Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
dziewczyny a myjecie zeby po kazdym posilku ??? bo ja nie zawsze ,do tego jescze pije kawe , herbate i boje ze sie bede miala jakies odbarwienia , a i jaki plyn polecacie do plukania przeciw pruchnicy ???

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 rzesa1212
Witam.Mam pytanie czy kto艣 tez tak ma ze mimo dbania o aparat higiene jamy ustnej czujecie ze macie nie艣wiezy oddech??Ja juz nie wiem czy to mi sie zdaje czy tak jest naprawde!!!!!!!Usuwam kamie艅 u dentysty 2 razy w miesiacu zreszta plyn do plukania ust to podstawa u mnie noi eludril wrazie co na dziasla i dalej mam wrazenie dziwne://pomoze ktos????????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
rzesa ja nie odczuwam zadnego nieprzyjemnego zapachu na cale szcescie ale z kolei jestem przerazona bo wczoraj zrobilam sobie fotke i jak przyblizylam to zobaczylam taki wlasnie osad na dolnych zebach ,pytalam raz ortodontki o piaskowanie to mi odradzila bop powiedziala ze wszystko jest ok a z emoga sie zamki poodklejac a teraz jak to zobaczylam to chyba bede musiala isc do dentysty na czyszczenie kamienia czy cos a jakiego plynu uzywasz do plukania? a ty chodzisz na piaskowanie? boje sie z emi pozneij zostana jakies plamki wrrrrr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 2x2
Hej, mam aparat na dole od 3 miesi臋cy i na g贸rze od 7 dni po艂膮czony z ekspanderem... Czy kto艣 prze偶ywa艂 podobny koszmar? Czy z czasem cz艂owiek nauczy si臋 m贸wi膰? Jedzenie sprawia b贸l, chocia偶 stan j臋zyka nieco si臋 poprawi艂... Mog臋 jednak zapomnie膰 o mi臋sie, hampurgerach czy rzeczach wymagaj膮cych gryzienia...Najgorsze jest jednak m贸wienie... znajomi i rodzina nie reaguj膮, ale ktokolwiek obcy zaczyna si臋 uwa偶niej przys艂uchiwa膰 i widz臋 na twarzy maluj膮ce si臋 skupienie, 偶eby zrozumie膰 co m贸wi臋... Czuj臋 si臋 z tym fatalnie... Nie mog臋 sobie wyobrazi膰, 偶e maja 偶elastwo w ustach, kt贸re ogranicza j臋zyk z czasem zaczn臋 normalnie m贸wi膰... Taka wizja rysuje si臋 na najbli偶sze p贸艂 roku...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kierba
nikola198734@o2.pl ja raz mia艂am usuwanie kamienia i piaskowanie w aparacie nic si臋 nie odklei艂o wszystko w porz膮dku jest, my艣l臋 ze ci odradzaj膮 bo po prostu dentysta ma z aparatem wi臋cej roboty ni偶 z z臋bami bez aparatu bo jednak musi bardziej si臋 na tym skupi膰 jakby nie by艂o. A co do oddechu to my艣l臋 ze panikujecie serio wystarczy porz膮dnie my膰 i wynitkowa膰 z臋by i se pop艂uka膰 tymi p艂ukankami i wystarczy w razie czego s膮 gumy i tictaki ;d

Udost臋pnij ten post

Hejka Wi臋c tak tez mam aparat na d贸艂 od 3 miesi臋cy, na g贸r臋 6,5 miesi膮ca plus ekspander. Mialam tylk zwyk艂e b贸le po za艂ozeniu aparatu i pierscieni i pozniej mialam bole kiedy d贸艂 si臋 mocno zmienil i juz nie pasowal do gory tak jak wczesniej, ale pozniej to minelo; zeby kt贸re sie ruszaly tez juz sa tak jak powinny i nic mnie nie boli. Ja uwazam ze to nie jest normalne, 偶e po takim czasie nie mozesz normalnie jesc, to jest nienormalne.

Udost臋pnij ten post

Co do piaskowania i usuwania kamienia to przed za艂ozeniem dolu poszlam do dentystki aby to zrobic i od razu zajela sie tez g贸ra na ktorej juz mialam aparat. Wszystko jest ok i nic sie nie odklei艂o.

Udost臋pnij ten post

Bobas Nie nosisz pier艣cieni? To jak ona Ci naci膮ga drut? Przecie偶 gdy moja orto to zrobi to drut trzyma si臋 pier艣cienia.. prawda? Bo same gumki nie dadz膮 rady :P Czasem jeszcze wykr臋ca drut do g贸ry na ko艅cu dla pewno艣ci 偶e si臋 "nie wysunie" cho膰 takich problem贸w nie by艂o nigdy. Ale ja doktorem nie jestem... wi臋c nie wiem co Twoja ma na my艣li. A mo偶e masz tzw. rurki? Cho膰 po 4 latach by艣 to zauwa偶y艂a ;/ Ja nosz臋 1,5 roku g贸r臋 a d贸艂 zdj臋艂am po 10 miesi膮cach wi臋c wida膰 r贸偶nic臋 czasow膮. 2x2 O ekspander si臋 nie martw, co prawda "czu膰" go, ale z aparatem jest tak samo. Do m贸wienia si臋 przyzwyczaisz po jakim艣 czasie ale na pocz膮tku b臋dzie gorzej. M贸j jedyny problem to by艂o wrastanie druta w podniebienie (za czym idzie opuchni臋cie i stany ropne) ale mia艂am go za blisko. Inni nie mi臋li raczej tych problem贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 2x2
Aparat mi nie przeszkadza, po kilku dniach przystosowa艂am si臋 do do艂u, teraz z dodan膮 do zestawu g贸r膮 zn贸w par臋 dni bola艂o, ale jest ok... ale ekspander to koszmar... trudno mi prze艂yka膰 艣lin臋, czasami jak m贸wi臋 po prostu si臋 krztusz臋, podobnie jest z jedzeniem i po艂ykaniem... p贸ki co same p贸艂 p艂ynne rzeczy przyjmuje... Koszmarnie bol膮 6ki na kt贸rych ten drut jest rozpi臋ty... masakra... a wymowa wp臋dza mnie w depresj臋... Po 7 dniach trac臋 nadziej臋, 偶e zaczn臋 m贸wi膰 zrozumiale... przecie偶 o to si臋 blokuje j臋zyk...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 akashanet
2x2 --- zaczniesz m贸wi膰 lepiej, mam Hassa od 2,5 miesi臋cy i na pocz膮tku mia艂am takie same problemy jak Ty, 艣lini艂am si臋 jak niemowlak, z jedzeniem jako艣 dawa艂am rad臋, ale p艂ynne a z mowa to by艂o dla mnie najgorsze.. jak tu w pracy nie m贸wi膰. a mam telefoniczny kontakt z klientem. Pocz膮tki to by艂y straszne, mia艂am 艂zy w oczach niemal 偶e po ka偶dym telefonie klienta. Dogadywa艂am si臋, ale jak kolega s艂ysza艂 z boku to masakra. Po 2 tygodniach zacz臋艂am m贸wi膰 lepiej, potwierdzili mi to koledzy z pracy :) Dalej nie m贸wi臋 tak jak przed Hassem, ale jest o niebo lepiej, ju偶 si臋 tak nie stresuj臋. Mimo, wszystko czekam a偶 mi tego hassa zdejmie i za艂o偶y sta艂y, jakie艣 1,5 miesi膮ca zosta艂o. Tak, 偶e nie martw si臋 napewno z mow膮 si臋 poprawi :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 akashanet
daj sobie jeszcze tydzie艅 - 2 tygodnie, ja sobie w domu czyta艂am na g艂os.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 2x2
Oby.. bo sytuacja 偶yciowa nie pozwoli mi za chwil臋 na takie niedyspozycje... Niby ortodontka m贸wi艂a, 偶e 2-3 tygodnie i si臋 naucz臋, bo zak艂ada prawnikom, nauczycielom i daj膮 rad臋... ale po prostu pr贸cz zabli藕nienia ran na j臋zyku i spadku b贸lu z臋b贸w nie widz臋 poprawy ani w jedzeniu ani w mowie... mam wizj臋, 偶e kilka miesi臋cy b臋d臋 taka niepe艂nosprawna... nie zjem nic normalnego i b臋d臋 sepleni膰... Dzi臋ki za pocieszenie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 stuletnia doda
zobaczcie jak b臋dzie wygl膮da艂a jako staruszka, trzeba wejsc na flesik.pl linki tu nie wszystkie dzialaja :) jest te偶 mega wpadka edyty g贸rniak podczas premiery swojej p艂yty we wtorek wpisujcie flesik.pl duzo informacji ktorych nigdzie nie znajdziecie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 akashanet
2x2 -- na pewno b臋dzie lepiej, po 2 tygodniach sama b臋dziesz widzia艂a popraw臋. Wytrzymaj :-) Zobaczysz szybko zleci ten czas. Ja mam tylko nadziej臋, 偶e zgodnie z wcze艣niejszymi ustaleniami orto zdejmie mi hassa na pocz膮tku kwietnia. Teraz mam wizyt臋 6 marca i nast臋pna wypada艂a by ju偶 w kwietniu czyli na zdj臋cie go. zobaczymy 2x2 -- m贸wi艂 Ci ile masz nosi膰 tego ekspandera?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
aparatki a myjecie zeby po kazdym posilku ? po kazdej kawie ,herbacie ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 akashanet
nikola -- z tym myciem z臋b贸w to ja mam "problem" myj臋 z臋by rano, a w pracy nie zawsze mam mo偶liwo艣膰 umycia, po herbacie/kawie nie zamyj臋,(ew.op艂ukam wod膮) a jak co艣 zjem to staram si臋 umy膰. Mam w pracy zapasow膮 szczoteczk臋 i past臋 :-). Na mie艣cie nie jadam, wi臋c nie mam potrzeby mycia. W domu staram si臋 po ka偶dym jedzeniu umy膰 z臋by albo po wypiciu kawy. Og贸lnie odk膮d mam aparat to ci膮gle wydaje mi si臋, 偶e mi 艣mierdzi z buzi :/ mimo, 偶e myj臋 z臋by, u偶ywam p艂ynu do p艂ukania i nici. u偶ywam p艂ynu i pasty do z臋b贸w lacalut, mia艂am te偶 meridol, ale szukam jakiego艣 ta艅szego p艂ynu. nikola a Ty jakich u偶ywasz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 2x2
akashanet - max 6 miesi臋cy mam nosi膰 to ustrojstwo... mo偶e kr贸cej... zale偶y od post臋p贸w, ale si臋 nie 艂udz臋... Poprawy nadal nie widz臋...ehh... Troch臋 si臋 to odbija na mojej psychice, ale i na zdrowiu... nie mog臋 je艣膰 i strasznie chudn臋:// Fatalne to wszystko... Nikola - ja si臋 staram my膰 kiedy mog臋, ale nie zawsze jest to wykonalne wyszorowanie po ka偶dym posi艂ku... czasami w terenie p艂ucz臋 piciem:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 akashanet
2x2 -- wiem, 偶e ci臋偶ko Ci teraz uwierzy膰, ale b臋dzie lepiej z m贸wieniem. Zobaczysz 3 tygodnie. Ja przez 2 tygodnie jak si臋 tylko odezwa艂am jak ju偶 musia艂am np. w aptece to pani obok si臋 na mnie krzywo popatrzy艂a a raz musia艂am na kartce napisa膰 bo mnie kobieta nie zrozumia艂a:(, ju偶 nie wspomn臋, 偶e w pracy przez telefon rozmawiam cz臋sto ale wytrzyma艂am,teraz m贸wi臋 lepiej - nie m贸wi臋 swoim naturalnym g艂osem, ale zrozumiale. Co do schudni臋cia, ja przez 3 tygodnie ( one by艂a dla mnie najgorsze) jad艂am tylko zupy, jogurt i p艂atki z mlekiem, ale bu艂ka zamoczona w mleku :/ Schud艂am, ale ja przed za艂o偶eniem hassa odchudza艂am si臋 i mo偶na powiedzie膰 偶e aparat mi pom贸g艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 2x2
Akashanet - dzi臋ki serdeczne za wsparcie. Dobrze s艂ysze膰, 偶e kto艣 przez to przeszed艂 i w miar臋 funkcjonuje.. Puste zapewnienia ortodontki jako艣 mnie nie podbudowa艂y... Wczoraj zjad艂am 1 normalny obiad... co prawda mielone, ale zawsze co艣:) Mo偶e jednak nie znikn臋...;)) a powiedz mi jeszcze jakich efekt贸w si臋 spodziewa膰? Wizualnych na z臋bach? W swoim przypadku nie do ko艅ca rozumiem idee za艂o偶enia tego cholerstwa... 10 lat temu nosi艂am aparat, kt贸ry bardzo wysun膮艂 mi z臋by - obecnie k膮t 120 stopni... W贸wczas nie da艂am sobie 偶adnego usun膮膰 i mam... Po latach chcia艂am to naprawi膰, wyrwa艂am dwie pi膮tki, wi臋c miejsce, 偶eby je wsun膮膰 jest... Wdg orto sam aparat nie spionizuje 艂uku, wi臋c ekspander mu pomaga... Po za艂o偶eniu nie odczuwa艂am jednak bolesno艣ci 偶adnych innych z臋b贸w ni偶 oklamrowanych sz贸stek... Dziwne, bo na dole wr臋cz mi si臋 w pierwszych dniach rusza艂y, tak mocno ci膮gn膮艂...

Udost臋pnij ten post

Ja mam straszny problem... W czwartek ortodontka zdj臋艂a mi aparat, a p艂ytk臋 retencyjn膮 chce mi za艂o偶y膰 jutro(czyli we wtorek ) ... Ju偶 w tedy wydawa艂o mi si臋 to wszystko za d艂ugo.. Wczoraj zauwa偶y艂am minimaln膮 przerw臋 mi臋dzy jedynkami, nie wiem, czy te z臋by minimalnie mi si臋 rozesz艂y czy ju偶 poprostu wariuj臋. Strasznie si臋 tym wszystkim przejmuj臋. Czy to mo偶liwe?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Patrick
Ja jak nosze Hyraxa to tez mialem przerwe i mi sie zeszla a w twoim przypadku to nie wiem bo ty pod koniec leczenia retencje masz a ja sie przejmuje tym ze w trakcie noszenia teraz mi twarz wyszczuplala mial ktos podobnie juz pisalem wczesniej ale chcialbym sie dowiedziec co w tym wypadku robic bo tak to dziekuje za aparat jak ma mi tak zostac:P wolalbym sam aparat na gore i dol bez zadnych rozszezenale juz za pozno bo Hyrax nosze juz z 3 miesiac prawie moge pokazac wam zdjecia ze przed zalozenia aparatu i teraz w trakcie moja buzia wygladala znacznie inaczej a jesc jem normalnie wiec napewno to nie jest ze schudlem nawet wiecej waze Jesli ktos mial podobnie chcialbym pogadac bardzo pilnie prosze o kontakt :) Chcialbym sie dowiedziec moje gg 660190

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
Ja dzisiaj mialam wizyte i troszku popytalam ortodontke o te przebarwienia ktore zobaczylam,zapytalam czy moze isc na pisakowanie albo usuwanie kamienia , ale ona powiedziala ze nie ,i ze nie mam sie czym martwic ze to jest normalne ,hmm sama nie wiem moze ja troche panikuje ,ale i tak umowilam sie u innej dentystki na czyszczenie z kamienia chociaz bede spokojniejsza,zakupilam tez lepszy plyn do plukania dla osob noszace aparaty ortodont.elmex . A i zaszalalam dzis bo pierwszy raz poprosilam o rozowe ligaturki heh ,myslalam ze bedzie blady roz a jest troche ciemniejszy no ale co tam za miesiac znow zmienie . No i jescze zapytalam jej czy ta szpara mi sie zejdzie bo juz jest dosc dlugo i nie widze zeby sie schodzilo a ona powiedziala ze faktycznie jest tak ze na pewnym etapie wszystko staje w miejscu ale potem znow rusza . hmm ciekawe mam nadzieje ze nie bedzie wydluzala leczenia , na cale szczescie za wizyte zaplacilam 50 zl takze nie jest tak zle :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
megan_super_internetowa_surfer poczytalam twojego bloga i faktycznie tez juz naczytalam sie tyle przypadkow z ta retencja ze nie jest fajnie a nawet moze wrocic do tego stanu co bylo i powiem szczerze ze tez jestem przerazona tym , a ty ile masz lat ? oj i dlugo aparat nosilas mam nadzieje ze ja az tyle nie bede bo mam juz prawie 15 mcy a potem ta retencja wrr .. 2x2 nie przejmuj sie przyzwyczaisz sie w miare do tego expandera ,wiem co czujesz bo mialam hassa a potem rotator i tez z poczatku nie dalo sie mowic i ciagle jedzenie za tym ,ble pozniejj przyzwyczailam sie ale mimo wszystko odliczalam dni do zdjecia tego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Aparatka123
Zapraszam na forum dyskusyjne o sta艂ych aparatach ortodontycznych: www.stalyparat.fora.pl Poruszane s膮 mi臋dzy innymi tematy: - Przed za艂o偶eniem aparatu ... - Higiena - problem czy b艂ahostka? - Jaka jest reakcja ludzi na aparat ? - Dykcja - Ligatury, gumki, 艂a艅cuszki elastyczne i metalowe - Koszt jednej wizyty - D艂u偶szy wyjazd a aparat - Implanty i mikroimplanty w leczeniu !!!??? - Metalowy a estetyczny - Zdj臋cie aparatu na kilka dni (艣lub) - Jak to jest z tym wyrywaniem przy Damonie ? - Aparat a ci膮偶a - Aparat ortodontyczny a kolczyk w j臋zyku - Prawdy i mity o aparatach - Pierwsze wra偶enia i pierwsze godziny z aparatem - Zabiegi stomatologiczne w trakcie leczenia ortodontycznego - Aparat mieszany / 艂膮czony / kosmetyczno-metalowy - Aparat sta艂y a usta (wielko艣膰, wysychanie, p臋kanie, zajady) - Antenki przy zamkach / Wyci膮gi zew. i wew. / Maska twarzowa - B贸l podczas leczenia - Aparat Ortodontyczny a papierosy - Kryzys w noszeniu aparatu Dodatkowo: - Przebieg leczenia ortodontycznego - Aktualno艣ci / Ciekawostki / Nowo艣ci w ortodoncji - Aparatkowa kuchnia - Symulator ligaturowy - Galeria zdj臋膰 (m. in. wady zgryzu, rodzaje aparat贸w,zdj臋cia artystyczne) - Filmiki * Zak艂adanie aparatu sta艂ego * Zdejmowanie aparatu sta艂ego * Rozkr臋cania hyraxa * Wyci膮gi zewn臋trzne * 艁a艅cuszki elastyczne i metalowe * Post臋py leczenia - filmowa galeria "nieznanych" Zapraszam do dyskusji i dzielenia si臋 swoim do艣wiadczeniem!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

nikola198734@o2.pl Fajnie, 偶e przeczyta艂a艣, pisa艂am to z nadziej膮, 偶e komu艣 si臋 przyda, ale nie ukrywam, 偶e r贸wnie偶 na pami膮tk臋 :) Mam 24 lata, w lipcu min膮 trzy lata spania z retencj膮, sta艂y aparat nosi艂am rok i 8 miesi臋cy. Nie wiem, by膰 mo偶e jestem jakim艣 szczeg贸lnym przypadkiem dlatego tak prze偶ywam t臋 retencj臋? Tylko, 偶e noszenie sta艂ego aparatu to naprawd臋 by艂 przy tym piku艣. To ci膮g艂e przesuwanie si臋 z臋b贸w jest dobijaj膮ce, s膮 przez to wra偶liwe i bol膮 (szczeg贸lnie rano po zdj臋ciu aparatu). Do tego dochodzi stres, 偶e to wszystko powr贸ci i moje po艣wi臋cenia p贸jd膮 na marne. Ale zawzi臋艂am si臋 i 艂atwo si臋 nie poddam! :) Cho膰 przysz艂o艣膰 nie zapowiada si臋 r贸偶owo. Jeszcze raz polecam moj膮 histori臋: http://swiatwedlugmegan.blogspot.com/2012/02/moja-droga-do-wymarzonego-usmiechu.html Pozdrawiam, miejmy nadziej臋, 偶e to wszystko ma sens :) Chcia艂abym m贸c spa膰 spokojnie i nie ba膰 si臋, 偶e z臋by wr贸c膮 do pierwotnego u艂o偶enia..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kierba
kurcze dziewczyny nie straszcie mnie z t膮 retencj膮, ja mysle ze z rok ponosze tego retencyjnego i tyle ale gdzie tam jeszcze skoro moja orto nawet nie wspomina o 艣ci膮ganiu sta艂ego a w ost. marca mijaj膮 2 lata od za艂o偶enia aparatu na dolnej szcz臋ce ale zobaczymy co mi powie oro na wizycie ;] wypytam j膮 o wszytko na szcz臋艣cie moja jest w miare cho膰 tez mi tak troszke g艂upio j膮 dopytywa膰 jak ona ju偶 nast pacjenta przyjmuje ;];]

Udost臋pnij ten post

Dzastus, info dla Ciebie: dosta艂am dzi艣 telefon z pro艣b膮 o prze艂o偶enie wizyty z 7.03 na 15.03, gdy偶 dopiero wtedy b臋dzie p. Anetka.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰