Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W.P.

Waga w ciąży

Polecane posty

Gość greenangel007
A jak u Was?

dziewczyny ja na prawdę nie jem dużo jestem w 8 tygodniu a już zyskalam 2 kilo . przeciez nie bede się glodziła albo odchudzala

Gość kalolcia
ja jestem w 24 tc i na plusie 4,5 kg ;)

Gość NikaP
a ja jestem w 17tc i jak narazie waże 3 kg mniej niż przed ciążą. mam mały apetyt, jem na śniadanie płatki z mlekiem, jakiś obiad koło 14 i na kolacje zazwyczaj świeżego ogórka lub pomidory. to uwielbiam. a od czekolady robi mi się niedobrze!!!! tak więc słodycze odpadają. brzuszek juz mi trochę urósł ale za to nogi chudna z czego się bardzo cieszę, bo przed ciążą ważyłam 69kg-chociaż nikt by mi tyle nie dał, przy wzroscie 164cm, a teraz mam 67kg i czuje się poprostu lżej. po ciąży mam zamiar schudnąć tak do 60kg, ale teraz to nie ważne. oby dzidzia byla zdrowa!!!nawet gdybym 30kg przytyla a dzidziuś byłby zdrowy to i tak wagą bym sie nie przejmowała.

u mnie 23 tc i +4kg... dopiero teraz zaczęłam przybierać Znalazłam fajny artykuł Co ile waży pod koniec ciąży??oczywiście to jest taka średnia płód - 3,5 kg macica - 1 kg łożysko - 0,8 kg płyn owodniowy - 1,2 kg piersi - 0,5 kg woda zatrzymana w organizmie - 1,5 kg zwiększona ilość osocza krwi - 1,5 kg Razem 10 kg Cała reszta (powyżej 10 kg) to tłuszcz. Ile możesz przytyć? To zależy od BMI przed ciążą... BMI=waga ciała /(wzrost )2 Na przykład BMI (indeks masy ciała) pani ważącej 49 kg i mierzącej 160 cm wynosi: 49:(1,6)2, czyli: 49:2,56=19,1. Pożądany przyrost wagi w ciąży obrazuje poniższa tabela: Indeks masy ciała przed ciążą Najlepiej, jeśli w ciąży przytyjesz Niski (poniżej 19) - niedowaga 13-16 kg Normalny (19-26) - prawidłowa waga 11-13 kg Wysoki (26-29) - nadwaga 10-11 kg Bardzo wysoki (powyżej 29) - otyłość do 10 kg Oczywiście te dane dotyczą ciąży pojedynczej. Jeśli spodziewasz się więcej niż jednego dziecka, musisz liczyć się z tym, że przytyjesz więcej. Jednak nawet przyszłe mamy bliźniaków nie powinny przybrać na wadze ponad 20 kg. Nie ma natomiast znaczenia, którego dziecka się spodziewasz, zalecenia dotyczące przyboru wagi są takie same w każdej kolejnej ciąży.

Gość Kalola
tez gdzies to widziałam. ja powinnam przytyc jeszcze ksiazkowo do 8 kg. no ciekawe ile teraz przybiore na wadze. ;)

Gość NikaP
O matko! to ja mam nadwagę, a już nawet nie chce myśleć co będzie za parę tygodni! pewnie będę wyglądała jak słoń, a raczej jak słonica:) ale co tam...

Gość o kurcze ale bede tluscioch
Ja jestem w 25 tc, a juz przybylo mi 8 kg...przed ciaza mialam BMI prawidlowe, ale podejrzewam, ze przytyje wiecej niz te 11-13 kg :), a nawet nie podejrzewam, a wiem na pewno...:)

Gość Kalolcia
a co tam... ;) wazne zeby dziecko było zdrowe. ;) kobieta w ciazy może wyglądac slicznie, o ile o siebie dba.

Gość Aga_waga
Jestem w 32 tygodniu ciąży i do tej pory przytyłam 8 kg. Od trzech tygodni moja waga się zatrzymała a ja nie mam apetytu. 11 dni temu mój chłopczyk ważył 1780 g. To dobra waga dziecka ale boję się że teraz kiedy nie przybieram na wadze to dziecko też nie. Nie wiem co o tym myśleć.

Aga_waga na pewno nie zmuszaj sie do jedzenia, ale na pewno troszkę jedz, to dla twojego dobra i dla dziecka

Gość Aga_waga
Chodzi o to że ja jem pomimo że nie mam apetytu. Martwi mnie to że teraz właśnie powinnam zacząć najwięcej tyć a jest całkiem odwrotnie.

kuzynkę mam w 40 tygodniu i mowila mi wczoraj że od 30 tygodnia bardzo mało przytyła poniewą znie miała apetytu a teraz jak lekarze robili USG to powiedzieli ze mała waży 3 kilo

Gość Aga_waga
Chciałabym żeby mój mały ważył 3 kg jak się urodzi. Za dwa tygodnie mam wizytę u lekarza to się dowiem czy mały waży więcej. a do tej pory muszę chyba wyluzować z myślami bo jestem bardzo przejmującą osobą a dzidzia jest dla mnie najważniejsza. Pozrawiam malawronka i życzę powodzenia.

Gość Mamusia Zbysia
No to was pobijam ;) wszystkie Przed ciążą ważyłam 72kg W ciąży do 3 miesiąca zrzuciłam 4 kg i ważylam 68kg w dniu porodu ważyłam 104kg czyli przybrałam 32kg od wagi sprzed ciąży po porodzie zeszło ze mnie - nie uwierzycie! - 12kg!!! Teraz mój synek ma 4 miesiące, ja karmię piersią i ważę 81kg - jeszcze 9 mam do zrucenia :( ZCyli ogólnie z 32kg odeszło mi samoistnie 23kg... to i tak nieźle ;)

Gość greenangel007
Nooo niezle a ja jestem teraz w 21 tc. przez pierwsze 3 miesiace schudlam 6 kg. ale za to teraz przytylam4,5kg a co najgorsze dostalam apetyt ---wilczy apetyt i to nie na slodkie czy chipsy tylko na normale jedzenie, dziwie ze nie mam zachcianek tylko głód a rano jak wstane i czegos nie zjem to mi bardzo slabo strasznie sie zle czuje ale jak juz zjem sniadanie to po chwili juz mi lepiej mam nadzieje ze nie przybiore na wadze zbyt duzo bo wtedy bedzie masakra ;)

Gość kalola
mi sie zacznie 28 tydzien ciazy we wtorek i jest 6 kg na plusie ;)

Gość Gosiulka884
Ja jestem w 34.tyg ciazy i przytylam juz 12 kg i wydaje mi sie ze to strasznie duzo.Przed ciaza wazylam 82kg przy wzroscie 173cm.Mam nadzieje ze te nadprogramowe kg szybko zrzuce.:)

Gość jestem w 30 tc i mam
11 kg na plusie. Nie wydaje mi sie, ze to jakos strasznie duzo :)

Gość malwinka wielka
21 tydzien i przytylam 13 kg i wcale sie nie obrzeram poprostu rosne i co ja powinnam zrobic??:(

Gość greenangel007
Ja jestem w 23 tc i mam 6+ a co najciekawsze nie mam zachcianek hmmm z pierwszym maluszkiem mialam na arbuzy a teraz na nic dziwie sie bo zawsze jak ktos pisze to maja na rozne rzeczy ochote . A co do ciebie malwino to nie masz sie czym przejmowac mama kolezanke co w ciazy przytyla 35 kilo a po urodzeniu wziela sie za dietke i zrzucila raz dwa. Pozdrawiam

Gość Mrufka_21 tydzień
...i jak narazie 5,5kg na plus :) a wszyscy znajomi mówią mi, że mam mały brzyszek. Ja mayslę, że jst w sam raz. Synek waży ok. 300g.

Gość greenangel007
Ja jestem w 23 tc i moj synek wazy 579 g. :)a mam 6 na plusie

Gość Przyszka
Witam! Jestem w 28 tygodniu i po prostu chłonę tłuszcz z powietrza;/ Wiem ze w ciązy nalezy przytyc ale ja juz mam 15 kg na plusie:/ co tydzien waga się zwiększa, nie obzream sie, jem nawet mniej, pije duzo plynów, to chyba przez to, bo woda zbiera mi sie wieczorem, nogi puchna i wygladam okropnie... i ten okropny cellulit! nie mialam z nim oproblemow przed ciaza, dopiero teraz, jest WSZEDZIE! chyba tylko na uszach go nie mam! dzieciatko Antosia zdrowa, duza, ale ja sie robie jak wieloryb! Duzo spaceruje, cwicze ale i tak przybieram! jestem zalamna... pomóżcie dziewczyny bo nie wyjde z domu:/

Gość monia_monia
Ja jestem w 23 TC i przytyłam 6 kilo, dzidzi waży 554g :) Co do tycia to też jest to moim koszmarem, bo przed ciążą bardzo dbałam o linie, a teraz musze dbać o niusia :) na początku ciązy nie przytyłam sporo bo i mało jadłam, dopiero od 20TC zaczął mi sie poprawiać apetyt, najgorsze jest to, że mogłabym nie jeść obiadów byle dostać kubełek lodów !!!!! :) :) :) Ostatnio czytałam bardzo fajną książkę, na temat ciąży. Napisana jest w bardzo zabawny sposób i wszystkie potyczki jakie musiała stoczyć autorka tak mnie bawiły, że teraz już nie myślę tak intensywnie o pewnych sprawach :) Polecam bardzo tą książkę. "Śmieszny brzuszek" taki miała tytuł. Pozdrawiam Was dziewczyny i trzymajmy sie razem :)

Gość Nika 33
Moje drogie - te ktore martwia sie brakiem apetytu i malym przyrostem wagi - ja w 5 tym miesiacu musialam sie niezle wypinac zeby bylo widac brzuch, a do porodu przybralam jedyne... 27 kilo!!!!! A propos artykulu, ile wazy co u ciezarnej to juz was osiecam - mialam cc, corka 3500 a ja 48 godzin po porodzie bylam lzejsza o cale.... 4 kilo !!!!

Gość kalola
a co z reszta? po jakim czasie zgubiłas? mi sie zacznie niedługo 31 tc i juz 7,5 +. z czego synek waży 1400 ;))

Gość greenangel007
Hej ja jestem w 25 tc i mam 7 kg na plusie a co do apetytu to nadal zadnego jem jak mi sie chce co prawda wiecej ale to dlatego ze glod w ciazy trzeba zaspokajac a wiadomo ze jest troszeczke wiekszy:) To jest moja druga ciaza i co prawda po pierwszej nie doszlam do swojej starej wagi niestety ale tym razem wezme sie za siebie :) bo nie mam zamiaru odmawiac sobie czegos ze wzgledu ze teraz sa mi wszystkie wartosci odzywcze potrzebne dla synka :) waga jest jaka jest bede sie martwic dopiero po porodzie i sie katowac z dietami jak skancze karmic. I nie dajcie sie zwariowac jakiemus celulitowi dziewczyny przeciez jak juz dzidzie chcemy to niestety musimy sie z tym liczyc!!!! chociaz znam przypadek ze dziewczyna urodzila i nawet rozstepu nie ma. Pozdrawiam wszystkich:)

Gość ANULKA81
WITAM DROGIE MAMUSIE ..JA JESTEM 22 TC I PRZYTYŁAM JUZ 10 KG I TROCHE MNIE TO MARTWI BO W PIERWSZEJ CIAZY PRZYTYŁAM 6 KG:(

Gość Przyszka
Znowu wracam na ten wątek... macie racje dziewczyny!!!! Dzidzia jest najważniejsza! Oby zdrowa i oby urodziła się w terminie... Nie będę sie przejmować cellulitem czy rozstępami, nic na to nie poradzimy:/ Mozemy sie zmarować maściskami ale to i tak nic nie da:/ Po prostu tak musi być, że w ciąży troszke ciało sie "psuje" ;) Ale jestem dobrej myśli, po porodzie będziemy karmic piersią - to najlepsze dla maluszka i dla nas (zdrowe, pożywne, naturalne, zawsze dostępne i bezpłatne;) noi się chudnie:) Wiec nalezy tylko poczekac do konca, przezyc porod i zajac sie Antosią.. A czasu na jedzenie nie bedzie bo mała zapewne bedzie biegac jak mały zajaczek a my bedziemy biegac za nia;) Caluje Was serdecznie moje ciężaróweczki i niech zgaga Was nie nęka;)