Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MAJÓWKI 2015 cz.II

Polecane posty

Moja malutka 8 stycznia wazyła 560 g ;) wczesniej była bardzo żwawa ale teraz juz więcej czasu przesypia sobie ;)

Gość koralowa t
szybko rosna teraz maluchy:) zaczęło się. Juluska - jak ci mija ciaza, ile przybrałas na wadze, masz juz wyprawkę, wózek itp?

Hymmm duzo troszke pisania ale postaram sie jak najszybciej :) Ciąża : ogolnie dobrze chodz bylam od poczatku ciazy dwa razy w szpitalu, co prawda nic groznego jak narazie. Znalezli u mnie kamienie w woreczku żółciowym juz 1 cm. Teraz byłam na USG ( tym drugim genetycznym ) no i córcia ma powiększone jedno płuco i przesuneło serduszko do środka ale lekaz powiedział ze wszystko bedzie dobrze ale zapisał mnie jeszcze raz do siebie na 9 lutego i zapisał mnie do Instytutu Matki I Dziecka w Łodzi na USG jak dobrze zrozumiałam. Dzis miałam robione OGTT czyli mierzoną glukoze wyniki moze bede dzisiaj miec kolo 15 a jak nie to jutro kolo 13. Ale prawdo podobie mam Cukrzyce Ciążową. Z tym przytyciem to tak róznie. Jestem ogólnie dużą i nabita kobietą wiec powiem tak przed ciążą ważyłam ok 95 kg a teraz waże 92 kg ( dopiero w grudniu przytyłam ) ale chyba spowrotem zaczyna mi waga spadać. Dla Wikusi mam juz wsumie prawie wszystko ubranka, kilka grzechotek, buteleczki, smoczki, łóżeczko, takie różne drobiazgi które będa potrzebne. Co do wózka mam dostać po siostrze ciotecznej wiec tez juz prawie jakis jest... ;) Opisałam tak z grubsza jesli coś prosze o pytania :) :) :)

Gość Paulinass
witajcie Juluska- witaj :) *Byliśmy wczoraj na usg połówkowym , lekarz potwierdził płeć :) Córeczka ma ok.400 g, wszystko w porządku, prawidłowo się rozwija, wykresiki piękne -wszytko w normie. Od początku ciąży przytyłam dokładnie 4,6kg , więc jest ok. Za miesiąc test obciążenia glukoza + powtórka toksoplazmozy +mocz i morfologia. *W moim otoczeniu komplikacjami kończą się tylko porody sn, często jest tak, że w ostatniej chwili robią cc, chcę tego uniknąć. Stawiam na cc , mimo, że nie do tego natura na stworzyła. Rozmawiałam ze znajomą położną z firmy, w której pracowałam i powiedziała, że wg niej tylko cc, za dużo komplikacji się naoglądała ,poza tym żony ginekologów rodzą przeważnie cc, to daje do myślenia.. Każda decyduje za siebie, obyśmy wszystkie szczęśliwie urodziły,nie ważne jaką drogą. *Mnie nic nie boli, tylko nadal szybciej się męczę i ewentualnie jak poleżę w jednej pozycji bez podłożonej poduszki to plecy. Może to zasługa tego, że przed ciążą dłuższy czas ćwiczyłam, biegałam, pływałam- może to wzmocniło mięśnie. *Chyba czas powoli coś kupować.. :)

Gość koralowa t
trzymam kciuki aby z małą było wszystko dobrze, głowa do góry musi być dobrze! :) a dlaczego zakładasz ze masz cukrzycę? sporo rzeczy masz juz:) ja dobiero troche ciuszków ale rózowych po siostrzenicy wiec musimy kupic niebieskie bo bedzie chłopak:P grzebyki, 2 opak pampersów:) lozeczko po siostrzenicy

Jak byłam na tym tescie glukozy po dwóch godzinach po glukozie mialam 246 a dopuszczalna maksymalnie jest 140

Oj tak brzuszek sie rozrasta a ja z nim :) dziewczyny ile przybiera sie na wadze pod koniec ciąży? Tzn czy jest to jakiś nagły przyrost wagi tak jak miedzy 5-6 mc czy stopniowe tak jak od 2-4 mc?

Gość Paulinass
Juluska - na pewno będzie wszystko ok z dzieckiem, trzymam kciuki:)

Gość Paulinass
Nadia- dobre pytanie, mam nadzieje, ze ta druga opcja :)

Gość monik123r
Witaj Juluska Gosciu chyba mnie zle zrozumiales albo niedoczytales. Ja nie pisalam ze komplikacja jest niedotlenienie dziecka. Pisalam o krwotoku wewnetrznym i martwicy okolooperscyjnej matki. Krwotok wewnetrzny mialo kilka kobiet ktore znam. Dlatego ja bym nie chciala sie ciac. O nieprawidlowosciach przy porodzie sn w moim otoczeniu nie slyszalam. Mam tez ciotke polozna i owszem o posladkowych porodach czy przodujacych lozyskach sie nasluchalam ale nic wiecej. Ja to nawet chcialbym uniknac ciecia krocza choc niesie za soba ryzyko pekniecia. Oczywoscie nie bede na sile sie upierac ani przy sn ani przy cieciu krocza. Grunt zeby dziecko wyszlo zdrowe.

Skoro o wózkach mowa wiec ja prźedstawie Wam moje typy. 1. Tako extreme http://youtu.be/4USX83va38Q Prezentacje wózka można zobaczyć na yT oraz typ 2 z polecenia graco symbio. Przyznam ze cieżko u mnie z wyborem i liczę na Wasźe sugestie i propozycje :)

Tez mam taka nadzieje... Ja w sumie z ciuszków to najwięcej mam koloru niebieskiego bo pierw ubranka zbierałam uniwersalne... Ale większościowy dostawałam po chłopaczkach... Ja to juz chyba nie będę dokupywać na razie ubranek bo Wikusie ubiorę az do 4-5 miesiaca z tego co mam.. ;)

Gość Paulinass
Monika , ale Ty piszesz o komplikacjach po cc (rzadkich z reszta) dla MATKI :) Ja nie słyszałam jeszcze o tego typu komplikacjach, a już w ogóle o powikłaniach po cc dla dziecka. Co by nie mówić, i poród sn i cc niesie ze sobą ryzyko i na szczęście mamy możliwość wyboru.

Gość monka99
Julusksa to znaczy musialas powtorzyc ten test? Faktycznie sporo wyszlo. Ja mialam po godzinie i dwoch w normie ale na czczo wyszlo 96 i nawet nie bylo dyskusji z diabetologiem. Cukrzyca i juz. Nadia to chyba indywidualna sprawa kto ile przytyje. Nawet na tym forum widac ze kazda inaczej. Jedne tyja mniej inne wiecej. Ja w poprzedniej ciazy sporo przytylam w ostatnich tygodniach ale zaczelam mocno nabierac wody. Wanka wstanka sie ze mnie zrobila :P a ta ciaza jest zupenie inna. Wiec pojecia nie mam czy i ile przytyje. Oby nie za duzo bo choc jeszcze nic nie przytylam to jest mi mega ciezko. A moj malz tylko komemtuje rozmiar brzucha - czasami mysle ze jest zdziwiony jego wielkoscia, no chyba nie myslal ze bedzie coraz mniejszy :/

Gość gość
witajcie robie sobie inhalacje mam 37' a dla nie to juz duzo :o zaraz ide do łóżka

Gość Mona37
t o byłam ja

Niestety nic dokładnie nie wiem bo wyników z laboratorium nie odebrałam... I konsultacji z lekarzem jeszcze nie miałam ale sama robiłam glukometrem i taki wynik wyszedł... Na czczo miałam 84 a po 2 godzinach 246

Gość She29
Nadia, ja nie wiem jak się sprawuje graco symbio, ale ja odrzuciłam tę opcję bo po prostu nie podoba mi się, że jak przełożę rączkę w spacerówce to koła nieskrętne są na przodzie, a te skrętne z tylu. Choć można nie przekładać rączki to wtedy jest ok. Dla mnie to też kwestia wizualna, nie podoba mi się to

Gość Paulinass
*Juluska, a czemu robilas glukometrem ? Tak sama dla siebie ? Czyli póki co nie wiesz jaki byl wynik obciazenia glukoza? Poczekaj na diagnoze lekarza ,nie martw sie na zapas :) *Mona- zdrówka, kuruj sie, ja odczuwam goraczke tak dopiero przy 37,5, wcześniej nie.

Bo już od kilku dni jestem na diecie by cukier nie skakał... Może powiem od początku... na ostatniej wizycie u lekarza pani doktor kazała zrobić test OGTT szwagierka podpowiedziała że nim nie zrobię testu mogę kupić glukometr i sprawdzić czy jest wszystko ok.. tak tez zrobiłam kupiłam i po obiedzie godzinę po miałam powyżej normy... Więc zaczęłam mierzyć przed i po posiłku jadać bardziej dietetycznie... Więc gdy byłam na badaniu OGTT żeby nie czekać tyle czasu czy na pewno mam cukrzyce zmierzyłam po 2 godzinach tak jak pielęgniarki brały pomiar krwi i wyszedł mi taki wynik ... ;)

Gość monik123r
Juluska glukometry to nie sa narzedzia ktorym mozna ufac. Wystarczy ze mialas rece brudne i juz wychodzi kosmos. Poza tym glukometr nie rowny glukometrowi. Jaki masz? Sa takie ktore mocno zawyzaja. Czekaj spokojnie na wyniki. Mona szybkiego powrotu do zdrowka.

Gość Paulinass
Juluska - postaraj się jednak podjechać do laboratorium , będziesz wiedziała co i jak

Gość Mona37
Paulinas dzieki leze w lozku pije cherbata z cytryna i miodem, na ta " wysoko" temp.to raczej nic nie moge wziasc? Co do glukometru to te chyba sa ok bo moj szef go używa , taki mały niebieski i zawsze mierzy przed jedzeniem Przyszły ciuszki dla małego kupiłam w c&a po 70% 3Body z długim na 62, 68 i 74 cm i spodnie dresowe na 80cm ja juz kupuje przyszłościowo :classic_cool:

Gość monik123r
Ja tez msm accu :) Raz poszlam z nim do laboratorium zeby go sprawdzic i pomylil sie tylko o 1. Stawiam na to ze mialas brudne rece. Moja mala jest coraz bardziej szalona. Czuje ja nawet na stojaco. Oczywiscie jej ruchy nie bola ale sa baaaardzo wyrazne.

Gość Mona37
wziąć :o sorry cofam sie w rozwoju na obczyźnie

Gość Paulinass
Mona- raczej nie bardzo możesz coś wziąć, jeśli temperatura podskoczy możesz zrobić sobie okład - owinąć mokrym ręcznikiem nogi w zgięciach kolan i ręce w zgięciu łokci- obniża jak ktoś ma wyższą temperaturę i jeden ręczniczek na czółko :) Spokojnie, 37 to naprawdę lekki stan podgorączkowy, właściwie można mieć taki fizjologicznie. Chociaż skoro czujesz się przy tym nie za dobrze to spróbuj obniżyć w ten sposób :)

Gość Mona37
Paulinass ja tak mam, ze 37 to juz dla mnie straszna tempe ;) sama sobie jestem winna bo tydzien temu polazlam z wilgotnymi wlosami na dół do piwnicy choć wiedziałam, jak to sie skończy. Jutro chyba odpuszczę sobie prace.

Gość Paulinass
Oj ja mokrymi włosami nie raz się załatwiłam, mam długie włosy, właściwie prawie przed pupe i czasami nie chcialo mi sie suszyć i tak siedzialam przed tv z mokra glowa albo sie z wolgotna kładłam i też na drugi dzień kichałam.