Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Terapia dziecka z Aspergerem od 3 roku życia to już późno?

Polecane posty

Gość gość
Myślę, że 3 lata to późno jak na diagnozę autyzmu wczesnodziecięcego, jak na Aspergera to wcale nie. Tu są inne kategorie.

Gość gość
Moim zdaniem nigdy nie jest za późno...no może w tedy jak dziecko idzie do szkoły to już jest ciężej. Mój syn miał podejrzenie lekkiego autyzmu + adhd i oczywiście tesciowa tez mówił, że z tego wyrośnie , że mu przejdzie, że każde dziecko ma swój czas....fakt faktem tak jest ale trzeba trzymać rękę na pulsie. Sama wziełam sprawę w swoje reće i poszłam z dzieckiem do tej poradni http://www.tomatis-swidnica.pl/o-nas. Dostaliśmy zalecenia i płyty do słuchania i dziecko jest spokojne co do adhd a autyzmu jak się okazało nie miało.

Gość gość
to w Waszym przypadku bardzo dobrze się skończyło!

Gość gość
Czy widziałyście u swojego dziecka jakieś objawy w niemowlęctwie?

Gość gość
Zaburzenia snu - dziecko zmęczone ale nie może i jakby nie hce zasnąć, przestał spać w ciągu dnia w wieku 2 lat, wcześniej usypianie go było koszmarem Nieumiejętność zorganizowania sobie czasu, wymagał STALE uwagi, niczym się sam nie zabawił Uderzanie głową w emocjach p różne przedmioty Niejadek

Gość gość
A u mnie z kolei odwrotnie niż u gościa wyżej- dziecko wprawdzie (przeważnie) lubiło kiedy je ktoś zabawiał, ale potrafiło totalnie nie zwracać uwagi na to czy jest samo, czy z kimś obcym, czy z rodzicami, równie dobrze mógłby listonosz go huśtać i cieszyłby się tak samo. Ogólnie strasznie radosne dziecko, ale śmieszyło go wszystko- nie wiem teraz na ile to objaw jego zaburzeń. Zero poczucia zagrożenia, zero jakichkolwiek hamulców, miałam wrażenie że nikogo i niczego się nie boi (oprócz szczekania psów których długo panicznie się bał). Nie lubił przytulania, głaskania i całowania, praktycznie nie patrzył w oczy, chociaż i tak w niemowlęctwie częściej niż mając 2-3 lata. Uwielbiał gwałtowne ruchy, mocne huśtanie, obroty, podrzucanie, dociskanie. Zero tzw. budowania wspólnego pola uwagi, pokazywania mi zabawek, proszenia o coś- dzieci np, pokazują, wołają żeby coś im podać, pokazać, mój potrafił jako 10-11 miesięczne niemowlę budować konstrukcję z tego co miał pod ręką żeby dostać to co chciał. Potrafił bardzo, bardzo długo słuchać w skupieniu tego co mu się podobało, albo coś oglądać, wpatrywał się w latarnie, lampy, słońce. Pewnie że część takich zachowań jest i u zupełnie zdrowych dzieci, ale wymieniam te które u mojego nie przeszły, a wręcz pogłębiały się i były potem problemem. Potem doszły jeszcze inne.