Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina899

Grudniowki 2016

Polecane posty

Gość goscmarina
Rosemja ja sama jadę na euthyroxie 50,przed ciążą kiedyś stosowalam ale dawkę 25 i teraz w szpitalu mi zwiekszyli,bo wynik się delikatnie pogorszyl i lekarz woli dmuchać na zimne.Nie martw się,jesteś w normie,ale jeśli nie da się na szybko na fundusz to idź prywatnie,dokładne badania nie zaszkodza,mogą jedynie pomoc Tobie i maluszkowi ;)

A czy przed wizyta u endo. powinnam zrobic jakies badania jeszcze po za kolejnym TSH (bo chcialabym isc z jak najswiezszymi wynikami). To jest cos powiazane z TF4? Nigdy nie mialam problemow z tarczyca i nikt w moim otoczeniu nie mial, wiec nawet nie mam o tym pojecia :( Zawsze bylam okazem zdrowia pod wzgledem wszystkich wynikow, tylko bardzo wrazliwy zoladek mam i wielokrotnie mialam podejrzenie wrzodow na tle nerowym, bo nerwusem jestem ;)

Cześć kobietki:) Jeśli chodzi o mój wiek to ja mam 29lat :) rosemja- wiesz ogólnie niedoczynność tarczycy w ciąży to dość częsty problem..Tyle że Ty jeszcze miescisz się w górnej granicy normy.Lekarz prawidłowo skierował Cie do specjalisty,żeby on dokładniej przyjrzał się Twojej tarczycy. Wyrównanie jej jest bardzo ważne. Także na Twoim miejscu zrobiłabym sobie ponownie TSH oraz Ft3 i Ft4 i poszła do endokrynologa prywatnie(do grudnia to za długo).Dowiesz się co i jak i będziesz spokojniejsza:) goscmarina- ja zawsze uwielbiałam czytać książki:)Teraz niestety brak czasu:( No i jakieś fajne filmy;) No mój brzusio już dość widoczny..wszystkie moje spodnie mnie uciskają, więc najchętniej chodzę w legginsach..i tak jak pisała rosemja sukienki:) Ale też już bym musiała zaopatrzyć się w jakieś spodnie z panelem ciążowym:)W srodę wybieram się do Poznania, może wskocze do H&M mama, bo widziałam że mają tam fajne szorty na lato z panelem..Ale mam dylemat czy kupić S tak jak noszę czy wziąć rozmiar większe..Bo ogólnie nogi i resztę mam szczupłe, tylko brzusio zaookrąglony..Zamówiłabym przez internet ale jednak wolę przymierzyć..

agnes - dzieki, troche mnie uspokoilas w sprawie tej tarczycy :) Ogolnie ja strasznie panikuje, raz juz poronilam, a do tego moja siostra urodzila sie z wada serca i zmarla pol roku po porodzie (powinna miec siostre blizniaczke, ale zarodek sie nie rozwinal prawidlowo), a moj mlodszy brat urodzil sie w 28tc owiniety pepowina swojego blizniaka, ktory podobnie jak u siostry sie nie rozwinal prawidlowo .. w mojej rodzinie jest bardzo duza ilosc poronien. A ja chcialabym urodzic zsrowego maluszka, teraz kiedy juz bezwarunkowo pokochalam te wierzgajace nozki i raczki, i lezac wieczorem w lozku zastanawiam sie czy to dzidzius czy jelitko, chyba bym nie przezyla kolejnego poronienia :( Niby lekarz mowi, ze dzieciatko rozwija sie prawidlowo, ja przechodze ciaze ksiazkowo ..wszystkie objawy, symptomy i inne takie u mnie jak w zegarku sie pojawialy. Mimo wszystko strasznie sie boje :(

Gość kaskanowa89
Ja mam 27 lat . Kochana ja tarczyce leczylam juz sporo przed ciaza wiec mialam nad nia kontrole. Mam niedoczynnosc i moje wyniki przed leczeniem byly podobne do Twoich. W ten chwili biore euthyrox 112 na ostatniej wizycie moj wynik tsh to 0,58 moja endo stwierdzila ze jest ok i tak bedziemy trzymac poki co. Nie ma co panikowac , bo tak jak pisala agnes tarczyca w ciazy czesto ma odchylenia. Ale nie czekaj zbyt dlugo i udaj sie do endo prywatnie ja jak sie zapisywalam mowilam ze jestem w ciazy i po poronieniu wiec miejsce dla mnie bylo od reki. Moze u Ciebie tez sie uda. A wracajac do wolnego czasu to ja mam go dosc sporo, ale az wstyd mi sie przed Wami przyznac ja nic nie robie bo nic mi sie nie chce a przed ciaza w miejscu bym nie ustala. Czy to normalne? Taka zmiana? Buziaki dla Was! Agnes ja bym wziela rozmiar m bo zawsze miejsce na brzucho bedzie. Ja mam ten sam problem nogi szczuple a talia sie zaokraglila...

kaskanowa ..ja mam niestety to samo, przed ciaza bylo mnie wszedzie pelno, bylam pracohoiczka, potrafilam zostawac w pracy na 12h (bo na wiecej nie pozwala mi system) z wlasnej woli, zeby dokonczyc jakies projekty czy zrobic cos nadprogramowo - bardzo lubilam swoja prace :) Wracalam do domu, sprzatalam i to nie tak 'po lebkach' tylko kurze, lazienka, odkurzanie, mycie podlog ..przynajmniej 2 razy w tygodniu musialam gruntownie posprzatac lazienke. Nie potrafilam usiedziec na tylku. A teraz potrafie przesiedziec caly dzien na kanapie z telefonem, ksiazka czy laptopem i tylko w tle tv gra.. troche to przykre, bo wlasnie dzis tak mam. Mama dzwonila czy przyjedziemy do nich na obiad lub na kawe po poludniu - powiedzialam, ze jestesmy umowieni i moze innym razem, bo nie chcialo mi sie zbierac :(

Gość goscmarina
No właśnie,u mnie natomiast jest tak ze ciężko mi wysiedziec w miejscu,ale za to punkt 22 i śpię jak zabita :p zastanawiam się czy nie podszkolic się w szyciu na maszynie,zawsze to jakieś zajęcie, może udałoby mi się to rozwinąć,a babcia chłopaka ma maszynę i pozyczylaby z chęcią.Tylko ze ja całkiem zielona w tej kwestii,fajnie jakby ktoś mnie naprowadzil co i jak ;) rosemja-myślę ze dobrym pomyslem zrobic badania na wlasna rękę i iść z "gotowcem",lekarz wtedy może od ręki zadecydować czy musi zastosować lek czy nie. I przede wszystkim Ty będziesz spokojniejsza,zwłaszcza ze możesz być w tej grupie ryzyka jak sama piszesz :( aczkolwiek skoro maluch już tak dokazuje w brzuchu to łatwo się nie da z niego wyciągnąć,za dobrze mu tam :) ;p

Gość goscmarina
Powiedzcie mi dziewczyny jak często powinnam chodzic na to usg? Co miesiąc?Nawet prywatnie będę chodziła,tylko nie wiem z jaką częstotliwością żeby było dobrze.Teraz po tych prenatalnych iść za 3 tygodnie czy 4?

Gość kaskanowa89
Moze to moje lenistwo minie. Boje sie ze jak maluch sie pojawi to sie nie ogarne. Ja od poczatku ciazy chodze na wizyty co 3 tyg tez prywatnie. Na kazdej wizycie mam robione usg i badana szyjke. Buzka

Jejku, nie wyobrazam sobie nie miec badania na kazdej wizycie. To w sumie co robi lekarz podczas wizyty skoro nie ma USG? Ja w 1tr mialam wizyty co 3 tygodnie, teraz w drugim mam zaplanowane co 4. Chodze prywanie, place 150zl za wizyte, a kazda wyglada tak: wywiad czy wszystko u mnie ok, czy nic mnie nie boli, czy moze czyms sie niepokoje. Nastepnie waga, badanie ginekologiczne, sprawdza szyjke macicy, czy moze jakiejs infekcji nie ma, potem usg (w 1tr dowcipne, a teraz po brzuchu), przy każdym usg dostaje dwa zdjęcia maleństwa (jedno takie z samym dzieckiem, a drugie z wymiarami lub z ekg serduszka) i na koniec papierki i gdy on wypelnia karte, wypisuje recepte, L4 i inne takie to rozmawiamy - czego moge sie spodziewac w najblizszym czasie, co moge, czego nie moge i tak ogolnie czasami o życiu ;) Ogolnie lubie mojego lekarza i chodze do niego prywatnie, bo to bardzo polecany u nas gin :)

Gość Nuna87
Hej dziewczyny! Macie moze zalozona jakas grupe na fb?

Gość rosemja
Nuna, specjalnie swojej grupy nie zakladalysmy, ale pewnie na fb jest juz jakas grupa z przyszlymi mamami ;) Ja sama do paru lokalnych grup naleze i sprzedazowych z rzeczami dla dzieci :) Jak chcecie sie poznac bardziej to mozemy zalozyc grudniowki i na fb :)

Gość goscmarina
No właśnie ja miałam badanie jedynie palpacyjne na NFZ,bez usg :( ale dobrze wiedzieć czego się spodziewać,prywatnie byłam raz w 8tyg,lekarz tak zalecił,mówił zr będzie już serduszko i się nie mylił ;) ale ze względu na cukrzycę wolał żebym jednak była pod opieką ginekologa szpitalnego,z tym ze nie wiedziałam jeszcze jak taka wizyta wygląda.Co prawda wszystko to co napisane doktor zrobiła,jedynie nie było usg. Ale za 3tyg idziemy z chłopakiem,bo też widać ze chciałby zobaczyć małego :') co do założenia grupy to niezła myśl,ale która to umialaby zrobić? :P

marina, mój mąż sam się zaoferował, ze na kolejna wizytę (tj. 12 lipca) idziemy razem, on nawet sobie wolne weźmie, bo nie mógł przeboleć, że teraz w czwartek nie był ze mną, a dzieciątko na zdjęciach (na każdej wizycie dostaje dwa zdjęcia USG) już takie duże :) Co do grupy na fb, założyć mogę ja, bo umiem, ale nie che :P Nie chce, bo nie chce być administratorem :D

Jeśli chodzi o wizyty to na początku miałam co 3tyg..a teraz co 4tyg..I też chodzę prywatnie..Jutro wizyta, już nie mogę się doczekać:) Ja na początku tak miałam,że nic mi się nie chciało..Zero energii..nie miałam siły i chęci żeby nawet obiad ugotować:/ Teraz już na szczęście jest lepiej;)

agnes u mnie na szczescie jest roznie, ale np dzis pomimo szkaradnej, deszczowej pogody, mam sporo energii :D Rano bylam u mnie w pracy, zawiozlam L4, pogadalam z kolezankami bo troche jednak za nimi tesknie ;) W koncu spotkalam sie z przyjaciolka na kawe i obiad, teraz wrocilam do domu, puscilam muzyke, chwile odspne i biore sie za sprzatanie i to z checia ;) Takie szaro bure dni sa potrzebne :D A ja mam wizyte kolejna dopiero za miesiac (12.07) i juz nie moge sie doczekac zeby znowu zobaczyc mojego maluszka :))

Gość Nimfaaa
Hej Kochane. :*:-) Ja mam 24lata. Od 3 lat jestem po slubie, a z moim mezem wytrzymalam juz 8 lat eh kiedy to juz zlecialo :-) Ja jeszcze w wszystko sie mieszcze na szczescie chodz zle wygladam w sukienkach z wzgledu na lekkie wybrzuszenie nad wzgorkiem lonowym jak bym sobie pojadla dlatego zakladam je tylko w niedziele, chodze w moich spodniach :-) Rosejma wspolczuje widze ze u ciebie naprawde nie ciekawie z stanami ciazowymi i duzo poronien... Przykro mi Moj ginekolog mowil ze bede miec co 3 tyg dopolki nie bede czuc mocnych ruchow to pewnie do 20 a 22 tyg c. Pozniej raz w mies. U mnie wizyta wyglada dokladnie tak jak u rosejmy przewaznie jestesmy ok 25min, ja na kazdej wizycie dostaje 3 zdjecia ostatnie zdj jest zawsze w 3d i na sam koniec usg wlasnie przelacza na 3d dla mnie to zawsze wzruszajaca chwila jak widze ja tak idealnie maly czlowieczek :-) Rosejma moj maz chyba co 2 dzien pyta kiedy mamy ta wizyte ja juz normalnie sie z niego smieje tez bym chciala nawet codziennie ja ogladac czy jest z nia wszysyko ok, ale on jest juz nie mozliwy ha ha faceci :-) Wizytujemy 4 lipca :-) ja juz leze w lozeczku juz spac :-)

Gość Nimfaaa
PS: zapomnialam :-) co do zakladania grupy na fb uwazam ze jest to zbedne ( juz tyle jest roznych grup dla mam i wogole ze az mi nie dobrze) rownie dobrze mozemy poprostu podac swoje nazwiska i sie wyszukac zaprosic do grona znajomych. Informacjami wymieniamy sie i tak tutaj. Wsumie jak uwazacie ja sie dostosuje, swoja opinie wyrazilam :-)

Olejmy te grupę na fb :D A mam do Was kochane mamusie pytanko. Jak reaguje Wasz lekarz na wizytę z mężem? Wiem, że prawo pozwala nam na wizytę ze świadkiem i na poród z bliska osobą, ale chodzi mi o taka czysta reakcję :) Bo mój lekarz ma gabinet składający się z dwóch pomieszczeń - jedno takie zabiegowe, a drugie 'rodzinne' z USG, biurkiem etc. I poprosił mnie do tego osobnego pomieszczenia, zamknął drzwi (nigdy ich nie zamyka) i tak najciszej jak się da zapytał czy wszystko w porządku u mnie i czy chce aby partner towarzyszył mi na wizycie i czy na pewno wszystko ok - trochę mnie to pytanie zdziwiło, nie ukrywam. Otworzył drzwi i dalej wizyta wyglądała już normalnie. Jak już wyszliśmy z mężem po wizycie to mu o tym pytaniu powiedziałam ..i tak wspólnie doszliśmy do wniosku, że przecież różna 'patologia' chodzi do gina i niektóre kobiety może idą z partnerami z przymusu czy coś. A Wy miałyście podobne pytanie lub 'dziwne reakcje' lekarza na wizytę rodzinną? :D

Gość Nimfaaa
Ja jak ide z mezem na wizyte najpierw wchodze ja do gabinetu, ginekolog robi ze mna wywiad co slychac jak sie czuje co boli nie boli, wazymy sie badamy i dopiero usg i wredy wchodzi moj maz gonekolog pokazuje mu dzidzie gdzie rece nogi serduszko wszystko super :-) nigdy nie mialam takiej sytuacji:-)

Ja też uważam, że ta grupa na fb jest zbędna..Dobrze jest jak jest;) Jeśli chodzi o ,,rodzinną wizytę", to u mnie tez nigdy nie było jakiś dziwnych sytuacji. Ostatnio lekarz sam zaproponował,żebym zabrała męża,żeby ,,tatuś też zobaczył dzieciątko":) Tylko przeważnie wypadała wizyta jak był w pracy.Ale jutro idziemy razem:) I wizyta wygląda dokładnie tak jak pisała nimfaa. Najpierw wchodzę sama, wywiad ze mną, ważenie, pomiar ciśnienia, badanie na fotelu..I na samo badanie usg wchodzi mąż:)(tak zawsze było w poprzednich ciążach)

Gość Nimfaaa
Agnes dzis twoja wizyta napisz oczywiscie jak z malenstwem :-) ja juz mam oczywiscie schizy czy jest wszystko dobrze ale ciezko wytrzymac do nastepnej wizyty :-( Agnes mam pytanie wsumie do Ciebie jako jedyna z nas to twoja kolejna ciaza od czasu do czasu pokazuje sie u mnie taki sniezny sluz ale jest go naprawde duzo i czuje wtedy mega dyskonfort pomimo ze caly czas chodze w wkladkach lekarz cos tam wspominal ze moze tak byc ze ma byc sniezny bialy i bezzapachowy... Ze to nornalne czy ty tez tak mialas w poprzednich ciazach??

Gość kaskanowa89
Dziewczyny ja juz po wizycie. Z dzidzia ok rosnie jak na drozdzach i fika ostro. Okazuje sie , ze na 99% bedzie synus. Maz przeszczesliwy ja zreszta tez. Nimfa ja tez mam cos takiego. Moj lekarz mowil ze to normalka...Agnes czekamy na wiesci. A i wg usg i rozwoju dzidzi termín mi dzis wydzedl na 28.11. Buziaki

Ale Wam zazdroszczę tych wizyt, ja byłam w czwartek i już nie nie mogę kolejnej doczekać. W życiu bym nie przypuszczała, że tak będę świrować w ciąży :D Wnioskuje o to, aby ciężarne miały wizjerki w brzuchach żeby mogły patrzeć na swoje dzieciątko kiedy tylko chcą :P A co do śluzu to też to mam ..na początku ciąży śluz był biały, gęsty, ale lepki i mokry, i było go bardo dużo, musiałam wymieniać bardzo często wkładkę i co chwile świrowałam, biegłam do wc jak zrobiło mi się mokrzej, bo bałam się, że ujrzę krew .. a teraz śluzu jest mniej, jest biały i czasami suchy, a czasami o konsystencji kurzego białka, lekarz mówił, że to normalne i mam się nie przejmować, ewentualnie w ciągu dnia podmywać i nosić wkładki.

Aaa dziewczyny i co do endokrynologa to jestem uratowana :D Co prawda skierowanie będę miała dopiero w środę rano, ale dowiedziałam się dziś, że wystarczy jak przy rejestracji pokażę moją legitymacje Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi i będę miała wizytę w ciągu 7 dni na NFZ :D Zawsze było mi głupio korzystać z moich przywilejów krwiodawcy, ale powiedziałam dość, jak po ludzku nie można to trzeba korzystać, w końcu oddaje regularnie krew od 18 roku życia! :)

Gość goscmarina
Rosemja-korzystaj z takich opcji,po coś w końcu powstały :) no właśnie też zauważyłam ze czasem tego śluzu jest więcej i jest bezbarwny,a czasem biały...Ale nic mnie nie piecze ani nie boli.O tez wariuje ze czuję ze jest za wilgotno i to może być krew :/ ale co zrobić,chcemy dla naszych pociech jak najlepiej.Dziś cały dzień gruntowne odszykowanie salonu się zaczęło...idzie oszalec,kurz i farba sa już chyba wszędzie :p odebrałam wyniki tsh i wypadlam z kapci-3,91 przy braniu euthyroxu ;/ diabetolog wczoraj zwiększył mi dawkę i odeslal do endokrynologa. No to teraz mam powód żeby się martwić :(

marina, współczuję z endokrynologiem, mamy dokładnie to samo :( W ciąży strasznie hormony szaleją .. ale nie ma co się martwic kochana, wszystko będzie dobrze z naszymi maluszkami :) A co do remontu to ja nie mogę doczekać się przeprowadzki i własnie remontu :P Dziś dzwonił do mnie nasz doradca finansowy i mówi, ze dwie analizy są już za nami i teraz tylko wycena nieruchomości i decyzja o przyznaniu kredytu została, ale że wszystko jest na dobrej drodze :D To głupie, bo już nawet nie mam ochoty sprzątać w tym naszym obecnym mieszkaniu i tylko myślę jak pomaluje pokoje w nowym, gdzie co będzie stało :P

Gość agnes871
Ja też już po wizycie..przeszczęśliwa ,że mogłam znowu zobaczyć maluszka jak fikał koziołki;)Z dzidzą ok, pomiary prawidłowe,wszystko ok, to najważniejsze:)) I jeśli chodzi o płeć..to prawdopodobnie dziewczynka:) Jak to powiedział, nic między nogami nie widzi;)Teraz kolejna wizyta dopiero w lipcu, no i wtedy będzie mógł potwierdzić, jak już trochę podrośnie:))kaskanowa-o widzę że u Ciebie synuś fajnie:) rosemja-super że z tym endokrynologiem udało się tak szybko załatwić:) nimfaa- Jeśli chodzi o śluz, to taki biały jest prawidłowy..może być też przezroczysty..Jeśli nic się nie dzieje tzn nie ma żadnego pieczenia czy swędzenia i śluz jest bez zapachu to wszystko jest ok:)buziaki

Gość Nimfaaa
Gratuluje kaskanowa:-) super ze z synkiem wszystko dobrze i jak dobrze pojdzie to jeszcze w listopadzie urodzusz:-) a mam pytanie kiedy ostatnia mialas miesiaczke? Dzieki za info o sluzue nie jest to czeste ale sie zdarza wtedy schizuje jak dziewczyny czy to nie krew... Agnes SUPER widzisz mialam nosa ze bedzie ona :-) Gratki bardzo sie ciesze. Ehh ja juz bym chciala wiedziec czy z moja wszystko dobrze jakie to wszystko wykanczajace psychicznie... :-(

Gość kaskanowa89
Agnes ale super! Niech już tak zostanie do konca! Okres miałam dokladnie 28.02 . Ale wczoraj wg usg wychodzi ze mój synus rozwija się o ponad tydzień szybciej. Wg ostatniej miesiączki u mnie powinno być 16+3 a wg usg wczorajszego wyszło 17+5 . Nie wiem czy to dobrze czy nie. Agnes może coś podpowiesz? Może też się z czymś takim spotkalas?buziaki