Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

MAJÓWKI 2015 cz.II

Polecane posty

Monik-to byl atlantic.8lat temu byl nieporownywalnie mniejszy wybor niz tetaz.a teraz znow nie posxaleje bo blizniaczych tez jest malo :-) Co do porodu to moj bedzie prawdopodobnie w kwietniu-termin niby 14 maja, z usg tydzien wczesniej,ale moja ginka mowi aby doczekac do 36tydz. I mozna rodzic.czyli tak za 3 miesiace planowo

Gość Majowniczka2015
koralowa- mnie się marzy zzo:P a co będzie to się okaże. Urodziłam raz jak coś urodzę i drugi raz;-) Jak wózek jest nowością na rynku to raczej nie będzie dużo opinii. Dla mnie waga powyżej 15 kg to już odpada. dodajcie wagę dziecka i kilka drobiazgów i zajechać się można. Dziś dostałam przelew z zusu na razie za połowę listopada. zwariuje z nimi..... Niby po 20 ma byc za grudzień. Kobieta juz mnie poznaje:D jak dzwonię. Ale im nie popuszczę...

Gość monik123r
Daria ja planuje zakup espiro silver line. Tylko jeszcze raz go musze przymierzyc do meza czy oby nie jest dla niego za niski. Twierdzi ze nie ale to facet i jakos mu nie wierze :P a nie chce zeby sie chlop meczyl. Jesli chodzi o znieczulenie to ostatnio bedac w szpitalku troche na ten temat przypadkiem uslyszalam. Tam gdzie bylam jest dostepne i nawet na nfz ale nie latwo go dostac. Bo musi byc anestezjolog pod reka, bo musi byc podane w odpowiednim momencie, bo musza wyjsc jakied badania krwi prawidlowo na wynik ktorych czeka sie od 1.5 do 2 godzin. Hmm chyba za czesto go nie daja. Zreszta tak powiedziala ta doktor. No ale w ofercie jest, a jak. Ja pierwszy porod mialam ok. Wody mi odeszly a potem dlugo nic. Po ok 6 h przyszly skurcze a za niecale dwie godz urodzilam. Jakby ten porod tak przebiegal to pffff. Ale ta ciaza przebiega zupelnie inaczej niz tamta to i porod pewnie bedzie gorszy :\ Tak mnie bola plecy biodra i kosci lonowe ze chodzic nie moge. Kurde mnie nawet przekladanie z boku na bok boli a co bedzie dalej? Masakra jak mnie sponiewieralo. Masakra. No ja rozumiem za hormonki luzuja ale bez przesaday-nie za szybko? Nie za bardzo? Wy tez macie takie dolegliwości?

Gość majgość1
Ja mam w planach rodzic SN nigdy nie rodzilam cc i mam nadzieje ze tak zostanie :) pierwsze rodzilam w 40 tyg po odejściu wód plodowych . Miałam polozna dobra poza tym ze oksytocyne rozkrecila mi tak ze ciurkiem leciała w efekcie czego przez 2 godz miałam skurcze raz za razem i 30 min partych bol nieziemski . Drugi trwal 10 godz sam sie zaczął o 2 w nocy znaczy sie skurcze nieregularne(co 5,8,12 min) a bol jak na miesiączkę byl wiec po przejściach z pierwszego porodu stwierdziłam ze to nie to :P o 11 pierwszy silny skurcz poczułam wtedy postanowiłam pojechać do szpitala jak dojechalam do szpitala miałam juz 8-9 cm :D o 12:15 Cora się urodziła do tego w czepku(polozna przebila mi pęcherz dopiero jak glowie juz bylo widac w sensie czolko na wierzchu ) :) praktycznie skurczy rozwierajacych nie czułam. I sama o własnych siłach wyszłam z porodówki :) o 17 juz pod prysznicem bylam wiec mam nadzieje ze teraz tak będzie ale kto to wie :)

Gość majgość1
Madzik jak przebiega poród zalezy od samej rodzącej . Wiec z uśmiechem na twarzy czekajmy na poród :) a co do boli to tez to mam jakby zakwasy :-/ i klucia ech a co dopiero będzie przy końcówce - narzekajace ciężarówki :D

Madzik- mnie boli baaaardzo szczególnie jak dłużej posiedzę. Czasem wieczorem mam problem się rozebrac bo tak kości bolą. Pytałam lekarza, ale stwierdził, że to dlatego że juz jestem po jednym porodzie i ciąży... to mnie pocieszył. Majgosć- jakby mój drugi miał tak wygladac:P to się pisze na taki jak Twój:D. Bo pierwszy długi i ciężki. więc się boję po prostu co będzie.

Gość Mona37
witajcie ale dzis temat na tapecie ;) jak chce poród obojętnie jaki byle szybki i bezbolesny ;) u nas ze znieczuleniem nie ma problemu, jednak jestem drobna i boje sie , ze dziecko mnie rozerwie :o

Gość idris
Z tym rozerwaniem to mnie rozsmieszylas:), już nie jedna drobna kobieta rodziła, a to nie zależy od wyglądu tylko od kości miednicowej. Moja koleżanka miała spore biodra i się okazało że jakiś tam rozstaw jest za wąski i musi mieć cesarke. To mierzą juz pod koniec ciąży wiec nie musisz się martwic. Co do bolow ja po spacerze ledwo siedzę i się przekrecam cała w bólach głównie biodra, zwlasza prawy bok. Plus łopatka. Ja chodzę na rehabilitacje, mi babka powiedziała że to efekt ciąży i nie ćwiczenia po niej, a później takie kwiatki się dzieją. Niby najbezpieczniejszy czas na drugą ciaze to minimum dwa lata jeżeli się ćwiczy a jak nie to się cierpi :))). Ja robię ćwiczenia w domu i jakoś tam funkcjonuje. Ja rodzilam 4 h, najpierw saczyly mi się wody, dostalam cos na wywołanie, potem po 2 h miałam już porządne skurcze no i potem skurcze parte 40 minut. Ja się nie bałam i cały czas dopisywać mi humor. Potem polozna mi powiedziała że nastawienie dużo robi, bo czasami nerwy cofaja poród, bo następuje skurcz czegoś tam, i że to ze nie rodzilam z znieczulenie tez znacznie przyspiesza. Wiec ja za drugim razem nie zmieniam opcji rodzenia :)) jak pierwsza się sprawdziła :)

Gość Blanka6
Poproszę o dopisanie do tabelki: CÓRKA - Judyta :) Odnośnie porodów to będzie jak ma być - wszytko zależy od dziecka. Pierwszą córkę rodziłam siłami natury, bez znieczulenia. Następnego dnia byłam normalnie na nogach, jakbym wcale nie rodziła.

Nick________ wiek _____TP______która ciąża_____pleć/imię onamadzik_________29_____02.05_____1__Mikołaj anndz_____________28_____02.05 _____2___córeczka/Julia hebaciana różyczka__29_____03.05_____1___? Nadia30___________?_______05.05_____1__synek Mama Michalka_____25_____06.05______2__synek markor____________32_____10.05______2__syn latema____________ 27_____11.05______1__córcia agata9____________ 27_____11.05______1__syn Anka34____________34_____11.05______4__córcia a_gania____________28_____12.05______2__syn ooleńka____________23_____14.05______1__? Ania8526___________29______14.05_____1__córcia daria123___________37______14.05_____ 3__2 chłopców Martusia0110_______30_____15.05_______1__? Malina82___________32_____15.05_______2__? Iga4_______________35_____16.05_______4__? Majowniczka2015 ___30_____16.05_______3__Adrianna Karolinaa89________ 25_____16.05_______1__? Madzia75osć_______39______18.05_______4__? Emilka23__________23_______18.05______1__? Tyna31___________31_______18.05______ 3__córcia malutka0303______23_______21.05_______2__? Mona37___________37_______23.05______1__synek Majgość1__________26_______23.05______1__? Magda_30_________30_______24.05______1__Hania koralowa t_________27______24.05_______1__synek goska781__________36______25.05_______4__Kacper Blanka6 ___________32______26.05_______2_ Judyta Fili80______________34_____ 26.05_______2__x2 Livvia86____________?______28.05_______2__? andżela24__________24_____28.05_______2__Marcelek Idris_______________29_____29.05_______2__? She29_____________29______30.05_______1__synek Paulinass__________24______30.05_______1__dziewczynka Ninna2____________ 29_____31.05________2__syn evela888___________26 _____31.05________2__?

Gość She29
Blanka gratuluję córeczki :-) Ja na razie nie obawiam się porodu, koleżanką która nosi rozm.34-36 i w biodrach wąska jak nastolatek, urodziła naturalnie. Ona tak radośnie podeszła do tego,że mówi ze mało ja bolało, była w euforii ze dzieciątko zobaczy. Tez tak chce ;-)

Gość koralowa t
Majowniczka - oby każdej z nas poród udał się tak jak chcemy, a przynajmniej podobnie, bez komplikacji:) nigdy nie rodziłam i poród mnie cholernie fascynuje... wiem że będzie bolało bardzo bardzo ale i tak mnie ciekawi jak to jest:P jak mnie porozrywa to nazbieram kasę i pojadę do dr Szczyta albo innego i niech mnie połata;) Monik - Twój wózeczek tez ładny i cena fajna, nie patrzyłam jakie parametry ma ale sobie dodałam do zakładek, gdy będę wybierać już "ten jedyny" popatrze co i jak. Załozyłam że z fotelikiem do 2tys. chcę się zmieścić. Majgość - twój drugi poród brzmi bardzo ładnie:) obym i ja tak sprawnie urodziła:)

Gość Mama Michalka
Hej dziewczyny. Moze teraz nie bedzie sie zacinac:) Co do boli(bo chodzi Wam o bole w posladkach?)to ja mam tak codziennie od ok 3 miesiecy. Bol jest okropny,ale zadnych tabletek przeciwbolowych na to nie biore. Jak za dlugo posiedze albo poleze, to promieniuje mi z krzyza,przez posladki,udo i do kolana. Moj lekarz powiedzial, ze to albo rwa kulszowa albo po prostu moj organizm nie przygotowal sie jeszcze na ciaze. Kurde to juz prawie 6 miesiac i organizm sie nie przygotowal?! Co do wyprawki juz wszystko mam:) Zostalo mi tylko kupic kosmetyki dla Wiktorka:) 31 stycznia przeprowadzamy sie na swoje. Kupilismy mieszkanie na 4 pietrze. Teraz sobie mysle, jak ja bede wchodzic i schodzic z dwojka brzdacow:) Was tez mecza sny? Sa takie realne i mocne. Caly czas sni mi sie moj synek. Moj maz mowi, ze to od mandarynek, bo zawieraja jakas substancje, ktora wplywa na realnosc naszych snow. Faktycznie, ostatnio pochlaniam mandarynki kilogramami:) Spijcie dobrze Kochane, bo ja to sie jeszcze poturlam(bezsennosc:/) :*

Gość Mona37
witajcie MamaMichałka ja śnie sie głownie o ciuszkach dla małego :) przegladam ciagle na necie i potem mam takie sny. Miłego dnia

Mnie się ostatnio poród śni bo dużo o nim myślę, ogólnie w ciaży mam wyraźne sny które często potem pamiętam. Mnie boli spojenie łonowe te kości nie pośladki. MamoMichałka podziwiam bo ja na 2 p i juz myślę jak to bedzie wychodzić z dwójka i głębokim wózkiem. Muszę iść do administracji po klucz do podziemnego i tam będę mieć stelaż od wózka a wnosić będę tylko gondolkę. Lista zakupowa już jest, czekam na kolejny przelew z l4;-) i zamawiam. Potem jeszcze kilka ciuszków i bede zwarta i gotowa:D

Gość Iga4
Matko a myślałam, że ból pośladka tylko mnie dopadł. Coś okropnego, nie można się przekręcić z boku na bok :( monik ja mam dokładnie takie same bóle kręgosłupa co Ty. Jeśli chodzi o poród, to u mnie każdy kolejny był łatwiejszy :) więc teraz liczę na jakiś szybciutki i bezbolesny :P

Z tym zusem to różnie bywa ja ostatnio miałam opóźnienie dostalam za 1,5 miesiąca. Składki trzeba płacić w terminie ale oni już sobie płacą wg swojego widzimisie :/. Ja na razie jakiś takich snów nie mam:). Może dlatego że za wiele nie myślę o porodzie i ciąży :). Czasami sobie przypominam że mam brzucha;). Ja czekam na kolekcję wiosenne bo jedyne co mi potrzeba to rampersy zapinane po całej długości , bo tak to na start wystarczy to co mam po córce. Ona zimowa wiec rampersy nie były potrzebne a to wygodna sprawa. Któraś tutaj czy na starym pisała o pozyczaniu ubranek. Ja pozyczalam kolezance i mam świadomość że może cos nie wrócić albo być sprane, aczkolwiek z takich pierwszych dzieci szybko wyrastają. Jeżeli chcesz je wziąć to możesz dopytac a co jak jakieś się spierze albo nie zwrocisz i tyle. Co do używanych wózków? My wózek mieliśmy po rodzinie emmaljunga i był w idealnym stanie mimo lat i dwójki dzieci a moja koleżanka z nowym za 1600 miała więcej problemów i prowadził się dużo gorzej. I mam koleżanki które właśnie kupowały używane ale lepszych firm, i te wózki sprawowały im się lepiej niż nowe. Wiec kwestia podejścia, jeżeli ktoś chce kupić nowy to jak najbardziej. Kto co lubi i jak to widzi. W końcu potem będzie nam trochę służył.

No i nie każdy nowy musi być zly:), a jak planujecie drugie to można podzielić cenę na dwa :)

A mnie nie męczą sny tylko budzę się w nocy i nie mogę zasnąć. Dzisiaj właśnie jak się obudziłam kolo 2 to tak mi się przelewalo w brzuchu, długo, głosno i przecież kilka godzin wcześniej jadłam i nie wiem,jelita czy mały się odezwał. Ja wczoraj przedstawilam mężowi dwa wózki,hartan, taki jaki ma Mona i ten baby design, teraz będziemy te dwie propozycje rozpatrywać. A no i fotelik postanowiliśmy kupić osobno.

Gość gość
Do konik 123r.komplikacje o których piszesz,nie są z powodu cc,tylko sn.robią cc bo poród sn nie idzie jak trzeba i np.spada tętno.dziecko jest niedotlenione i aby nie dopuścić do śmierci-robią cc.żeby nie cc to dziecko by nie przeżyło. Planowa cc nie wiąże się z uszkodzeniami/niedotlenieniem dziecka.

Gość Majowniczka2015
Gość akurat rożnie bywa. Bo koleżanka miała planową cc a dziecko miało niedotlenienie bo już łożysko źle funkcjonowało. Jakby rodziła sn to było to samo. Musiały kilka dni w szpitalu dłużej spędzić bo mała była pod kontrolą.

Gość Nadia30
Witajcie po długiej przerwie!! :) Zaległości mam sporo wiec zacznę od końca ;) Bóle pośladków, kręgosłupa, problemy z chodzeniem i wstawaniem z łóżka nie sa mi obce, gdyz ok miesiąc temu przechodziłam przez to i przeżyła ;) co najwazńiejsze mnie te bóle prEszly nagle tak samo jak i przyszły, a na dzien dzisiejszy czuje sie wysmieńicie :):)! Nie wiem jak tam u Was, ale moje gabaryty brzuszkowe juz utrudniają codzienne czynności :) Ps. Maluszek wazy juz 773 g :)

Czesc dziewczyny jestem tutaj u was nowa co prawda widziałam wczesniej ze jest taka strona ale jakos wczesniej nie miałam czasu... Jestem w 24 tc termin mam na 11 maja ;) i bede mieć dziewczynke Wiktorie ;)

Gość majgość1
Hej dziewczyny :) ja mam dzisiaj spotkanie z położna zapytam sie o te bole i ogólnie mam takie ciagniecie w dole brzucha nie wiem czy to czasem dzidziuś napiera na dole czy jak ale tylko mam to jak leze

Gość koralowa t
Nadia twój maluszek to już wielkoludek! dla porównania, mój we wtorek wazył niecale 450:) to juz czujesz co nosisz:)

Gość koralowa t
Juluska ile masz lat i która to ciaza? wpiszemy cie do tabelki:)

Nadia30- u mnie brzuszek tez jest juz spory, ale niestety i ja:/ Boje sie, ze za szybko tyje. W pierwszej ciazy przybylo mi 20 kg, ale tez wage wyjsciowa mialam mniejsza. Teraz zmienilam prace na siedzaca, mniej ruchu, obiad po 18 no i przytylo sie sporo przed ciaza. Nie wiem na ilu kg sie skonczy... Bede sie turlac a nie chodzic. Wiem, ze w moim przypadku duzo robia slodycze no i owoce. 20 stycznia mam wizyte i pewnie znowu polozna mnie opieprzy za dodatkowe kg:( Kurcze,probuje nad tym panowac ale sie nie udaje:(((

Gość koralowa t
Nick________ wiek _____TP______która ciąża_____pleć/imię onamadzik_________29_____02.05_____1__Mikołaj anndz_____________28_____02.05 _____2___córeczka/Julia hebaciana różyczka__29_____03.05_____1___? Nadia30___________?_______05.05_____1__synek Mama Michalka_____25_____06.05______2__synek markor____________32_____10.05______2__syn latema____________ 27_____11.05______1__córcia agata9____________ 27_____11.05______1__syn Anka34____________34_____11.05______4__córcia Juluska2607 _______21_____11.05______1__Wiktoria a_gania____________28_____12.05______2__syn ooleńka____________23_____14.05______1__? Ania8526___________29______14.05_____1__córcia daria123___________37______14.05_____ 3__2 chłopców Martusia0110_______30_____15.05_______1__? Malina82___________32_____15.05_______2__? Iga4_______________35_____16.05_______4__? Majowniczka2015 ___30_____16.05_______3__Adrianna Karolinaa89________ 25_____16.05_______1__? Madzia75osć_______39______18.05_______4__? Emilka23__________23_______18.05______1__? Tyna31___________31_______18.05______ 3__córcia malutka0303______23_______21.05_______2__? Mona37___________37_______23.05______1__synek Majgość1__________26_______23.05______1__? Magda_30_________30_______24.05______1__Hania koralowa t_________27______24.05_______1__synek goska781__________36______25.05_______4__Kacper Blanka6 ___________32______26.05_______2_ Judyta Fili80______________34_____ 26.05_______2__x2 Livvia86____________?______28.05_______2__? andżela24__________24_____28.05_______2__Marcelek Idris_______________29_____29.05_______2__? She29_____________29______30.05_______1__synek Paulinass__________24______30.05_______1__dziewczynka Ninna2____________ 29_____31.05________2__syn evela888___________26 _____31.05________2__?