Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiarah

Kosmetyczne sztuczki.

Polecane posty

Gość mondelka
a jak sie robi ta paste cukrowa do depilacji ?? ja czytalam juz topiki o tym ale nigdy mi nie wyszlo to ok, ostatnia masa byla lepka ale taka troche ciagnaca, ciagle goraca i sie do nogi nie chciala przylepic :( czyli sie poparzylam a nie udalo sie, moze cos zle zrobilam? czy ktos moglby podac przepis na ta z dokladnym opisem wykonania ? i jak to ma wygladac na koncu ?? bylabym naprawde wdzieczna :))

Gość Zneba
1) Wlewasz do garnaka 1/4 szklanki wody i sok (ja daję z całej cytryny) i szklanke cukru 2)to gotujesz jak długo trzeba, czyli gdy zimna masa będzie twarda jak cukierek - landrynka ------------ sprawdzasz dając krople na spodeczku - kolor karmelu 3) studzisz - do temperatury ciała -- ma być twarde, ale dające się urabiać -- urabiasz w palcach, aż masa zrobi się bladożółta i to przyklejasz do nogi --- jak jest dobrze zrobiona masa to wyrywa nawet takie 3mm włoski --- ale ja do takiej perfekcji jeszcze nie doszłam ;) A jeszcze zmiana tematu ----------- olej rycynowy nie nadaje się na usta - bo może je wysuszyć(ktoś pisał że tak stosuje) !!! ---- lepiej zamieńić go na olej migdałowy lub inny półschnący albo nieschnący !!! Dla tych z trądzikiem: mazidło bardzo skuteczne ze strony luskiewnika - wypróbowane !!!: całe opakowanie: maść ichtiolowa 2,20 zł maść propolisowa 7% 8,50 zł maść pięciorniakowa 2,50 nafta kosmetyczna - 3 łyżki (można więcej jeśli chcemy bardziej wodnistą konsystencję) olejek 20 kropli (może być sandałowcowy lub pichtowy) Naprawde działa -- pierwsze efekty już po tygodniu - najlepiej smarować na noc - rano buzia jest gładka i wypoczęta -- nie drażni i nie wysusza, bo nie zawiera alkoholu, ani antybiotyków !!

Gość Zneba
jeszcze jedna sztuczka: pomysł na podkład rozświetlający. ja używam matującego - gdy chce by był rozświetlający mieszam z kropelką olejku jojoba :) efekt murowany - na to puder sypki ( lub mąka ziemniaczana) i twarz rozświetlona, mimo, że się nie świeci :)

Czy możecie napisać/podać jakieś sposoby na rozjaśnienie cery?? Tzn. przebarwień, piegów. Mam jasną karnację, a na buzi tego mnóstwo!!! Prawdopodobnie po słońcu się nasiliły te plamy, bo piegów to raczej nie przypomina... Bardzo prosze o radę. Z góry dziękuję.

Gość Zneba
na przebarwienia: 1) krem z kwasami 2) systematyczne peelingi enzymatyczne 3) filtry chronią przed 4)tonik z polopiryny i cytryny, który podałam wyżej

HEj : ) Mogłybyście mi powiedzieć czy maśc z witaminą A to to samo co maść witaminowa? ;>

Gość Błagam
Hi, sztuczka 1. usuwanie henny ze skóry po farbowaniu brwi: zwilżyć wodą tamponik waty, "umaczać" w popiole z papierosów, pocierać przebarwioną henną skórę - od razu schodzi. sztuczka 2. na wyrównanie kolorytu skóry twarzy: okład z kiszonej kapusty (20 min.), zmywać przegotowaną wodą. sztuczka 3. prawdopodobnie brzydki zapach z ust (łącznie z czosnkowym) likwiduje rzucie natki pietruszki. Moja ś.p. babcia mówiła, że za młodych lat twarz myła w....serwatce. Zero trądziku, pryszczy, przebarwień - jednym słowem cera alabaster. Jeśli macie dostęp - wypróbujcie koniecznie. MerzSpecial nie pomógł mi wcale. Za to tabletki ze skrzypu (do kupienia w aptece) - rewelacja! Trzeba łykać min. miesiąc, aby zobaczyć efekt. Same nie uwierzycie. Paznokcie - bajka. Prawdopodobnie herbatki ze skrzypu działają podobnie. Nic nie mówię o włosach, bo mam od zawsze mocne i grube - nie byłam w stanie zauważyć. Błagam, nie stosujcie zdrobnień i spieszczeń "brzuszek", "pupcia", "włoski" itp. Czytanie to koszmar! Pa!

ja myslałam by sobie zrobic tonik ziołowy: po torebce ze skrzypu polnego,bratka i pokrzywy zalać szklanką gorącej wody zagotowac gotowac jeszcze pare minut ostudzic wlac do ciemnego pojemniczka dodac sok z cytryny i smarowac nim buzię. Przechowywać w lodówce myslicie ze taka mikstura może wytrzymac jakies 2-3 tygodnie w ldówce i nie zepsuć się? 2) kupic najmniejsze opakowanie kremu nivea i dodac do niego troszkę zielonej glinki, która ma własciwosci matujace i pochłaniace nadmiar sebum z twarzy. Myślicie ze taka mieszanka moze matowić? jezli tak to to na pewno jest tańsze niż specjalne kremy matujące pozdrawiam

Gość Zneba
Marysia 21 - do tego toniku dodaj troche czystego alkoholu, chociażby spirytusu salicylowego -- przedłuży to jego trwałość -- jesli się boisz, że Cie będzie wysuszał lub podrazniał -- to bez obaw - skojażenie alkoholu z ziałoami w niewielkim stężeniu nie zrobi Ci na pewno krzywdy -------- to że alkohol jest BE, jest toche przesadzone co do kremu:sprubuj -- sama jestem Ciekawa efektów -- ale jeśli szukasz skutecznego szybkiego i taniego sposobu na matowienie to jest lepszy: puder: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka cynamonu i łyżka glinki. -- pudrujesz tym zamiast pudru sypiego :)

Gość kkiki
mam jedno ptyanko bo ostatnio skusiłam sie na ta miksture z drożdzy ale musze przyznac ze jest wyjątkowo ochydna:) I ZASTANAWIAM SIĘ CZY JEDZENIE DROŻDZY NA SUCHO TEŻ DAWAŁO BY TAKIE REULTATY JAK PICIE ICH ROZPUSZCZONYCH W GORACEJ WODZIE, BO TAK O WIELE LEPIEJ MI PODCHODZĄ NA SUCHO...:) prosze o wasze opinie

Zneba wiesz jesteś wielka,też bym chciała byc tak obcykana jak tyw tych sprawach,na razie jednak się ucze. Mam pytanko,czy olejek jojoba to olejek eteryczny czy normalny,gdzie można kupic i w jakiej cenie? Dzięki.

mam jeszcze pytaie,jak mogę:) kiedyś na kafeterii czytałam o okładach z rozpuszczalnej kawy na uda,to wszystko chyba owijało się folią i np.cwiczyło aby lepiej rozgrzac nogi,podobno rewelacyjny efekt odchudzający(kofeina),ale dokładnie tego nie pamiętam,a nie mam zapisane,może ktoś kojarzy

Gość Zneba
kkiki - jedzenie drożdży na sucho lub nieprzegotowanych może niektórym zaszkodzić, nie żeby jakoś strasznie, ale np. powodować wzdęcia... ale jeśli drożdże rozpuszczone w zimnej wodzie Ci ni szkodziły, to nie ma powodu byś nie mogła ich jeść na sucho... jak znajdę przepis, to podam, na taką łagodniejszą wersję tej mixtury..... kaczulka - gdybyś widziała moją cerę to nie mówiła byś, że jestem wielka....ale dzięki :) sama wiedza nie poprawia stanu cery --- niestety, a wprowadzić to wszystko nie jest takie proste - albo brak czasu olej jojoba to nie olejek eteryczny: mozna go go kupić w niektórych sklepach zielarskiech i aptekach - jeśli chcesz nim smarowac buzie to najlepiej wziąć 1:1 z olejem z pestek winogron, będzie lepiej wchłanialny... generalnie to może służyć jako baza pod inne oleje, bo przedłuża ich trwałość... cena tak ok 40 zł za 100 ml. --- starcza na baaaaaaaaaaardzo długo - najlepiej sprawdź w sklepach internetowych.... słyszałam o peelingu z kawy - faktycznie działa fantastycznie - ale o okładach niestety nie: można by spróbować takiego zestawu: jakiś olej, zielona glinka lub algi plus ta kawa i to wszystko nałożyć jak maseczkę na godzinę lub dłużej owinięte folią - jeśli nie odchudzi to przynajmniej wpłynie antycelulitisowo... zamiast oleju można dać tubkę maści Tointex - wtedy zadziała również na rozstępy...

Gość Zneba
Napój drożdżowy: zimną przegotowaną wodę osłodzić cukrem (5 łyżeczek cukru na 1 l wody), następnie rozpuścić w niej 1 łyżkę drożdży, przelać do słoja, nakryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. (czyli na noc) - pić przynajmniej szklankę dziennie !!! Stężenie drożdzy jest na tyle niewielkie, że nie może zaszkodzić - smak jest znośniejszy (taki troche alkoholowy i bombelkowy) i są lepiej przyswajalne niż w innej postaci!!! Ja od jutra też się biorę za picie drożdży...

Gość passa
hej, Mam pytanie czy jesli pije drozdzowa miksture juz prawie trzy tygodnie i zmian nie widze to mam sobie dac spokoj? Nic sie nie poprawilo, nic nie pogorszylo, jest tak jak bylo zawsze, moja cera ma mnie w dupie i robi sobie co chce :/ Pije codziennie 2 dag drozdzy zalane wrzatkiem do polowy szklanki, pije je po jakichs 30 min od zalania, tak zeby byly przestudzone. To moze moj blad tkwi w sposobie ich przyjmowania? Moze jednak zalewac je chlodna albo letnia woda i odstawiac na noc. Sama juz nie wiem? Moze mi ktos cos poradzic?

Gość Zneba
Drożdże działają na dwa sposoby - pierwszy: witaminy z grupy B - one są bez względu jak te drożdże przygorujemy (pomagają tym u których jest niedobór teych witamin) drugi: drożdże jako drożdże - jak je zagotujemy wrzątkiem to obumierają i tracą właściwości. na trądzik działają więc najlepiej gdy mają obie te właściwości, choć nie wszyscy mogą pić surowe drozdze jak pisałam wcześniej... sprubuj pić przez jeszcze 2 tyg - ale zalewane chłodną wodą

Gość passa
A mam je odstawiac do fermentacji? Bo pamietam, ze za pierwszym razem jak je przygotowywalam to zalalam je woda i odstawilam na noc tak ze az podrosly i mialy taki lekko winyn smak, wypilam je sfermentowane, to moze tak robic?

Gość passa
Aha, odpowiedz na moje pytanie jest w zamieszczonym przez ciebie opisie na napoj drozdzowy, ok, zagapilam sie i nie przeczytalam. Dzieki wielkie, sprobuje tak zrobic :)

Gość kkiki
Zneba "z nieba" mi spadłaś :-) dzięki bardzo za ta ceną rade:) i mam jeszcze jedno pytanko jak tu sami doświadczeni specjaliśći:) Od jakiegoś czasu (2 m-ce) zaczeły mi strasznie wypadać włosy choc wczesniej były mocne i żadnych takich kłopotów nie miałam. Biore tabletki SILICA i Capivit A+E przez chwile sie troszke to unormowało ale teraz znowu powróciło nasilone. I nie wiem co mam robic bo włosy mama długie orjętacyjnie gdzieś do pępka:) i za żadne skarby nie chce ich obinać!! JEŚLI MACIE JAKIEŚ RADY TO PROSZE O NIE BARDZO ...:) a i jeszcze przed umyciem smaruje naftą kosmetyczną z żółtkiem i cytryną (to ponoć wzmacnia włosy)

Gość ona-------------
rozumiem ze ta maseczka z bialka to ma byc ubite bialko i dodanie do tego pare kropel z cytryny , ale ile to trzymac na twarzy?

Gość nowa.
ona__ według potrzeb. 10-15 min. co na opryszczkę mi poradzicie?????????? bo ja juz bie mam do niej siły. dzis rano wstałam , patrzę, a tu nad górną wargą opryszczką. taka duuuuza. pomóżcie :(

hej dziewczyny przeczytalam wasze posty - notatki sa juz zrobione. Natomiast musicie mi wybaczyc kolejne pytanie co do tematu drozdzy, otoz - czy te drozdze moga byc suche? niestety, ale do innych nie mam dostepu mam nadzieje, ze ktoras z was cos bedzie wiedziala na ten temat pozdrawiam was goraco 🌻

dzieki dziewczyny duzo sie od was nauczylam:) byle tak dalej......... pozdrawiam

Sposób na białe zęby: 2 razy w tygodniu po 5 minut myć zęby sodą oczyszczoną-nie częściej bo ściera szkliwo!!!!

Gość kkiki
* znane mi domowe sposoby na opryszczkę to: -sławetna pasta do zębów(smaruje się chore miejsce) dziala wysuszająco -okłady z herbaty (zwykla torebka z wcześniej zaparzonej herbaty, bezpośrednio na chore miejsce. TYLKO ZIMNA) -przykładać kostke lodu (te wirusy bardzo nie lubią zima -nie rozmnażaja się w nieskiej temperaturze) kostke lodu nalerzy owinąć w foliowy woreczek, *a ze specyfikówl farmakologicznych; -maść cynkowa (posmarowac chore miejsce bardzo obficie) ok. 2 zł -olejek Sonol ok. 2.50 zł - heviran (tableki) bardzo dobre, ale niestety na recepte (chociaż mi sprzedali bez, możesz spróbowac i poprosic farmacełtke może sprzeda :) ok. 18 zł bez recepty / z recepta 10zł:) - nio i ten zovirax ok. 19-22 zł

Gość kkiki
A ja ponawiam swoje pytanie: ~`~;~,~`~'~;~>~`~'~;~,~`~ :(???