo wydaje mi się, że najważniejsze żeby podać długą igłą (ale nie ta którą nabierane było znieczulenie, tylko nową). i w nasiękowym tak samo - różne rozmiary są tylko żeby się nie pomylić którą igłą nabierałaś znieczulenie. tak myślę. W sumie w gabinetach najczęściej i tak używa się carpuli.

Gość gość
a mi się ręce na egzaminie trzęsły tak, że myślałam, że padnę

Gość gość
Ja to samo :) Jak odkładałam znieczulenie na tackę to ręce mi się tak trzęsły jakbym miała Parkinsona (nie obrażając chorych na tę chorobę) :)

Gość gość
Dziewczyny czy zauważyłyście, że w arkuszu 002 były podane 2 różne sprzeczne ze sobą informacje.Z polecenia lekarza i z opisu zabiegu wynikało ,że trzeba było podać zn. przewodowe. Natomiast niżej napisane było, że egzaminator ocenia zn. nasiękowe.Moim zdaniem to był jakiś błąd ,ktory uniemożliwił jednoznczne zrozumienie jakie znieczulenie należy podać .

Gość gość
Nie rozumiem o co chodzi z tym.ze w klczu jest czas dzialania 1h.... z ulotki jednoznacznie wynikalo ze przy najszerszym.spektrum.dzialania czas to 15 minut.

Gość gość
Nam egzaminatorka od razu zwróciła na to uwagę. W zadaniu/ arkuszu 002 oceniane było znieczulenie przewodowe.

Gość gość
U nas kiedy zgłosiłyśmy że w arkuszu jest jakiś błàd to komisja zaczęła nerwowo przeglądać arkusz jakby wcześniej tego nie zauważyły . Gdy pytałyłyśmy o jakie w końcu znieczulenie chodzi powiedziały że one nie mogą podpowiadać. Nie prosiłyśmy o podpowiedz JAK przygotować tylko jakie jest zadanie

Gość gość
U nas była super komisja, nie żeby podpowiadały czy coś. Po prostu była tak przyjazna atmosfera ( stres co prawda był duży), że miło się zdawało:-)

Gość gość
Hej dziewczyny mam pytanie czy mogłaby ktoras z was napisac jak to jest dokładnie na tym egz od strony technicznej tzn wchodzac do sali to czy na tacce plastikowej zabieram wszystko od razu co jest mi potrzebne w zadaniu(dezynfekcja, worki, narzedzia itp) czy robie to po kolei. Bede wdzieczna za odpowiedz no egzamin juz w srode.

Gość gość
Hej wchodzisz, losujesz miejsce, dostajesz arkusz egzaminacyjny. Po wypełnieniu częśc***isemnej zgłaszasz egzaminatorowi, że jesteś gotowa przejść do częßci praktycznej. Myjesz łapki i zakładasz rękawczki. Następnie przygotowujesz kosze (zakładasz worki czerwony i niebieski) oraz wszystko do dezynfekcji asystora i swojego biurka - w zależniści co będzie na stole technicznym: płyn do dezynfekci powierzchni lub chusteczki. Dezynfekujesz blat asystora i biurko, a to czym przecierałaś wyrzucasz do niebieskiego worka a rękawiczki zawsze do czerwonego. Myjesz ręce zakładasz rękawice i przynosisz wszystko co ci będzie potrzebne do przyjotowania płynu dezynfekcyjnego. Zgłaszawz gotowość do wykonania tej części zadania i jsk podejdzie do ciebie egzaminator przyhotowujesz płyn. Itd

Gość gość
To czym.przecieralas do czerwonego worka!!

Gość gość
Faktycznie, pomyliłam się.

Gość gość
Dziewczyny rękawiczki i gaziki po dezynfekcji biurka przed rozpoczęciem pracy i po jej zakończeniu wrzucamy do niebieskiego worka a nie d o czerwonego.

Gość gość
Tylko te rękawiczki, które były użyte do zabiegu (czyli te które potencjalnie miały kontakt z pacjentem) wrzuca się do czerwonego worka.

Gość gość
I oczywiście inne rzeczy, które miały kontakt z pacjentem: ślinociąg, śliniak itp.

Gość gość
Ja rozmawialam.z egzaminatorem i mowil ze do niebieskiego tylko pakiety a rekawiczki, gaziki czyvtez papier po dezynfekcji do czerwonego. Do twardosciennego idzie strzykawka z igla, kapturki od igiel i amoulka po znieczuleniu.