Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MAJÓWKI 2015 cz.II

Polecane posty

Ale z tego co pamietam to ogolnie mialam niby podniesione wyniki bo tak jak mowie sprawdzalam co moge jesc czyli jadlam wszystko tylko ze potem mierzylam cukier...

Gość koralowa t
Cześć, Mona - tez nieraz lecze się czosnkiem:) Kafe też mnie cofa na 1 strone ale póki sie nie zacina jest ok. Oleńka - dzidzia rośnie w swoim tempie mniejszą będzie lepiej urodzić;) a wyniki wszystkie w porządku? u mnie krótko to trwało, nie patrzyłam na zegarek ale ok 10min, tylko nózki dłuzej oglądał bo mały machał nimi.

Gość monik123r
Hej dziewczyny w piąteczek piątunio :) Chyba zaczyna mnie coś rozkładać bo czuje się jak flak, poliki mnie pieką i śluzówki się zachowują jakby zaraz miały katar przyjąć. No cudownie wprost. Jeszcze tego brakowało. Julaska moim zdaniem nie powinnaś panikować. Jeśli miałaś normalną dietę z chlebami, makaronami, owocami i słodyczami to wypicie glukozy wyjdzie prawidłowo. Jeśli faktycznie mocno pościłaś no hmmm i tak powinno wyjść :P Ja się zagłębiałam w temat bo dostałam cukrzyce i powiem Ci że nie łatwo oszukać organizm. Jeśli brakuje insuliny do przerobienia cukrów to jej po prostu brakuje a kilkudniowa dieta nie jest w stanie wyeliminować problemu. Dostałaś dużą dawkę glukozy i jeśli twój organizm dał sobie z nią radę to jest dobrze. Gdybyś miała cukrzyce to pewnie po mniejszej ilości już by coś szwankowało. Takie moje zdanie. Najlepiej zapytaj o to lekarza i bedziesz miała pewność. I uwaga HIT!! U mnie słońce świeci - normalnie nie wierze w to co widze. To słońce jeszcze jest????

Gościu- moja mnie też tam "grzebie" czasem to średnio przyjemne jest. Może się przekręci niedługo i mi ulży. Juluska- dziewczyny z nadwaga mają większą "szansę " na cukrzycę. może dziewczyny mają rację żeby sprawdzić to jeszcze raz.

Gość koralowa t
Monik - czosnek w garść bierz przykład z Mony:) 4 ząbki i zdrowa:D im szybciej tym lepiej

Gość Iga4
Paulinas uważam, że nie masz racji. Karta ciąży to drugi DD i po to jest żeby nosić. Jak tak bardzo się boisz że zalejesz to wsadź do jakiegoś woreczka i po sprawie. Nawet jeśli chodzisz wszędzie z mężem, to nie wierzę, że zna na pamięć Twoje wyniki badań :O Mi gin wprost powiedział, ze na badanie glukozy mam się zaopatrzyć w cytrynę i wodę, więc ja biorę niezbędnik :D Moja niunia też strasznie się wierci, chociaż najczęściej czuję kopniaki bardzo niziutko :) Martwię się jednak tym wierceniem, bo wszystkie moje dzieci miały szyjkę obwiniętą pępowiną a dodatkowo najmłodsze dziecko urodziło się z węzłem prawdziwym :( mam lekarzowi wykonującego usg powiedzieć, żeby zwrócił uwagę na przepływy. Mam nadzieję że jest ok

Gość gość
Hej :) Robiłam ten test z glukozą, okazało się, że jestem na pograniczu z cukrzycą. Wczoraj byłam na USG i z małym wszystko jest ok, ma położenie główkowe, łożysko II stopień. Dodatkowo wieczorem byłam na tym USG 4D, będę miała synka, tak pięknie wszystko pokazał, że lekarz powiedział, że nie ma wątpliwości, zresztą sama widziałam :p Według usg jestem w 24tyg i 3 dni. Myślę o zmianie lekarza prowadzącego ciążę, ta moja lekarka wydaję mi się niekompetentna. Cały czas twierdziła, że łożysko mam na przedniej ścianie a wczoraj inny lekarz powiedział, że na tylniej, wszystko dokładnie mi wytłumaczył, dodatkowo zrobiła mi się jakaś infekcja i myślałam, że zielone wody mi odchodzą, nie mogłam się skontakować z moim lekarzem, pojechałam na pogotowie ale na szczęście to infekcja. Wizyty u niej trwają po10-15 min i nawet nie sprawdzi tętna płodu a w karcie wpisuje, że jest na + . Nic nie mogę się dowiedzieć, bo 'byle szybciej' i niech wchodzi następna. Jak myślicie zmienić lekarza?

Gość gość
U mnie w laboratorium pielęgniarka sama rozrabia glukozę dolewa wodę i wciska połowę cytryny i daje do wypicia. Mój ginekolog też powiedział że z cytryną bo ona nie ma wpływu na wynik badania

Gość Ania07
Hej :) Robiłam ten test z glukozą, okazało się, że jestem na pograniczu z cukrzycą. Wczoraj byłam na USG i z małym wszystko jest ok, ma położenie główkowe, łożysko II stopień. Dodatkowo wieczorem byłam na tym USG 4D, będę miała synka, tak pięknie wszystko pokazał, że lekarz powiedział, że nie ma wątpliwości, zresztą sama widziałam :p Według usg jestem w 24tyg i 3 dni. Myślę o zmianie lekarza prowadzącego ciążę, ta moja lekarka wydaję mi się niekompetentna. Cały czas twierdziła, że łożysko mam na przedniej ścianie a wczoraj inny lekarz powiedział, że na tylniej, wszystko dokładnie mi wytłumaczył, dodatkowo zrobiła mi się jakaś infekcja i myślałam, że zielone wody mi odchodzą, nie mogłam się skontakować z moim lekarzem, pojechałam na pogotowie ale na szczęście to infekcja. Wizyty u niej trwają po10-15 min i nawet nie sprawdzi tętna płodu a w karcie wpisuje, że jest na + . Nic nie mogę się dowiedzieć, bo 'byle szybciej' i niech wchodzi następna. Jak myślicie zmienić lekarza? Pozatym nie zrobi mi konkretnych badań, tylko faszeruje mnie lekami. Wiem, że to lekarz i powinnam zaufać ale nie potrafię, szczególnie, że nigdy się nie mogę dowiedzieć czy z synkiem wszystko ok :( Ja mam już prawie wszystko, zostało dokupić jakieś drobiazgi :) A co do przeziębienia to mnie przez tą pogodę też coś zaczyna łapać, koleżanka poleciła mi syrop i tabletki na ssania na gardło dla kobiet w ciąży- Prenalen. Są na naturalnych składnikach, więc jak domowe sposoby nie podziałają to chyba wezmę :)

Gość Ania07
A moje maleństwo waży 691g. :)

Gość monik123r
Koralowa chyba rozpocznę akcję "czosnek" bo nie moge zadnych syropów i cukiereczków do ssania ze względu na te cukrzyce. No jak bede musiała wziąć to wezmę ale na razie unikam. Mam go gryźć? Czy co z nim zrobic? No z tym czosnkiem oczywiście

Gość Iga4
Ania jeśli jesteś niezadowolona z lekarza prowadzącego to jasne że zmień. Ja na każdej wizycie mam mierzone tętno maluszka i jestem badana :) lekarz dokładnie mówi i objaśnia czy jest ok i czy coś mu się nie podoba. Nie muszę go ciągnąć za język

Gość gość
Z czosnkiem to robiętak, że biorę 2 ząbki siekam nozykiem na drobno, kładę na kromkę chleba, z masłem..(czym tam chcesz) i przykrywam druga kromką, wtedy nie jest taki ostry w smaku:) dwie takie kanapki w ciągu dnia (np jedna w południe druga wieczorem). już jak ci bedzie wygodnie:) pomaga!

Gość koralowa t
to wyżej to ja:)

Gość gość
To.ja.olenka.ale.ja.nie.jestem.w 21 tc tylko w 24. A. Mala.ma.rozmiary.na.21

Gość monik123r
Olenka jak wszystkie parametry sa na 21 tydz i przepływy oraz narządy też to prawdopodobnie jest ok. Może owulacja ci się przesuneła. Dzięki gościu - dzisiaj w południe zapodam kanapeczkę z czosneczkiem.....będę smokiem :P

Gość Paulinass
*Mona- mówiłam, że czosnek jest niezawodny :) dobrze, że już lepiej Mi też pokazuje się 1 strona, ale nie przeszkadza mi to. *Iga -nie żartuj , że pomyślałaś, że mój mąż mógłby znać wszystkie wyniki na pamięć.. :D w razie jakichkolwiek problemów mąż wie gdzie w domu leży teczka z wszystkimi moimi wynikami.. Jeśli któraś wychodzi gdzieś sama też uważam, że ta ksiażeczka zabrana ze sobą jest niezbędna-pisałam o tym wczoraj. Temat mojej książeczki uważam za zamknięty :D *Oleńka- jak na 24 tydzień to 3 -4 tygodnie różnicy to już sporo, a co na to lekarz? Wszystkie inne parametry ok ? Moja mała miała w 20t4dz 400g.. *Ania- rzeczywiście dziwne podejście lekarza prowadzącego, nie wyobrażam sobie iść na wizytę i nie być dokładnie przebadaną, czy żeby nie omawiał tego, co sprawdza i nie dał mi wszytkich wyników. Również zmieniłabym lekarza. Chodzisz na NFZ ?

Gość Iga4
oleńka a ja gdzieś czytałam, że dziecko od któregoś tam tygodnia nabiera własnego tempa rozwoju i wzrostu i nie należy porównywać z innymi. Jeśli malutka jest cała wymiarowo na 21 tydzień to chyba ok :) podpytaj lekarza jeśli bardzo Cię to niepokoi

Gość gość
Lekarka.mowi.ze najprawdopodobniej.dziecko urodze kolo 2 kg .jak bedzie tak przyrastac i nie zawsze jak mala to.musi byc chora ze to.moze buc genetyka ja nie mialam.nawet 2 kg . A. I.mowila ze jak.wymiary malej.sa.od poczatku z taka roznica to.pewnie poprostu pozniej zaszlam w ciaze badz mala tak rosnie i nic.nie.zrobimy czaszke ma.cala oba oczka.nosek usteczka wzzystko na miejacu i serduszko takie jak trzeba

Gość Ania07
Paulina- Tak chodzę na nfz, ale rozmawiałam z kobietkami, które chodzą prywatnie i również są bardzo nie zadowolone i myślą o zmianie, bo wydaję mi się, że 10 czy 15 min dla kobiety w ciąży to troszeczkę za mało aby można było wszystko omówić, wytłumaczyć..

Gość Paulinass
no to skoro lekarz tak mówi to sie nie martw :)

Gość Paulinass
Ania- to lepiej zmień lekarza- Twój pokój i zaufanie do lekarza jest b. ważne:)

Gość Paulinass
spokój*

Gość gośćolenka
No ja mysle ze mala jest zdrowa oby. Tylko strasznie.mnie.kopie.w dole az.mnie w kroczu boli,wy tez tak.macie

Gość Paulinass
nie, mnie mała kopie albo w podbrzuszu albo w okolicach pępka (dużo częściej)

Gość Ania07
Mnie też w okolicach pępka najczęściej :) To zależy od tego jak się dzieciątko ułoży :)

Cześć :) wczoraj byłam na drugim badaniu prenatalnym - z bliźniaczkami wszystko w porządku nic niepokojącego nie stwierdzono i wszystko wskazuję, że będę mieć DWIE ZDROWE DZIEWCZYNY :) :) na badaniu lekarz powiedział, że tak na 90% a 100% jak się urodzą :) córka - 9 lat była przy mnie na badaniu i oglądała te jej dwie wymarzone siostry :) były śmieszne ułożone bo jedna głową na dole dosłownie jakby w pochwie a druga na górze. Także czuję mega ruchy na dole i nie wiem czy czuję rączki czy nóżki drugiej ale wybudziły mnie w nocy gdzieś ok.2 i tak do 5 nie mogłam spać tylko z boku na drugi bok bo na plecach to nie mogę bo słabo mi się robi i tracę świadomość. Odpuściły mi te moje małe gdy trzeba było wstawać bo córka do szkoły - śmieję się, że kazały się lulać :) w poprzedniej ciąży z córką tak nie miałam ona chciała głaskania brzucha i tak zostało jej do dziś ma blisko 9 lat a domaga się masowania plecków, aż się boję pomyśleć jak ja te moje dwie na raz będę lulać. Pozdrawiam - miłego dnia :)