Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Temat dla osób niewierzących. Przez rodzinę szlag mnie trafi.

Polecane posty

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

Stary i Nowy Testament nie są sprzeczne ze sobą, tylko nawzajem się uzupełniają.

Teraz się uzupełniają? Kilka postów wyżej stoi, że nas ma teraz

39 minut temu, Gość Gość napisał:

formalnie obowiązuje nas Nowy Testament.

obowiązywać Nowy.

Gość Gość gość

Tak to prawda, Stary Testament początkowo był skierowany dla starożytnych Izraelitów, bo oni byli narodem umiłowanym przez Boga, oni dostali jasne surowe przepisy do przestrzegania. Tylko oni w Niego wierzyli, czekali na wybawcę, który był zapowiedziany w Piśmie. Wybawca przyszedł, ale oni Mu nie uwierzyli. Wszystko w Starym Testamencie wypełnił Pan Jezus i to co jest potwierdzone w Nowym Testamencie, to nas obowiązuje nadal, a to co nie, to już nie.

Zamiast się spierać, najpierw się zapoznaj, a potem jak masz jakieś wątpliwości zadawaj pytania.

Gość Gosc

Rozbawilas mnie ogromnie. Czyli kto konkretnie to wszystko potwierdził? Kto i kiedy? Czy widziałaś Jezusa na własne oczy ,rozmawiałaś z nim? A może z Bogiem? Naród umiłowany przez Boga, a potem przez niego wymordowany... No rewelka. 

Gość gosc
19 minut temu, Gość Gość gość napisał:

Tak to prawda, Stary Testament początkowo był skierowany dla starożytnych Izraelitów, bo oni byli narodem umiłowanym przez Boga, oni dostali jasne surowe przepisy do przestrzegania. Tylko oni w Niego wierzyli, czekali na wybawcę, który był zapowiedziany w Piśmie. Wybawca przyszedł, ale oni Mu nie uwierzyli. Wszystko w Starym Testamencie wypełnił Pan Jezus i to co jest potwierdzone w Nowym Testamencie, to nas obowiązuje nadal, a to co nie, to już nie.

Zamiast się spierać, najpierw się zapoznaj, a potem jak masz jakieś wątpliwości zadawaj pytania.

Rozumiem, ze nie doczekam się odpowiedzi na pytanie jak pogodzić inteligentny projekt nieskończenie dobrego Stwórcy z okrutnymi regułami panującymi w świecie zwierząt... Tak myślałam.

Gość Gość gość

No to skoro Cię to bawi, musisz wiedzieć, że Ciebie też kocha, ale jak będziesz Jemu się sprzeciwiał, to niestety nie będzie miał wyjścia i Ciebie również skaże na śmierć. Baw się dalej. Nara

Gość Gość
27 minut temu, Gość Gość gość napisał:

Zapoznałam się, ale rozumiem, że idąc Twoim skromnym i pokornym tokiem rozumowania, znasz odpowiedzi na wszelkie pytania i wszystko rozumiesz. No ja mam odwrotnie. Im więcej czytam, tym więcej pytań i przemyśleń mam. Ale widać taka moja dola. 

Gość Gość gość
6 minut temu, Gość gosc napisał:

Rozumiem, ze nie doczekam się odpowiedzi na pytanie jak pogodzić inteligentny projekt nieskończenie dobrego Stwórcy z okrutnymi regułami panującymi w świecie zwierząt... Tak myślałam.

Odpowiedź znajdziesz w księdze Izajasza w 65 rozdziale.

Gość gość
8 minut temu, Gość Gość gość napisał:

Odpowiedź znajdziesz w księdze Izajasza w 65 rozdziale.

Chodzi o tego Izajasza co pisze:

"

Przygotujcie rzeź dla jego synówz powodu niegodziwości ich ojca.Niech nie powstaną i nie wezmą świata w dziedzictwo,niech nie napełnią miastami powierzchni ziemi!"

Oraz:

"Dzieci ich będą roztrzaskane w ich oczach, ich domy będą splądrowane, a żony - zgwałcone. Oto Ja pobudzam przeciw nim Medów, którzy nie cenią sobie srebra ani w złocie się nie kochają. Wszyscy chłopcy będą roztrzaskani, dziewczynki zmiażdżone. Nad noworodkami się nie ulitują, ich oko nie przepuści także niemowlętom."

Albo:

"Od gniewu Pańskiego zapalił się kraj, i stał się naród pastwą ognia. Nikt nie ma litości nad bratem swoim."

Gość Gosc

No przecież Pani napisała,że nie należy się sprzeciwiać, w przeciwnym wypadku śmierć,  oczywiście jak najbardziej bolesna. Niesamowite miłosierdzie. Wzruszyło mnie to ogromnie... Ale co ja tam wiem o miłości, wszak Bóg wie lepiej. 

Gość Gość gość

Jeżeli Cię to wszystko przeraża to co pisał prorok Izajasz, to musisz wiedzieć, że tak skończą niegodziwcy. Poszukaj również cytatów co czeka tych, których miłują Boga, może znajdziesz się w śród nich.

Gość Gerlinda

Jestem osobą wierzącą, Ty nie wierzysz w Boga, nie oceniam Cię, ale chętnie wypiłabym z Tobą kawę i porozmawiała o codziennych problemach, bez tekstów religijnych. Szanuję wszystkich, wierzących i nie wierzących, orientacja seksualna jest mi obojętna [z wyjątkiem pedofilów], nie interesują mnie również poglady polityczne.O tematach drażliwych dla moich wspórozmówców nie dyskutuję. 

Ja nie oceniam ludzi, oceniam tylko ich postępowanie.

Gość gość
1 minutę temu, Gość Gość gość napisał:

Jeżeli Cię to wszystko przeraża to co pisał prorok Izajasz, to musisz wiedzieć, że tak skończą niegodziwcy. Poszukaj również cytatów co czeka tych, których miłują Boga, może znajdziesz się w śród nich.

Aha, czyli jak twój mąż popełni "niegodziwość" to całkowicie zasadne będzie zgwałcenie ciebie, roztrzaskanie waszego syna albo zmiażdżenie córki? No ciekawe, baaardzo ciekawe...

Gość Gość gość

No ciekawe, bardzo ciekawe. Tylko tak jak już pisałem wyżej, Stary Testament należy traktować jako księgę historyczną i nie bierz tego wszystkiego dosłownie, tylko bierz to jako przykład. W ostatniej księdze możemy się dowiedzieć, że to co ma nastąpić to jest pikuś z tym co przed chwilą przeczytałeś z księgi Izajasza.

Gość gość
Przed chwilą, Gość Gość gość napisał:

No ciekawe, bardzo ciekawe. Tylko tak jak już pisałem wyżej, Stary Testament należy traktować jako księgę historyczną i nie bierz tego wszystkiego dosłownie, tylko bierz to jako przykład. W ostatniej księdze możemy się dowiedzieć, że to co ma nastąpić to jest pikuś z tym co przed chwilą przeczytałeś z księgi Izajasza.

Całość tych bajek to jest książka co najwyżej "historyczna", jeśli nie fantastyczna. Wartość taka sama jak mitów greckich.

Gość gosc
30 minut temu, Gość Gość gość napisał:

Ach tak? To może tak samo należy traktować również Nowy Testament?

Gość Gość gość
37 minut temu, Gość gość napisał:

Całość tych bajek to jest książka co najwyżej "historyczna", jeśli nie fantastyczna. Wartość taka sama jak mitów greckich.

To w co Ty wierzysz, czy są to bajki, czy mitologia, to jest Twoja indywidualna sprawa, jak już pisałem wyżej, Bóg dał nam wolną wolę i rób sobie co uważasz. Jeżeli masz ochotę możesz czcić sobie starożytnych bogów greckich, ale przeczytaj 5 i 6 werset 20 rozdziału z księgi wyjścia. Jak uważasz siebie za nieśmiertelnego, to lżyj sobie, wyśmiewaj się, każdy stanie kiedyś przed Bogiem bez względu na to czy ktoś w Niego wierzy, czy też nie. Tylko później nie miej pretensji do nikogo, lecz miej do siebie, bo oskarżać to my potrafimy, a dowiedzieć się prawdy, to już nam się nie chce.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Gość gość napisał:

W ostatniej księdze możemy się dowiedzieć, że to co ma nastąpić to jest pikuś z tym co przed chwilą przeczytałeś z księgi Izajasza.

Wzbudzanie strachu jest metodą kontroli od dawien dawna. Najspokojniej jest wierzyć, bo wierzysz. Czy protestanci nie pójdą do nieba będąc dobrymi ludźmi, bo nie uznają zwierzchnictwa Watykanu? Czy ludzie p.n.e. poszli do piekła, bo się nie wyspowiadali? Itd. Po co straszenie? Ktoś kto chce być dobry, będzie. Czy postępowanie podyktowane strachem można nazwać wiarą? 

Gość gosc
4 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

To w co Ty wierzysz, czy są to bajki, czy mitologia, to jest Twoja indywidualna sprawa, jak już pisałem wyżej, Bóg dał nam wolną wolę i rób sobie co uważasz. Jeżeli masz ochotę możesz czcić sobie starożytnych bogów greckich, ale przeczytaj 5 i 6 werset 20 rozdziału z księgi wyjścia. Jak uważasz siebie za nieśmiertelnego, to lżyj sobie, wyśmiewaj się, każdy stanie kiedyś przed Bogiem bez względu na to czy ktoś w Niego wierzy, czy też nie. Tylko później nie miej pretensji do nikogo, lecz miej do siebie, bo oskarżać to my potrafimy, a dowiedzieć się prawdy, to już nam się nie chce.

Ale to co ty wypisujesz to są tylko i wyłącznie twoje wierzenia. Nic więcej. Trzeba byc bardzo aroganckim i zadufanym w sobie, albo zwyczajnie głupim, żeby moc powiedzieć, że wie się rzeczy, które nie zostaly w żaden sposób udowodnione czy potwierdzone.

ty akurat wybrales sobie jakieś fragmenty Bibli, w które bardzo ślepo wierzysz. Gdybyś urodził się na innej szerokości czy dł geograficznej wierzyłbys w Koran czy Torę. A gdybyś urodzil się w innym czasie czciłbys światowida czy Zeusa. I tak samo byś mówił, że twoje wierzenia są jedynie słuszne i ty wiesz na pewno, że to Zeus ciska piorunami podczas burzy

PS. To tobie nie chce się dowiedzieć prawdy tylko ślepo wierzysz w to co mówią / napisali inni ludzie.

Gość Gość gość

Wiara nie polega na straszeniu ludzi, tylko na miłości. Wiele religii to jest czysta polityka, straszą ludzi wieczymi mękami w piekle żeby tylko pozyskać dla siebie wiernego - to jest sprzeczne z Pismem Świętym, dużo na ten temat pisałem na uczuciowym, Kościół katolicki okłamuje ludzi. Tutaj powtórzę: Bóg kocha wszystkich, wszyscy zmartwychwstaną, źli i dobrzy. Da im drugą szansę na poprawę i da wieczne życie i szczęście tym którzy Go kochają, ale nie będzie uszczęśliwiał tych, których tego nie chcą. Jeżeli chcą słuchać Jego przeciwnika, to na własne życzenie pójdą razem z nim na śmierć. Tylko przeciwnicy uważają Boga za złego.

Gość Gość gość
26 minut temu, Gość gosc napisał:

Gdybyś urodził się na innej szerokości czy dł geograficznej wierzyłbys w Koran czy Torę. A gdybyś urodzil się w innym czasie czciłbys światowida czy Zeusa. I tak samo byś mówił, że twoje wierzenia są jedynie słuszne i ty wiesz na pewno, że to Zeus ciska piorunami podczas burzy

Z tym akurat się zgodzę, sam to pisałem na uczuciowym. Tylko musisz wiedzieć, że ja miałem to szczęście że żyję tu i teraz. Ja w nic ślepo nie wierzę, w Biblii znajdziesz wszystkie odpowiedzi. A tym co nie dano szansy poznać prawdziwego Boga, to się nimi nie przejmuj. Pan Bóg jest sędzią sprawiedliwym i wszystkim da drugą szansę.

Gość gosc
1 minutę temu, Gość Gość gość napisał:

Z tym akurat się zgodzę, sam to pisałem na uczuciowym. Tylko musisz wiedzieć, że ja miałem to szczęście że żyję tu i teraz. Ja w nic ślepo nie wierzę, w Biblii znajdziesz wszystkie odpowiedzi. A tym co nie dano szansy poznać prawdziwego Boga, to się nimi nie przejmuj. Pan Bóg jest sędzią sprawiedliwym i wszystkim da drugą szansę.

Ty ślepo wierzysz, że Biblia mówi prawdę 😄

Gość Gość gość

Mylisz pojęcia. Biblia jest przesłaniem  Pana Boga dla nas. Jeżeli masz 100% pewność, to nie jest to ślepe wierzenie. To tak samo jakbym ja powiedział o Tobie, że ślepo wierzysz w swoje własne życie, swoje istnienie, Twoją żonę i dzieci (jeżeli je masz), matkę i ojca, braci i siostry, słońce, ziemię, rośliny, zwierzęta - czy to uważasz ślepym wierzeniem? Jeżeli tak, to znaczy że jesteś ograniczony umysłowo.

Gość gosc
2 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

Mylisz pojęcia. Biblia jest przesłaniem  Pana Boga dla nas.

Biblia nie jest przesłaniem boga, tylko tekstem, który spisało paru kolesi wg własnego uznania.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

Ach tak? To może tak samo należy traktować również Nowy Testament?

Należy traktować, jak katolikom wygodnie. I nie zadawaj pytań, bo na końcu i tak dostaniesz tą samą odpowiedź: przeczytaj Biblię, a jak czytałaś i ci się nie klei to czytaj do skutku. A poza tym to bóg nas kocha, ale jak w niego nie wierzymy to czeka nas kara. Ale nas kocha tylko od czasu do czasu stworzy człowieka, który zgotuje piekło na ziemi milionom istnień. Ale każdy ma wolną wolę przecież. Tylko nie te noworodki, ktorym można łeb roztrzaskać, bo ich krewni się bogu sprzeciwili. I nie zwierzęta, które zjadają się na wzajem. Ale w nowym świecie już nie będą. Będą ładnie sianko zjadać. Czemu nie mogą już teraz? Oj nie pytaj, bo bóg to sprawiedliwy sędzia. Ale to szatan każe ludziom myśleć, że bóg to sadysta. Ale szatan to przecież tylko upadły anioł. Więc jego moc to nic przy moc boga. I Stary Testament to już się za bardzo nie liczy, bo bóg był tam niezłym ch...em. Ale Nowy już tak. Co z tego, że bóg i Jezus to właściwie ta sama osoba.

Gość Gosc
3 minuty temu, Gość Gość napisał:

Należy traktować, jak katolikom wygodnie. I nie zadawaj pytań, bo na końcu i tak dostaniesz tą samą odpowiedź: przeczytaj Biblię, a jak czytałaś i ci się nie klei to czytaj do skutku. A poza tym to bóg nas kocha, ale jak w niego nie wierzymy to czeka nas kara. Ale nas kocha tylko od czasu do czasu stworzy człowieka, który zgotuje piekło na ziemi milionom istnień. Ale każdy ma wolną wolę przecież. Tylko nie te noworodki, ktorym można łeb roztrzaskać, bo ich krewni się bogu sprzeciwili. I nie zwierzęta, które zjadają się na wzajem. Ale w nowym świecie już nie będą. Będą ładnie sianko zjadać. Czemu nie mogą już teraz? Oj nie pytaj, bo bóg to sprawiedliwy sędzia. Ale to szatan każe ludziom myśleć, że bóg to sadysta. Ale szatan to przecież tylko upadły anioł. Więc jego moc to nic przy moc boga. I Stary Testament to już się za bardzo nie liczy, bo bóg był tam niezłym ch...em. Ale Nowy już tak. Co z tego, że bóg i Jezus to właściwie ta sama osoba.

No w punkt. Chciałam coś bardzo podobnego napisać. Swoją drogą, to dość smutne i zarazem przerażające, jak ludzi łatwo da się omamic. Kontrola, wzbudzanie strachu ,poczucia winy, cierpienia po śmierci...nikt nie wie co jest potem. Moim zdaniem nic ,ale co człowiek, to opinia. Natomiast już prędzej uwierzę w inny wymiar ,kosmitów lub reinkarnacje niż w te religijne bzdury. Np chyba ,że znacie kogoś kto powrócił z zaświatów z reklamacja albo pozytywną opinia...

Gość Gość gość
32 minuty temu, Gość gosc napisał:

Biblia nie jest przesłaniem boga, tylko tekstem, który spisało paru kolesi wg własnego uznania.

Myślisz tak bo jej nie znasz. Powiedzmy hipotetycznie że masz dwóch synów. Jesteś dobrym człowiekiem i jeden syn jest Ci posłuszny, kocha Cię, jest dobry dla innych, macie wspólne zainteresowania, bawicie się razem, śmiejecie się razem, troszczy sie o Ciebie. Powiedz co zrobisz? Czyż nie oddasz mu wszystkiego co posiadasz, tak żeby był szczęśliwy? Natomiast drugi syn, którego również kochasz, jest złodziejem, gwałcicielem, mordercą, demoluje Ci mieszkanie i poniża Cię. Czy postąpisz z nim tak samo jak z pierwszym i oddasz mu wszystko co posiadasz? Czy raczej wydasz go policji, żeby go zamknęli? A sąsiad wtedy powie - oto jest zły ojciec, bo wydał własnego syna.

Gość gosc

Mylisz pojęcia. Biblia jest przesłaniem  Pana Boga dla nas. Jeżeli masz 100% pewność, to nie jest to ślepe wierzenie. To tak samo jakbym ja powiedział o Tobie, że ślepo wierzysz w swoje własne życie, swoje istnienie, Twoją żonę i dzieci (jeżeli je masz), matkę i ojca, braci i siostry, słońce, ziemię, rośliny, zwierzęta - czy to uważasz ślepym wierzeniem? Jeżeli tak, to znaczy że jesteś ograniczony umysłowo.

Ty ślepo wierzysz, że Biblia jest tym przesłaniem. Inni ślepo wierzą, że jest nim Koran. Jeszcze inni ślepo woerzyli w mity greckie a jeszcze inni będą wierzyć w coś innego :-D  Na tym polega własnie twoja ślepa wiara. NIE możesz mieć 100% pewności, gdyż nikt nie wie czy która święta ksiąga jest prawdziwa i czy w ogóle jakaś jest prawdziwa.

Jedynym faktem jest to, że jest coś takiego jak Biblia. A czy jest to prawdziwe słowo boże czy nie to już jest kwestia wiary. W twoim wypadku ślepej wiary.

Gość WWWww
3 godziny temu, Gość Gerlinda napisał:

. Szanuję wszystkich, wierzących i nie wierzących, orientacja seksualna jest mi obojętna [z wyjątkiem pedofilów],

Pedofilia to nie jest orientacja seksualna !! tylko choroba,  silne zaburzenie!

orientacje seksualne są nastepujące: heteroseksualizm, homoseksualizm, biseksualizm.

np transseksualizm to tez nie jest orienatacja seksualna, ale identyfikacja płciowa/ tozsamość płciowa.

a pedofilia to powazne zaburzenie!

Gość gosc
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

Ładnie ujęte :-D

Gość Gość

Płaskoziemcy i antyszczepionkowcy też mają 100% pewności w swoje poglądy. A ja mimo twojego rozumowania stwierdziłabym, że są to ślepe wierzenia. I idąc twoim tokie rozumowani to bardziej powinnam wątpić w istnienie roślin, zwierząt, ziemi itp., bo wiara religijna opiera się tylko na podstawie pism uznawanych przez wierzących za święte. I nie, nie ma naukowych dowodów na istnienie boga. Powstanie wszechświata? Wielki wybuch. Co go spowodowało? Jeszcze nie wiadomo. Ale cała nauka opiera się na dowodach istnienia zjawisk czy rzeczy bez ingerencji superinteligentnej, samoświadomej jednostki. Więc czemu akurat ta jedna rzecz ma być dowodem na istnienie boga? I np. dlaczego Ziemia nie mogła od razu nadawać się do zamieszkania przez człowieka? Dlaczego kosmos dalej się rozszerza? Dlaczego w przestrzeni jest ogrom przestrzeni wypołniony przypadkowymi obiektami? Po co istnieją np. czarne dziury? To nie wygląda na zbyt inteligentny, przemyślany projekt.