Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jokasta

POLICYSTYCZNE JAJNIKI

Polecane posty

Gość dosienka
czesc dziewczyny chcialam powiedziec ze tez ma PCO tylko nie wiem dokladnie co to jest bo dopiero co nie dawno sie o tym dowiedzialm lekarka mowila mi ze moge miec problemy ciazowe ale czy jest taka mozliwosc ze wogole nie bede miala dzieci bo kolezanka mi mowila ze jej kuzynka tez to ma i nie moze zajsc w ciaze czy jest na to jakies lekarstwo czy te homony bede musiala brac do konca zycia?czy moge nie miec dzieci?jakie jest tego prawdopodobienstwo? jak mozecie to odp z gory dziekuje pozdr papa

Gość drewnowkretek
Witajcie dziewczyny, mam dla Was do zaproponowania program w Klinice Endokrynologii przy ul. Banacha. Robia tam panel badan hormonalnych i monitoruja leczenie przez pol roku za darma; w zamian przy okazji tych badan pobieraja tylko sline do badan naukowych; ja wzielam udzial w tym programie i jestem bardzo zadowolona. Zajmuje sie tym pani doktor w pokoju 723.

Gość Fantaih
Cześć dziewczyny. Ginekolog parę miesięcy temu stwierdził u mnie policystyczny jajnik, najpierw był jeden, teraz po odstawieniu Jeanine mam już dwa. Pytałam co z tym zrobić, ale powiedział mi, że póki nie będę starać się o dziecko - zostawiamy to w spokoju. Powiedzcie mi, co mam robić, bo ostatnio doszły mi jeszcze bóle podbrzusza z lewj strony. Oczywiście zanik miesiączki. Nie wiem czy nie powinnam zmienic lekarza.

Gość gosik30
Cześć U mnie też wykrytoPCO.Jestem dwa miesiące po laparaskopii,biorę bromergon i duphaston.I nic się nie dzieję tracę już nadzieję kiedy będę w ciąży.Czy ktoś mi może powiedzieć w który cyklu po lap jest największe prawdopodobieństwo zajscia w ciąże! Proszę napiszcie mi!

Gość zalamana222222222
mam 23 lata,trzy dni temu dowiedzialam sie o jajnikach poliscytycznych...jestem zalamana,,, nie bede juz miala dzieci prawda?

Gość gosik30
Cześc Załamana.Myślę ,że nie powinnaś tak bardzo przejmować tym PCO,bo to nic nie znaczy.Bardzo dużo kobiet ma pco i ma dzieci.Ja mam lecze się od dwóch lat .Bardzo długo nie moggli mi wykryć tego pco.Teraz jestem po laparaskopii i myśle że się uda.Nie martw się!

Gość askaUSA
Ja tez mam PCOS, i lekarz przepisal mi tabletki antykoncepcyjne OVCON 35, sa zajebiste, waga mi spadla jakies 20 funtow, nic nie boli, i nie mam syfow, apetyt normalny. Jestem ogolnie zadowolona.

Gość jaja
również mam PCO (stwierdzono tylko przez USG -liczne,duże pęcherzyki) leczę sie tabletkami anty-yasminelle. zawsze miałam okresy 3-4 dniowe,nawet regularne,ale jednak coś ze mnie, że tak powiem wypływało,a odkąd biorę tabletki moje okresy są BARDZO skąpe i składają sie jedynie z brunatnych skrzepów,trwają ok 3 dni,ale "okres" przychodzi zawsze o stałej porze co do dnia i godziny. Nie wiem,boję sie trochę,przez głowę mi przechodzi ciąża,ze względu na tak wyglądający "okres"?? chyba ze to normalne przy PCO i tabletkach??hmm mm

Gość ines 32
Przeczytałam wszystkie wasze wypowiedzi,chociaz dużo tego.Ale w żadnej z nich nie było mowy o badaniu na PRZECIWCIAŁA PLEMNIKOWE.Kolejny giekolog,do którego poszłam zlecił mi właśnie to badanie.I wyszło że trochę tych przeciwciał jest i też trzeba leczyć oprócz głównej choroby PCO,która u mnie jest w stopniu niewielkim,ale jest.Mam 32 lata i mój lekarz mówi, żebym się nie stresowała.I myślę że to jest podsawa.NIE STRESOWAC SIĘ i działać!Trzymam kciuki za nas wszystkich.

Gość gosik33
Cześć!Ne martwcie się dziewczyny mi wlaśnie udało się! Jestem w ciąży czwarty tydzień.Jestem bardzo szczęśliwa.Byłam bardzo załamana ale się udało trzymam za was kciuki> nie martwcie się! Wszystko będzie dobrze.Mam Bardzo dobrego lekarza.Powodzenia.

Gość tolina
czesc dziewczyny! Mam pytanie w zwiazku z POC, poniewaz nie mam na 100% zdiagnozowanej tej choroby ale jak czytam wasze opisy to sama moge wysnuc taki wnioek ze jednak tak. I teraz pytanie czy hormony pt.DIANA sa odpowiednie zeby troche ustabilizowac sytuacje? Ja juz mam za soba jedna bezproblemowa ciaze ale z druga staram sie i cos mi nie idzie! Mam nadzieje ze da sie nad tym zapanowac?

Gość balbiina
Witam wiedzialm ze mam policystyczne janiki dostawlam diane bo staramy sie o dziecko i tak mnie leczyli kochani lekarze bylam chyba u 5 kazdy diane lub luteinke na ywolanie i nic pozatym oczywiscie usg dopochwowe i cytologia musowo !!1 ale pozatym nic!!! cztery dni temu przekonala mnie kolezanka do specjalisty ktory przyjezdza do nas do czestochowy raz w tygodniu mowie a co mi tam zaplace za wizyte moze sie cos zmieni bo tu juz mam dosc !!! jest to specjalista od hormonow cytologi i poloznictwa wiec mowie do kumpeli dobrze trafilam bo do tego wszystkiego tarczyca!!! wchodze na badanie pierwsze co przeprowadzamy wywiad po zobaczeniu wynikow hormonow ktore mialam na tarczyce po uslyszeniu ze miesiaczka zanika nawet na 2 miesiace juz wiedzial oczywiscie badanie no i bum policystyczne jajniki no i problem z zajsciem w ciaze !!! przeprowadza wywad dalej i mowi mi ze na jakiej podstawie dostalam diane lub inne leki jak nie mialam zrobionych badan na takie hormony jak estradiol, progesteron, prolaktyna test i andriostendon do tego wszystkiego zalecil mi rowniez na cukrzyce badanie na colesteloR MBL i jeszcze kilka ale nie moge rozszyfrowac z pisma !!! jestem zadowolona ze wkoncu tak sie ktos mna zainteresowal ze chce pomoz mi zajsc w ciaze chodz nie owijal w bawelne i powiedzil ze czeka mnie długa droga!!! i ze dopiero po tych badaniach bo te chormony sa wazne i odgrywaja duza role to mozna podjasc jakiekolwiek leczenie hormonalne!!! pozdrawiam i bede pisac co dalej umnie

Witam wszystkich balbiina - jak możesz to napisz coś więcej o sobie. Ile masz lat i ile czasu staracie sie o dzidzię? Jak możesz to napisz jaki to lekarz i gdzie przyjmuje i w jaki dzień. jeśli możesz to podaj kontakt do niego, jak sie z nim umówić

Gość balbiina
Więc tak mam 23 lata mieszkam w częstochowie!!! od 3,5 roku jestem w zwiazku przez pierwsze dwa lata nie zaszlam w ciaze chociaz nioe zabezpieczalismy sie !!! pozniej pol roku bralam diane ,poniezj 2 miesiace novynet a teraz do czerwca czyli 4 miesiace cilest i odstawilam w czerwcu ostatni raz wtedy mialam rowniez miesiaczke ( przez caly cykl brania tbletek anty miesiaczka wystepowala prawidlowo i trwala raz 5 raz 3 dni ale byla systematycznie!!) i od czerwca nie mam mmiesiaczki do dzisiaj w ciazy nie jestem ale od 3-2 lach mam problem z policyctycznymi jajnikami i dopiero ten lekarz chociaz bylam u wielu porzadnie sie zato wziol w poniedzialek ide na badania hormonow!!! w czwartek wizyta jest umnie w czestochowie tylko raz w czwartek bo to jest facet ze ślaska i wten dzien przyjezdza!!! jesli interesuja was dokladne namiary podam !!!! nazywa sie dr Migacz

Gość Lidiaa
Hej, mam do was pytanie. W zimie tego roku będąc na stypendium w Hiszpanii byłam u ginekologa ponieważ mialam jakis stan zapalny przydatków,a ponieważ pół roku wczesniej miałam torbiel zapalną na jajniku, lekarka zleciła kontrolne USG dopochwowe. Po badaniu okazało sie że torbiel sie nie odnowiła ale ze mam policystyczne jajniki. Powiedziała mi zebym sie nie przejmowała, bo to nic takiego wiec to zignorowałam. No i wlasnie nie wiem co mam myśleć o tym bo gdy wykryto u mnie torebiel rok temu to miałam robione USG i lekarz nic mi nie powiedzial ze moje jajniki sa policystyczne, to samo miesiąc temu, znowu robilam kontrolne USG i nic takiego lekarz nie stwierdzil. Co prawda to USG było robione ze wzgląd na sprawdzenie czy nie ma torbieli a nie PCOS, no ale chybaby mi powiedział??? Gdy powiedziałam mojemu ginekologowi, to co stwierdziła lekarka w Hiszpanii w sumie to zignorował. Nie wiem juz komu mam wierzyć, czy to możliwe że lekarka w hiszpanii sie pomyliła? dodam ze nie mam objawów nadmiernego owłosienia (drobne wloski na podbrzuszu, ale nieproblemowe), trądziku, otyłości (jestem bardzo szczupła). Jedynie nieregularne miesiączki sie pojawiają, tzn od jakichś trzech czterech lat (mam 23 lata) ta nieregularnosć jest nieznaczna tzn cykle mam od 27 do góra 35-40 dni jednak jak byłam nastolatką to zdarzało sie że nie miałam przez dwa miesiące okresu (tłumaczyłam to sobie tym ze to okres dojrzewania i ze sie zdarza).Doradzcie mi, zrobić badania hormonalne? bo troche sie zmartwiłam możiwością bezpłodności. Co prawda jeszcze nie planuje dzidziusia ale za jakies 4-5 lat na pewno. Dziekuje bardzo wszystkim z góry za odpowiedź.

cześć dziewczyny. Lidiaa - może najpierw idź do innego lekarza i wtedy sprawdzisz sobie co on powie i co sie potwierdzi. A badania chormonalne możesz sobie zrobić dla sprawdzenia bo piszesz że nie masz regularnych miesiączek. Ja mam PCO i nie mogę zajść w ciążę i muszę się leczyć a im wcześniej tym lepiej

Gość Lidiaa
a mozecie mi powiedzieć co dokładnie przy takim badaniu hormonalnym powinnam zbadać, tzn jakie parametry, hormony, itp? bo w takim razie poszłabym prywatnie to zrobić co by sie przekonać czy z hormonami wsystko ok i wtedy bym sie wybrała do ginekologa. Dzięki.

Gość balbiina
powinas zrobić : tzn te co ja mam teraz !!! ESTRADIOL , PROGESTERON , PROLAKTYNE,, ANDROSTENDION . a dodatkowo mam OGGT Z 50 GRAMAMI Glukozy na krzywa cukru Cholesteol MBL i CHL cos takiego i cos jeszcze mma ale odczytac nie moge!!! robie te badania prywatnie to jest koszt 140 zł za wszystkie co wypisałam!! dopiero ten lekarz jak poszlm prywatnie zajol sie tym a 5 poprzednich zero wogole zainteresowania chodz za kazdym razem informowalam ze staramy sie o dziecko!!!

Gość balbiina
i co tam dziewczyny u was ??? ja mialam wczoraj pobranie krwi jutro wyniki i wizyta u pana doktora ;-)

Gość k*****
Witam wszystkie! Ja również mam policystyczne jajniki, głównym objawem było to, że moje miesiączki występowały w 4 miesięczynych odstępach. Mój lekarz stwierdził, że z taką dolegliwośćią o dziecko trzeba się starać niestety nawet do kilku lat. Powiedział mi to pół roku temu. Dziś właśnie jestem po wizycie u ginekologa i dowiedziałam się, że jestem w 8 tygodniu ciąży. Dzidzia ma 18mm. Mój ginekolog stwierdził też, że w takim przypadku trafić w owulację to tak jak trafić 6 w totolotka, więc chyba po prostu trzeba grać kilka razy dziennie;) Więc uszy do góry dziewczyny:)

Gość monaski28
Czesc. ja na zespol policystycznych jajnikow cierpie od 6 lat. kto wie moze wczesniej , bo od zawsze mialam klopoty z hirsutyzmem. z otyloscia raczej nie , wrecz przeciwnie zawsze bylam chuda .

Gość goik33
Cześć dziewczyny! Chcę wam powiedzieć Ze jestem już 9 tydzień i jak na razie wszystko jest w porządku tylko trochę więcej badań niż normalne ciąże.Ale mam nadzieje że wszystko będzie dobrze no i oczywiście muszę duuuużo leżeć!!!Wię myślę nie zalamujcie się tym PCO,bo może to nie jest takie straszne z tego co wiem jest trudne do zdjagnozowania ale leczenie jest jeszcze znośne!!Pozdrawiam.

gosik - napisz jak możesz czy sie leczyłaś a jak tak to co brałaś i jak długo. I po jakim czasie starań Wam sie udało

Gość goik33
Cześć Zuzia! Leczyłam się w sumie trzy lata ale tak naprawdę bardzo długo nie mogli mnie zdjagnozować.Itak naprawdę takie prawdziwe leczenie zaczęłam w listopadzie 2006 roku Miałam bardo różne badania, a w maju 2007 miałam laparaskopie po niej brałam bromergon i duphaston i po dwóch miesiącach zaszłam w ciąże.Ja jestem z Warszawy i mam bardzo dobrą Panią doktor mogę podać namiary jeśli chcesz! Mogę powiedzieć że leczenie i rezultat naprawdę dużo zależy od doktora.Wcześniejszy mój lekarz skierował mnie na in vitro, bo powiedziała że nie mam szans zajścia w ciąże w normalny sposób.

goik33- jak możesz to podaj namiary. 24 wrzesnia ide do swojej pami doktór i zobacze co mi powie a jak cos to wybiore sie do tej Wawy. Ja na razie bralam luteine na wywołanie ale znów nie mam okresu i przez cały czas biore metformin. Dzięki

Gość agasaw31
Mam 31 lat i synka który ma cztery latka. Mieciąc temu nie dostałam miesiączki, z mężem staramy sie o drugą dzidzie , więc myślałam że jestem w ciąży bolały mnie bardzo jajniki tak jak przy pierwszej- to takie było oczywiste. Poszłam do gina i po badaniu krwi beta hcg okazało się że się pomyliłam, no ale dlaczego nie mam miesiączki -dopiero po usg , gin wyjaśnił mi z czym mam problem to PCOS . Tak więc o niczym do tej pory nie wiedziałam miałam regóralne miesiączki może skąpe duże owłosienie ale moja mama też to ma, więc to genetyczne myślałam. Dopiro teraz zaczynam przybierać na wadze no i ostatnio pojawiły się krostki na plecach. Więc głowa do góry dziewczyny bo ja z PCSO mam synka, ale leczcie sie bo mi się tych pęcherzyków nazbierało się tysiące no i nie dostaje przez to miesiączki- więc też biorę się za leczenie a później jeszcze będziemy starać się o drugą dzidzie.

Gość mopsiczka35
Dziewczęta,ja już od kilku lat zmagam się z tematem,a wszystko przez niekompetentnych lekarzy,którzy kase wyciągają,a badają pobierznie,wyciągają fałszywe wnioski i przypisują lekarstwa które się u nich reklamują w gabinecie,a nie te co powinnni.Taka jest prawda.Jedyne co możemy zrobić to podawać na tym forum nazwiska tych patałachów.

Gość cruellla
HEJ:) Lekarz stwierzdił u mnie pcos tylko na podstawie badania usg. Testosteron mam w normie, TSH też, innych badań nie miałam robionych. Z widocznych objawów mam trądzik. Jakie badania pozwolą mi sie upewnić czy choruje na pcos???

Gość ola 32
o boze, czytajac to wszystko na tym forum siedze i rycze, tez mam pco ale dopiero stwierdzone, mam 32 lata, a jak pamietam hirsutyzmmam od 18 roku zycia, boli mnie jajnik, jeszcze nie zazywalam lekow ale mam od 5 lat problem z nadwaga - jakies 15 kg, z krostami na calym ciele, z depresja, z bolami krzyza, glowy, a twarz gole jak facet od jakiegos roku - chodzilam na laser wywalilam pieniadze zero efektu, lekarz przypisal mi glucophage nie wiem czy to cos da skoro na jednym jajniku mam 15 pecherzy a na drugim 12. Dziewczyny podniescie mnie na duchu, jm przerazliwie zalamana, nie widze juz zadnego sensu w tym zyciu.