Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina899

Grudniowki 2016

Polecane posty

Gość gośćmarina
Dziewczyny, mam pytanie, a raczej doradźcie - nie wiem, czy tak można? Chcę nadal chodzić do tej doktor ginekolog, ona zleca wszystkie badania i te ponad normę też, niestety musi trzymać się zasady NFZu i robić usg wtedy, kiedy zalecone... Czy jeśli będę chodziła do innego lekarza tylko na usg to on prowadzi mi ciążę czy jak?Nie chcę się przepisywać, chcę jedynie mieć te badania wraz z usg, a dalej być pod opieką starej ginekolog. W ogóle tak mnie to męczy, że nic nie wiem... Na własną ręke szukać nie chcę w internetach, bo wiadomo co można znaleźć na forach itp, u lekarza zawsze połowa pytań wyleci mi z głowy, a nie mam żadnych koleżanek w ciąży, żeby chociaż podpytać...Jesteście moją ostatnią deską ratunku, naprawdę. Niedawno np. dowiedziałam się, że niedoczynność tarczycy może zahamować wzrost płodu i tym samym jego obumarcie...I nawet nie wiem ile w tym prawdy :/ Przez to rozmyślanie o zdrowiu małego nie mam głowy do niczego innego, wszystko robię mechanicznie i nie umiem cieszyć się tą ciążą. :( Dodatkowo w lutym cytologia nie wyszła jak powinna i stresuje się, że może mieć to wpływ na malca, a ostatnią rzeczą jakiej bym chciała to żeby coś mu się stało... :(

Gość kaskanowa89
Kochana nie stresuj się tym tak bo Twój dzidziuś też to odczuwa a stres nie jest wskazany. Z tą tarczyca to się nie nakrecaj za bardzo bo to w ciąży często się zdarza a wynik nie jest jakiś tragiczny. Poza tym na jakimś etapie dziecko samo zaczyna wytwarzać hormony...pójdziesz do tego endo dostaniesz leki i będzie dobrze. Ja uwazam, że maluszkowi nic nie zagraza tylko musisz już ta tarczyce do konca ciąży kontrolować. A z tym lekarzem kurde nie wiem co Ci doradzić. Jak masz u siebie w okolicy lekarza który robi usg na każdej wizycie to ja bym została u tej ginekolog do której obecnie chodzisz a do tego drugiego chociaż co 4 tyg żeby ocenił czy z dzidzia ok.

Ale wam zazsroszcze, ze znacie juz plec waszych skarbow ;) Marina, kochana! Nie ma co sie martwic i rozmyslac, bo to tez moze zle wplynac na maluszka. Glowa do gory! :) A co do pytan to ja tez ciagle zapominalam zapytac o cos, a do lekarza glupio mi dzwonic z kazdym pytaniem i zrobilam tak: zapisywalam sobie w kalendarzu kazde pytanie jaki mi sie nasunelo na mysl, tak w ciagu 3 tygodni miedzy wizytami uzbieralam cala kartke :D Przed wizyta zrobilam selekcje i spisalam na kartce to o co dalej chcialabym dopytac, a co przestalobyc istotne. Lekarzowi zadawalam pytania z kartki :P Co do drugiego lekarza to chyba znam odpowiedz. Moja siostra chodzila go gina na NFZ, ale pracowala na stacji benzynowej, byla juz w 13tc a ten dalej nie chcial dac jej L4, zaczela chodzic prywatnie (do tego gina do ktorego teraz chodze ja), on tez zalozyl jej karte i miala jakby dwoch prowadzacych, ale za glownego uwazala tego na NFZ. Po paru zdublowanych wizytach olala lekarza na NFZ i doprowadzila do porodu z tym ginem prywatnie i to on tez robil jej cc, ma teraz piekna 3,5 letnia corke :)

Gość gośćmarina
kaskanowa-No wlasnie o to mi chodzi, czy tak można, że skoro chodzę na NFZ to już do innego nie..Ale skoro to żaden problem, to tylko się cieszyć. :) Oby ten endo mnie uspokoił, zdaję sobie sprawę, że negatywne emocje nie są wskazane, ale łatwo mówić, a trudniej zrobić heh. Byle do 13.07, wtedy wizyta. Ponadto od kwietnia biorę też jod, więc tymbardziej nie wiem, dlaczego ten wynik jest tak wysoki, a półtora miesiąca temu był w normie dla ciąży. :/

Gość gośćmarina
Rosemja- takie informacje chcę słyszeć, zdecydowanie. :) Gdyby nie ta cukrzyca pewnie olałabym leczenie na NFZ, ale w tym szpitalu na 99% będę rodzić i przy tym będzie ta pani doktor, ona jest konkretną kobietką, więc też dobrze jest z nią dobrze żyć. :P ale zrobię tak jak właśnie napisałaś - na nfz badania, prywatnie usg.

Marina, a nie ma jakiejś możliwości, żebyś dopłaciła za USG u tej swojej pani doktor? Bo czasami lekarze przyjmują na i NFZ i prywatnie - można wtedy mieć podstawowe badania za free, a dodatkowe płatne, tylko wiem, ze to zależy od gabinetu czy to typowo 'przychodniowy' lub szpitalny gabinet czy prywatny z podpisana umowa na NFZ .. wiem, ze koleżanka co prawda poroniła, ale chodziła na kasę chorych, a za USG 3D i plenatarne u tego samego gina - płaciła.

Gość gośćmarina
Rosemja-Całkiem ciekawa opcja, wizytę mam za 2 dni więc zapytam panią doktor czy byłaby taka możliwość, nie ukrywam że byłoby to dla mnie dużo wygodniejsze wyjście. No ale...zobaczymy, co ona na to odpowie.

Gość agnes871
nimfaa- hehe no też się ostatnio śmiałam,że takie same apetyty mamy..to pewnie dziewczynki;) Tylko jeszcze aż tak się nie nastawiam, dopóki mi nie potwierdzi,że córeczka ponownie:) A teraz wizyta następna 19lipca..I tak to teraz będzie, będziemy żyć od wizyty do wizyty.w stresie:/ jak zobaczymy maluszka to jest się spokojnym(przynajmniej na chwilę;))a później znów oczekiwanie do następnej;) kaskanowa- wiesz co tak to jest czasem, że maluszek jest trochę większy, niż wskazuje na to termin..Ale np na następnej wizycie może być troszkę mniejsze..Maluszki rozwijają się np na początku troszkę szybciej, a pózniej mogą trochę przystopować i na odwrót Nie masz co się denerwować;)lekarze i tak się sugerują terminem wyliczonym z miesiączki;)Mi też termin z usg wychodzi parę dni prędzej.. goscmarina- możesz spokojnie chodzić do 2 lekarzy(i wcale nie musisz ich o tym informować)Moja znajoma tak robiła..Chodzisz do lekarza na nfz bo Ci się należy, a to że będziesz chodzić prywatnie do drugiego to Twoja sprawa;) Przynajmniej będziesz mieć wszystkie badania ze skierowaniem za darmo, a u drugiego zapłacisz za usg i będziesz spokojniejsza co u maluszka:)Albo tak jak pisała rosejma zapytać panią doktor czy byłaby możliwość dodoatkowych badań usg za oplatą i tyle. A jeśli chodzi o tą tarczyce to spokojnie nie ma co się nakręcać..endokrynolog dobiera odpowiednią dawkę leku, tarczyca dochodzi do normy i będzię ok:)Także ze spokojem:) Jeśli chodzi o moje wyniki, to spadła mi hemoglobina i teraz 2xdziennie muszę brać żelazo:/

Agnes, jeśli chodzi o żelazo to polecam Szelazo SR - ja jestem krwiodawcą i lekarz z RCKiK zalecił mi brać żelazo na stałe, bo ja zawsze mam hemoglobinę za niską, ale taki mój urok. A przetestowałam już wiele preparatów i suplementów i to jest najlepiej przyswajalny :D A tak a propos suplementów - bierzecie coś teraz po za kwasem foliowym? Jakieś witaminki dla kobiet ciężarnych, wapń, magnez czy coś? :)

A mi lekarz zapisał Tardyferon..Brałaś kiedyś takie coś?Czytałam że mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe..Boję się zaparć, bo już ostatnio bez tego miałam problemy:/A jeśli chodzi o witaminy,to oprócz kwasu foliowego biorę Pregne Plus (też ma w składzie żelazo, ale najwidoczniej dla mnie za mało:/ )

Gość kaskanowa89
Ja biorę Pregna plus i od wczorajszej wizyty lekarz zalecił jeszcze Pregna dha.

Gość Nimfaaa
Ja tez tak uwazam ze doktorzy nie musza o sobie wiedziec duzo kobiet w ciazy ma problemy i chodza do paru lekarzy, a dwa usg i wizyta pdplatna to wizyta prywatna tylko ty i lekarz wie o tym, stwierdzam ze spokojnie mozesz poszukac naprawde dobrego ginekologa i zobaczyc co on bedzie mowic. Ja bym nie zniosla za cale 9 mies 3 usg... Musisz to przemyslec. Agnes- no tak masz racje. :-) zebys kurde wiedziala ten stres jest wykanczajacy psychicznie ... Jeszcze jak nic nie bulgota albo ok sie czuje to juz wogole schozy mam... Wsumie wymyslilam patent :-) nie wiem jak u Was ale ja jak poloze mocniej reke pod pepkiem to czuje jak miedzy palcami sie rusza :-) dzis strasznie sie czuje wczoraj tyle zrobilam i tyle energi a dzis leze i spie caly dzien, glowa mi peka... :-( Ja tez biore zelazo juz na poprzedniej wizycie mo przepisal. Od poczatku ciazy biore folik mama mi podchodzi jest tani i dostarcza mo wszystkich witamin. Od czasow gdy mialam pobolewania robie kuracje mies na magnez z wit B6.

Agnes, Tardyferon'u nie brałam, nawet sobie wygooglowałam co to, bo czasami po wyglądzie się bardziej kojarzy jak po nazwie i to na receptę jest, a Szelazo SR tańsze i bez recepty ;) A brałam Żelazo Plus, brałam te tak reklamowane Chela Ferr i wiele innych i tylko po Szelazie SR mi się hemoglobina do normy podniosła, a tak to przy innych preparatach się podnosiło, ale nigdy nie było idealnie :) Ja biorę własnie żelazo, magnez z dodatkiem vitB6 i biorę kwas foliowy (ale nie mam jakiegoś swojego, co opakowanie to inne kupuje) i lekarz zalecił mi zwykłe witaminy i kupiłam Vitaral. Przed ciążą brałam regularnie czysty cytrynian magnezu, dimetylosulfon (MSM) i askrobian sodu (mój mąż często robi zakupy w sklepie chemicznym to kiedyś sobie zakupiłam takie 'czyste' suplementy) i nie wiem czy powinnam to w czasie ciąży brać.. bo np ze stosowania kwasu salicylowego zrezygnowałam, a stosowałam go w czystej postaci na skórę. Nie chce pytać gina o to, bo z tego co wiem to lekarze nie popierają brania suplementów w tak czystej postaci, bo można łatwo je przedawkować, a przecież ja na chemii się trochę lub trochę bardziej jak trochę znam i nie zrobiłabym sobie świadomie krzywdy .. a wydaje mi się, że mojemu organizmowi brakuje szczególnie cytrynianu magnezu, bo czasem mnie skurcze w łydkach łapią :( Nimfaaa - ja tez jak mam schizę, że nic mi w brzuchu nie bulgota to przykładam dłoń pod pępkiem i delikatnie palcami ruszam to po chwili mam odzew - 'Hallo mamo jestem!' :D Ochhh chciałabym juz czuć te kopniaki i miec pewność, że wszystko jest ok :)

Gość Nimfaaa
Rosemja- ja biore ascofer zaplacilam za niego 5zl i tez bez recepty lekarz mi polecil. Musisz zapytac ginekologa o witaminy mi akurat przepisywal ginekolog i z tego co wiem kwas foliowy bierze sie do 3 mies ciazy wiec chyba powinnas zrezygnowac mi tak kazal ginekolog mowi ze w kompleksie witamin ma wystatczajaco zazywam jedna na dzien i jedna na noc. Zapytaj bo nie wiem czy to takie odpowiedzialne branie na wlasna reke... Biezesz magnez i potas masz w kompleksie napewno wiec przemysl czy warto brac tyle tych witamin :-) Widze ze masz taki sam pomysl mnie to uspakaja:-) mysle ze do dwoch tyg pojawia sie mocne ruchy :-) :-)

Nimfaaa, tylko ja od zawsze brałam dużo suplementów, jakoś tak te suplementacje wyniosłam z domu i nie wiem czy to placebo czy faktycznie brakuje mi teraz tych witamin .. bo i tak teraz biorę ich mało i tylko apteczne, a nie chemiczne. Jak byłam ostatnio u gina to nic nie mówił o kwasie :o a akurat w II tr wchodziliśmy, kazał tylko Acard dostawić :o Tobie lekarz kazał z kwasu zrezygnować czy tylko gdzieś Ci się to o uszy obiło .. kurcze nie chce brać czegoś nadprogramowo :( Ja lekkie ruchy czuje od 3 dni, a lekarz mówił że przy tak *****iwym dziecku to do 16 tygodnia powinny pojawić się kopniaki :D

Kafa trochę przesadza z cenzurą :P Wygwiazdkowało mi słowo r u c h l i w y m :P

Gość Nimfaaa
Rosemja- pierwsze mi pow o tym ciocia a pozniej mialam za 3 dni wizyte mialam pytac ale sam pow zeby odstawic. Nie wiem czy wiesz ale taka suplementacja prawie cale zycie to nic zdrowego wrecz przeciwnie wlasnie moglas sobie zaszkodzic i organizm sie teraz upomina... Porozmawiaj z lekarzem.... Ja czuje bulgotanie od 13 tyg, mocne ruchy dopiero 2 dostalam dalej czekamy... Widzialam twoj topik o szkole rodzenia my zapisujemy sie za 3 tyg bo u nas prowadza od 20 tyg ciazy chodz nastawiam sie na cesarke to bede chodzic z mezem.

kaskanowa- bo pregna plus ogólnie to zawiera już kwasy DHA..czyli jest tam ich za mało, że kazał jeszcze dodatkowo brać Pregne DHA? nimfa-no patent się sprawdza;)ja np chwile pogłaskam brzuch i też czuje odzew;) A najczęsciej rano wyczuwam maluszka..Jak zjem śniadanie i się położe;)A lekarz mi powiedział że takie mocniejsze ruchy będą już wyczuwalne tak za około 1,5tygodnia:) Ano tak, jak wczoraj tak zaszalałaś to dziś pora na odpoczynek;) rosemja-kurcze to czemu on mi przepisał żelazo na receptę?może by wystarczył któryś z preparatów które Wy podałyście? I aż 3 opakowania mi zapisał:/ Jeśli chodzi o kwas foliowy to faktycznie zalecany jest do końca pierwszego trymestru-bo wtedy jest najbardziej potrzebny..A lekarz mi mówił,że raczej się go nie przedawkuje;)Większośc zestawów witamin zawiera kwas foliowy,więc nie potrzeba brać dodatkowego:)A jeśli chodzi o pozostałe witaminy to myślę,że wystarczy zakupić jeden jakiś zestaw witamin i wystarczy;)

Mnie akurat od dziecka rodzice 'szprycowali' a to wit. C i B, wapnem, magnezem i chyba tak mi zostało. Odstawie wszystkie witaminy i kwas foliowy też. Będę brała tylko żelazo i magnez :) Przeczytałam teraz sporo artykułów i wątków na forach o kwasie foliowym i faktycznie zaleca się tylko do 12-14 tc brać, więc nie biorę, może po prostu lekarz zapomniał mi powiedzieć .. Co do szkoły rodzenia, to mam straszny dylemat, bo chciałabym chodzić głównie ze względu na męża, bo on 'boi się' małych dzieci. Jak urodziła mi się siostrzenica to on nawet nie chciał jej na ręce wziąć, a co dopiero ubrać, nakarmić czy coś, bał się, że coś jej zrobi. Pierwszy raz na ręce wziął ją w zeszłe Boże Narodzenie - miała wtedy równo 3 lata.. tyle razy siostra prosiła mnie czy może zajmiemy się małą lub czy weźmiemy ja na noc, bo ona chciała gdzieś wyjść czy coś to ja zawsze odmawiałam ze względu na męża i to chyba był błąd.

Gość Nimfaaa
Agnes nie mam pojecia moze potrzebujesz mocniejsze? Kazal takie to bierz co zrobic zapytaj na nastepnej wizycie. Super byle jeszcze wytrzymac te parenascie dni i moze beda mocniejsze ja bede juz spokojniejsza... :-) Ja tez tak uwazam jak agnes nie ma co sie szprycowac a dwa sezon letni warzywa i owoce pod dostatkiem i witaminy wmiare naturalne warto zajadac, :-) truskawki pomidory arbuzy jablka brzoskwinie banany kapusta mloda:-) pychotki :-P Rosemja oj tak chyba byl blad, jak bys wziela mala do domu szybciej by sie przelamal, dobrze ze u mnie jest odwrotnie... Moj maz juz nie moze sie doczekać... Ale bedzie dobrze naiczy sie podobno z "swoim" jest inaczej. :-)

A ja wczoraj czułam takie delikatne stukanie, parę razy..i w tym miejscu delikatnie brzuszek podskakiwał,aż byłam w szoku:)cudne:))i wiem na pewno że to moja kruszynka:) Ja w poprzedniej ciąży też chodziłam do szkoły rodzenia:)Fajna sprawa, byłam bardzo zadowolona..przede wszystkim mieliśmy bardzo fajną położną która to prowadziła..super opowiadała, na koniec mieliśmy zajęcia praktyczne.kąpiel i pielęgnacja noworodka:)I dostaliśmy dużą siatkę z upominkami..typu smoczek, butelka..i masa różnych próbek typu kremy,proszki itp Bardzo fajne:) I później ta sama położna przychodziła do mnie po porodzie do maluszka..

A na jakim etapie ciąży najlepiej iść do szkoły? Tak na sam koniec czy lepiej 'odbębnić' już w okolicy 20tc? ..i najważniejsze czy trzeba wcześniej z dużym wyprzedzeniem zarezerwować sobie miejsce? :)

no kazał to biorę i jeszcze 2xdziennie..w ogóle od ostatniej wizyty nie przytyłam nic..i znów się nasłuchałam..o mojej wadze..Ale ja naprawdę ostatnio sporo jadłam..i mąż się ze mnie śmiał że lodówkę mi do pokoju wstawi,żebym nie musiała do kuchni chodzić;)Dobrze,że był ze mną na wizycie i mu to powiedział..bo tak by mi lekarz nie uwierzył;) hehe Nimfa-a czemu cesarka? przede mną też cc..bo już jestem po dwóch.. rosemja-no to tym bardziej zabrać mężulka do szkoły rodzenia:) dokładnie ze swoim maluszkiem jest inaczej;)oswoi się;)

no u nas położna mówiła że najlepiej tak od 30 tygodnia zacząć chodzić..wtedy będziesz tak bardziej na bieżąco;) nie pozapominasz tego co mówiła.;)ja jak byłam to faktycznie zapisywała sobie terminy,od kiedy zacznę chodzić itp..Więc lepiej jak pójdziesz i zorientujesz się co i jak:)

Znalazłam numer do tej szkoły rodzenia na internecie. Jutro zadzwonię i dowiem się co i jak. Dziękuję :) Aaa kochane, zapomniałam Wam powiedzieć - mam 'wizytę' u endokrynologa na wtorek. Co prawda bez rejestracji, tylko mam po prostu w godzinach przyjęć lekarza wbić się bez kolejki niby tylko na słówko i powiedzieć, że jestem w ciąży, że jestem zasłużonym honorowym dawcą krwi i pokazać aktualne wyniki TSH, FT3 i FT4, tak mi poleciła pielęgniarka doktora :D Trochę po chamsku, ale powiedziała, że to jedyna możliwość jeśli chcę na NFZ przed 2020 rokiem się dostać :P Uciekam spać, dobrej nocy Wam :)

Gość ulka262
Dziewczyny kilka dni przerwy a Wy tutaj tak szalejecie :-) W pon mialam wizyte, wszystko super. Zabralam meza i synka -a niech chlopaki sie naciesza. W sumie skorzystalam bo przelaczyl na 4 d :-D Plci nie widac ale maz wiercil dziure w brzuchu lekarzowi wiec ten szukal i szukal i tak na 60% dziewczynka - czyli wg mnie dalej szanse pol na pol :-P Samopoczucie juz lepsze, nie wymiotuje ale jeszcze mdli i apetyt sredni Najgorzej z praca, laze tam dalej a nie mam ani sily ani ochoty :-( Co najgorsze mam wrazenie ze bede tam do konca wakacji a moze i wrzesnia. (i na dodatek nie przewidziano dla mnie wakacji bo przeciez i tak pojde na wolne :'( ) A w pracy nie wesolo, duzo roboty i nerwow :-( A moze sie to wszystko pouklada.

Rosemja daj znac jak po wizycie u endo. Ja jestem niedoczynna plus hashi ale dajemy rade z lekarzem :-) w koncu juz druga ciaza :-) :-P Glowa do gory, przypilnuj tylko tego i bedzie ok

Gość Nimfaaa
Agnes ty to jednak chudzielec jestes... :-) ja sie boje zeby nie przytyc za duzo naprawde w mojej psychice gdzies mocno zakodowane wiem ze w brzuchu jest dziecko i to wszystko dla niego... Ale chec bycia "normalna" jest gdzies tam w srodku:-( Mam problemy kardioligiczne, nie wiem czy moje serce wytrzyma poród... Ulka wspolczuje biedna tak strasznie sie mordujesz w tej pracy i Gratuluje dziewczynki... :-) u ciebie brzuszek widoczny? Rosemja masz wladze brzuszkiem ha ha wykorzystuj to :-)

rosemja- super że udało się załatwić tego endokrynologa na wtorek,jak są przywileje to trzeba korzystać:)koniecznie daj znać co Ci powiedział. ulka-super że po wizycie wszystko dobrze:)Też planuje zabrać starszego syna, żeby sobie zobaczył..ale tak myślałam jakoś w sierpniu,żeby kruszynka trochę podrosła;)Naprawdę współczuje Tobie tej pracy:( nimfa-haha i kto to mówi:))A dodatkowe kg muszą się pojawić..Wszystko jest coraz cięższe..Powiększająca się macica,rosnący maluszek,łożysko,wody płodowe.Zwiększa się u nas też objętość krwi..Powiększone piersi:) W poprzedniej ciąży przytyłam 12kg..Parę dni po porodzie zostało mi tylko 3kg na plusie..A już parę tyg później moja waga wróciła do normy czyli 46kg;) Także ze spokojem, wrócisz do ,,normalności'':) A teraz trzeba dostarczać maluszkowi, tego co potrzebuje:) Kurcze wczoraj byliśmy w tym Poznaniu, ale tak tylko szybko szybko i nie pojechaliśmy do H&M mama:/ zostaje mi zamówić przez internet..kurcze no waham się między tym S a M..bo tam nie podanych wymiarów:/Może jednak faktycznie te większe jak kaskanowa radziła?ehh..