Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćLisa

Starania o dziecko 2016, 2017 cd.

Polecane posty

Gość gośćLisa
Kate a myślisz, że pracodawcy odpowiada takie branie co chwilę l4 i wracanie do pracy? nie wiem jak u Was, ale tam gdzie ja pracuje to wręcz wyganiają nas na l4. Wolą jak kobieta idzie na l4 i zatrudniają na czas jej nieobecności kogoś innego i nie ma problemu. gdyby ciąża była normalnym stanem, to lekarze nie wystawialiby L4.

Gość Kuchcinka
Niestety, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia... Kobieta pracująca dla kogoś , gdy zachodzi w ciążę często chce iść w Polsce na L4 z rożnych powodów... Moze jest przepracowana , moze zarabia za mało, moze pracodawca nie stworzył dla pracownicy odpowiednich warunków... Powodów jest mnóstwo. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego ze szefowi zależy na firmie, a pracownikowi na pracy. Oczywiste jest to ze dla pracodawcy kobieta w ciąży jest jakimś tam problemem, ale nie ma tez nic dziwnego w tym ze cieżko pracująca pracownica , kiedy moze skorzystać z kilu tygodni/ miesięcy wolnego przed najcięższa praca świata - macierzyństwem - korzysta z tego. Nie ma sensu dalej na ten temat dyskutować bo obydwie strony maja w pewnym sensie racje :)

Gość gośćLisa
"Myślę, że to już każda z osobna musi zrobić sobie rachunek sumienia i podjąć decyzję czy chce wykazać chęć pracy czy też ma wyrypane i będzie brała kasę za leniuchowanie." Kate jak można w ogóle myśleć w taki sposób o kobietach w ciąży. Tym bardziej, że sama jesteś w ciąży. eh... nie ma co się spierać....nie po to to forum zostało założone, żeby się wykłócać...

Gość KateA92
GoscLisa a kto broni pracodawcy zmienić stanowisko pracy ciężarnej na czas ciazy ? Tak zeby ewentualne tymczasowe zwolnienia nie wplywaly za bardzo na prace w firmie , a na jej stanowisko tymczasowo zatrudnić kogoś innego? Moim zdaniem wszystko jest do obgadania z pracodawcą tylko trzeba chęci i szczerości. Ale może bez kitu zmienmy temat bo ten temat to rzeka :)

Gość Martyna1111
Kuchcinka zgadzam sie. Mnie tylko denerwuje takie gadanie, ze zaraz jestem leniem - niektorzy przepracuja w zyciu 35 lat a ja przepracuje 34 i przynajmniej bede miala rok wolnego i nie uwazam, ze przez to jestem leniem czy cos :-)

Po prostu to zależy od tego jakie są warunki w pracy, czy nie zagraża to dziecku i przyszłej mamie, nie każdy pracuje w burach, są kobiety, które pracują fizycznie, ciężko, nie powiem, bo i w biurze są stresy i ganianina często ;) jeśli ktoś może i chce pracować w trakcie ciąży to nie ma przeciw skazań, to wybór każdej kobiety :)

Kate i kuchcinka zgadzam sie z Wami w 100% niestety kobiety w ciazy traktuja zwolnienie czesto jak platny urlop (a to nie to samo jednak)ale i pracodawcy czesto zachowuJą sie nie fair ...gdyby polskie prawo uregulowalo te przepisy w sposob sensowny nie byloby o czym dyskutowac :):):) nie mniej jednak kazdy ma prawo do swojego zdania i do takiego zachowania wzgledem pracodawcy jakie uwaza za stosowne .Pozdrawiam

Gość gość
Ups znowu zawiecha :(

Witam wszystkich gratulacje dla wszystkich mam! Staramy sie o dzidziusia mam pytanie dostalam dziwny bezbolesny okres pierwszy raz w zyciu z zaskoczenia bez boli menstruacyjych bez bolacych piersi.. dokucza mi od owulacji klujacy prawy jajnik temp w pochwie utrzymuje sie dzis 37.8 wczoraj 37.3 gdzie normalnie 2 dni przed okresem mi spada do 36.6 .. 2 dni krwawilam dzis mala bratowa plamka.. dziwne mi to ale ten pierwszy dzien byl normalny obfity wiec nie m9glo to byc plamienie inplatacyjne czy ktos tak moze mial .??

Gość Ewelina2605
Hej dziewczyny dopiero wróciłam, oczywiście po przyjeździe trzeba całą rodzinę odwiedzić, znajomych padam z nóg he he ale jeszcze jutro wolne to poleniuchuje :) witam Baska 2016 ja w tym cyklu mam podobnie też żadnych boli ją miałam drugi dzień w miarę normalnie obfity i później jakieś plamienia Ale u mnie to chyba po prostu tak jest oby u Ciebie coś z tego wyszło :) Caroline a jak tam u Ciebie :) ?

Gość caroline29
Witaj baska2016 a który dc u ciebie? Moze jest cos na rzeczy?

Dzis 24 dc tylko ze 6 sierpnia mialam inseminacje popezedzona zastrzykiem z pregnylem dlatego niby ten okres zjawil sie 14 dni po inseminacji

Gość Ewelina2605
Baska a może to zagniezdzenie zarodka ja nie wie za bardzo ale życzę Ci fasoleczki ;)

Gość Nela2987
Kate ale nie zawsze pracodawca ma taka możliwość przenieść pracownika na inne stanowisko... Bo np nie ma gdzie

Gość Ewelina2605
Bardzo fajny artykuł :)

Gość nana266
Hej dziewczyny widzę, że burzliwa dyskusja się nawiązała :) Powiem Wam, że znam kobiety które naprawdę przeżywają w pracy stres i możliwość wzięcia l4 w ciąży to dla nich wybawienie. Pamiętajmy tez ze sa zawody ryzyka. Kobieta, która ma styczność np ze szkodliwym promieniowaniem lub substancjami lub po prostu pracująca fizycznie nie może wtedy chodzić do pracy. Co do pracodawców znam osobiście przypadek gdzie kobieta musi uprzedzać że ma zamiar zajść w ciążę przynajmniej rok wcześniej a ten sam pracodawca nie przedłużył po macierzyńskim umowy dziewczynie, która urodziła bliźniaki. Więc widzicie, że różne są przypadki ;) Ja teraz czekam na koniec @ i bierzemy się z Mężem za nowe starania :) 3majcie kciuki :)

Gość caroline29
Ewelina2605 u mnie puerwsza polowa cyklu jeszcze:) i jeszcze od @ nic nie bylo moze dzis cos dopiero w tym tyg kiepsko bo wracam po 23 dopiero :( w tym cyklu nie mierze temp , obserwuje tylko szyjkę bo nigdy tego nie robiłam i śluz ale to sie da wyczuć nawet bez obserwacji :)biorę witaminy symnatal i olej z wiesiolka narazie. Baska2016 a kiedy masz gin? Jak dlugo sie staracie i jak długie masz cykle???

Gość Kuchcinka
Baska2016, zrób test i wszystko będzie jasne :) serio nie ma sie co tak bać tych testów. Jeżeli miałaś inseminację, to ja osobiście nie jestem w stanie nic innego Ci doradzić bo nie wiem jak organizm sie po inseminacji zachowuje. Może łagodniejsza miesiączka po niej to norma, a może to juz ciąża? Nie wiem. Test i wszystko będzie jasne :) trzymam kciuki!

Gość gość
Nie Wszyscy Pracodawcy Sa Tak Wyrozumiali Jak Oswiata Mi Pracodawca Nie Przedluzyl Umowy Jak Sie Wogole Dowiedzial O Ciazy A Pozatym Nie Wszyscy Tak Jak Nauczyciele Pracuja 25 H W Tyg Nie Musza Pracowac W Vekendy I Nadgodziny I W Nocy,,,

Boje sie tej jedne j kreski ... cyklu mam 28-29 dni . Staramy sie juz poltora roku.. Jak zadzwonie w pon do ginekologa to pewnie bede musiala przyjsc po@ tak w 6 dc na echo. Zobacze jutro znow temp. I zapytam czy to dziwne @ moglo byc spowodowane pregnylem chociaz nie do szuka lam sie takiego przypadku wszedzie dziewczyny mowia ze jak temp sie utrzymuje to 99% ciaza ale jak preciez te krwawienie coz za zagadka

Gość Kuchcinka
Zmusić Cię nie zmusimy, ale temperatura może rzeczywiście być od przeziebienia ALE przypadków krwawień na początku ciąży nie brakuje wiec kto wie :) znam doskonale ten strach przed jedna kreska ale do odważnych świat należy ;) jeden test jutro rano i juz wszystko będziesz wiedziała :)

Alez gosciu wzburzony nie neguje zlych warunkow pracy i co za tym idzie korzystania z możliwości pojscia na zwolnienie z tego tytulu ,czytaj prosze ze zrozumieniem i zgadzam się z Toba absolutnie ,ze niektorzy pracodawcy to poprostu swinie ...tak jak napisalam kazdy medal ma dwie strony ...Pozdrawiam

Gość Kuchcinka
A gdzie mierzysz temp? W pochwie czy pod pachą? Zaczęłam mierzyć w tym cyklu , jestem ciekawa efektów :) jak na razie 11dc :)

Gość caroline29
Temperatura od owu powinna sie utrzymywać ok 18 dni na wyższym poziomie powinna. Być mierzona o stałej porze w stalym miejscu :) zazwyczaj spada na ok 2 dni lub nawet tego samego dnia co ma @ Spróbuj zatestowac w dzień spodziewanej @ Aby to fasolka:)

Macie racje jutro zrobie test bo jak sie rozebralam to mam takie widoczne zyly na piersi ach chociaz nie sa powiekszone czy cos.. Mierze w pochwie to tam temp utrzymuje sie 37.3 dzis 37.8 a pod pacha mam 36.4 .. W sumie Moja mama mowila ze w dwoch na 4 ciaze miala krwawienie jak miesiaczkowe do 3 go miesiaca ciazy i nawet nie wiedziala ze jest w ciazy .. jak widac nie kazda kobieta moze sie do pisac pod standardOwe objawy .. boze jak to fasolka to o szaleje ze szczescia hihi