Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bagatelka

*Polacy za granica - gdzie mieszkacie?*

Polecane posty

Gość IRUSIA
Od 21 lat mieszkam na wyspach kanaryjskich.JAK TU PRZYJECHALAM TO MOJA CORKA MIALA 8 MIESIECY. TERAZ MA 21 LAT.Mam tu dobra prace,wlasny,piekny dom, sloñce,sympatycznych, przyjaznych miejscowych.Nie mam na co narzekac.Wszystko jest ok.Czasem tylko zadaje sobie pytanie-dlaczego 2 razy do roku -latam do PL?DLACZEGO JESTEM SMUTNA, KIEDY NADCHODZA SWIETA?Dlaczego w sklepach szukam produktow z PL,lub im podobnych?JA ZNAM NA TO ODPOWIEDZ-nie mowie jej na glos, ale moge napisac-ja kocham Polske, ja tesknie za nia.Nie jestem pewnw .czy chcialabym tam wrocic, bo tego nie wie nikt, dopoki tego nie zrobi i sie nie przekona,czy bylo warto.Ja nie bede probowala,bo chyba troche za pozno-moja emerytura jeszcze nie jest gotowa,moja corka nie czuje sie polka.Mam plany na starosc- byc pol roku tu, i pol roku w POLSCE.cZAS POKAZE, CO Z TEGO WYNIKNIE.MLODZI LUDZIE- ZASTANOWCIE SIE NAD SWOJA PRZYSZLOSCIA, NIE PODEJMUJCIE POCHOPNYCH DECYZJI.mNIE TEZ TAK MOWIONO, ALE JA NIE SLUCHALAM,MOZE DOBRZE MOZE NIE, NIE MAM ZDECYDOWANEGO ZDANIA,ALE PRZECZYTAJCIE TO I NIE PODEJMUJCIE POCHOPNYCH DECYZJI.POZDRAWIAM I ZYCZE SZCZESCIA,W POLSCE LUB GDZIEKOLWIEK ZA JEJ GRANICAMI.PISZCIE O SOBIE. NA RAZIE

Ja tylko z mala prosba do kokusia i nie tylko - trzymajcie prosze jutro za mnie kciuki - jak pisalam - mam prezentacje! Z gory dziekuje! 🌻 Mam nadzieje, ze w ogole jutro bede w stanie sie doczlapac na uniwerek - niezle mnie lamie! A rano juz myslalam, ze jest lepiej! Ech... :( Dobranoc 😴

witam wass moje forumkowe skarbki! Jak widze pojawilo sie pare nowych \"twarzy\" na naszym forum! Swietnie! Trzeba by moze odnowic nasza slynna tabelke! Widze ze wirusy grypowe szaleja nie tylko w mojej okolicy! Ja lezalam jak juz wspomnialam ostatnie 2 tygodnie, wielu moich kolegoe tez chorowalo i wsrod znajomych tez wiele osob lezy z goraczka. A wiecie, co ja zrobilam? Dalam sie przekonac mojemu szefowi i organizatorom naszego \"ADVENTURE- WEEKEND\" i bralam udzial zarowno w rafting jak i Canyoning! Na nartach tez jezdzilam! Ot co! I wiecie, co jest najsmieszniejsze? Wszelkie resztki chorobska mi przeszly! jeszcze w czwwartek mialam zawalone zatoki i kaszlalam, a po przygodach w rwacych strumieniach o temperaturze od 5 do 6°C przeszlo mi wszystko! Niezle nie? Jak zgram zdiecia, to przesle Wam link. Generalnie od kilku tygodni mamy tu PRZEPIEKNA jesien. W ostatnich dniach temperatuty spadaja, ale slonce swieci na bezchmurnym niebie! Kokus! Moj M. tez byl w zeszlym tygodniu w wojsku! Po raz drugi od poltora miesiaca... Tez rezerwista. W zeszlym tygodniu bylismy tez na \"dniu otwartych drzwi\" w jednostce skaczacej na spadochronach. Byly pokazy skokow na normalnych spadochronach, na automatach, pokazy spuszczania sie na linie z helikoptera (wlacznie z psami), skoki z wiezy treningowej (kazdy mogl sprobowac sil) itp. Bardzo ciekawe to wszystko. M. byc moze bedzie musial zrobic w przyszlym roku taki kurs spadochronowy- juz sie o niego boje, bo widzialam z jak predkoscia laduja i widzialam tez paru mlodych zolniezy na kulach... Margocia! tez potrzymam Ci kcuiki i zdrowka zycze przede wszystkim! Irusia - zostan z nami! Squirley! witaj sloneczko! co u Ciebie? Haneczka! zadnych wymowek prosze! ;-) ale fajnie ze jestes znowu \"ONLINE\" Mayenka! Gratulacje! podeslij koniecznie fotki! Fero - moja tutejsza przyjaciolka jest czeszka (z Liberec) ale przyznam szczeze , ze duzo trudniej mi ja zrozumiec, niz Slowakow. JoAska! nie daj sie chorobie! Tutaj tez zimno, ale slonecznie. Nie dziwie sie, ze teraz juz marzniesz - do ciepelka morza srodziemnego mozna sie szybko przyzwyczaic! ;-) Trzymym kciuki za rozmowy! Chyba nie bede sie dalej rozpisywac, bo robota mnie goni! sorrki, ale sle \"zbiorowe\" pozdrowionka dla wszystkich naszych \"starych i nowych\" forumkowiczow! papapa!

Czesc mile kotki :) IRUSIA - mam podobnie jak Ty :( Ale w przypadku tak dlugiego pobytu poza Polska mozemy tylko marzyc lub myslec o powrocie, wyobrazac sobie jakby to bylo... Naprawde jednak wrocic sie nie da, bo nawet gdyby sie przeprowadzic z powrotem do kraju, to kraj ten Polska bedzie tylko z nazwy, bo Polska, ktora opuscilysmy 15-20 lat temu juz nie istnieje... A chyba wlasnie za nia tesknimy, za tamtym zyciem, ktorego tez juz nie ma, bo osoby tworzace tamtejszy swiat maja juz zupelnie inne zycie, sa prawie kims innym. Tam mi sie przynajmniej wydaje. Jak obecnie jezdze do Polski, to prawie tak, jakbym odwiedzala jakis kraj, w ktorym wszystko wyglada i brzmi znajomo, ale nie ma juz kontynuacji tego zycia, ktore zostawilam w Polsce przed 16 laty. Ot zafilozofowalam ;) Margot - trzymam kciuki za Twoja prezentacje. A tak na marginesie, to wiesz, co dzisiaj \"wyszlo\" ... ? :classic_cool: Mayenka - gratuluje zakonczenia tego etapu edukacji 🌻 Mam nadzieje, ze dobrze sie bawilas na imprezie dyplomowej. Ciekawe, czy w Kanadzie te imprezy sa podobne jak w Stanikach. Mam nadzieje, ze nie :D Bo tu to wielka napuszona tandeta, ze mozna umrzec z nudow i ze smiechu, ze ktos to w ogole traktuje na powaznie ;) Na swoje nigdy nie chodzilam, w koncu dyplom i tak przysylaja do domu poczta, a tam daja tylko pusta okladke :D Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkie nasze Osobki i na razie musze zmykac do pracy 🖐️ 👄

ja wpadam na kwilke ;) i tylko chce sie usprwiedliwic:P ze od kiedy rok akademicki ruszyl pelna para to nawet nie mam wolnych weekendow. Codziennie ucze sie po 12-14 godz lacznie z weekendami i slowo ale nie mam nawet sily ani czasu podrapac sie ...za uchem Te studia porownywane sa czasem do medycyny albo prawa (poniewaz tyle tu wkuwania- pamieciowy) -ale sama chcialam to i mam - wiec juz nie narzekam. tylko czasem mi smutno ze jestem taka samotna -z Wami bylo razniej dzisiaj do Was zajrzalam -pomyslalm sobie ze jakas rozrywka duchowa tez mi sie nalezy:D. No i chyba znowu zmykac musze poniewaz jeszcze matematyka finansowa czeka, a ja wymyslam tylko kolejne wymowki. Ahas na pocieszenie powiem ze tu w Londku tez pogoda nieciekawa -tzn rano bylo mgliscie (btw nadal nie rozrozniam tych wszystkich rodzajow mgly) i przenikliwiwe zimno Chorowitkom zycze powrotu do zdrowia i to szybciutko 😘 -calusek dla wszystkich -bo podobno zawsze pomaga na kazda dolegliwosc Kolorowych snow zycze i dobrej nocki pa pozdrawiam rowniez nowych :D

Pozdrawiam wszystkich :) tak tylko wpadlam-mam 2 tygodnie do przeprowadzki i rozgardiasz w domu. :) Calusy dla wszytkich :) :)

pozdrówka z Brazylii!!!!!!!!!!! Mieszkam tu od 1,5 roku----> mam prawie 19 latek:) jest tu super ... ale tesknie za Polska :(

czesc... kuda - z Brazyli to jeszcze nikogo nie bylo na topiku.. zostan z nami i opowiedz jak sie tam zyje.. Dark Elf - jejku, to Ty naprawde sie przeprowadzasz.. :D Amber 🌼 Kasiulena - trzymam kciuki za twoje studia.. Bagatelka - powiedz mi jak sie korzysta z internetu w bibliotece? czy to jest odplatne i ile? Naneczka - mi nie kaza skakac na szczescie.. ale niestety, nawet strzelac nie dali, chociaz 24 godziny na dobe bron byla pod reka.. niektorzy z kolegow rezerwistow nawet wychodzac rano do umywalni zakladali pas z bronia na dresy... :D tak sie przejeli ostrzezeniami dowodcy.. Margot - ciesze sie, ze prezentacja wypadla pomyslnie.. a zdrowko wrocilo do Ciebie? Irusia - nie mozna miec pelni szczescia jednoczesnie.. klikaj z nami, bedzie Ci razniej.. napewno.. haneczka - czyzby komp jeszcze nie dzialal jak trzeba? moze prawa Murphy\'ego zadzialaly? Squirley - klikne do Esji to sie dopytam.. dziekuje.. ona pewnie zajeta, nie ma czasu na czytanie.. :D ok, na razie tyle.. brykam rozpalic w piecu, bo zimno..

kokusiu - dziala, dziala (na szczescie) tylko czasu jak na lekarstwo, bo wzielam jeszcze dodatkowa prace w innym biurze ;) I jestem od rana do wieczora poza domem, wiec wiesz sam jak to wtedy z czasem na net... :O Dzieki za pamiec! :) I za fotki tez dzieki! A pracuje w Callcenter jako Callcenter Agent w firmie T-Mobile :) Fajnie jest, super atmosfera, wlasny komp w pracy plus laptop i handy w domu...hihi Wzielam a co? :D Synus sie bawi teraz moim a ja uzywam tego, bo potrzebny mi firmowo. Tylko czasu brak na wszystko inne... Naneczka ;) powaznie, to nie wymowki, nie tym razem ;) Pozdrowka piekne dla wszystkich!

Gość madzia2424
hej hej ja mieszkam w niemczech a dokladnie w hagg. i .ob na bajerach

kokus -dzieki :) 🌼 A u mnie za oknem wielka pompa -doslownie urwanie chmury - a zupelnie sie nie zapowiadalo- ale to chyba tak wlasnie z ta pogoda tutaj jest ze ciagle cie zaskakuje -hmm ciekawe co bedzie jutro. Dobrej nocki zycze i pozdrawiam oj :( :P statystyka wola

Kasiulena - to zycze zaciecia i wytrwalosci z tymi strasznie powaznymi studiami :) hej madzia 2424 🖐️ haneczka - hoho, to sie rozkrecilas biurowo na calego :) fajnie, ze masz mila atmosfere w nowej pracy, to wrecz luksus moc chodzic do pracy bez stresu rano i bez niecheci - ja wlasnie tak afajowa nowa prace tez mam, az mi milo tam chodzic :) Ewulek - buziaki dla Cie tez :) kokus - internet w bibliotece nie jest odplatny, ale nie wiem, czy wszystkie biblioteki kieruja sie tymi samymi prawami .. np. u mnie jest tak, ze mamy pracownie komputerowa na 10 kompow + kilka jeszcze osobnych rozmieszczonych w roznych miejscach w bibliotece i kazdy moze z nich korzystac. Limit czasu to 1h, ale jak nie ma ruchu to mozna siedziec do oporu :) kuda - a co tam porabiasz? GNU - jak tam Ci idzie \"rozkrecanie sie\" na zapupiu ;) ? Czy znalazlas juz jakies sklepy z fajniejszym jedzeniem? Bo z teg, co ja zaobserwowalam w Stanikach, to po blizszym zapoznaniu sie z terenem mozna wypatrzyc a to miejsce, gdzie maja znosny chleb, a to zieleniak z ekologicznymi warzywami, a to sklepik, gdzie idzie kupic smaczny, naturalny tlusciutki jogurt ... to samo z wedlinka, chociaz przez 16 lat pobytu w Usie widzialam tylko JEDEN sklep, ktory ma swojskie t=wyroby wedliniarskie, niestety polskie sklepy sprzedaja glownie fabryczne \"nowoczesne\" wyroby .... Ot i ja znowu o jedzeniu :D Dark Elf - szkoda, ze juz tak zadko nas odwiedzasz :( Ale fajnie, ze przed Toba nowa przygoda, podejrzewam, ze gdziekolwiek a Colorado bys nie wyladaowala, to bedzie lepiej niz gdziekolwiek w Illinois (poza Chicago oczywiscie). Powodzenia i nie zapomnij o nas na \"nowej\" obczyznie :) Amberangelic - pozdrowionka :)

kurdeeeeee....znow te piekielne reklamy... jak to dziadowstwo wylaczyc??? wie ktos? pozdrawiam caly swiat 🖐️ u nas jest zimno!! w nocy i ranki ok 58...na pradzie dalej oszczedzamy ;-) pozdrawiam i wlasnie sie zdenerwowalam bo moj... nie zadzwonil po pracy ze idzie do kolegow, i ja siedze i sie denerwuje 3 godz ze cos sie stalo...{telefon zostawil w samochodzie} zastrzele go jak tylko wejdzie w dzwi!!!!!

Hej Dzieki, dzieki. Bagatelka-co do imprezy to jako takiej bardzo nie bylo. Bylo oficjalnie a potem poczestunek. Zdjecia wysle w weekend. A u nas owszem, prawdziwy dyplom daja wszystkim od razu. Moj Misiek nawet oprawil mi na miejscu:-) Piwonia-GRATULACJE! Pozdrawiam wszystkich

Nie wiem czy mam sie smiac czy plakac - wiem juz gdzie mnie wysylaja!! Nach BERLIN!! 😭:D:D Bede musiala sie przeprosic z moim niemieckim!! Wow!!!!!!

:) Bagatelka - jestem doslownie w szoku z tym Berlinem! :D😭:D Samo miasto bardzo lubie... i ta kuszaca bliskosc Polski... ale ten niemiecki :o Uczylam sie tego jezyka przez 11 lat bodajze, ale dziala on na mnie wrecz alergicznie :o Ale w takiej sytuacji chyba bede musiala sie z nim przeprosic :o Jada ze mna 3 kolezanki, tylko jedna z nich zna troche ten jezyk... bedziemy musialy szukac jakis kursow po angielsku albo po francusku... a od biedy nawet i po polsku... W sumie mam wolny wybor jesli chodzi o dobor przedmiotow, wiec moze nie bedzie tak zle... To wielki uniwersytet (Humboldt), renomowany, wiec powinni miec jakies zajecia dla nieznajacych niemieckiego (i niechcacych go znac jak ja ;):P)...

witajcie kochani:) pogoda do d.. ale ja mam dzis dobry humorek:) z tego dobrego humorku postanowilam zrobic pierogi, mniam:) zaraz sie za nie zabiore. mam nadzieje, ze dobre wyjda, bo niesety musze cottage cheese do nich uzyc.. w zeszlym roku znalezlismy farmiarska mleczarnie, gdzie robia sery takie jak nasze. tak wiec w zeszlym roku pierogi byly pycha. ale tez drogie.. 25$ zaplacilismy wtedy za 1,5 funta koziego serka bialego.. :| widzialam tu w sklepach kozi serek, ale jak go sprobowalam, to myslalam,ze zwroce.. taki slony byl.. Poza tym, wlasnie wrocilam z DMV:) zlozylam wniosek o learner permit! bede prawko robic:) dostalam ksiazeczke z przepisami do wkucia. jak je juz wkuje, ide na examin pisemny. a potem, heja, do autka z mezusiem lub tesciem i bede sie uczyc:) tak wiec, przestrzegam lojalnie, jesli bedziecie gdzies w okolicy twin tiers (NY i PA), to uwazajcie na bordowego focusa tudziez bialego dodge\'a:) to moge byc JA ;-P test na wzrok mnie powalil. pan (nawet nie doktor, tylko zwykly pan z wydzialu komunikacji miejskiej) kazal mi przeczytac tylko pierwsza linijke literek na tablicy, ktora oddalona byla o jakies 8m. i tyle:) zaliczone, hehe:-D kurde, zimno sie juz robi.. zima sie chyba zbliza.. a ja wciaz czekam na moje zimowe ciuchy z polszy.. siostra wyslala mi paczke tydzien temu - droga MORSKA.. przypuszczam, ze moge sie jej spodziewac za jakies 2miesiace.. i bedzie smierdziec rybami, sama radosc.. :) ale coz, przesylki tanie nie sa, wiec nie winie siostry. Mayenka 🌻 gratuluje:) wiec jeszcze tylko jeden semestr Ci zostal? a jak tam praca? Fero 🌻 czekam na te knedle;) Margot 🌻 o-jej... Amber, Dark Elf, Ewulek. 🌻 hej, dawno tu nie zagladalyscie. co tam u was? Kuda 🌻 witaj 🖐️ Irusia 🌻 Ciebie rowniez witam:) Esja🌻 milosc kwitnie, widze:) cudownie:) madzia2424 🌻 🖐️ Kasiulena 🌻 brnij do przodu! powodzenia ze statystyka bagatelka 🌻 no, jakos leci. wiem, gdzie jest polka piekarnia, ale bylby to strasznie drogi chleb, gdyby chciec jezdzic tam co kilka dni (1,5h autkiem).. mleczarnia jest troche blizej. a tak poza tym, zaopatruje sie glownie w Topsie i Wegmansie, bo maja tam sekcje z zagranicznym jedzeniem. Niemiecki chlebek jest w miare. no i to sa jedyne miejsca gdzie np seler da sie kupic. wedlinki tutejszej nie ruszam... no, czasen lebanon bologna, troszke jak salami.. jak w ogole za wedlinka nie przepadam,choc czasem cos skubne. na Boze Narodzenie zakupie szynke i troszke boczku. jak sie toto wrzuci razem do gara z woda i pogotuje 2h, to szyneczka jest mniam, taka kruchutka i nabiera lepszego smaczku dzieki boczkowi. polecam. ide do tych pierogow.. a moze do Driver\'s Manual? sama juz nie wiem, od czego zaczac.. chyba od poczatku, czyli od jedzenia:) buziaki 😘

Margot - fajnie, ze mozesz sobie wybierac co chcesz i po jakiemy chcesz :) Ja tez cos nie mam natchnienia na jez. niemiecki - po prostu go nie czuje i brzmienie mnie nie zachwyca ;) Chociaz niemieckie inne \"rzeczy\", np. ludzi i jedzenie mam w zacnym powazaniu :) GNU - za pierogi sie zabierz, co tam ksiazeczka do drajwowania ;) nie slyszalam jeszcze o pierogach z cottage cheese, ale nie widze nic przeciwko ... z tego co wiem, to polskie babki z reguly uzywaja farmer\'s czizu, chociaz ten ostatni bywa bardzo rozny - od bardzo surowego, twarogowego, po wersje calkiem przypominajaca zolty ser, takze juz nie wiem. Na moja logike, to cattage ma bardziej zblizony smak do polskiego twarogu. Nie znam tych sklepow, ktore wspomnialas, ale fajnie, ze maja zagraniczne produkty, zawsze troche rozrywki. Moj etatowy sklep ostatnio swoja zagraniczna sekcje bardzo powiekszyl, bo kiedys byly tylko rzeczy meksykanskie i troche na nute chinska. Teraz maj Brytanie, Niemcy, Wlochy, Srodziemno-morze, Indie, Japonie, Tajlandie - jestem w siodmym niebie :D Wybor w poszczegolnych sekcjach jest no taki sobie, ale wazne, ze troche tego jest. Zaluje tylko ,ze wszystkie indyjskie \"pikle\" maja na jedno kopyto. Mamy tu tez sklep orientalny, ktory uwielbiam odwiedzac, tam to dopiero tego jest, tylko nie na wszystkim sie znam ;) A numer 1 w mojej miescinie to malenki sklepik z wedzonymi rybami, swojskimi wedlinami i IMPORTOWANYMISERAMI, ktore swym smakiem i cena zabijaja na miejscu :D

GNU: zamienie sie z Toba pogoda! U mnie potworny upal i juz mam tego po wyzej uszu. Masakra!!!! Juz prawie listopad, a temperatura nie moze zejsc ponizej 86 stopni. Chyba sie przeniose na Alaske bo juz mam tego lata dosyc!

Margotko gratuluje wyjazdu do Berlina, zawsze cos...hihi ;) A niemiecki nie taki straszny :P Skoro ja taka \"anty bylam\" i sie przestawilam, ba! dzis nawet nie slysze juz twardosci ;) i nie czuje zadnego wstretu, to i Ty sobie dasz rade. Zwlaszcza jak juz go tyle lat mialas. Ja jak tu przyjechalam to ani mee ani bee, bo w liceum mialam tylko angielski i wiadomo - rosyjski ;) stare komunistyczne czasy... hehe :P :D Ale pamietam, ze lubialam sie zawsze uczyc jezykow i nie sprawialo mi to klopotow. Takze i nie widze problemow na Twojej drodze, pojetna z Ciebie dziewczyna i rozsadna, bedzie dobrze :D bagatelko to prawda co mowisz, z ta mila atmosfera w pracy, to bardzooo wazne :) Bardzo sie ciesze, ze tak mi sie przytrafilo (calkowity przypadek, jak zwykle u mnie...hhiihi ;) ) Zupelnie inaczej sie wstaje i zasypia. Zreszta mam to szczescie, ze w obu biurach jest milutko, ciekawie i fajnie sie pracuje. Oby tak juz zostalo. Poza tym w nowej pracy mamy calkiem fajna strukture, ciagle szkolenia, pomoc naszych Couch (trenerow), nie wiem czy dobrze napsialam :P bo podobnie pisze sie o kanapie ;) a do tego fajne nagrody za wykonana prace, jak np. losowanie na koniec miesiaca osob, ktore mialy nadzwyczajne albo przyjnajmniej bardzo dobre wyniki. I mozna wygrac handy, cyfrowke albo inne takie urzadzenia a jak bylo sie najlepszym w danym tygodniu w grupie, to nawet mozna isc w piatek o godzinke wczesniej do domu :D No czy to nie jest przyjemne? ;) Ja juz bede na koniec tego miesiaca \"losowana\", bo pomimo tego, ze jestem tam dopiero kilka dni, to juz osiagnelam super wyniki i naleze do wybrancow..hihi :D szczescie mialam po prostu, bo uwazam, ze i to jest w tej pracy potrzebne :) Nie wierze w to, ze tylko doswiadczenie sie liczy, bo ja jeszcze go nie posiadam (mimo zapewnienia mojego Supervisora ze szczescie nia ma tu nic do rzeczy)... hihi ;) No nic, znow sie nie rozpisze, bo zmykam do lozia, troche przeziebiona jestem i dzis baardzo zmeczona, wiec szybko pod kolderke ;) Milutkiej nocki i jutrzejszego dzionka da wszystkich!

Gość Alexandra 86
Bienvenue à vous! Po dugiej przerwie zagladam tu na topik.Co prawda nie mialam czasu wprawdzie bo troche wyjazdow sie nazbieralo zwiazanych z moja praca i takie rozne zajecia.Jestem przerazona bo testy wykazaly ze niemoge miec psa bo jestem uczulona na nie a raczej na siersc... A juz mieli dla mnie na oku jakiegos...no coz.Nieco mniej bede zagladac bo moja pasja mnie zjada do konca a raczej moj czas. Margot- No jesli chodzi o niemca to tez za nim nie przepadam akcent mi nie lezy ale potrafie sie w nim komunikowac.Mozna sie przyzwyczaic po prostu kazdy jezyk inny jest...bedzie dobrze GNU Generation- ja k tam prawko?pozdrowka i calusy O i widze ze duzo nowych jest na forum no i troche tropikalnie sie zrobilo na topiku Brasilia...oh la la super wiec pozdrawiam wszystkich!Trzymajcie sie