Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak rozmawiacie z ludzmi to po czym poznajecie ,że to są ludzie inteligentni?

Polecane posty

Gość gość

jak rozmawiacie z ludzmi to po czym poznajecie ,że to są ludzie inteligentni?

Gość gość
Załózmy ,że widzicie kogos pierwszy raz i po czym poznajecie ,że macie do czynienia z osobą inteligentna i na poziomie ,a po czym ,ze to osoba pusta i nic sobą nie prezentuje?

Gość gość
najprosciej zapytac od razu :"jaki kierunek skończyłeś i gdzie" wtedy wiesz wszystko:)

Gość gość
Po zachowaniu,sposobie mówienia(zależy też o czym mówi) po oczach chociaż czasami można się pomylić :-)

Gość gość
Moja sąsiadka jest inteligentna a nie rozmawiałem z nią nigdy,rekruterka z agencji pracy u której dzisiaj byłem też :-)

Gość gość
Błysk w oczach, sposób bycia, spokój i chęć zrozumienia swojego rozmówcę, zachowanie swego rodzaju. Są rzekomo różne rodzaje inteligencji. Dla mnie największe znaczenie ma emocjonalna, bo empatia jest bardzo przydatna i pożądaną przeze mnie cechą. Inni ludzie zapamietuja szybko i dużo. Jeszcze inni potrafią widzieć przestrzennie i przewidywać. Każdy jest inny. Ale ja nie lubię ludzi. Dlatego chyba nigdy juz nie spotkam wyjątkowej dla mnie osoby.

Gość gość
ja to po prostu wiem, po czym to poznaje ? po tym co mowi, jak mowi

Gość gość
- po sposobie wysławiania się - po obyciu (czy poda rękę na dzień dobry jeśli to mężczyzna, czy otworzy drzwi albo odsunie krzesło jeśli spotykamy się gdzieś w pomieszczeniu) - po wyglądzie (nie, że od razu garniak czy garsonki ale jednak jest różnica między rozciągniętym dresem i poprutymi butami, a czystym, schludnym ubraniem), zapachu (w obie strony, nie toleruję ani smrodu ani perfum wyczuwalnych z 30km) - po poglądach (te skrajne i ortodoksyjne zawsze świadczą o ograniczeniach, nieważne czy dotyczą polityki, spraw światopoglądowych czy jeszcze innych kwestii) - jeśli widzimy się pierwszy raz, no to w zależności od okoliczności: czy jest kulturalny (np dla obsługi w restauracji czy kawiarni), czy jest cwaniakiem (jeśli np to spotkanie w pracy i próbuje zrzucić na kogoś swoją robotę albo odpowiedzialność za coś, co jest jego działką), czy wykazuje się intelektem (kiedy spotykamy się przy okazji rozwiązywania jakiegoś problemu), jak reaguje na sytuacje stresowe/problematyczne/niełatwe do rozwiązania Ani wykształcenie, ani rodzaje skończonych szkół nie mają absolutnie nic do rzeczy. Potwierdzam to latami doświadczeń z ludźmi w ramach pracy (od osób po zawodówkach po ludzi z habilitacjami).

Gość gość
osobo powyżej pięknie to napisałaś.dla mnie jestes osobą inteligentną :)

Gość gość
Inteligencja - umiejetność dostosowania się do sytuacji. Na pierwszy rzut oka - czy wyglad ( ubranie- itd ) pasuje do miejsca, w jakim ten ktos sie znalazl- inaczej. wygladasz na kempingu, inaczej w teatrze). Rozmowa - podobnie - inna jest przy kupowaniu pietruszki na rynku, inna na tematy naukowe ( i tu się przydaje wyksztalcenie, bo o pietruszce moze kazdy, a na tematy " z wyzszej półki"- niekoniecznie:) . Sposob mówienia , ton głosu, naturalność. Kultura, grzecznosc, uprzejmość, zainteresowanie rozmówcą - swiadczy o umiejetnosci wspólżycia z ludzmi.

Gość gość
Najpierw sobie sprawdźcie co to inteligencja. To że ktoś nam odpowiada bo ma takie same poglądy, czy taki sam stosunek do perfum nie robi z niego ani inteligentnego ani nieintelogentnego. Większość wybitnych profesorów to niechluje, Einstein zapominał pod jakim adresem mieszka itd itp.

Gość gość
po tym czy są antypedofilami - jak tak to głąb

Gość gość
antypedofil nie może być inteligentny

Gość gość
Z tymi perfumami to dobre było.Czyli osoba bezdomna już nie może być inteligentna?

Gość gość
po tym, że nie ocenia zdolności intelektualnych po podawaniu ręki i wyglądzie ;) Inteligentne osoby są "bystre" - szybko myślą, nie trzeba im kilka razy tłumaczyć jednej rzeczy. Potrafią jasno się wysłowić, dobrze wytłumaczyć o co im chodzi, dobrać trafne argumenty. Szybko analizują rozmowę, potrafią "dopasować" się do rozmówcy i sytuacji.

Gość gość
ale piszecie wszyscy ze osoba taka wyslawia sie w okreslony sposób???to znaczy jaki dokladnie??jak mówi???uzywa wyrazow których nikt nie zna??naukowych?? glosno mówi i donośnie?? napiszcie dokladniej o co wam chodzi z tym sposobem mowienia:)

Gość gość
ale to jest inteligencja slowna, która nie musi iść w parze z ukrytą

Gość gość
Błąd. Można być inteligentnym ale nie wykształconym człowiekiem. Wtedy masz słaby zasób słów więc się nie dostosujesz do rozmowcy, czy ogólny brak wiedzy i małe oczytanie. Przykład Wałęsa. Jakby Noe było został tym kim został bez wykształcenia i oczytania. Jest mnóstwo takich przykładów na świecie.

Gość gość
ludzie zmieniają sposób wypowiedzi w zależności od sytuacji.W dobrym nastoju i kiedy dana osoba żartuje może używać bardziej potocznego języka niż kiedy jest zła albo próbuje coś wytłumaczyć i wtedy. Jak już na coś miałabym zwrócić uwagę to na płynność wypowiedzi - inteligentne osoby nie mają długich przerw na "yeeeeeyyyee" kiedy próbują zebrać myśli.

Gość gość
Największa elita i kwiat inteligencji to autorzy tematów i postów na forum Kafe.Zawsze pytam kogoś czy zna Kafę i już wiem,że to niezwkle inteligentna osoba,obyta,kulturalna,oczytana,wyjątkowa.Sami tacy niezwykli ludzie tutaj piszą.Ma ktoś jakieś wątpliwości?:-D

Gość gość
Szczerze mówiąc nie spotkałam jeszcze inteligentnej, ale nieoczytanej osoby która na niczym się nie zna. Większość dla własnej przyjemności coś czyta i jest ciekawa świata. Nie musi to byc nawet formalne wykształcenie, ale ktoś kto nic o niczym nie wie raczej nie jest w tym górnym przedziale średniej. Dostosować do rozmówcy możesz się również argumentami, nie tylko samym słownictwem. Obserwując osobę można zaobserwować bardzo szybko co do niej "dociera".

Gość gość
Różne oblicza inteligencji podobno istnieją?Ciekawe jakie:-P

Gość gość
a jak zachowuje sie wg was osoba pusta i nierozgarnieta umysłowo:):) tez to potraficie poznac??

Gość gość
Po tym, że nie glosowali na PiS.

Po spojrzeniu. Musi miec madre spojrzenie. Kiedys sie nad tym zastanawialam i na prawde istnieje cos takiego jak madre spojrzenie albo niezbyt madre czy wrecz pusty glupi wzrok.

Gość gość
Jest inteligencja emocjonalna, która właściwie inteligencją nie jest (umiejętność panowania nad emocjami i rozumienia emocji innych). Według Wechslera inteligencja dzieli się na werbalną i wykonaniową. Werbalna dzieli się jeszcze na słowne rozumowanie (wyciąganie informacji z tekstu czy szukanie związku między wyrazami) i pamięciową - arytmetyka i zapamiętywanie/operowanie ciągiem liczb. Niewerbalna dzieli się na zdolności przestrzenne i szybkość analizowania informacji. Jak coś źle napisałam to mnie poprawcie :P

Gość gość
po błysku w jajcach dosłownie świecą im jak żabie jajca i po zapahuje jak kręci dupą pasi?

Gość gość
a winno być jak po za pa hu je bie

Gość gość
Żebyś się nie zdziwił z tym spojrzeniem. Czesto manipulanci emocjonalni mają bardzo ludzki wzrok

Gość gość
15:55 Nie zgadzam się, przykład choćby to co ktos napisał wyżej- Wałęsa. Czy bardziej gornolotnie Twórcy np Biblii. Poza tym ludziw inteligentni wiedzą że świat jeat na tyle skomplikowany i nie poznany że czasem trzeba się zastanowić zanim coś się powie i długie yyyyyu może być oznaką inteligencji.