Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina899

Grudniowki 2016

Polecane posty

Gość goscmarina
Kama_kama-mogłabyś mi przybliżyć co to za badanie?17.06 mam mieć prenatalne i w zasadzie wiem tylko tyle ze ma na celu wykluczenie bądź wykrycie wad wrodzonych płodu co dodatkowo mnie stresuje.To będzie moje 1 dziecko,jestem niedoswiadczona i młodą dziewczyna i nie wiem,jakie badania mam zrobić na własną rękę (choć Pani ginekolog jest bardzo kompetentna to nie wszystko zdąży powiedzieć mi na wizycie).

Gość agnes871
goscmarina- jeśli jestes pod taką fachową opieką to musi być dobrze:)Myśle że teraz jak będziesz na wizycie to lekarz Ci powie jakie badania dokładnie zrobić:) kama_kama- super, cieszę się,że test wyszedł ok:) Ja właśnie wróciłam z zakupów..od rana miałam taką chęć na warzywa na patelnie:) Pochłonełam cały talerz i jeszcze bym trochę zjadła heh ;)

Gość goscmarina
Agnes871-hah, ja dziś miałam na obiad truskawki z kabanosem :) nie jem dużo,ale mam taki mix zachcianek i dziwnych połączeń smaków,ze sama się sobie dziwię jak może mi to przechodzić przez gardło :D chyba moja biedronka ma już bardzo rozwinięte kubki smakowe :P

Gość kaskanowa89
Hej dziewczyny i nowe mamuski. Z moim maluchem wszystko ok . Rosnie i zaczynam juz czuc dziwne laskotki. Lekarz na nastepnej wizycie postara sie okreslic plec. U mnie mdlosci nadal sa ale nie tak silne jak kilka tyg temu. Niestety ja przez bolesci w pachwinie i jakies dziwne ciagniecia trafilam na kilka dní do szpitala na kroplowki jest lepiej,troche mnie to martwilo. Tez ciagle sie stresuje zeby wszystko bylo ok, ale musimy myslec pozytywnie. Ja juz zastanawiam sie co kupic, jaki wozek itd. Buziaki

Gość Nimfaaa
Witam nowa mamcie :-) Kochane ja jestem po wizycie przezywalam ja strasznie bo bol brzucha sie nasili balam sie najgorszego. Naszczescie jest wszystko ok mala zdrowa plywa rybcia ginekolog chcial potwierdzic ze to ona to usiadla na macicy i nie chciala sie obrucic ehh maly uparciuch teraz musze do lipca czekac czy moja mala to jest ona :-) Co do boli jestem po wycieciu wyrostka i peknietej cyscie rok temu mialam usowane zrosty niestety nie wszystkie udalo sie usunac i to moj koszmar one ciagna i musze to wytrzymac do konca ciazy... Po niedzieli wybieram sie do dentysty w 4 mies podobno najbardziej "cierpia" zeby tak ze mnie czeka denrysta bez znieczulenia :-/ Od 2 dni wymiotuje strasznie po kazdym posilku prawie nic nie jem jedynie jablka mala przyswaja ginekolog sam stwierdzil ze ciezko to przechodze jeszcze dostalam ochrzan poniewaz stracilam na wadze teraz na wieczornej wizycie wazylam 49kg po calym dniu wiec z rana waze tyle co przed ciaza... Dzis dostalam nowe witaminy dodatkowe jod i zelazo a kazal odstawic zwykly folik. Dziewczyny az Wam troszke zazdroszcze ze Wam juz przeszly wymioty. Buziaki :-* PS co do seksu ginekolog mowi ze dzidzius juz jest wystarczajaco bezpieczny (od 14tyg lozysko przejmuje ochrone bobaska ) ze w niczym to nie przeszkadza jedyne mowi ze bezpieczniejszy jest stosunek przerywany...

Gość Nimfaaa
Kaskanowa teraz doczytalam ze bylas w szpitalu bardzo ci wspolczuje ja tez tego sie obawiam a dla mnie szpital to jak plachta na byka wrrr super ze z malenstwem jest wszystko dobrze.... :-) Najgorsze jest to mysl pozytywnie jak poprostu czarne mysli same sie nasowaja... Co do wyprawki duzo dostane wiec dokupie tylko to co musze. Dzis udalo mi sie jeszcze podejsc do pepko maja juz super wyprzedaze ubranek bluzeczki od 5 zl piekne :-) ehh jak bym miala potwierdzenie ze to ona a na allegro sa piekne bawelniane posciele w cenie 32zl z przesylka :-)

Marina gratulacje, bedzie dobrze, wszystkie tu trzymamy za siebie kciuki :-) Szpital bleee, ale dobrze ze wszystko dobrze. Ja w poprzedniej ciazy w 16 tc trafilam z duzym krwawieniem ale szczesliwie wszystko skonczylo sie ok. Dlatego teraz chodze taka wystrachana jeszcze te niekonczace sie mdlosci :'( Wiem, ze powinnam byc pozytywna no ale tak jakos samo wychodzi.

Gość goscmarina
Nie ma co narzekać, póki nas mdli, mamy jakieś swoje humorki itp to znaczy ze hormony buzuja, a to świadczy ze z ciążą nie powinno dziać się nic złego ;) tak to przynajmniej sobie tłumaczę,jakby nie patrzeć to odmienny stan i więcej nam uchodzi "na sucho" :P ja na mdłości jadłam banany ale po małym gryzku,kaszke albo maly mi lykami Coca cole, organizm sam się tego domagał i jako jedyne nie wydalal nim zdążyłam przegryzc :)

kaskanowa, nimfa- super że po wizytach wszystko ok i maluszki mają się dobrze;) Kaskanowa-o kurcze to faktycznie bóle już musiały być mocne,że szpital:/ale dobrze że już jesteś w domku:)Nimfaa-hehe mała nie chciała się ujawnić, może za miesiąc się uda:) no nie dziwię się że zgubiłaś kg, skoro tak Cię męczą te wymioty:( A z tymi czarnymi myślami to każda niestety tak ma..wszystkie się stresujemy..Nie ma wyjścia trzeba myśleć pozytywnie:)) Ja też mam w brzuchu zrosty niestety..jestem po 2cesarkach i po usunięciu wyrostka..także też mnie dosyć ciągnie:/

Gość Any
Cześć dziewczyny :) ja też mam termin na grudzien z @ 17 grudnia:) już po badaniach genetycznych z dzidzia wszystko ok :) gorzej z mamą... alergia na pyłki i do tego zapalenie gardła... jakaś masakra :( czy pobolewa was czasem brzuch? Tak okresowo ? Wogole macie już brzuszki widoczne ? :) ja na usg dowiedziałam się już płci prawdopodobnie synus mój pierwszy synek ! :)

Gość goscmarina
Liczę,ze na tych badaniach prenatalnych dowiem się,kto też skrywa się w moim brzuchu. ;) brzuch już całkiem ładnie mi się zaokraglil,zastanawiam się tylko czy to wina rosnącej macicy?Bo jednak czasem mam problem z wyproznieniem,ale nie jest aż tak źle,więc nie wiem.Ale zauważyłam że leżąc płasko delikatnie się unosi,to chyba niemożliwe w praktycznie 13 tygodniu żeby cokolwiek było widać?

Gość goscmarina
Jeszcze dodam,ze brzuch nie boli mnie wcale,jedyną oznaką ciąży jest brak okresu i sporo powiększone piersi ;)

Any-witam nową mamusię:)oj wspólczuje tej alergii:/Jeśli chodzi o brzuch to nie boli, raczej takie ciągnięcia w dole brzucha..o super synuś:) Ja mam już dwójke chłopaczków;) teraz nie znam jeszcze płci..może za tydzień się dowiem;) gośćmarina-oj tak to możliwe,że brzuszek już zaokrąglony:)u mnie tak samo:)

Gość goscmarina
Ale czy możliwe jest, ze brzuch delikatnie się porusza,a ja nie czuję nic "od srodka"? :D

Gość Any
Agnes871 witam :) niestety do tego dostałam infekcje drug oddechowych stan podgoraczkowy i jakaś masakra bo żadnych leków nie mogę zarzywac a od skakania nosa i ogólnie... czuję bóle w dole brzucha do wytrzymania ale jednak są... tłumacze sobie tym że może dzidziuś rośnie... ale się o niego martwię... :( nie biorę nawet narazie paracetamolu jak dojdzie gorączka do 38 dopiero wtedy narazie walczę kalciumem i silna wola... szkoda tylko że zupełnie jestem z tym wszystkim sama i nie mam w nikim wsparcia :( stąd taka moja potrzeba wygadania się tu :) na ruchy dziecka za wcześnie w 13 tc tzn dzidziuś się rusza ale my tego nie możemy czuć tak powiedział lekarz :)

goścmarina- z tym poruszaniem brzucha to nie wiem..ja jak leże to mi też faluje, ale raczej widać jak tętni tętnica brzuszna..Jak maluszek będzie większy, będzie miał tak z 500g to wtedy brzuch faktycznie będzie się ruszał, bo będą widoczne i wyczuwalne jego ,,harce":) Any- no przeziębienie w ciąży to nic fajnego..:/ bo za bardzo nie można sobie niczym wspomóc..Ale z tego co wiem to Paracetamol jest bezpieczny..na gardło Tantum verde do nosa woda morska i tyle..no i pozostają naturalne sposoby..mleko+miód i odpoczywać:)

Gość Any
No niestety... tak więc sobie walczę z chorubskiem a jeszcze wczoraj mój facet mnie kantem puścił i normalnie zdenerwowalam się tak że dostałam skurczy tylko jak się nie denerwować jak zostalismy sami z dzidzia i nie wiem jak sobie poradze... eh brzmi to niczym jakaś patologia :(

Any-współczuje:( A masz chociaż jakieś oparcie w rodzinie?Na początku będzie ciężko..wierzę,że dasz radę:)musisz się trzymać dla maluszka-synka:) Co tam mamusie słychać??jak tam samopoczucie? Już drugi trymestr:))

Gość goscmarina
A całkiem możliwe że to tetnica :) bo to dość rownomierne pulsowanie.Bardzo współczuję choroby,faktycznie najlepszym wyjściem jest leżeć pod kołdrą,pic mleko z miodem,ja jeszcze stosuje przy jakimś lekkim przeziebieniu rok z cebuli z cukrem,parę dni i człowiek chodzi zdrowy :)

Gość Nimfaaa
Witam kolejna nowa mame :-) strasznie sie przeziebiacie mi :-) Dobrze ze u mnie jest narazie dobrze bez przeziebien. Wole znosic wymioty i mdloci. Ale lekarz mowil ze kobiety w ciazy czesto choruja na drogi oddechowe z powodu... Jakiegos ubytku w zebach, ze bakterie sie przenosza do gardla. Ja wyczuwam juz dzidzie wsensie jak bombelkuje nieraz jak zjem lody to taka rybcia sie ruszy musza jej strasznie smakowac. Co do brzuszka nie widac nie wtajemniczeni nawet nie wiedza albo sie nie domyslaja ze jestetm w ciazy bardziej ja widze na wieczor... Bole narazie ustaly narazie nic nie ciagnie. Any bardzo ci wspolczuje ze jestes sama nie wiem co pow szkoda mi ciebie i twojego synka ale wierze ze dasz mu tyle milosci za Was dwoje. Tylko sie nie denerwuj bo to szkodzi malenstwu.... Agnes ooo kochana u ciebie wizyta na dniach tobie by dziewczynka sie przydala :-) mam nadzieje ze u Ciebie i twoich chlopakow wszystko dobrze buziaki dla Was :-* :-).

Gość agnes871
No tak po cichu liczę na dziewczynkę;)takie mam przeczucie..ginekolog cały czas nastawia mnie na 3 chłopaka..no zobaczymy;)najważniejsze żeby było zdrowe:)Jak będzie chłopak to też super:)Kocham moje chłopaczki najbardziej na świecie:))wizyta dokładnie za tydzień..już się nie mogę doczekać:) U nas ciągle remonty,już mam ich strasznie dosyć!!wszędzie bałagan:/przez to ostatnio chodzę jakaś nerwowa:( w sierpniu planujemy wyjazd nad morze, mam nadzieję że do tego czasu zdążymy się ogarnąć.. Ogólnie to apetyt u mnie dopisuje:)przed chwilą wróciłam ze sklepu..kupiłam sobie czereśnie i zielony groszek..i tak zajadam raz to i raz to;) Miłego popołudnia dziewczyny:))

Gość ulka262
Any - witam. Pamietaj spokojnie i bez nerwow. Ja w poprzedniej ciazy tak sie wqr..lam na meza ze wyladowalam w szpitalu z krwawieniem i zagrozeniem. Teraz olewam wszystkie spory z gory na dol. Byle spokojnie. Dbaj o siebie, pomalu wszystko sie ulozy :-)

Dokładnie dziewczyny..jak najmniej stresów i nerwów (chociaż nie zawsze się da:/) Musimy dbać o siebie i nie przejmować się za bardzo różnymi sprawami..teraz też hormony buzują tym bardziej ciężej..Najważniejsze teraz są nasze maluszki:* :)

Gość goscmarina
Kobietki drogie,nie wiem jak wy,ale ja właśnie jakaś godzine temu pierwszy raz poczułam ruchy maleństwa i teraz cały czas czuję te dziwne bulgotanie <3 to na pewno to,pierwszy raz coś takiego poczułam <3 a to dopiero 13t3d,jestem zachwycona <3.<3

goscmarina- super,że udało Ci się poczuć:)A to jest Twoja pierwsza czy kolejna ciąża? Ja też czasem odczuwam, takie łaskotanie:)Jak siedzę albo leżę..zwłaszcza po jedzeniu;)takie delikatne muskanie.., łaskotki;)Ja jestem teraz dokładnie w 14tydz i 3dni:)Z tym że to moja kolejna ciąża..W pierwszej poczułam dopiero w 20 tygodniu a w drugiej około16tydz.. A co tam słychać u reszty dziewczyn??Mam nadzieję , że samopoczucia lepsze?i mdłości z wymiotami odpuściły? Jakby nie patrzeć jesteśmy już w ,,miodowym czasie"ciąży;)Ten najlepszy czas, bo później w 3 trymestrze z nowu nie będzie kolorowo, z racji już sporego brzuszka, który niekiedy będzie nam ,,utrudniał''nasze codzienne czynności;)

Gość kaskanowa89
Czesc Dziewczyny! U mnie wymiotow nie ma, ale nadal z rana mecza mnie mdlosci. Nie moge jeszcze wszystkiego jesc bo mnie odrzuca za to mam mega ochote na owoce glownie jablka. U mnie teraz 15+3 tez wydaje mi sie ze czuje malucha...Bo jest to bardzo specyficzne uczucie. Lekarz za tydzien i zgodnie z obietnica mamy poznac naszego malego lokatora. A dzis troche mnie ciagnie w prawej pachwinie nie ma jakiegos ostrego bolu, ale momentami zaboli mocniej...wakacje macie juz zaplanowane? Buziaki dla Was!

Gość goscmarina
To moje pierwsze maleństwo,cały czas bałam się czy ono żyje,wiem ze brzmi to absurdalnie,ale ostatnie usg miałam w 8tyg i już coś sobie uroilam ze z maluchem jest coś nie tak...obym tylko gorzej nie wariowala,choć wątpię ze tak będzie :D no teraz faktycznie miodowy miesiąc,czasem delikatne mnie mdli ale to raz w czas no i czasem coś w brzuchu pociągnie,ale skoro macica rośnie to co się dziwić...Ale to było dziwne,poczuć to "coś" w sobie ;)

Gość Nimfaaa
Agnes jasne ze najwazniejsze zdrowie dzieciatka i bedziesz je kochac bez wzgledu na plec :-) dla mnie wsumie tez bez znaczenia chodz mam nadzieje ze to dziewczynka nie wiem dlaczego ale takie przeczucia dowiem sie za 2 tyg :-) ehh zazdroszcze wakacji my raczej nigdzie nie pojedziemy pewnie tylko na weekend moze gdzies... Za tydz zaczynamy grubsze remonty, a pieniadze z zusu jeszcze trzeba poczekac za nim wyplaca... U mnie apetyt na sery zolte pasztet i owoce arbuzy truskawki i jak kaskanowy jablka codziennie min 2 jablka :-) U mnie dzis 15tydz 1d bulgotanie u mnie to juz norma :-) mysle ze juz nie dlugo beda mocne ruchy, Marina nie wiem co ty masz za gin zeby co 2 mies miec wizyte? Ja bylam juz chyba z 6 razy. Nie robilas nawet badan genetycznych? Wizyte w ciazy masz co mies a na poczatku co 3 tyg... Ja bym zmienila ginekologa na pierwszym miejscu.

Gość gośćmarina
Nimfa- No właśnie ja od prywatnego poszłam na nfz, bo niby tak lepiej wg lekarza prowadzącego ze szpitala, teraz normalnie mam co miesiąc i właśnie jutro badanie prenatalne. Zlecenie na badanie z krwi też mam i zrobię od razu jutro. Niestety pani doktor przyjmuje w mieście innym, niż mieszkam. :( Normalnie chodziłabym na miejscu, ale ze względu na cukrzycę muszę u tej konkretnej doktor, bo ona jest w kontakcie z diabetologiem. Także trochę patowa sytuacja, ale skoro nic się nie dzieje, nie krwawię, nie mam jakichś bardzo dokuczliwych dolegliwości więc chyba nie ma konieczności co tydzień odwiedzać lekarza, niby nie powinno się za często ''gmerać'' w tamtych partiach ciała w ciąży. :P poza tym samą wizytę miałam 2 tyg temu, tylko bez usg.

No jeśli chodzi o wakacje to planujemy w sierpniu wybrać się na tydzień nad morze..Te remonty są naprawdę uciążliwe:/ I mam nadzieję że odpoczne sobie od tego wszystkiego:/ no my taki generalny remont teraz robimy..wszystko oprócz kuchni..bo kuchnie na szczęście w zeszłym roku zrobiliśmy..Także nimfa współczuje nadchodzących remontów:( widzę że apetyt podobny do mojego;) Też miałam etap na żółte sery, pasztety i arbuzy:)) to chyba jednak dziewczynka;)hehe Kaskanowa-daj znać jak poznasz płeć:) goscmarina- to normalne że każda z nas się stresuje czy tam w brzuszku wszystko dobrze, póki nie zobaczy na usg swojego maluszka..i wtedy jest się spokojniejszym(przynajmniej na chwilę);)