Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Gość FERO
GNU genaration-hejka ,nie ucinaj sobie reki za ten smazony ser,przyda sie Ci podczas....postaram sie Ci bez ucinania zdobyc przepis na smazeny syr i przesle,szkoda tylko ,ze nie moge Ci podzucic czeskiego piwka... A jak bedziesz gdzies w poblizu czech to rezerwuje Ci kolejke na wyci

Gość FERO
MARGOCIK, WIESZ DLACZEGO HITLER POPELNIL SAMOBUJSTWO? BO MU PRZYSZEDL RACHUMEK ZA GAZ TO JEST JEDEN... Z DOWCIPOW CZESKICH. A CO DO WRAZOW CZESKICH TO MNIE SIE PODOBA SLOWO:ŠLAPAT SZLAPAC- CHODZIC, WLOCZYC ZA SOBA NOGI ZE SZLAPANE BUTY -ZDARTE BUTY SZLAPKA(ŠLAPKÁ) PROSTY... JA WIDZISZ KAZDY DZIEN NIESIE PORCJE SMIECHU...CHODZ ZYCIE CZASAMI NIE ROZPIESZCZA. POZDRAWIAM I KIBICUJ DALEJ...

Gość MISIALECZEK24
hejka wszystkim!zajrzalam znowu bo mialam nadzieje ze odezwie sie ktos z holandii....ale widze ze nie:-( szkoda...pozdrowionka dla wszystkich! ps.o co chodzi z tymi ptakami!!!?ja tez je mam-masakra:-(milego wieczorku wszystkim gdziekolwiek jestescie narka:-)

Gość MISIALECZEK24
hura!!!!!!!!!te wkurzajace ptaki zniknely!uff:-)

JEEEEEEEE!!! po pol godziny prob udalo mi sie polaczyc z serverem polskiego radia - jedynka transmituje mecz. http://www.polskieradio.pl/jedynka/sport.aspx a potem trzeba kliknac \"sluchaj w internecie\" a potem wybrac program1... trzeba miec windows media playera. Margot 🌻 nie znalazlam faktow.. tvn chyba nie umieszcza swoich programow na stronie.. fero 🌻 bylabym niewyslowienie wdzieczna za przepis:)

Gość Martyniczka*
Witam wszystkich!!Za jakies 2 tyg.wyjezdzam do Leeds na rok...zostawiam tu rodzine i chlopaka z ktorym jestem rok...jestem przerazona ze nie poradze sobie z tesknota,podobno poczatki sa najgorsze,a pozniej to juz jakos leci...To prawda??A tak w ogole to jak jest w Angli,bo nie wiem czego mam sie spodziewac... P.s Te ptaki dotycza chyba reklamy tego filmu ,ktory jest pokazany na gorze... Pozdrawiam...

Gnu> no ja rozumiem, ze predzej pojedziesz do Polski niz do Chicago, ale sloje z Polski bedziesz targac?;-) jak mozna czekolady 30 kg przytargac? A te ptaszyska, reklama, czy nie sa potwornie denerwujace i mam ochote im dolozyc w dziob;-)

Gość MISIALECZEK24
martyniczka jak juz bedziesz w anglii to daj znac jak tam ci sie podoba b mi tez sie marzy wyjazd do angli:-)a co bedziesz tam robic? pozdrowionka!!!

🖐️ wszystkim... GNU- Gapa mowila mi ze twoi tesciowie spedzaja zime w Destin na Fl, prawda?? jak to prawda- MUSISZ przyjechac i odwiedzic nas ;-) MOj... stwierdzil ze jest Polakiem i biegle mowi po polsku ;-) tylko od tej jego polszczyzny to czasem uszy wiedna ;-) i tak wczoraj wieczorem zapytal mnie czy moze łączyć te słowa które zna- i na dobranoc słodkim głosikiem powiedzial mi - spier**** kochanie ;-) ponawiam pytanie o firme wysylkowa... tez mialam ptaki...ale po 5-6 zamknieciu juz sie nie otworzyly- uffff... buziaki

kociek ----> bardzo dziekuje za slowa otuchy blink ----> pozdrawiam tez :) Jesli to czyta ktos,kto wybiera sie na wyspe Irlandie,to jednak lepiej chyba do Irlandii Poludniowej.Tu na polnocy tak sobie - Belfast niezbyt bezpieczny,czy przyjazny. Mieszkalam tez w Dublinie - o niebo lepiej! Pozytywy Belfastu - piekna okolica,twarda waluta (funt) i sporo ofert pracy (uogolniam,ale mysle,ze moze byc tu z praca lepiej niz w Dublinie). Negatywy - niezbyt bezpiecznie,kiepski dojazd do Polski,chyba troszke gorsza pogoda i dziwny akcent tubylcow. Ale Polakow jest tu sporo! Chyba jednak brakuje organizacji polonijnej.Ale moze,z czasem... W Dublinie jest Dom Polski,chodzilam tam. Buziaczki

Jeszcze jedno - ktos wspomnial o scaganiu Wiadomosci z Internetu. Ja polecam stronke http://itvp.pl/ - mozna mnostwo roznych rzeczy ogladac - programy rozrywkowe,publicystyka,a nawet roznosci dla dzieci.Jak jest dobre łącze,to jak w telewizorku sie oglada :)

Gość Martyniczka*
Do MISIALECZEK24-Jade tam z kumpela do pracy...jeszcze nie wiem dokladnie co bede robic...na szczescie mam tam znajomego,wiec cos moze zalatwi,bo szczerze powiem,ze moj angielski pozostawia wiele do zyczenia;-) Jak tam bede to na pewno dam Ci znac...jesli chcesz to mozesz mi podac swojego maila...

Hej! Klikam do Was z uniwerku! Chyba zaczyna mnie brac chorobsko - w gardle mnie drapie i w ogole czuje sie jakos kiepsko :o Bylam na pierwszych zajeciach z cywilizacji czeskiej... na sam czeski chodzic nie bede, bo pozmieniali troche godziny i za nic w swiecie nie da sie ich wcisnac w moj plan zajec! No coz, cywilzacja bedzie musiala mi wystarczyc ;):D Zwalszcza, ze sa to dosyc luzne zajecia i tylko jest nas piecioro :) Nic, bede sie juz zmywac! Chyba sie przejde do apteki kupic cos przeciwbolowego! Usciski dla wszystkich! 🌻

Gość MISIALECZEK24
MARTYNIKCZKO!!!!! BEDE CZEKAC NA WIADOMOSCI OD CIEBIE I ZYCZE WM POWODZONKA:-) MOJ MAIL:scarlet-24@o2.pl pozdrowionka dla wszystkich!!!!!!!!!!!

Gość Fero
Pozdrawiam wszyskich forowiczow!!! GNU- przesylam Ci przepis na smazony ser,robi sie tak jak kotleta w panierce,niemniej przesylam orginalny przepis po czesku: Smažený sýr --------------- INGREGEDIENCE PRO 4 OSOBY-DLA 4 OSOB. 400 G SERA NA SMAZENIE GLADKA MAKA 2 JAJKA (PO CZESKU VEJCE) STROUCHANKA-PO POLSKU TARTA BULKA TLUSZCZ DO SMAZENIA 2LYSZKI MLEKA LUB WINA POSTUP PŘÍPRAVY-SPOSOB PRZYZADZENIA: SER NARKAJEMY JAK KOTLETY,KTOREOTOCZYMY W MACE,NASTEPNIE W ROZCZEPANYCH JAKACH(W MLEKU LUB WINIE) A SIE SOLI DO SMAKU ,A NA KONIEC OTOCZYMY W TARTEJ BULCE. OTOCZONE SMAZYMY NA ROZGRZANYM TULSZCZ Z DWUCH STRON JAK KOTLETY. TAK SAMO MOZEMY SMAZYC SER Z DODATKIEM KAWALKOW SZYNKI W SRODKU. PODAJE SIE Z (BRAMBOROVA KASZA) PEERE ZIEMNIACZANE,MOGA BC ZIEMNIAKI W LUSKACH ,LUB DOVOLNE INNE ZIEMNIAKI, FRYTKI ITP. DODATKI DO SERA. ---------------------- POMIDORY-RAJČATA OGORKI ZIELONE KVĚTÁK-KALAFIOR DOBA-CZAS PRZYGOTOWANIA 5MIN CZAS SMAZENIA 5MIN HOTOVO ZA 10 MNI,GOTOWE ZA 10 MIN SMACZNEGO! -MARGOT ,SASMUCILAS MNIE ,ZE JESTES CHORA,MOZE CIEPLE PIWKO NA WYGRZANIE....A CO DO CYWILZACJI CZESKIEJ,TO POCZYTAJ HAŠKA,WIELE ZROZUMIESZ Z ICH DZIEJOW...ABY CIE NIE BYLO DO KONCA SMUTNO,POSYLAM CZESKI DOWCIP: KOCHANIE CZY JA MOGE DZIS WYJSC NA PIWO DO HOSPODY I OBEJRZEC MECZ SPARTY. ZONA ODPOWIADA:A CZY JA CIE TRZYMAM ZA ROGI? MILEGO POPLUDNIA WSZYSTKIM PA PA

witajcie:) ech, szkoda, ze Polacy przegrali, ale i tak jest niezle:) U mnie siapi (jak zreszta od zeszlego piatku), brzydko strasznie, ale przynajmniej jest w miare cieplo. I przynajmniej studnia jest pelna. Lato bylo okropnie suche, wiec nam tydzien temu w srode studnia wyschla.. sama radosc.. SURVIVAL na moim zapupiu.. cale szczescie, nasz sasiad ma zapasowa studnie (on ma chyba wszytsko zapasowe w swojej \"zagrodzie\":), wiec podlaczyl nam waz. A potem zaczelo padac i pada do teraz, wiec nie musimy sie martwic o wode. Nie zmienia to faktu, ze na wiosne KONIECZNIE musimy sciagnac tu jakas fime do drazenia studnii glebinowych, bo tak dalej zyc sie nie da. Mowilam Wam, ze w zeszly piatek przebilam sobie uszy?:) troszke jeszcze bola, jak czyszcze dziurki specjalnym plynem, ale jest OK. Moj mezus smieje sie ze mnie, ze to nienaturalne pozwlic sobie zrobic dziury w uszach, a potem jeszcze znosic bol:) ech:) Jay 🌻 ano, zjadloby sie polskiej czekolady:) tez mi sie marzy.. ale niestety, okazalo sie, ze nie moge jesc wyrobow z czekolady..wrr.. Fero 🌻 czeski jest piekny:) sporo sie nauczylam tego jezyka podczas eskapad do czech, chocby po rumik, czy na narty. zawsze sie smialam z tego ich czerstwego pieczywa i \'sklepow\' zamiast piwnic w domach:) Pamietam tez wywiad z Vondrackova, ktora pani dziennikarka zapytala o jej kariere na \'zachodzie\':) hehehe, ale Helena mine mialla:) \'odchody\' autobusow tez sa niezle:) Znajomi moich Rodzicow sa Czechami, byli u nas w czercu, wiec mialam okazje poznac rozne tajniki tego jezyka:) wiem juz, ze jak czegos w Czechac nie mozna znalezc, to sie tego hleda, nie szuka:) Pre lat temu bylam na Sylwestra na Slowacji i musze przyznac, ze nie zdawalam sobie sprawy, ze Slowacki sporo sie od czeskiego rozni. Np Slowacy nie pija \'caju\' ale \'tej\' (albo tejka, juz dokladnie nie pamietam) Dzieki za przepis:) jak czegos nie bede rozumiala, to sie zglosze:) Margolcia 🌻 zdrowia zycze!!!! 102 🌻 ano, prawda to prawda, tesciowie spedzaja styczen, luty i marzec w Destin. Moj mezus ma ferie jakos w polowie lutego, wiec jesli nie bede w tym czasie w Polszy, to byc moze polecimy wtedy na FL. Dam znac, oczywiscie, bo bardzo bardzo bardzo milo byloby spotkac sie z Wami!:) Ty tez mieszkasz w Mary Esther? Jesli chodzi o firmy wysyylkowe.. nie wiem, moze DHL? Wiem, ze poczta bedzie drozej, ale rozwaz te mozliwosc. Moi znajomi sprowadzali sie rok temu z Anglii z powrotem do Polski. jechali autem, wiec sporo rzeczy zabrali ze soba, ale np zabawki synka, pieluchy, jakies mebelki itp poslali firma kurierska. Okazalo sie potem, ze mimo iz bylo to ich tzw mienie przesiedlencze, musieli od tych poslanych rzeczy zaplacic clo, co wynioslo ich 3000zl... gdyby poslali to poczta, nie musieliby placic cla i kto wie, prawdopodobnie taniej by to ich wynioslo.. A bilety lotnicze moje kochanie kupuje przez internet. np Orbitz czesto ma rozne promocje, choc zwykle na loty krajowe, ale zdarzaja sie niezle ceny do Polski czy w okolice Polski. Misialeczek24 🖐️ Mala Nefi🖐️ (dzieki za linka:)) Martyniczka 🖐️ Ide teraz na maile poodpisywac, bo sie tego nazbieralo mi ostatnio. sciskam 😘

witam wszystkich! Jeszcze niewiele z Waszych miedzyczasowych wpisow przeczytalam... Dzisiaj jestem wlasnie pierwszy dzien w pracy po chorobie! meczylam sie blisko dwa tygodnie! Non stop goraczka, kaszel taki, ze spac nie moglam i zawalone zatoki... powoli jednak sie polepsza, mimo, ze nadal kaszle i gadam przez nos... Jutro jedziemy z firma na Adventure-Event: Rafting, Canyoning, Mountainbiking, Ski & Snowboard... tak sie na to cieszylam, a teraz masz babo placek, bede chodzila na spacerki jak inni beda sie bawic. I alkoholu tez sie nie napije, bo biore antybiotyk. Wcale niefajnie. Za to w niedziele, po powrocie szykuje sie przejazdzka statkiem po jeziorze Starnberskim z pysznym jedzeniem! Co jeszcze... moje nowa praca i to czy ja dostane/wezme ciagle sie jeszcze nie rozstrzygnelo. Za tydzien beda decydowac, czy klada nacisk na interesy w Polsce, czy nie. No i oferta zarobkow jest naprawde marna. Musze sie bardzo zaczac spieszyc z tymi pracami, bo od stycznia inaczej nie przezyje na mojej marnej pensji! W listopadzie chce w koncu zlozyc pozew o rozwod! No i dowiedzialam sie ze moj byly maz, praktycznie od dnia mojej wyprowadzki utrzymuje bliskie (bardzo bliskie) kontakty z moja przyjaciolka. Czuje sie jak w jakiejs brazylijskiej telenoweli! jeszcze tego brakuje. by ona zaszla w ciaze a ja sie bede w efekcie w nianke bawila! No nic to poczytam troche, moze jeszcze cos napisze, a jak nie, to do poniedzialku! Papatki!

czesc dziewczyny.. dwa dni nie mialem netu, padlo jakies urzadzenie na antenie odbiorczej serwera.. Dopiero dzisiaj powysylalem przygotowane zdjecia.. jakby ktos nie dostal to krzyczec.. moge miec jakies niescislosci w liscie kontaktow.. Witam nowe osoby, widze, ze niektorzy szybko zadomowili sie tutaj.. bardzo fajnie.. naneczka - no to wszystko Ci sie na przekor uklada.. mam nadzieje, ze to szybko minie, a najwazniejsze, zebys wyzdrowiala.. GNU - ogladalem mecz... ta druga bramka dla Anglikow wcale nie musiala pasc.. Jay - chyba Ty pytalas czemu mnie tak biora do tego wojska? otoz mnie lubia chyba.. przez wiele lat nie szkolili kadry rezerwistow, to teraz biora takich dziadkow jak ja.. A nawet starszych, bo byl tez jeden z 1954 roku... Ten przyszedl z przyjemnoscia na cwiczenia, bo od dwoch lat nie mial urlopu w pracy.. (to wcale nie byla prywatna firma tylko miejska, komunalna). koncze, bo mnie szlag trafi z tymi zasr... wronami.. NIGDY W ZYCIU NIE POJDE NA TEN FILM.. ktory reklamuja..

Kokus> Ty tez? ja nawet jakby mi zaplacili to na ten film tez nie pojde Gnu> Ty tez biedulinka jestes i nei mozesz czekolady? Wlasnie moi uczniowie wyszli z pozegnalnego party dla Tajwanki, poplakalo sie dziecko, orientalne potrawy splywaly z talerzy mniam mniam.. najadlam sie jakiegos iranskiego ryzu i sie ruszac nei moge;-)) Jeszcze tylko 7 godz w pracy i bede mogla do odmu ech.. pozdrowienia dla wszystkich

Gość Fero
GNU, jesli zapragniesz innych przepisow czeskich sluze pomoca. Jesli chodzi o jezyk slovacki to czy pamietasz jak po slovacku jest wewiorka? DREWOKOCUR. Po slovacku nie mowi sie smacznego, prosze itp, ale "NECH SE PATRZY" , to powiedzenie zawsze mnie smieszy...poniewaz sie zastanawiam komu "to patrzy" sdrowko dla wszystkich pa pa

Lomatko co za ptarzyska :D :D :D Czesc Dzieciaczki Stare i Nowe 👄 👄 👄 Jednym slowem trafil nam sie nastepny facet ;) 🖐️ FERO i to jaki smiechowy ;) GNU - sloje sprzedaja w supermarketach takich jak Kmart np, takich bardziej przemyslowych niz spozywczych. ALe ogorasy sklepowe gnija nie kisna, wiec nie wiem, co Ci radzic ... a palisz nalogowo, czy dla przyjemnosci? Margot - ciekawe co piszesz o tych stypendiach ... mam nadzieje, ze wszystko pojdzie po Twojej mysli jednak :) kokus - za mundurem panny sznurem ;) Mam ochote na chwileczke zapomnienia ... U mnie w \"miescie\" :P wlasnie otworzyli nowa knajpe indyjska, idziemy dzis sie tam zapomniec i najesc za wszystkie czasy :D Bo u mnie w miescie knajp etniczno-egzotycznych jak na lekarstwo niestety ... Szczerze mowiac, to mi specjalnie sie za polskim jedzeniem nie teskni, bo uwielbiam probowac nowe rzeczy, nowe kuchnie i nawet z Europy nad polska przedkladam np. kuchnie wloska. Do polskich jedzonek mam oczywiscie ogromny sentyment, ale martwi mnie fakt, ze ludzie uzywaja nagminnie np. vegety i knorra zamiast naturalnych ziol i przypraw. Koniec o jedzeniu na razie :D

Hej:) to znow ja:) Oswieccie mnie, o co chodzi z ptaszyskami? Coz to za film? Wlasnie wyjelam poczte ze skrzynki. Dostalam karte SS!!! nareszcie. I wiecie co, Staniczki? czesc z Was tez tu na K1 przyjechala, tak? Ja wlasnie odkrylam na tym bialym formularzu co to sie w samolocie wypelnia bardzo niewyrazna pieczatke, na ktorej, wydaje mi sie, jest napisane \"employment authorised till\" i potem odreczna data. pieczatka jest strasznie zamazana.. czy to znaczy, ze moge legalnie pracowac na podstawie tej pieczatki? z tego, co powiedzieili mi w ambasadzie i co wyczytalam na stronach uscis, K1 nie moze pracowac do momentu uzyskkania pozwlenia na prace.. czyzby sie prawo zmienilo? O co choodzi? Pamietacie, jak sie niedawno zachwycalam opieka zdrowotna w usa? juz taka zachwycona nie jestem. to znaczy, do lekarzy nie mam zastzrezen, ba, jestem dozgonnie im wdzieczna, ze wreszcie wiem, co mi jest i co sie z tym robi. Ale firmy ubezpieczeniowe to normalnie granda.. bylam 4 razy u lekarzy plus mialam 2razy badania lab robione.. teraz codziennie przychodza nam jakies papeiry z ubezpieczalni, z ktorych nic nie wynika i w ogole nic nie wiadomo, czy zaplaciili za uslugi, czy nie, i ile w ogole.. porazka... jak na ironie, w dziesiejszym NYTimes jest artykul na ttemat ubezpieczen. poczytajcie, jesli macie ochote http://www.nytimes.com/2005/10/13/health/13paper.html?emc=eta1 Nienormalny kraj.. U mnie nadal leje.. a ja chcialam dzis wsadzic wreszcie do ziemi cebulki tulipankow, narcyzkow, krokuskow i hiacyntkow.. nie mam ochoty babrac sie w blocie.. dowiedzialam sie tez od sasiada, ze musze do ziemi razem z tymi cebulkami wsadzic metalowa siatke (tj nad cebulkami), bo inaczej wiewiorki je zezra.. naszych chipmunkow juz tu nie ma (e je powystrzelal, bo robily okropne dziury w trawniku, omalo nogi sobbie nie skrecilam koszac trawe), ale widzialam wczoraj dwie paletajace sie wiewiorki drzewne, takie z szarymi ogonami. ladne sa.. dopoki mi kwiatkow nie zjedza:) Fero 🌻 a czy po czesku wiewiorka nie jest drivni kocur?:) Jasne, jak znasz jakies ichnie dobre przepisy, to dawaj:) bardzo mi np smakuje ichnia soczewica Naneczka 🌻 bidulo, mam nadzieje, ze sie wszytsko ulozy. nie poddawaj sie. Zycze powodzenia (w walce o prace i walce o rozwod) Kokus 🌻 hmm, a to sie teraz polskiemu wojsku zebralo na cwiczenia.. nie znam sie za bardzo na poczynaniach wojska, ale.. hmm.. tak sie zaczelam zastanawiac, moj braciszek byl rocznikiem, ktory przeniesiono do rezerwy (1976. gdyby nie to, od razu po studiach wzieliby go do woja, a wzieliby na pewno, gdyz jest programista)... czy to oznacza, ze moga sie teraz jednak do niego zglosic i zaprosic na poligon? dzieki za zdjecia:) Nie wiedzialam, ze w Pacanowie maja figurke Matolka:) Jay 🌻 bez czekolady da sie zyc, zwlaszcza, ze na szczescie moge jest tzw biala czekolade. Gorzej zyc bez porannej kawy czy herbaty.. pije bezkofeinowe, jedno i drugie, ale cyba tez odstawie. Na tagu na mojej BEZKOFEINOWEJ herbatce jest napisane : \"Obstetritians always work on the labour day\" hehehe:) nie ma jak gra slow:) Bagatelka 🌻 no wlasnie.. jak pisalam, tatusiowi i mnie w Polszy tez kiedys cala partia zgnila.. Sprobuje posiac ogoreczki, ale nie wiem, co z tego wyjdzie, bo na wakacje zamierzam do Polski jechac, a ogorki trzeba podlewac i to niezle. Wujek E, ktory sie w tym roku w wakacje opiekowal domem niespecjalnie podlewal rosliny, wiec moje roze nigdy nie zakwitly (a te w ogrodzie rodzicow w Polsce kwitly w tym roku jak szalone!), a pomiidory nigdy nie urosly bardziej niz do wielkosci pileczki pingpongowej, nie mowiac juz o tym, ze nadal sa zielone.. a pale nalogowo, niestety, choc baaaaaardzo sie ostatnio ograniczylam. co nie zmienia faktu, ze chce rzucic.

Gość Fero
GNU, po czesku wiewiorka jest veverka, a po slovacku drewo kocur. Jesli chodzi o pszepisy to moge Ci wyslac najlepiej ksiazke kucharska po česku, bedziesz uczyla sie przy okazji českiego i sie posmiejesz a jutro Ci wysle przepsi na knedle.Tylko z knedlami uwazaj bo ida na bioderka... Od soczewicy lepsza jest šlivovica... pa pa

GNU - nie jestem na 100% pewna, ale sydaje mi sie, ze skoro masz karte SS, to masz pozwolenie na prace. Chyba, ze na karcie SS pisze, ze nie mozesz pracowac ... co do ubezpieczalnie, to sama pracuje w ubezpieczalnie (Blue Cross/Blue Shield) i nie rozumiem, jak to sie wszystko kupy w ogole trzyma, bo to wszystko jest tak przedziwnie zbiurokratyzowane, np. jeden papierek musi przejsc przez rece kilku osob, z ktorych kazda doczepia do nieg jeszcze jakis inny papierek, itd :P Ja sie na tym nei znam i tego nie rozumiem, moja praca to tylko takie tam sortowanie paierkow i uzupelnianie danych w komputerze, ale po prostu NIE ROZUMIEM jak to sie wszystko kreci :D Co do palenia, to ja pale dla przyjemnosci i od ponad 15 lat takiego palenia sie nie uzaleznilam, moge np. nie palic tydzien, miesiac i nic. ALe i tak wolalabym palic mniej lub wcale, ale niestety pale z moim domowym nalogowcem nalogowcow, bo tak milo jest sobie razem palic. Glupia jestem, nie?

Fero 🌻 jednak wole nasza ziemniaczana:) zlbo chorwacka rakije:) Bagatelka 🌻 heh, no my wlasnie z BC/BS mamy ubezpieczenie.. wczoraj przyszly mi papiery od nich, ze plan nie obejmuje \'hospital services\' a w opisie byly uslugi wykonane przez przychodnie (nie szpital!), gdzie badano mi krew i tyle.. zwykly lab work.. Jaki szpital wiec, pytam sie?.. nie mowiac juz o tym, ze nasz plan OBEJMUJe uslugi szpitalne. a co do palenia, w sumie pale malo jak na nalogowca (5-10dziennie), ale jednak nalogowo.. dzien bez papierosa to dzien wredny.. dopaminki mi brak, jesli jej wydzielanie nie jest wspomagane przez nikotyne.. po raczkach sie teraz powinnam potrzaskac..

bagatelka 🌻 na karcie jest napisane, ze Valid for work only with DHS authorization.. czyli tylko z pozwoleniem na prace.. a takiego poki co nie mam.. chyba ze owo pieczatke, o ktorej pisalam, mozna interpretowac jako czasowe pozwolenie (do 30Listopada tylko..)

Gnu> niestety nic nie wiem o pieczatkach, ktore upowazniaja do pracowania..ale kto wie moze i prawo sie zmienilo.. Moje tulipany rozly w klatce w tym roku;-(( J. zbudowal mi takie cos z chicken wire, zeby sie wiewiory do przynajmniej moich kwiatow nei dobraly.. a tak je kochalam na poczatku pobytu tutaj, tak pieknie po drzewach skakaly, ale jak mi wyzarly 3/4 ogordu, to chcialam w nie rzucac kamieniami.. teraz im podrzuce tylko jakies spalone ciasto hihih, ale za plot u sasiada;-))))

Gość Martyniczka*
MISIALECZEK24=====>powodzenie na pewno sie przyda;-) wiec dziekuje...wyjazd juz niedlugo...dokladnie 26.10....a Tobie sie marzy wyjazd do Anglii w celu zrobku czy tak w ogole???Ja z jednej strony nie moge sie doczekac,a z drugiej to wszystko mnie przeraza...ale kto nie ryzykuje ten nie ma;-)Na pewno sie do Ciebie odezwe jak tylko bede na miejscu...a jak jest z Twoim angielskim?Posiadasz wieksze zdolnosci niz ja;-)???

Martyniczka - to ja tez Ci zycze powodzenia i gratuluje odwagi ... tak z wlasnej i nieprzymuszonej woli opuszczasz kraj ;)