Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość feminka28

Mamy 2015 radosci i obawy

Polecane posty

Laktator wygląda fajnie, mały, zgrabny, łatwy w montażu, więc potem pewnie i w myciu. Trochę głośny, ale bez przesady. Nie chciałam ręcznego, bo jestem trochę wygodna i bałam się, że ręcznym się zapompuje :-) Za rożek zapłaciłam 65 zł( z przesyłką) potem może posłużyć jako kocyk, mata do zabaw. Jest miły w dotyku, a wzorów jest tyle, że ciężko się zdecydować.

Gość doris 84
ja uzywalam i z pierwszym synem i teraz przez pierwsze 3 miesiace emolientow do kapieli oiliatum lub emolium i zero problemow, pozniej przeszlam na J&J i starszy syn do dzis uzywa tej serii keira- tez mam rozek minky b.praktyczny :D no i cieszy oko uzywam tych bawelnianych wacikow dzieciecych ale chusteczki sa praktyczniejsze na wyjscia/wyjazdy poza tym szkoda mi czasu za kazdym razem bawic sie w ten sposob ;) nie wiem jakie sa zalecenia co do pepka ale ja nic nie stosowalam w szpitalu polozne uzywaly cos tam ale wtedy ten kikut byl jeszcze taki "swiezy" u nas odpadl szybko i ladnie co do pielegnacji skory dziecka to oliwka narazie tylko i to tez nie codziennie a witaminy to D obowiazkowo no i K (ale tylko przy wylacznym karmieniu piersia) ja nie podaje K bo dokarmiam malego mm moj maly zarlok w zyciu by sie nie najadl tym co produkuja moje piersi :/ u mnie dzis fatalna pogoda wiiec odpuscilam spacer, prawie caly dzien padal deszcz brr

Gość feminka28
Krwiak sie prawie wchlonał:-) dzidzi mierzy 22mm tetno 164. Wedlug usg jest to 9t1d. Leki mam caly czas brac tylko ze mam mamy ploblem z recepta. To znaczy jak juz wracalam od lekarza a mam do niego prawie 60 km ze cos jest nie tak. No i w domu patrze na recepte a tam leki sa napisane ale pieczatki brak i podpisu. Dzwonie do gina mowie jaka sytuacja a on ze wyjezdza i bedzie dopiero w poniedzialek. Moze mi sie uda u lekarza rodzinnego zeby przepisal mi te leki. A i termin porodu mam wyznaczony na 12.10.2015r.

Gość doris 84
kerio polecam masc na pupe bephanten (do kupienia w rossmannie) konsystencja delikatniejsza niz sudocremu bo stosowac cos musisz mi np seria babydream kompletnie nie podchodzi ..praktycznie zaden kosmetyk emolium do atopowej skory?? pierwsze slysze dziewczyny skora noworodka jest bardzo deikatna, czasem sie luszczy po porodzie a emolium czy oiliatum super nawilza i natluszcza skore/dodaje sie go niewiele i tak naprawde nie trzeba stosowac oliwki ktora notabene nie jes wskazzana bo zatyka pory. dla mnie plusem jest to ze to kosmetyk bezwonny . uzywajac jakis inny kosmetyk/mydlo wysuszycie skore, substancje zapachowe moga podraznic skore i ... wlasnie moze pojawic sie problem dlatgo przemyslcie sprawe bo szkoda eksperymentowac na dziecku i uzywajac dobrego plynu do mycia nie musicie uzywac kremow/oliwek

Gość Imkaa
Feminko cieszę sie , ze krwiaka juz prawie nie ma!!!;) super , ktory to juz tydzien? Kobietki co do kosmetyków i "experymentowania" na dziecku nie popadajmy w paranoję ! Skoro sa dostępne w sprzedaży maja atesty to jakie to experymentowania ?! Bo sa tańsze? Znaczy co? Gorsze? Jak widać nie koniecznie... Kiedys mylo sie dzieci kostka mydla za 1zl bambino i tez było dobrze;) nie było emolium itp. A teraz nagonka co lepsze... Ja spróbuje serii z rossmana do kąpieli i nie uważam to za experymentowanie.. Bo to juz mnie śmieszyc zaczyna;) co do kremu wybiore pewnie sudocrem lub linomag ;)

Gość Efa24
Feminko super wiadomosc:) :). Ksiezniczko super wiadomosc:) :). tego mi bylo trzeba po dzisiejszej prawie bezsennej nocy z koszmarami.. a feminko moj dziec mierzyl dokladnie tyle samo na tym etapie :D. co do moich pulsacji w brzuchu to to miedzyinnymi kopniaki. wczoraj dziec strzelal taka popisowe ze o matko. z prawej strony ciosy, z lewej, pod pepkiem az nie moglam uwierzyc - tak bylo rano, pozniej duzo chodzilam (juz mnie nie boli) to cos tam czulam ale rzadko, wieczorem kilka stukniec na dobranoc, a w nocy chyba w przeciwienstwie do mnie spalo jak aniol. dzis chyba duzo mniej aktywne bedzie, no tak bo dzis usg to nie daj boze sie ruszyc w trakcie :P... mysle ze dzis poznamy plec :) Tak czuje. buzki dla was.

Gość feminka28
Usg pokazuje 9t1d a lekarz mowi ze skonczony 9 tydzien.

Gość gość
no przeciez 9tc 1d to skoczony 9 tydzien .. 9 tydzien i 1 dzien z 10 tygodnia przeciez to logiczne

Imko z tym eksperymentowaniem na dziecku to chodziło mi o kosmetyki o Dady, dlatego że są bardzo krótko w sprzedaży nie znam nikogo kto by je używał, bo nawet by nie było kiedy :) A ja nie mam zamiaru testować tego na moim dziecku, więc wolę wybrać już znane marki o których mam jakieś pojęcie. Doris no tak mi się wydaje, że emolium i oilatum jest głównie dla dzieci z alergiami skórnymi, dlatego są bezzapachowe, by nie podrażniać delikatnej skóry. A ta łuszcząca się skóra, która tak czy siak zejść musi, ale nie ma nic wspólnego z przesuszeniem skóry zdarza sie u noworodków- moja bratanica tak miała. Bratowa była z nią u lekarza i lekarz nic nie mówił, ze to przez zła pielęgnację. A ten Bepathen to kupię, ja tez go uzywałam, co prawda smarowałam z nim tatuaż, ale fajnie wszystko się wygoiło a na Alantan, który też polecają miałam uczulenie. A Ty używasz krem czy maść? FEMINKO jaka dobra wiadomość, bardzo się cieszę :) Widzę, że nam tu na forum wszystko zaczyna się super układać, oby tak dalej :)

A te witaminy to w zestawie K+D się podaje czy osobno? Bo znalazłam takie razem, ale jest napisane, że od 2 tygodnia życia. Chociaż zanim się wróci ze szpitala i wszystko poogarnia to już drugi tydzień będzie :) No i jeszcze jedno pytanie czy witaminę K też podaje się tak długo jak D? Bo ile się nie to D podaje się do ok 3 roku życia? No a jeśli dziecko urodzi się w okresie letnim kiedy słoneczka jest wystarczająco dużo to też podawać? Wybaczcie, ze tak marudzę :)

Też nie wiem do końca jak to z tymi witaminami jest. Dzisiaj byłam w hurtowni dziecięcej. Chciałam coś dokupić, okazało się jednak , że jest drożej niż na allegro i wybór też słaby. Patrzyłam min. na przewijaki, pościele. Pozostaje więc dalsze zamawianie. Czy pod wanienkę kupowałyście stelaż? Czy będziecie na coś ją stawiać? W tej hurtowni stelaż kosztował około 80 zł. Tak myślę, że może zajrzę do jakiegoś komisu.

Gość akida2014
Ja chciałam kupować wanienkę, ale wtedy mój mąż wskazał na ławę drewnianą i powiedział "spójrz jaki tu mamy ładny stelaż" :) Także moim stelażem zostanie ława w pokoju a z wanienki na łózko do wytarcia i ubrania :)

Gość Efa24
kochane bede miala 100% synka :D

Gość akida2014
Efa gratuluję synka :) Czyli tylko ja będę miała dziewczynkę? Jeszcze jest nadzieja w Femince :)

Gość feminka28
Ja mam przeczucie ze tez bedzie dziewczynka. Strasznie mi sie cera popsula oj strasznie i slodkosci musze miec pod reka:-) . Kazdy u mnie w rodzinie mowi ze to bedzie dziewczynka:-)

Gość feminka28
Efa gratulacje synka:-) Ktora z dziewczyn ma pierwsza termin porodu?

Gość gość
dziewczyny gratuluje ciąż :) i zapraszam do mnie do szafki :) na pewno znajdziecie coś ciekawego dla swoich pociech :) http://szafka.pl/profil/karola8483 pozdrawiam :)

Gość Efa24
Dzieki kochane :). Powiem szczerze ze jestem zaskoczona bo czulam ze to bedzie corcia. Intuicja mnie zawiodla tym razem ;). Troche sie tez boje bo zawsze uwazalam ze mali chlopcy sa "trudniejsi", ze to tacy mali sadysci (wiecie tu rozkroic robala, tam pociagnac psa za ogon), ale to pewnie wynika z mojego zerowego doswiadczenia i wyobrazni :). Caly czas mialam wyobrazenie zakupow z corka w przyszlosci, chodzenie razem do kawiarni na ciacho (a to juz wzielo sie z mojego super kontaktu z moja mama). Troche sie martwie czy bede umiala bawic sie z synkiem. Ale oczywiscie sie ciesze! Zeby nie bylo :D. Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi :)

Gość Efa24
P.S - widzicie ktora godzina? Olek stwierdzil ze to idealna pora na gimnastyke :D. Nie lubie budzic sie w nocy bo czlowiek zaczyna glupio rozmyslac (a to o wszystkich mozliwych komplikacjach, ktore jeszcze moga wystapic, a to tak jak mowie strach przed byciem zla matka, gdzies obok przewijajaca sie mysl o smierci). Nie lubie nocy :P

Super Efa!! Witaj wśród mam chłopaczków. Myślałaś nad imieniem? Dziewczyny, może dla przypomnienia, napiszcie, który to u Was tydzień. U mnie koniec 29. Feminka 9-ty, tyle pamiętam...

Gość Efa24
U mnie 22 Tydzien :) Tak, bedzie Aleksander :).

Gość księżniczka84
Wysyłałam 3 razy wiadomość i za każdym razem mi nie wysłało jako, napisano, że spam. Nie chce mi się pisać 2 raz, napiszę skrótowo. Gratulacje synka!Dla mamy to mega radość, córeczki wolą tatusiów. Wit. D i K podaje się od urodzenia (dobre są te 2 w 1), K podaje się do uk. 3 m. ż., D nawet do wieku nastoletniego tylko w dawce przepisanej przez pediatrę. Bobaski dostaję 400 mj (1 kropla lub pryśnięcie). Ja mam stelaż do wanienki (5 lat temu kosztował 90 zł.:/), wanienkę mam za 22 zł, tę większą, tak jak poprzednio.

Gość księżniczka84
Używałam oilatum soft i emolium przy 1 synu i też teraz używać będziemy, zobaczycie po ur. jak wygląda skóra noworodka, sucha i podrażniona jak wiór :)to nie noworodki 3, 4 tyg. z reklam, dziecko nie jest pierwszej piękności. Dziś mąż jedzie po łóżeczko i pościel marynarską (nie podobają mi się "standardowo" misie, księżyce i autka), złożyliśmy zamówienie na naszą koncepcję i dziś mają dostarczyć (prezent od tesciów). Co do kosmetyków Keiro to pisałam w wielu postach jakie dla mnie i dziecka i to łącznie tyle wychodzi kasy, a jeszcze część dokupić trzeba. U mnie dokładnie 35 t 4 d. Chcieliśmy Aleksander na drugie, ale syn straszy wybrał już Igora więc tak też damy, by mu przykro nie było. Ja nie lubię zdrobnień do imion, ani mój mąż nie znoszę zdrobnienia Olek, Oluś, bardzo podoba mi się pełne imię Aleksander :)

Gość księżniczka84
Co do chusteczek nawilżanych nie wyobrażam sobie żeby ich nie używać. Do tej pory podciera się nimi starszy syn po "większej sprawie", a dla mnie to wygoda.Dla małego kupiliśmy tez wypełnienia do pościeli tzw. medyczne (55 zł.), materacyk kokos gryka (90 zł.) i przewijak na komodę, bo mamy taką z nakładką specjalnie w tym celu i mnóstwo innych rzeczy typu przescieradła. Doris jak radzisz sobie z 2 dzieci pod względem sprzątania, gotowania (nie znoszę) i innych prac domowych?oraz wstawniem i odwożeniem starszego do przedszkola?

Gość kkeira84
Księżniczko, ta marynarska pościel, to granatowa w białe kotwice? Taka właśnie mi się podoba, ewentualnie w białe gwiazdki. Też nie lubię tych misiowych pościeli. Za to zdrobnienie imienia: Oluś, bardzo mi się podoba.

Gość księżniczka84
co do suplementacji wit. D, to jeśli karmi się tylko mlekiem modyfikowanym (lub karmienie mieszane z co najmniej 3 x podaniem dziecku mieszanki w ciągu dnia w takiej ilości jak na opakowaniu mleka) to można faktycznie jej nie dawać, ale tak do końca to nigdy nie wiesz jak dokarmiasz, ile dziecko w danym dniu wypije i czy będzie to wartość odpowiednia 400 mj, co do słońca, to mój pierwszy syn ur. sie w sierpniu i mimo tego i tak pediatra kazał dawać wit. D, bo skąd będziesz pewna ile "przyswoi " skóra Twojego dziecka w ciągu dnia i doliczcie dni pochmurne, to co raz dawać raz nie dawać?brak witaminy D prowadzi do powaznych urazów, a w naszym klimacie niestety "pogoda" nam nie dostarcza jej często.

Gość księżniczka84
My sami wymyśliliśmy wzór, taki jak opisujesz tylko bez kotwic, z samym motywem.

Gość akida2014
Księżniczko masz rację z tą witaminą D, dzięki za podpowiedź :) U mnie 27 tydzień, od poniedziałku zaczynamy 28 :)

Gość Imkaa
Aikido zapomnialas o tym, ze u mnie bedzie corcia;))) także sama nie jestes;)) Efa gratuluje synunia;)))) na pewno ogarniesz ten mały męski swiat;) a na córeczkę jeszcze czas przyjdzie;) U mnie 27 tydzien dzisiaj sie zaczął;) mała ma duzo miejsca i wierci sie jak szalona;)) termin porodu 13 czerwiec ;) Co do stelazu do wanienki ja myśle nad używanym ;) czy kupujecie rozek z wkładem kokosowym? Czy ten wkład sie w ogóle przydaje, czy raczej nie ma sensu?