Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chrzciny w domu za 1000zł 12 osób, da radę?

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie. Czy dam radę zrobić chrzciny za te pieniądze? Chcę za to kupić ubranko małej, jedzenie i wino. Łącznie będzie nas ok 12 osób.

Gość gość
Na 13 osób wydałam tysiala na sam katering (dwa dania główne, dwie sałatki, zimna deska przystawek). Zupę, ciasta robiłam sama, nie licze oczywiście alkoholu. Ciasny budżet jak na tyle osób.

Gość gość
wejdz sobie na strone tesco zakupy online, czy tam carrefour i dodaj do koszyka produkty, ktore uwazasz ze sa potrzebne, a potem kombinuj z tym koszykiem tak, zeby sie zmiescic w 1000 zeta...

Gość gość
ale ja nie zamawiam kateringu :-) mam dwie sprawne rączki i nie zawaham się ich użyć :-) już nie raz robiłam imprezy na tyle osób, np parapetówkę, więc wiem,ze dam radę i nie potrzebuję żadnych kateringów. ale niestety nigdy nie liczyłam ile na to kasy poszło, a teraz budżet ograniczony

Gość gość
Ubranko można używane. Do 100 zł. Świeca kilkanaście złotych. Opłata w kościele zależy od księdza. U nas co łaska. 200 zł daliśmy. Tort na 12 osób ok 100 zł. Obiad, np rosół, mięso, surówki ??? Woda, napoje. 50 zł. Ciasto, upieczenie 1 blachy w domu. 25 zł. Sałatka, wędliny 75 zł. Wino, 3 butelki? 75 zł. Może być ciężko. Ale jak się pokombinuje to starczy

Gość gość
akurat tesco czy carefur są drogimi sklepami. Stawiałabym raczej na dyskonty + mięso od sprawdzonego dostawcy, warzywa na rynku. Ale też uważam ten tysiąc za niedużo. Jeszcze z ubrankiem to już -100zł, z winem - licząc butelkę na dwie osoby, 6 butelek, powiedzmy 7 bo nie kupisz przecież na styk - butelka całkiem dobrego wina w średniej cenie powiedzmy 15zł to już kolejna stówa. Na jedzenie zostaje więc 800. Jak trzaśniesz jakieś bitki, devolaye czy coś w ten deseń, to się wyrobisz. Jak bardziej wyszukane menu - będziesz musiała się nagimnastykować.

Gość gość
3 butelki wina na 12 osób? Lepiej w ogóle dać sobie spokój. To wychodzi po jednym kieliszki (z jednej butelki 0.75 wychodzą 4 kieliszki).

Gość gość
aha, jedno ciasto upiecze teściowa, drugie bratowa, mi ze słodkiego zostanie tort do zamówienia

Gość gość
Po odliczeniu tortu, alkoholu i ubranka zostanie Ci tyle, żeby zrobić imprę w stylu PRLu - ze śledziem, tatarem i schabowymi z rosołem.

Gość gość
jeśli chodzi o picie, to pić będzie tylko kilka osób, bo w tych 12 są też dzieci, ja - matka karmiąca, kierowcy i starsza niepijąca osoba. Pijących będzie z 5 osób, to myślę, ze 3 butelki mi stykną.

Gość gość
gość dziś 3 butelki wina na 12 osób? Lepiej w ogóle dać sobie spokój. To wychodzi po jednym kieliszki (z jednej butelki 0.75 wychodzą 4 kieliszki). x I tyle wystarczy. Chrzciny to nie popijawa.

Gość gość
15.07 mylisz się. tort 100zł, 3 butelki wina 60 zł, ubranko 100 zł, zostanie740 zł. Za to kupi się dużo jedzenia

Gość gość
Owszem! Duzo chleba i pasztetowej!

Gość gość
taaa za ponad 700 zł chleb i pasztetowa, puknij się. jak autorka zaradna, to na pewno duzo jest w stanie zrobic za te pieniadze. przynajmniej nie idzie na latwizne z lokalem czy kateringiem

Ja myślę, że wszystko się da, jak się pokombinuje, tylko no musisz wymyśleć budżetowe, ale sycące dania po prostu, może jakieś sałatki z prostych składników na "kolację", nie że łosoś i szynka parmeńska, dwa rodzaje mięsa na główny posiłek i jakieś surówki, dasz radę ;)

Gość gość
na pewno wystarczy na obiad z 2 dan, sałatki i przekąski. będzie też tort, ciasta i wystarczy, to nie wesele!

Gość gość
Ja myślę, że spokojnie da radę za 1000 zł. Trzeba tylko dobrze przemyśleć Menu. Ja robiłam komunię córki w restauracji na 20 osób i wyniosła nas 2500zl. A to bardzo dobra restauracja i w tej cenie był film (2 torty, ciasto+pączki dla gości, obiad-6rodzajow mięs do wyboru+ziemniaki lub kopytka+3 surówki+rosół, do tego 3 Dania gorące z różnych mięs i dodatków, tzw "zimna płyta"-full przekąsek. Do tego lody, owoce, napoje...A to restauracja więc w domu wychodzi taniej. Trzeba tylko wszystko dobrze rozplanowac, przemyśleć gdzie zrobić zakupy, żeby były dobrej jakości, ale zeby nie przeplacic za nie.

Gość gość
Nie film, tylko full :-D

Gość gość
I nie pączki, a paczki. Słownik w tel mi przekrecil

Gość gość
Chrzciny to nie wyzera i nie popijawa. # butelki wina starcza, w ogole moze byc bez alkoholu. Kg dobrego tortu - 30 zl, na 12 osob starczy 2kilogramowy, bez zadnych kiczowatych obrazkow i ozdobek i mowianie,ze to nqa chrzciny. 12 osob - pewnie rodzina - ja bym zrobila obiad - 1 dobra przystawke ( na bazie np lososia czy awokado, to max 10 zl na osobe). Na obiad np zupa krem, -( grosze), na drugie np poledwiczki ze sliwkami, jarzynki, surowki ,zadnych tam zimnych plyt, to nie calonocna impreza. Dodalabym do tortu np sernik, bo tortu i tak kazdy zje symboliczny kawalek. Calosc elegancko podac

Gość gość
Autorko ja teraz w ten weekend robiłam dziecku urodziny na ponad 20 osób. Wydałam jakieś 300zł. 3 ciasta, 20litrów soków i oranżad. 3 sałatki, każdej na dwie średnie salaterki. Zimna płyta na dwa talerze, kiełbaska do grzania, udka schab. 7 lat temu zamknęłam się w 1000 z dziewczyną do pomocy w kuchni, robiąc w domu komunię na 24 osoby. Jedzenia narobiłam na 34. x Policzmy: napoje- od 2zł za litr do 4. Liczysz litr napoju na osobę. To masz jakieś 30zł ciasto- wystarczą dwa różne ciasta. Pewnie będziesz chciała tort, to zwykłego jedna blacha ci wystarczy. Chyba, że chcesz różnorodność. Policz ok 100 zł na okrągło, w zależności, czy będziesz piec sama, czy kupisz. W tej kwocie pewnie się jeszcze na jakieś ciasteczka załapiesz. sałatki- zależy jakie. ok 12 zł wychodzi jarzynowa, więc policz na sałatki ok 50 zł Mięso- zależy czy robisz obiad, czy tylko kolację. Ale trzeba policzyć jakieś 30dkg mięsa na osobę. To masz 4 kg mięsa, a to daje też jakieś 50-70 zł w zależności co to jest. Pałki kosztują 7 zł za kg, ale już pierś 15zł, a pierś indycza 20. Dobre frankfuterki 25 zł. Zimna płyta- wbrew pozorom, to wcale nie jest takie tanie. Po 5 zł na każdy rodzaj wędliny i sera policz. Zakąski - przejrzyj sobie net i coś wybierz. 30zł. Owoce- owoce są teraz drogie. 50zł. To co wypisałam to jakieś 400zł. Gdybyś robiła obiad to dolicz ziemniaki, mięso na rosół, makaron, kapustę, buraczki etc. Myślę, że z obiadem zamkniesz się w 500zł. Wino ok 100zl, księdzu do koperty wystarczy 100. Co do ubranka, to teraz jakoś specjalnie nikt na to nie patrzy. Możesz kupić taki ciuszek, że dziecko jeszcze wykorzysta, np w bardzo bladym kolorze. Świeczka to też nie majątek. Stówka. To mamy 800 zł. Gość 15:01 policzył ci bez obiadu 650 zł. Więc się zgadza.

Gość gość
tu autorka. jest 5 osób pijących, więc max 3 butelki wina, bo nie chodzi o to, żeby goście się tym winem schlali, tylko kulturalnie do obiadu. moja rodzina nie ma francuskiego podniebienia i wolą tradycyjną kuchnię. Nie mówię, że będzie rodem z PRlu, ale też nie będzie wyjątkowo wykwintnie. Nikt u nas nie wyobraża sobie imprezy bez rosołu, więc mimo że my z męzem lubimy zupy kremy, to będzie ten rosół. myślałam na 2 danie rózne rodzaje mięs, pure ziemniaczane i 3 rodzaje surówek. 2 sałatki i różne przekąski

Gość gość
gość dziś Wystarczą ci nawet 2 flaszki wina, jeśli to 5 osób. Na drugie zrób sobie jakieś de volaille, udka z kurczaka, schab z brzoskwinią może być w plastrach. Fajnie wychodzi wieprzowa rolada z kaszą. Sałatki jak zrobisz 3 to ta jedna czasowo i kwotowo cię nie zbawi,a będzie fajnie wyglądać. Na tą 3 możesz zrobić coś świeżego. Robisz: Miks sałat, pestki słonecznika, dyni, rodzynki, suszone pomidory w oleju, mozzarella, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży, rzodkiewka, papryka, jabłko, czerwona fasola z puszki, kukurydza. Wybierz sobie z tej listy co chcesz do tego miksa sałat i zalej to jakimś winegretem, nawet wystarczy smakową oliwą. Nic czasochłonnego, a zjedzą.

Gość gość
I bardzo dobrze, to nie popijawa. A 3 butelki wina Ci wystarczą i nie zrujnują budżetu. Rosół się zawsze sprawdzi. Myślę że 2 rodzaje mięs A wystarczą. Licz wtedy np 150 g jednego na głowę. Czyli 1.8 zawyżając w kg jednego rodzaju mięsa czyli razem ok 4 kg mięsa. Kluski. Ziemniaki lub frytki skoro są dzieci. Niech będzie 200 g na głowę. 3 rodzaje surówek. Niech też będzie 200g na głowę to razem powiedzmy 2.5 kg surówki łącznie. Starczy co tysiąc.

Gość gość
Jasne , że tak. Pochodz po sklepach , zobacz gdzie taniej. Wszystko jest możliwe. Wierzę w Ciebie. Niektórych lambadziar nie słuchaj.

Gość gość
A po co 2 rodzaje miesa, i wiecej niz jedna przekasek? gdy idziemy na elegancki obiad do dobrej restauracji dostajemy 1 pzrystawke, lub talerz z kilkoma przystawkami do wyboru na stol ( ale naprawde takich na jeden gryz), jedno danie głowne - chyba,ze masz wegetarian) i 1 deser+ ew lody jak jest coasto)Kto zje wiecej!Powinno byc bardzo ladnie podane - ladna zastawa, obrus, kwiaty - no i smaczne. Czesto bywam na obiadach sluzbowych w naprawde najlepszych restauracjach - tak to wlasnie wyglada, wszyscy zadowoleni.

Gość gość
ja myślę że dwa rodzaje mięsa będą ok. Np. schab i udka . do tego kapusta i buraczki lub coś innego . Wędliny, śledzie, pomidory, zimne nóżki drobiowe lub wieprzowe, sałatki dwa rodzaje. jarzynowa i np z kapusty pekińskiej , ma tylko 4 skłądniki (kapusta pekińska -szatkujesz , szynka konserwowa -w kostkę, ser żółty -w kostkę i dodajesz majonez . Niczym nie przyprawiasz bo szynka kons jest słona .

Gość gość
Schab, udka, rosol.... Ja rozumiem nieduzy budzet i uwielbieniendo kuchni polskiej ale to sa dania ktore na co dzien kazdy je nanobiad w domu... chyba mozna sie bardziej wysilic i wymyslec cos tradycyjnego ale bardziej uroczystego niz kotlet i kurczak :o

Gość gość
I bardziej wyszukanego niz salatka z szynki konserwowej i goudy :o