Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Temat dla osób niewierzących. Przez rodzinę szlag mnie trafi.

Polecane posty

Gość Gość
20 minut temu, Gość Gość gość napisał:

To wszystko jest skutkiem tego, że człowiek niszczy ziemię, którą Pan Bóg mu ją podarował. Początkowo jak Pan Bóg stworzył człowieka, to świat był idealny, ale człowiek wypowiedział mu posłuszeństwo i dalej do tej pory Mu się buntuje (tak jak Ty), dlatego tak się dzieje jak piszesz wyżej. Musisz jednak wiedzieć, że przyszedł Pan Jezus i swoją śmiercią na krzyżu wykupił człowieka od tych wszystkich nieszczęść. Pan Bóg przywróci dawny porządek, że zwierzęta między sobą i z ludźmi będą żyły w zgodzie. A takich buntowników jak Ty Pan Bóg wytraci w taki sposób jak ktoś tu wyżej przedstawiał jak go przeraża z księgi Izajasza. To jest po to żeby inni wbili sobie do głowy, że dobry Bóg nie będzie więcej tolerował buntowników. Jeżeli nie podoba Ci się obecne zło, to musisz wiedzieć, że w przyszłości tego nie będzie co wymieniłeś. Ale Ty już tego nie zobaczysz niedowiarku.

Buhahahaha! A wiesz jak wyglądała Ziemia i co się tu działo zanim pojawil się człowiek? Albo w początkach ycia ludzi? Oj, Ziemia nie była zbyt przyjaznym miejscem.

I co ma wspólnego niszczenie ziemi przez człowieka z wybuchami wulkanów, nawałnicami czy ze zderzeniami asteroid?

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gość napisał:

Oj, Ziemia nie była zbyt przyjaznym miejscem.

Chyba, że ktoś lubi oddychać cyjanowodorem 🙂

Gość Gość gość

Wasze wątpliwości wynikają z tego, że nie znacie Boga ani siebie. Pan Bóg stwarzając świat, stworzył dla siebie i ten świat podziwiali go jedynie aniołowie. Pan Bóg postanowił na swój obraz i podobieństwo stworzyć człowieka, tzn że chciał żeby człowiek też coś tworzył i budował, dbał o swoje dzieło i cieszył się z tego (niech mnie ktoś poprawi, czy w tej chwili człowiek tego nie robi). Tak to prawda, początkowo ziemia nie była przyjazna dla człowieka i człowiek nie mógłby żyć w początkowych dniach jej stworzenia. Wyobraźcie sobie w jaki sposób Wy budujecie swój dom. Nie od razu zamieszkają tam wasze dzieci. Najpierw kopiecie dół pod fundamenty, robicie wylewkę, układacie cegły, potem przykrywacie to dachem, zakładacie instalację, malujecie go, po wykończeniu ustawiacie meble, a dopiero na końcu wprowadzanie tam swoją rodzinę. Tak samo postąpił Bóg. Czy któreś z Was chciałoby mieszkać w bałaganie jakim jest budowa? Ziemia budowała się miliony lat, gdy Bóg doprowadził Ziemię do stanu końcowego, podarował ją człowiekowi. Niestety nasi pierwotni rodzice, nie zadbali o ten dom i w tej chwili popada w ruinę, dach przecieka, cegły wypadają, ale bez obawy. Tak jak i człowiek, Pan Bóg nie chce żeby jego dom zawalił się, wyremontuje ten dom dla swoich dzieci. Niestety efektem ubocznym jest to że musimy trochę pomieszkać w tym bałaganie, ale jak remont dobiegnie końca, to będziemy szczęśliwi że mieszkamy w luksusie. Żeby nie dopuścić do ponownej ruiny tego domu, Pan Bóg pozbędzie się tych co go niszczą, a pozostawi tych co będą dbać i sprzątać w tym domu.

Gość Gość
43 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

Wasze wątpliwości wynikają z tego, że nie znacie Boga ani siebie. Pan Bóg stwarzając świat, stworzył dla siebie i ten świat podziwiali go jedynie aniołowie. Pan Bóg postanowił na swój obraz i podobieństwo stworzyć człowieka, tzn że chciał żeby człowiek też coś tworzył i budował, dbał o swoje dzieło i cieszył się z tego (niech mnie ktoś poprawi, czy w tej chwili człowiek tego nie robi). Tak to prawda, początkowo ziemia nie była przyjazna dla człowieka i człowiek nie mógłby żyć w początkowych dniach jej stworzenia. Wyobraźcie sobie w jaki sposób Wy budujecie swój dom. Nie od razu zamieszkają tam wasze dzieci. Najpierw kopiecie dół pod fundamenty, robicie wylewkę, układacie cegły, potem przykrywacie to dachem, zakładacie instalację, malujecie go, po wykończeniu ustawiacie meble, a dopiero na końcu wprowadzanie tam swoją rodzinę. Tak samo postąpił Bóg. Czy któreś z Was chciałoby mieszkać w bałaganie jakim jest budowa? Ziemia budowała się miliony lat, gdy Bóg doprowadził Ziemię do stanu końcowego, podarował ją człowiekowi. Niestety nasi pierwotni rodzice, nie zadbali o ten dom i w tej chwili popada w ruinę, dach przecieka, cegły wypadają, ale bez obawy. Tak jak i człowiek, Pan Bóg nie chce żeby jego dom zawalił się, wyremontuje ten dom dla swoich dzieci. Niestety efektem ubocznym jest to że musimy trochę pomieszkać w tym bałaganie, ale jak remont dobiegnie końca, to będziemy szczęśliwi że mieszkamy w luksusie. Żeby nie dopuścić do ponownej ruiny tego domu, Pan Bóg pozbędzie się tych co go niszczą, a pozostawi tych co będą dbać i sprzątać w tym domu.

Ty też nie znasz  Bboga. Bo nikt go nie zna.

Ty jedynie przejąłeś cudzą wizję Boga i wydaje ci się, ze pozjadałeś wszystkie rozumy. A tak naprawdę nie wiesz nic. Ty jedynie wierzysz w to co urodziło się w twojej głowie. Twój bóg istnieje jedynie w twojej głowie.

Aktywność wulkaniczna była od zawsze. Kiedyś dużo bardziej intensywna i częsta niż teraz. Różne klęski żywiołowe i kataklizmy były zawsze. Tak właśnie nam ten bóg ten dom zbudował. Wprowadził nas do mocno nieprzyjaznego srodowiska. Jeśli tak byś zbudował dom dla swoich dzieci to gratuluję.

I jak zwykle nie masz na tyle jaj żeby odpowiedzieć na pytanie na temat zabijania się zwierząt nawzajem.

Gość Gość gość
7 godzin temu, Gość Gość napisał:

I jak zwykle nie masz na tyle jaj żeby odpowiedzieć na pytanie na temat zabijania się zwierząt nawzajem.

Cały czas Ci odpowiadam, to mnie nie słuchasz. Już pisałem, że Pan Bóg obiecał nam, że przywróci dawny ład i porządek, to Ty dalej swoje.

Objawienie św. Jana 21:4

I otrze z ich oczu wszelką łzę,

a śmierci już odtąd nie będzie.

Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu

już [odtąd] nie będzie,

bo pierwsze rzeczy przeminęły».

Jeżeli Twój ojciec albo matka coś Ci obieca, to też z nich szydzisz?

Księga Izajasza 65:16-25

16 Kto w kraju zechce cię pobłogosławić,

wypowie swe błogosławieństwo przez Boga prawdy.

Kto w kraju będzie przysięgał,

przysięgać będzie na Boga wiernego;

bo dawne udręki pójdą w zapomnienie

i będą zakryte przed mymi oczami.

17 Albowiem oto Ja stwarzam

nowe niebiosa i nową ziemię;

nie będzie się wspominać dawniejszych dziejów

ani na myśl one nie przyjdą.

18 Przeciwnie, będzie radość i wesele na zawsze

z tego, co Ja stworzę;

bo oto Ja uczynię z Jerozolimy wesele

i z jej ludu - radość.

19 Rozweselę się z Jerozolimy

i rozraduję się z jej ludu.

Już się nie usłyszy w niej

odgłosów płaczu ni krzyku narzekania.

20 Nie będzie już w niej niemowlęcia,

mającego żyć tylko kilka dni,

ani starca, który by nie dopełnił swych lat;

bo najmłodszy umrze jako stuletni,

a nie osiągnąć stu lat będzie znakiem klątwy.

21 Zbudują domy i mieszkać w nich będą,

zasadzą winnice i będą jedli z nich owoce.

22 Nie będą budować, żeby kto inny zamieszkał,

nie będą sadzić, żeby kto inny się karmił.

Bo na wzór długowieczności drzewa

będzie długowieczność mego ludu;

i moi wybrani długo używać będą

tego, co uczynią ich ręce.

23 Nie będą się trudzić na próżno

ani płodzić dzieci na zgubę,

bo plemieniem błogosławionych przez Pana

są oni sami, i potomkowie ich wraz z nimi.

24 I będzie tak, iż zanim zawołają,

Ja im odpowiem;

oni jeszcze mówić będą,

a Ja już wysłucham.

25 Wilk i baranek paść się będą razem;

lew też będzie jadał słomę jak wół;

a wąż będzie miał proch ziemi jako pokarm.

Zła czynić nie będą ani zgubnie działać

na całej świętej mej górze» - mówi Pan.

Izajasza 11: 1-9

1 I wyrośnie różdżka z pnia Jessego,

wypuści się odrośl z jego korzeni.

2 I spocznie na niej Duch Pański,

duch mądrości i rozumu,

duch rady i męstwa,

duch wiedzy i bojaźni Pańskiej.

3 Upodoba sobie w bojaźni Pańskiej.

Nie będzie sądził z pozorów

ni wyrokował według pogłosek;

4 raczej rozsądzi biednych sprawiedliwie

i pokornym w kraju wyda słuszny wyrok.

Rózgą swoich ust uderzy gwałtownika,

tchnieniem swoich warg uśmierci bezbożnego.

5 Sprawiedliwość będzie mu pasem na biodrach,

a wierność przepasaniem lędźwi.

6  Wtedy wilk zamieszka wraz z barankiem,

pantera z koźlęciem razem leżeć będą,

cielę i lew paść się będą społem

i mały chłopiec będzie je poganiał.

7 Krowa i niedźwiedzica przestawać będą przyjaźnie,

młode ich razem będą legały.

Lew też jak wół będzie jadał słomę.

8 Niemowlę igrać będzie na norze kobry,

dziecko włoży swą rękę do kryjówki żmii.

9 Zła czynić nie będą ani zgubnie działać

po całej świętej mej górze,

bo kraj się napełni znajomością Pana,

na kształt wód, które przepełniają morze.

Tak nam Pan Bóg obiecał, jeżeli Mu nie wierzysz, to Twoja sprawa, rób co Ci się podoba. To jest Twoje życie i Twoja decyzja, czy chcesz żyć w domu Pana, od Ciebie wszystko zależy. W księdze rodzaju Mojżesz wszystko opisał, jak było ale jak wolisz lamentować zamiast uderzyć się w pierś, to będziesz wegetować.

Gość Gość
2 godziny temu, Gość Gość gość napisał:

Cały czas Ci odpowiadam, to mnie nie słuchasz. Już pisałem, że Pan Bóg obiecał nam, że przywróci dawny ład i porządek, to Ty dalej swoje.

Objawienie św. Jana 21:4

I otrze z ich oczu wszelką łzę,

a śmierci już odtąd nie będzie.

Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu

już [odtąd] nie będzie,

bo pierwsze rzeczy przeminęły».

Jeżeli Twój ojciec albo matka coś Ci obieca, to też z nich szydzisz?

Księga Izajasza 65:16-25

16 Kto w kraju zechce cię pobłogosławić,

wypowie swe błogosławieństwo przez Boga prawdy.

Kto w kraju będzie przysięgał,

przysięgać będzie na Boga wiernego;

bo dawne udręki pójdą w zapomnienie

i będą zakryte przed mymi oczami.

17 Albowiem oto Ja stwarzam

nowe niebiosa i nową ziemię;

nie będzie się wspominać dawniejszych dziejów

ani na myśl one nie przyjdą.

18 Przeciwnie, będzie radość i wesele na zawsze

z tego, co Ja stworzę;

bo oto Ja uczynię z Jerozolimy wesele

i z jej ludu - radość.

19 Rozweselę się z Jerozolimy

i rozraduję się z jej ludu.

Już się nie usłyszy w niej

odgłosów płaczu ni krzyku narzekania.

20 Nie będzie już w niej niemowlęcia,

mającego żyć tylko kilka dni,

ani starca, który by nie dopełnił swych lat;

bo najmłodszy umrze jako stuletni,

a nie osiągnąć stu lat będzie znakiem klątwy.

21 Zbudują domy i mieszkać w nich będą,

zasadzą winnice i będą jedli z nich owoce.

22 Nie będą budować, żeby kto inny zamieszkał,

nie będą sadzić, żeby kto inny się karmił.

Bo na wzór długowieczności drzewa

będzie długowieczność mego ludu;

i moi wybrani długo używać będą

tego, co uczynią ich ręce.

23 Nie będą się trudzić na próżno

ani płodzić dzieci na zgubę,

bo plemieniem błogosławionych przez Pana

są oni sami, i potomkowie ich wraz z nimi.

24 I będzie tak, iż zanim zawołają,

Ja im odpowiem;

oni jeszcze mówić będą,

a Ja już wysłucham.

25 Wilk i baranek paść się będą razem;

lew też będzie jadał słomę jak wół;

a wąż będzie miał proch ziemi jako pokarm.

Zła czynić nie będą ani zgubnie działać

na całej świętej mej górze» - mówi Pan.

Izajasza 11: 1-9

1 I wyrośnie różdżka z pnia Jessego,

wypuści się odrośl z jego korzeni.

2 I spocznie na niej Duch Pański,

duch mądrości i rozumu,

duch rady i męstwa,

duch wiedzy i bojaźni Pańskiej.

3 Upodoba sobie w bojaźni Pańskiej.

Nie będzie sądził z pozorów

ni wyrokował według pogłosek;

4 raczej rozsądzi biednych sprawiedliwie

i pokornym w kraju wyda słuszny wyrok.

Rózgą swoich ust uderzy gwałtownika,

tchnieniem swoich warg uśmierci bezbożnego.

5 Sprawiedliwość będzie mu pasem na biodrach,

a wierność przepasaniem lędźwi.

6  Wtedy wilk zamieszka wraz z barankiem,

pantera z koźlęciem razem leżeć będą,

cielę i lew paść się będą społem

i mały chłopiec będzie je poganiał.

7 Krowa i niedźwiedzica przestawać będą przyjaźnie,

młode ich razem będą legały.

Lew też jak wół będzie jadał słomę.

8 Niemowlę igrać będzie na norze kobry,

dziecko włoży swą rękę do kryjówki żmii.

9 Zła czynić nie będą ani zgubnie działać

po całej świętej mej górze,

bo kraj się napełni znajomością Pana,

na kształt wód, które przepełniają morze.

Tak nam Pan Bóg obiecał, jeżeli Mu nie wierzysz, to Twoja sprawa, rób co Ci się podoba. To jest Twoje życie i Twoja decyzja, czy chcesz żyć w domu Pana, od Ciebie wszystko zależy. W księdze rodzaju Mojżesz wszystko opisał, jak było ale jak wolisz lamentować zamiast uderzyć się w pierś, to będziesz wegetować.

Ale dlaczego Pan Bóg ustalił właśnie taki ład? Dlaczego stworzył świat, w którym jedne zwierzęta muszą polować na inne, żeby przeżyć? widziałeś kiedyś na jakimś filmie przyrodniczym jak lwy rozszarpują bawoła i jedzą go na żywca?

Pisałeś coś wcześniej, że Pan Bóg stworzył idealne warunki życia dla roślin, zwierząt, ludzi.

nie interesuje mnie to, że ktoś napisał w jakiejś księdze, że kiedyś juz tego nie będzie. Interesuje mnie, dlaczego Twoim zdaniem Pan Bóg tak to zorganizował. Cóż złego zrobiły mu bawoły? Gazele? Bóg każe je za grzech pierworodny ludzi? Czy może jest sadystą i lubi patrzeć na krwawe jatki, które fundują sobie zwierzęta?

Gość Gość

Niezlym trzeba być zacietrzewieńcem i zwyrodnialcem, żeby za przewiny własnych dzieci karać wnuki, prawnuki, pra pra wnuki itd...

Gość Gość

I do tego jeszcze swoje własne dziecko zabić niby za cudze grzechy!

Tak robi dobry ojciec???

Gość Gość
6 minut temu, Gość Gość napisał:

I do tego jeszcze swoje własne dziecko zabić niby za cudze grzechy!

Tak robi dobry ojciec???

Normalka. A ty nie zabiłabyś jednego ze swoich dzieci, tego najgrzeczniejszego i najulubieńszego,  gdyby inne twoje dzieci były niegrzeczne?

Gość SKP

Jezus istniał. Był to wędrowny kaznodzieja, włóczęga, jakich wtedy było wielu w Palestynie.  W którymś momencie życia ubzdurał sobie, że jest królem żydowskim. Ówczesne prawo nie dopuszczało takich rzeczy, więc trafił pod sąd sprawowany przez urzędników rzymskich i dostał czapę. Ewangelie zostały spisane kilka wieków później, nie w czasach chrystusowych. To tak jakby teraz  chcieć spisać życiorys Jana Kochanowskiego ze szczegółami co robił i co  komu powiedział. Bzdura kompletna. 

Wiecie, że kościół ubzdurał sobie dziewictwo Maryi dopiero w 1854r? Wcześniej nie była dziewicą. Bzdura jak nie wiem. 

Gość Gość
7 minut temu, Gość SKP napisał:

Jezus istniał. Był to wędrowny kaznodzieja, włóczęga, jakich wtedy było wielu w Palestynie.  W którymś momencie życia ubzdurał sobie, że jest królem żydowskim. Ówczesne prawo nie dopuszczało takich rzeczy, więc trafił pod sąd sprawowany przez urzędników rzymskich i dostał czapę. Ewangelie zostały spisane kilka wieków później, nie w czasach chrystusowych. To tak jakby teraz  chcieć spisać życiorys Jana Kochanowskiego ze szczegółami co robił i co  komu powiedział. Bzdura kompletna. 

Wiecie, że kościół ubzdurał sobie dziewictwo Maryi dopiero w 1854r? Wcześniej nie była dziewicą. Bzdura jak nie wiem. 

Mylisz dogmat o Niepokalanym Poczęciu Maryi (o tym, że Maria była poczęta swoich rodziców bez grzechu = nie miała grzechu pierworodnego) z dziewictwem samej Maryi.

Co do reszty się zgadzam. Jazus jest postacią historyczną. A reszta to bajki wymyślone na potrzeby religii - czyli narzędzia kontroli i władzy jednych osób nad drugimi.

Gość Gość gość
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Ale dlaczego Pan Bóg ustalił właśnie taki ład?

Dlatego że Pan Bóg jest bardzo mądry i wszystko co robi jest słuszne, jakby robił tak jak Ty sobie wymyśliłeś, to z pewnością przyszedłby ktoś inny i też by mu zarzucał, dlaczego tak a nie inaczej. Pan Bóg robi tak dlatego, żeby udowodnić wszystkim niedowiarkom jaki On jest wielki i żeby później w przyszłości nikt Mu nie zarzucił, że czegoś tam zabrakło, bo co by było jakby postąpił inaczej. Szatan jest mądrzejszy od Ciebie i rozmawia z Bogiem bezpośrednio. Dużo rzeczy mu zarzucił, że świat który stworzył nie jest idealny i powiedział, że wszystkich ludzi odwiedzie od Boga, więc Pan Bóg dał mu czas na udowodnienie tych zarzutów, no i Szatan właśnie tak robi. W Twoim przypadku Mu się udało odwieść Cię od Boga, ale niektórych mu się nie udało np. Noego, więc już przegrał. Przeczytaj też Księgę Hioba. Szatan wie że będzie stracony, więc próbuje zabrać ze sobą jak najwięcej ludzi, uważaj bo Ty też możesz być wśród nich.

Jeżeli naprawdę masz jakieś pytania, to Ci odpowiem, a jeżeli masz zamiar się wyśmiewać i wyzywać, to szkoda mojego czasu dla Ciebie. W Księdze Rodzaju czytamy, że Pan Bóg stworzył idealnych ludzi, wszystko było dobre, zwierzęta też żyły w pokoju. Adam z Ewą popełniając grzech przerzucili ten grzech na swoje dzieci, dlatego one były już niedoskonałe. Wyobraź sobie jakbyś miał idealny obrazek, a ktoś go poplamił, Ty kserujesz ten obrazek, a potem z kopii robisz następną kopię i za każdym razem znajdą się jakieś odciski brudu, załamania i obdarcia. I tak kopia z kopii, jak myślisz, co na końcu wyjdzie? Po jakimś czasie ktoś podobny do Ciebie przyjdzie i powie "Niezłym trzeba być zacietrzewieńcem i zwyrodnialcem, żeby tak namalować obrazek"

Gość AAA
2 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

Dlatego że Pan Bóg jest bardzo mądry i wszystko co robi jest słuszne, jakby robił tak jak Ty sobie wymyśliłeś, to z pewnością przyszedłby ktoś inny i też by mu zarzucał, dlaczego tak a nie inaczej. Pan Bóg robi tak dlatego, żeby udowodnić wszystkim niedowiarkom jaki On jest wielki i żeby później w przyszłości nikt Mu nie zarzucił, że czegoś tam zabrakło, bo co by było jakby postąpił inaczej. Szatan jest mądrzejszy od Ciebie i rozmawia z Bogiem bezpośrednio

W religii to się nazywa głęboka wiara, a w psychiatrii psychoza zwana manią prześladowczą. 

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Gość gość napisał:

Dlatego że Pan Bóg jest bardzo mądry i wszystko co robi jest słuszne, jakby robił tak jak Ty sobie wymyśliłeś, to z pewnością przyszedłby ktoś inny i też by mu zarzucał, dlaczego tak a nie inaczej. Pan Bóg robi tak dlatego, żeby udowodnić wszystkim niedowiarkom jaki On jest wielki i żeby później w przyszłości nikt Mu nie zarzucił, że czegoś tam zabrakło, bo co by było jakby postąpił inaczej. Szatan jest mądrzejszy od Ciebie i rozmawia z Bogiem bezpośrednio. Dużo rzeczy mu zarzucił, że świat który stworzył nie jest idealny i powiedział, że wszystkich ludzi odwiedzie od Boga, więc Pan Bóg dał mu czas na udowodnienie tych zarzutów, no i Szatan właśnie tak robi. W Twoim przypadku Mu się udało odwieść Cię od Boga, ale niektórych mu się nie udało np. Noego, więc już przegrał. Przeczytaj też Księgę Hioba. Szatan wie że będzie stracony, więc próbuje zabrać ze sobą jak najwięcej ludzi, uważaj bo Ty też możesz być wśród nich.

Jeżeli naprawdę masz jakieś pytania, to Ci odpowiem, a jeżeli masz zamiar się wyśmiewać i wyzywać, to szkoda mojego czasu dla Ciebie. W Księdze Rodzaju czytamy, że Pan Bóg stworzył idealnych ludzi, wszystko było dobre, zwierzęta też żyły w pokoju. Adam z Ewą popełniając grzech przerzucili ten grzech na swoje dzieci, dlatego one były już niedoskonałe. Wyobraź sobie jakbyś miał idealny obrazek, a ktoś go poplamił, Ty kserujesz ten obrazek, a potem z kopii robisz następną kopię i za każdym razem znajdą się jakieś odciski brudu, załamania i obdarcia. I tak kopia z kopii, jak myślisz, co na końcu wyjdzie? Po jakimś czasie ktoś podobny do Ciebie przyjdzie i powie "Niezłym trzeba być zacietrzewieńcem i zwyrodnialcem, żeby tak namalować obrazek"

Czyli chcesz powiedzieć, że przez błąd pierwszych ludzi oberwało się też zwierzętom? Kiedyś zwierzęta żyły w pokoju, ale Ada i Ewa zgrzeszyli, to teraz zwierzęta muszą się zabijać żeby przeżyć? Bo wiesz, niektóre zwierzęta nie mają innego wyjścia. Człowiek da radę jak nie zje mięsa ale już taki lew to niestety ale musi pozbawić życia inne zwierzę.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Gość gość napisał:

Ależ Bogu nikt niczego nie zarzuca. Po prostu twoja historia o nim, to co wypisujesz, Twoja wizja nie trzyma się kupy i to co piszesz jest kompletnie nielogiczne.

Jeśli twierdzisz, że ktoś stworzył idealny środowisko do życia dla ludzi (nazwałabym je raczej środowiskiem aktualnie sprzyjającym) to zauważ, że to środowisko jest również idealne dla życia bakterii, wirusów i grzybów, które tych ludzi potrafią wykończyć. To jest cena za grzech pierszych ludzi? Myślisz, że w raju nie byłochorotwórczych droboustrojów, błędów genetycznych, nawałnic i aktywności wulkanicznej?

Gdzie fizycznie znajdował się ten raj? Na Ziemi? Na tej planecie, na której my żyjemy? Bo jeśli tak, to jednak pierwsze na naszej planecie były grzyby i bakterie.

Gość Gość gość
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Czyli chcesz powiedzieć, że przez błąd pierwszych ludzi oberwało się też zwierzętom? Kiedyś zwierzęta żyły w pokoju, ale Ada i Ewa zgrzeszyli, to teraz zwierzęta muszą się zabijać żeby przeżyć? Bo wiesz, niektóre zwierzęta nie mają innego wyjścia. Człowiek da radę jak nie zje mięsa ale już taki lew to niestety ale musi pozbawić życia inne zwierzę.

Dokładnie tak. Tak właśnie mówi Biblia. Jeżeli ktoś twierdzi, że ta historia nie trzyma się kupy, to dlatego że nie zna Boga ani jego przesłania które zawarte jest w Biblii. Każdy inteligentny człowiek pamięta z lekcji biologii jak wygląda łańcuch pokarmowy roślin i zwierząt, jak to wszystko żyje ze sobą w symbiozie i jak jedno potrzebuje drugiego. Bakterie i wirusy też są potrzebne żeby rozłożyć martwą tkankę do ponownego przetworzenia. Ta maszyneria tak bardzo ze sobą jest powiązana, że jak wypadnie jeden trybik, to reszta popadnie w chaos. Komuś wydaje się, że to okrutne jak lew zagryza sarenkę, może w ten sposób Pan Bóg chciał uświadomić na własne oczy człowiekowi jak wygląda zło żeby on tego nie robił innemu człowiekowi? Nie martwcie się, Pan Bóg obiecał, że zaprowadzi pokój między zwierzętami. Jak wszyscy wiemy, człowiek w tej chwili nie jest odporny na niektóre wirusy i bakterie ze względu na swoją niedoskonałość, ale Pan Bóg obiecał nam że w przyszłym świecie nie będzie chorób, cierpień i śmierci. Jeżeli ktoś nie wierzy, to jak z lekcji biologii dowiedzieliśmy się, że niektóre zwierzęta są odporne na te wirusy i bakterie. Więc dlaczego człowiek, który jest bardziej wartościowy niż zwierzęta i rośliny nie mógłby takiej odporności nabrać? Dzisiaj taki lew nie może obyć się bez mięsa, ale wyżej przedstawiłem z Biblii, że lew zadowoli się słomą. Koty nie mają słodkich kubków smakowych, więc nie odczuwają słodkiego smaku. Pan Bóg obdarzył nas o wiele hojniej i oprócz pojedynczych pachnących warzyw i owoców którymi możemy się delektować, Pan Bóg obdarzył nas rozumem gdzie po przez gotowanie i pieczenie te różne smaki możemy łączyć ze sobą i tworzyć swoje własne finezyjne produkty. Ufacie swoim własnym rodzicom, którzy was karmili i ubierali od malutkiego, myli, uczyli, wychowywali, opiekowali się w chorobie? Wy również nie chcecie krzywdy Waszych dzieci i chcecie dla nich żeby byłe szczęśliwe? To dlaczego nie ufacie naszemu Ojcu w niebie? Czy zaufanie własnej matce i ojcu i miłość do nich, to też w psychiatrii nazywa się psychoza zwana manią prześladowczą?

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

Dokładnie tak. Tak właśnie mówi Biblia. Jeżeli ktoś twierdzi, że ta historia nie trzyma się kupy, to dlatego że nie zna Boga ani jego przesłania które zawarte jest w Biblii. Każdy inteligentny człowiek pamięta z lekcji biologii jak wygląda łańcuch pokarmowy roślin i zwierząt, jak to wszystko żyje ze sobą w symbiozie i jak jedno potrzebuje drugiego. Bakterie i wirusy też są potrzebne żeby rozłożyć martwą tkankę do ponownego przetworzenia. Ta maszyneria tak bardzo ze sobą jest powiązana, że jak wypadnie jeden trybik, to reszta popadnie w chaos. Komuś wydaje się, że to okrutne jak lew zagryza sarenkę, może w ten sposób Pan Bóg chciał uświadomić na własne oczy człowiekowi jak wygląda zło żeby on tego nie robił innemu człowiekowi? Nie martwcie się, Pan Bóg obiecał, że zaprowadzi pokój między zwierzętami. Jak wszyscy wiemy, człowiek w tej chwili nie jest odporny na niektóre wirusy i bakterie ze względu na swoją niedoskonałość, ale Pan Bóg obiecał nam że w przyszłym świecie nie będzie chorób, cierpień i śmierci. Jeżeli ktoś nie wierzy, to jak z lekcji biologii dowiedzieliśmy się, że niektóre zwierzęta są odporne na te wirusy i bakterie. Więc dlaczego człowiek, który jest bardziej wartościowy niż zwierzęta i rośliny nie mógłby takiej odporności nabrać? Dzisiaj taki lew nie może obyć się bez mięsa, ale wyżej przedstawiłem z Biblii, że lew zadowoli się słomą. Koty nie mają słodkich kubków smakowych, więc nie odczuwają słodkiego smaku. Pan Bóg obdarzył nas o wiele hojniej i oprócz pojedynczych pachnących warzyw i owoców którymi możemy się delektować, Pan Bóg obdarzył nas rozumem gdzie po przez gotowanie i pieczenie te różne smaki możemy łączyć ze sobą i tworzyć swoje własne finezyjne produkty. Ufacie swoim własnym rodzicom, którzy was karmili i ubierali od malutkiego, myli, uczyli, wychowywali, opiekowali się w chorobie? Wy również nie chcecie krzywdy Waszych dzieci i chcecie dla nich żeby byłe szczęśliwe? To dlaczego nie ufacie naszemu Ojcu w niebie? Czy zaufanie własnej matce i ojcu i miłość do nich, to też w psychiatrii nazywa się psychoza zwana manią prześladowczą?

Nie. To się nie wydaje okrutne. To JEST okrutne. Druga część twojego zdania jest dla nie tak szokująca, że szczerze mówiąc nie wiemco mam napisać. Serio. Nie mam komentarza. To co piszesz obraża moją inteligencję. Kończę zatem tą dyskusję bo w tej chwili to już wszystko mi opadło.

Ponineś pójść na jakiś odwyk, terapię wstrząsową. Jakoś zawalczyć o siebie żeby wyrwać się ze szponów tej ideologii, którą wyznajesz. Serio. To będzie z wielkim pożytkiem dla ciebie.

Gość Gość
30 minut temu, Gość Gość gość napisał:

Ostatnie pytanie, choć wiem, że i tak nie zmuszę cię do SAMODZIELNEGO myślenia.

Jak myślisz? Co czuje taki młody bawół, dziecko jeszcze, które jest w wyniku polowania na niego przez lwa odłączone od stada, od matki i ścigane kilometrai po sawannie? Następnie lew dopada je i zaczyna jeść jeszcze na żywca.

Jeśli jest ci to trudno sobie wyobrazić to yobraź sobie, że to ciebie goni ten lew i wiesz, że jak cię dogoni to długo będziesz ciepieał zanim umrzesz.

Czy ty naprawdę wierzysz w to, że ta doskonała, nieskończenie dobra i inteligentna istota, którą opisujesz jako Boga, specjalnie tak to zaplanowała, żeby pokazywać człowiekowi jak wygląda zło? Czyli Bóg sam wymyślił zło? Zlo pochodzi od Boga? Przecież pisałeś wcześniej, że zło pochodzi od szatana.

Naprawde uważasz, że człowiek jest bardziej wartościowy niż zwierzęta? Pod jakim względem? Dla kogo? W czym mniemaniu? Kto te wartości ustala?

Gość Gość gość

Tak to prawda, to jest okrutne, ale to człowiek to okrucieństwo zapoczątkował. Więc na ten odwyk i terapię wstrząsową powinieneś zaprosić wszystkich ludzi, nie tylko mnie.

Księga Rodzaju 1: 26-31

26 A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!»

27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz,

na obraz Boży go stworzył:

stworzył mężczyznę i niewiastę.

28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: «Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi». 29 I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. 30 A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona». I stało się tak. 31 A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre.

I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty.

Czyli widzisz Pan Bóg podarował człowiekowi Ziemię i wszystko co na niej żyje jest własnością człowieka. Pierwotnym zamierzeniem Boga było żeby pokarmem dla zwierząt były rośliny. Ale sprzeciwiając się Bogu to zwierzęta też sprzeciwiły się człowiekowi. Pan Bóg obiecał przywrócić dawny ład i porządek, więc należy Mu ufać.

Gość Gość
3 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

Tak to prawda, to jest okrutne, ale to człowiek to okrucieństwo zapoczątkował. Więc na ten odwyk i terapię wstrząsową powinieneś zaprosić wszystkich ludzi, nie tylko mnie.

Księga Rodzaju 1: 26-31

26 A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!»

27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz,

na obraz Boży go stworzył:

stworzył mężczyznę i niewiastę.

28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: «Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi». 29 I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem. 30 A dla wszelkiego zwierzęcia polnego i dla wszelkiego ptactwa w powietrzu, i dla wszystkiego, co się porusza po ziemi i ma w sobie pierwiastek życia, będzie pokarmem wszelka trawa zielona». I stało się tak. 31 A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre.

I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty.

Czyli widzisz Pan Bóg podarował człowiekowi Ziemię i wszystko co na niej żyje jest własnością człowieka. Pierwotnym zamierzeniem Boga było żeby pokarmem dla zwierząt były rośliny. Ale sprzeciwiając się Bogu to zwierzęta też sprzeciwiły się człowiekowi. Pan Bóg obiecał przywrócić dawny ład i porządek, więc należy Mu ufać.

Zwierzęta sprzeciwiły się Bogu? Jak? W jaki sposób? W jaki sposób i kiedy?

Rozumiem, że taki np. lew. Pierwotnie został stworzony przez Boga z całkowicie innym układem pokarmowym i żywił się roślinami. Ale zwierzęta sprzeciwily się Bogu (????) więc bóg namieszał w genach lwa, aby ten od tej chwili mogł trawić jedynie mięso. Bóg w ten sposób ukarał gazele i inne zwierzęta będące pokarmem lwów i przy okazji pokazał człowiekowi jak wyglada zło.

Ale to, że napiszesz, że to Bóg stworzył jakieś zło, to nie sądziłam.

Interesujące.

Gość Gość gość

Na pierwszą część pytania już Ci odpowiedziałem wyżej, a jeśli chodzi oto że Bóg wymyślił zło? To Adam i Ewa mieli tego świadomość żeby przestrzegać ostrzeżenia Boga. Oni byli idealni, młodzi, piękni, mądrzy, byli doskonali, mogli żyć wiecznie. Wiedzieli że popełniają grzech z premedytacją i zamiast później uderzyć się w pierś i prosić o przebaczenie, może Bóg by im wybaczył. A oni co zrobili? Ewa zrzuciła winę na Węża, a Adam na Ewę. Stało się to co Bóg im wcześniej zapowiedział, czyli zestarzeli się i umarli. Nadal twierdzisz, że zło pochodzi od Boga?

Rodz. 3:1-31

1 A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do niewiasty: «Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu?» Niewiasta odpowiedziała wężowi: «Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, 3 tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli». 4 Wtedy rzekł wąż do niewiasty: «Na pewno nie umrzecie! 5 Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło».

6 Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia, że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy. Zerwała zatem z niego owoc, skosztowała i dała swemu mężowi, który był z nią: a on zjadł. 7 A wtedy otworzyły się im obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli więc gałązki figowe i zrobili sobie przepaski.

8 Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu. 9 Pan Bóg zawołał na mężczyznę i zapytał go: «Gdzie jesteś?» 10 On odpowiedział: «Usłyszałem Twój głos w ogrodzie, przestraszyłem się, bo jestem nagi, i ukryłem się». 11 Rzekł Bóg: «Któż ci powiedział, że jesteś nagi? Czy może zjadłeś z drzewa, z którego ci zakazałem jeść?» 12 Mężczyzna odpowiedział: «Niewiasta, którą postawiłeś przy mnie, dała mi owoc z tego drzewa i zjadłem». 13 Wtedy Pan Bóg rzekł do niewiasty: «Dlaczego to uczyniłaś?» Niewiasta odpowiedziała: «Wąż mnie zwiódł i zjadłam». 14 Wtedy Pan Bóg rzekł do węża:

«Ponieważ to uczyniłeś,

bądź przeklęty wśród wszystkich zwierząt domowych i polnych;

na brzuchu będziesz się czołgał i proch będziesz jadł po wszystkie dni twego istnienia.

15 Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie i niewiastę,

pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej:

ono zmiażdży ci głowę,

a ty zmiażdżysz mu piętę».

16 Do niewiasty powiedział: «Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą».

17 Do mężczyzny zaś [Bóg] rzekł: «Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść -

przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu:

w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie

po wszystkie dni twego życia.

18 Cierń i oset będzie ci ona rodziła,

a przecież pokarmem twym są płody roli.

19 W pocie więc oblicza twego

będziesz musiał zdobywać pożywienie,

póki nie wrócisz do ziemi,

z której zostałeś wzięty;

bo prochem jesteś

i w proch się obrócisz!»

Gość Gość gość

Zwierzęta nie sprzeciwiły się Bogu, bo zwierzęta nie mają rozumu, tylko człowiek. Zło które teraz jest obecne, to wszystko za sprawą nieposłuszeństwa człowieka.

Gość Gość
11 minut temu, Gość Gość gość napisał:

Zwierzęta nie sprzeciwiły się Bogu, bo zwierzęta nie mają rozumu, tylko człowiek. Zło które teraz jest obecne, to wszystko za sprawą nieposłuszeństwa człowieka.

To są twoje słowa: "Ale sprzeciwiając się Bogu to zwierzęta też sprzeciwiły się człowiekowi."

Człowiek był nieposłuszny więc Bóg stwierdził, że zwierzęta bęą się zabijać, żeby pokazać człowiekowi jak wygląda zło. Ergo - to Bóg jest stwórcą zła, które wyrządzają sobie zwierzęta. Przypomina Twoje słowa: "Komuś wydaje się, że to okrutne jak lew zagryza sarenkę, może w ten sposób Pan Bóg chciał uświadomić na własne oczy człowiekowi jak wygląda zło żeby on tego nie robił innemu człowiekowi?"

Gość Gość

Poza wszystkim, zwierzęta były na ziemi przed człowiekiem. Widomo np., że istniały mięsożerne dinozury. Dlaczego Bóg stworzył mięsożerne dinozaury? Przecież stworzył je zanim stworzył ludzi, którzy się mu sprzeciwili?

Gość Gość

A skoro Bóg jest dobry, ba! nieskończenie dobry i zawsze robi dobrze, to czy twoim zdaniem utopienie całej ludzkości i pozostawienie przy zyciu tylko Noego i jego rodzinę było dobre czy złe?

Gość Gość

A zabicie przez Boga miliona Kuszytów było dobre czy złe?

Gość Gość

A może to: Lb 17, 6-15. Tu Bóg zabija 14700 osób. Czy uważasz, że jak ojciec zrobi coś "złego" to trzeba zabić tak jego jak i jego dzieci?

Gość Gość

Nawiązując do tego, że człowiek jest bardziej wartościowy od zwierzęcia weług wyznawanych przez ciebie wartości, to jak jest według ciebie. Kto jest bardziej wartościowy. Niewolnik czy jego pan?

"21:20 Jeżeli ktoś pobije kijem swojego niewolnika albo swoją niewolnicę tak, że umrą pod jego ręką, winien być surowo ukarany.

21:21 Jeżeli jednak przeżyją dzień lub dwa, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością."

Myślisz, że to dobrze Pan Bóg wymyslił?

Gość Gość gość

Pan Bóg nie zabijał dla przyjemności, tylko z konieczności. Bolało Go serce jak musiał to zrobić, tak więc widzę, że czytasz Biblię, ale jej nie rozumiesz. Widzisz w niej jedynie zło. Jeżeli nie będziesz przestrzegać przykazań, to niestety z bólem serca Ciebie również Bóg będzie zmuszony zabić, bo tacy ludzie jak Ty nie przynoszą Mu chwały, ani nie potrzebuje takich co Mu brużdżą. Te cytaty co powyżej wymieniłeś, to jest dowód że czeka Ciebie taki sam los i dobrze że masz tego świadomość może się kiedyś nawrócisz.

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Gość gość napisał:

Pan Bóg nie zabijał dla przyjemności, tylko z konieczności. Bolało Go serce jak musiał to zrobić, tak więc widzę, że czytasz Biblię, ale jej nie rozumiesz. Widzisz w niej jedynie zło. Jeżeli nie będziesz przestrzegać przykazań, to niestety z bólem serca Ciebie również Bóg będzie zmuszony zabić, bo tacy ludzie jak Ty nie przynoszą Mu chwały, ani nie potrzebuje takich co Mu brużdżą. Te cytaty co powyżej wymieniłeś, to jest dowód że czeka Ciebie taki sam los i dobrze że masz tego świadomość może się kiedyś nawrócisz.

A jaką koniczność widział Bóg w zabijaniu dzieci?