Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zycie we dwojkę. Bez dzieci. Jakie sa wady i zalety ?

Polecane posty

Gość gość
dziś i ok, najważniejsze w tym co powiedziałaś jest "MOJE życie, jak ja je postrzegam"

Gość gość
gość dziś A dlaczego miałybyśmy wychodzić skoro dyskusja trwa i jest interesująca? Bo to forum o macierzyństwie? Bezdzietność jest akurat ściśle związana z macierzyństwem :-P

Gość gość
dziś dlatego, że wiedząc, że osierocisz oraz przekażesz śmiertelną chorobę i jednocześnie decydując się na urodzenie "bo tak chcę" postępujesz delikatnie mówiąc nierozważnie a dosadnie - głupio. Chyba, że tobie się tak tylko wydaje, to już może być głupota innego rodzaju

Gość gość
12:23 ewentualność dotyczy wieku osieroconego dziecka, tak to ujme.

Gość gość
dziś jak światło z ciemnością

Gość gość
13:32 odpisalam na pytanie, czy nie chce, czy nie moge. Nie chcę, ale móc mogę, jakbym miała kaprys, o to chodziło. :-)

Gość gość
dziś teoretycznie rzecz ujmując osierocenie dzieci jest naturalne (odwrotność jest przeciwna naturze) a wiek...dobrze jak zdąrzą dorosnąć ale na to nigddy nie dostajesz gwarancji

Gość gość
gość dziś dziś zdążyć oczywiscie

Gość gość
dziś 13:32 odpisalam na pytanie, czy nie chce, czy nie moge. Nie chcę, ale móc mogę, jakbym miała kaprys, o to chodziło. usmiech.gif - ależ zrozumiałam doskonale i ten kaprys nazwałam głupotą.

Gość gość
12:39 nie to wbrew naturze, zgodna z natura to jest śmierć na starość. Opuszczenie dziecka, zwlaszcza gdy jest w wieku, kiedy naiwnie wierzy, że rodzic jest nieśmiertelny, to największe świństwo z perspektywy dziecka.

Gość gość
dziś to w każdym wieku bolesne ale WZGLĘDNE. Kiedyś starość ok. 40, 18-tki zakładały rodzin i rodziły własne dzieci. Dziś ludzie żyją do 90 -tki a 50-tki dalej przy mamusi

Gość gosssc
"Zycie we dwójkę. Bez dzieci. Jakie są wady i zalety ?" Wracając do tematu - moim zdaniem zalet jest dużo i bezdzietność jako zaletę postrzegają osoby, które nie chcą mieć dzieci. Bo jeśli ktoś chce, a się nie udaje, to bezdzietność go kłuje. Spokój - przede wszystkim. Ten dosłowny, czyli cisza, porządek dnia wg uznania, skupienie na sobie i dogadzanie tylko sobie. Ale też spokój ducha - nie martwisz się o zdrowie, o uczulenia, leki, o bezpieczny powrót ze szkoły, o to czy nie pakuje się w kłopoty, czy dobrze wybiera itp. Wady? Samotność na stare lata. Jeden z małżonków/partnerów odchodzi i co? Nie mówię o niańce i opiekunce, to można sobie zapewnić przy odpowiedniej opłacie, ale o odwiedzinach, telefonie, poczucie, że masz jeszcze kogoś bliskiego ... Sama nie wiem. A co jeśli dziecko urodzi sie chore? Nie da się tego przewidzieć... Decyzja o dziecku to także gotowość na choroby (nie wszystko da sie wykryć w badaniach prenatalnych) i wtedy to rodzic przejmuje rolę opiekuna do konca zycia. Ciezkie to sa decyzje ...

Gość gość
12:56 nadal uważam, że inaczej odbierze śmierć dojrzała osoba, niż dziecko. Wiem co mówię.

Gość gość
dziś ale podobnie można przecież porównywać życie w pojedynkę i we dwójkę? Jesteś z nim, bo?....Dzieci to przecież nie tylko biorcy, one DAJĄ - miłość. Rozszerzają skurczone serce, kruszą egoizm, sprawiają, że rośniesz i stajesz się odpowiedzialny. To nie jest tak, że dojrzewasz do dzieci a potem to już tylko w dół...Odwrotnie, człowiek dojrzewa do dzieci a potem dojrzewa każdego dnia razem ze swoim dzieckiem. Z następnym odkrywa, że można kochać jednakowo mocno dwójkę, trójkę, że każde jest inne, jest niezależną istotą. A Ty, do czasu, jesteś jego całym światem...tak jak byłaś, przynajmniej do czasu, całym światem dla swojego partnera a on dla ciebie.

Gość gość
dziś jeśli wiesz, że umrzesz zanim Twoje dziecko dojrzeje i uważasz, że lepiej, żeby go w ogóle nie było niż miałoby przeżyć Twoją śmierć, to się nie decyduj na dziecko i po problemie. Po co w ogóle o tym mówisz? mam Ci postawić za to pomnik?

Gość gość
dziś 12:56 nadal uważam, że inaczej odbierze śmierć dojrzała osoba, niż dziecko. Wiem co mówię. - i przepraszam, Jakbym nie wiedziała, że wszystko ma drugie dno...Ty jesteś taką sierotą?

Gość gość
Ano własnie wszystko w życiu na swoje plusy . Zycie w dwójkę to spokój , cisza, brak obowiązków itd Wady samotność na stare lata .

Gość gość
13:36 tak, historia zatoczyła by koło

Gość gość
dziś to są tylko wartości UŻYTKOWE, czy wy tak samo traktujecie swoich partnerów, przyjaciół, znajomych? W kategoriach korzyści i strat? Smutne, naprawdę smutne...

Gość gość
dziś ile miałaś lat?

Gość gość
Do wszystkich zadających pytanie dlaczego my bezdzietne tu siedzimy. Watek zaczął się od pytania do par bezdzietnych o ich życie. Dlaczego więc matki w ogóle tu piszą?

Gość gość
13:41 miałam 10 lat, kolejne 5 spędziłam na psychoterapii

Gość gość
A czy na stare lata nie można mieć przyjaciół? Utrzymywać kontaktów z kuzynami? Moja 85 letnie babcia więcej czasu spędza ze swoimi koleżankami niż z nami, rodziną. Odwiedzają się również w święta, w szpitalach rozmawiają przez telefon. Bezdzietność nie musi oznaczać samotności na starość, a czasami wręcz odwrotnie - nie doświadcza się żalu i rozczarowania swoimi dziećmi.

Gość gość
gość dziś To sa tylko fakty . Nie masz dzieci masz wygodne życie . Za to na stare lata jesteś sama jak palec. Możesz miec kasę i wynająć kogoś do opieki ale miłości innych nie kupisz . Moja sąsiadka mieszka sama ale ma 8 wnuków i 5 prawnuków . Co chwile ktoś ja odwiedza. Tego nie kupisz za żadne pieniądze.

Gość gość
W domu zawsze mówili: .nie daj się w nic wmanewrować, nie licz na innych, bo sie przejedziesz nawet na rodzinie"

Gość gość
13:49 Można być samemu, ale mieć przyjaciół, ale można też mieć rodzinę i czuć cholerną pustkę w środku. To drugie jest chyba grosze..

Gość gość
gość dziś Moja babcia też mieszka sama. Miała dwoje dzieci, ma 5 wnuków i 4 prawnuków. Jedno dziecko już nie żyje, drugie z całą rodziną mieszka w Kanadzie (w tym 3 wnuków). Dwoje pozostałych wnuków mieszka na drugim końcu Polski i ma swoje życie. Babcię odwiedzamy może raz w roku.

Gość gość
gość dziś taa jasne tak sie pocieszaj eheh

Gość gość
14:01 taka prawda, znam młodą osobę, która taki ból istnienia, niemożność mówienia o swoich myślach przyplacila płukaniem żołądka, a miala niby kochającego męża i dzieci. Jak trzeba, to rodzina jest ślepa, sama ucze swoje dzieci uzewnetrzniania się, bez strachu o niezrozumienie. Można mieć rodzinę tylko w teorii, przecież masa samobójców też ma rodziny. Czasem więcej o pacjentach wie psycholog, niż rodzina.

Gość gość
dziś bardzo bardzo smutne... Wszystko się jednak może zmienić, naprawdę. Możesz spotkać na swojej drodze cudownego człowieka, o którym będziesz wiedziała, że chcesz mieć z nim dziecko mimo wszystko.. może będziesz miała dziecko i dasz mu to, czego sama zostałać pozbawiona. Nie mów NIGDY...na razie wciąż jesteś małą dziewczynką, której ktoś zabrał mamę...Uciekaj z tego forum, tu pełno złosci, frustracji, wulgaryzmów. To nie jest szklana kula, gdzie się znajduje odpowiedzi na tak poważne pytania.