Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość 44444444444444444444

grozi mi usunięcie macicy, czy ktoś przez to przechodził?

Polecane posty

Gość do zodiak
a smarowałaś bliznę pooperacyjna jakąś maścią np. Contatubex, o ile dobrze pamiętam nazwę, pomaga w gojeniu się rany i dezynfekuje, a czy to od przeciążenia, nie wiem, od tego można mieć poważniejsze skutki niż to, i po 2 miesiącach nie wolno nic nosić powyżej 2 kg po 1 na każdą rękę ale unikać noszenia trzeba jak najdłużej. Szkoda że lekarze nie wyjaśniają pacjentkom na czym polega operacja (chyba że to lekarze z "Na dobre i na złe", he he he), wtedy byłoby jasne co wolno a czego nie wolno robić. Pozostałe narządy są "w powietrzu", pęcherz odbyt pochwa nie mają oparcia, umocowania. A blizny goją się różnie, bywa że z małymi powikłaniami. Moja blizna goiła się bez zarzutu, stosowałam tą maść, nie miałam żadnej infekcji

Gość Zetka36
Dziś szpital jutro operacja:( ależ jestem zestrachana

Gość Zetka36
Wczoraj usunęli mi macicę zostawili jajniki i szyjkę. Mieśniak był wielkości główki niemowlęcia. Jestem słaba,ale daje radę. Każą chodzic a to boli jak diabli. Wzięłam prysznic i przez chwilę było lepiej. Szkoda że tylko przez chwilę :( Zjadłam na kolację pół bułki i to spowodowało dopiero ból. Najbardziej boję się nocy i wstawania na siku. Dziś tylko 2 razy brałam środki przeciwbólowe. Przed snem znowu poproszę i jakoś to powinno być. Nie jest lekko ale trzeba to przeżyć:)

Gość hmira
Bedze lepiej,ból się zmniejsz,pros o środki przeciwbólowe,trzymaj się. Ja przechodziłam przez to rok temu.

Gość Magnolia czarnabiała:)
Dieta lekko strawna czyli kisielki, zupki, ,,,,,dużo pij,, brałam ketonal bardzo mi pomagał w bólu serdecznie Cie pozdrawiam trzymam kciuki dasz radę pamietaj my kobiety jesteśmy SILNE z każdym dniem będziesz zdrowsza

Gość Trea77
Zetka dasz radę teraz będzie tylko lepiej ,jestem 4 m-c po operacji ,z jelitami to trochę potrwa koniecznie ścisła dieta.A o środki przeciwbólowe proś jak często potrzebujesz nawet do domu poproś o receptę na jakieś silniejsze leki bo te apapy mnie nie pomagały.

Gość Zetko
...i tak sobie świetnie radzisz, wczoraj operacja a dziś juz jesteś w necie - super :) ...ja na drugi dzień byłam jeszcze bardzo cieniutka ;( pozdrawiam. eska

Gość do Zodiak 41
Miałam taką samą radykalną operacje jak Ty (macica +przydatki). Z tego co tu czytam na forum można wywnioskować, że jest obecnie 'trend' by nie usuwać zbyt pochopnie wszystkiego. Napisz jeśli mozesz dlaczego wszystko Ci usunęli i czy bierzesz hormony ? pozdrawiam eska

Gość Zetka36
Dzięki dziewczyny:) eska źle zrozumiałaś. Mi usunęli macicę ale bez przydatków. Hormony powinnam więc mieć swoje:) miesiączkować nie powinnam więc to jest plus. Ogólnie chyba nie jest najgorzej. Antybiotyku już nie mam bo ponoć nie potrzebuje. Za to dren sobie robi swoje;)

Gość Zetko
...źle przeczytałaś :) o hormony pytałam Zodiaka

Gość Ziva
Witam wszystkie kobietki po przejsciach. Czytam i jestem w rozpaczy ...wczoraj dostalam termin operacji 12.12.12 Duzo par bedzie przyzekac milosc wiernosc.... a ja bede na stole operacyjnym. Planowana operacja jest usuniecie macicy z zachowaniem przydatkow metoda przezpochwowa ( tak to sie chyba nazywa ) Mam kompletnego dola lekarz oznajmil ze jego metody sa juz na wyczerpaniu i przy tak szybkim wzroscie endometriozy jedyne wyjscie jest usuniecie macicy. moja endometrioza wciagu roku osiagnela 6 cm grubosci wiec nie mam juz innego wyjscia. Mam tez obawy zwiazane z trzymaniem moczu teraz ciagle biegam z podpaskami a za chwile nie chce nawet myslec ze ten koszmar sie nie skonczy i nadal bede ich uzywac tyle ze inna marka...... Jak mam sie przygotowac do tej operacji, wprawdzie mam wspanialego partnera i dwie odpowiedzialne i kochajace corki ale brakuje mi jednego komfortu .... mieszkam w Holandii i tu bede operowana zawsze jest jakas bariera jezykowa i emocjonalna...

macice z przydatkami miałam wycieta z powodu guza jajnika wielkosci piesci. poczatkowo miałam miec zostawiony zdrowy jajnik, ale podczas operacji po konsultacjach zdecydowano usunac wszystko. bylam zla ale dzisiaj jestem im wdzieczna bo badanie histopatologiczne wykazalo ze to nowotwor zlosliwy i w dodatku byl to juz przerzut. ognisko pierwotne znajduje sie w ukladzie pokarmowym. niestety a moze na moje szczescie po serii badan nie znaleziono tego ogniska, mialam ostatnio badanie PET-CT, czekam na wynik. Jesli nic nie wykaze to praktycznie jestem zdrowa?? dziewczyny konsultujcie sie z roznymi lekarzami, bo mimo wszystko uwazam ze usuniecie jajnikow to naprawde ostatecznosc gdyz one pelnia w organizmie wazna funkcje, zwlaszcza jesli jestescie jeszcze przed menopauza warto te jajniki miec. ja przechodze te menopauze juz w pierwszym dniu po operacji, hormonow nie moge brac z powodu nowotworu i zle to znosze. ale kazdy jest indywidualnym przypadkiem i nie mozna uogolniac, pozdrawiam:)

Gość hmira
Ziva,może nie będzie tak źle. Od lat mieszkam w De ,udało mi się ze na sali byłam z Palkom .W nas w szpitalach pracuje wiele Polek u Ciebie pewnie tez.Nie martw się tym,to najmniejszy problem,dasz rade.pozdrawiam

Gość Ziva
Dziekuje za mile slowa otuchy. Trzeba isc do przodu i nie ogladac sie do tylu. Wprawdzie raz juz dalam rade 12 lat temu mialam raka piersi na szczescie nie zlosliwy, dlatego lekarz sugerowal taka obcje. Mysle ze co nas nie zabije to nas wzmocni wprawdzie o dziecku juz nie myslalam ale ciagle mam opory czy to naprawde ostateczna decyzja....moze sa jeszcze jakies inne obcje.....do grudnia chyba zwarjuje.... pozdrawiam serdecznie

Gość Zetka36
Minęły 2 doby od operacji. Dziś czuje się fatalnie. Mają wyjąć dren to może mi ulży ... Dziś nie tylko szef boli ale i plecy. Doktorek na wizycie odstawił nam leki przeciwbólowe, ewentualnie o tabletke możemy prosić. Szlag by to wszystko.:( boję się co będzie dalej. Niby miało dziś być lepiej a tu guzik:( jestem słaba kręci mi się w głowie i te bóle. A jutro ponoć mam wyjść do domu:( ale w tym wszystkim jest jeden plus:) z gazami w jelitach od wczoraj nie mam problemu:) tyle dobrego bo reszta to kicha. Ale... Jutro przyjdzie nowy dzień na pewno lepszy dzień:) pozdrawiam:)

Tak ma być bóle pleców strasznie mnie bolało 2 i 3 doba otem juz z górki proś ketonal w zastrzykach i może nospe ja tak dostawałam trzymaj sie będzie dobrze

Gość Zetka36
Masz rację,jest lepiej:) dostaje ketonal w tabletkach ale póki co pomaga. Moje dolegliwości dzisiaj głównie powodował dren. Wyjęli go i to był koszmar. Trafiłam na niezbyt miła siostrę i młoda niedoświadczoną panią doktor. Kazały mi wejść na fotel ginekologiczny jakby nie mogły drenu usunąć na łóżku. To był taki ból jak cholera. Samo wejście bo wyjęcie drenu to pryszcz. Miałam po prostu pecha bo inni lekarze robią to w gabinecie ale na łóżku. Ale przeżyłam i teraz jest Ok:) pozdrawiam i odwagi dziewczyny:)

Boże to ja miałam szczęście ale w ogóle cały czas prowadził mnie świetny fachowiec a w dodatku bardzo delikatny mężczyzna dren mi wyjmował bardzo delikatnie troszkę tylko mnie zabolało pod koniec Chodzę do niego właśnie między innymi dlatego bo podoba mi się podejście do pacjentek i szczerość a też bardzo dobrze tłumaczy wszystko po mału wtedy dobrze rozumiem Na tym pietrze gdzie ja byłam to faktycznie wspaniały personel nigdy nie miałam takiej opieki Słuchaj masz już bliżej niż dalej teraz już będzie tylko lepiej każdy dzień dodawaj i do przodu ja tak zawsze robię ciągle mi coś dolega tak już jestem skonstruowana nieraz jest mi ciężko, ale wiem, że w końcu zawsze przyjdzie taki dzionek, że będzie już słonko pozdrawiam serdecznie

Gość Zetka36
Ja narzekać też nie mogę. Wszyscy byli mili i chętni do pomocy. Oprócz oczywiście tych od wyciągania drenu. Dziś wygonili do domku :) teraz mam problem... Mianowicie od czasu operacji nie wypróżniałam się choć normalnie nie mam z tym problemów. I choć naprawdę wciąż prawie nic nie jem to brzuch mnie już boli:( nie wiem czy to norma czy mogę na przykład wziąć czopek glicerynowy dla dzieci. Naprawdę już muszę coś zrobić... ;)Jakby mi ktoś w miarę szybko odpowiedział to będę wdzięczna:)

Gość Trea77
Zetka czopek glicerynowy jak najbardziej mnie już nawet w szpitalu podali mimo że wychodziłam na 4 dobę, to wszystkie choc troszkę to musiałyśmy się wypróżnić to był warunek do wypisu.Czopek jak jeden nie pomoże to nawet możesz wziąść za jakiś czas drugi tylko wytrzymuj z nim jak najdłużej możesz a w domu co dzień choć jedno jabłko tylko gotowane bo surowego nie wolno.

Gość Zetko
Pij siemię lniane rano na czczo i z pewnością pomoże taki syrop Lactulosum, jabłuszka gotowane jak najbardziej ! Co do tego drenu to nie wiem...ja nic takiego nie miałam. Pozdrawiam. eska

Gość Zetka36
Dzięki dziewczyny. Nas przed wyjściem pytali się tylko czy gazy odchodzą. Z tym problemu nie było więc jestem w domu. Mam nadzieję że czopek pomoże doraźnie. Od operacji jem głównie gotowaną marchew bo tylko to mi smakuje. Od jutra będzie jabłko:) Ogólnie powiem że nie jest źle. Brzuch trochę ciągnie ale nie mocno. Plecy też trochę bolą ale to pikuś. Psychicznie jestem w dobrej formie żadnych smutnych myśli czy jakiejś depresji. Libido chyba też ok. No właśnie, pisałam kiedyś że mąż wróci na święta do domu a on zrobił mi niespodziankę. Mianowicie gdy obudziłam się już porządnie z narkozy mąż siedział przy mnie. Zwilżał mi wargi, wycierał twarz i po prostu trzymał za rękę. Na drugi dzień pomagał mi się umyć itd. Okazał się dla mnie wielkim wsparciem:) dla niego na pewno nie było to łatwe bo nie znosi szpitala mdleje na widok strzykawki o krwi nie wspomnę. A tu dał z siebie wszystko. Mam wielkie szczęście:)

Kochana masz szczęście moja operacja zakończyła mój związek emocjonalnie i w ogóle nie pojawił się nie pomagał olał mnie kompletnie. Piłam siemienie lniane to dobrze działa i mnie przeczyszcza kawa ale nie wiem jak Ty czy lubisz pić ja piję od 10 dnia po operacji no i Dziewczymy mają rację te czopki ok fajne:) pozdrawiam trzymaj mocno męża to wyjątkowy facet

Gość Zetko
marchewka zapiera, nie radze

Gość Zetka36
Dzięki:) chyba rzeczywiście ta marchewka niezbyt służyła. Dziś słaba kawa i wszystko do normy wraca:) wreszcie ulga... :) co do męża to bardzo mnie zaskoczył bo mimo że jesteśmy razem już 16 lat to uczuć raczej nie okazuje. Nie doceniałam :/

Gość do Zivy
Ziva, endometriozy histerektomia nie leczy, ale piszesz o swojej historii z piersią ..., i to byc może skłania lekarzy w Twoim przypadku do tej operacji, profilaktycznie ? jeśli chodzi o samą endo..., to co innego. Jeśli masz pewność że to tylko endometrioza to podaj jakis kontakt, podeślę ci na temat endo kilka linków itd. Może coś innego się znajdzie jeszcze , i w świetle tego co teraz o endo piszą i radzą

Gość do Zivy
http://portal.abczdrowie.pl/endometrioza http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=1005&print=1&_tc=1BAA553E93D80C86B0D9899B4A26C2C0 http://www.endobol.pl/cotojest.html#/co-to-jest-endometrioza operacje stosuje się czasem nie tyle do "wyleczenia" endometriozy ale w skrajnych przypadkach do usunięcia jej skutków, jeśli da się żyć z jej objawami do menopauzy to jej ogniska wówczas zanikają i nie tworzą się nowe

Gość do Zivy
http://portal.abczdrowie.pl/endometrioza http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=1005&print=1&_tc=1BAA553E93D80C86B0D9899B4A26C2C0 http://www.endobol.pl/cotojest.html#/co-to-jest-endometrioza operacje stosuje się czasem nie tyle do "wyleczenia" endometriozy ale w skrajnych przypadkach do usunięcia jej skutków, jeśli da się żyć z jej objawami do menopauzy to jej ogniska wówczas zanikają i nie tworzą się nowe

Gość Ziva
Dziekuje serdecznie za linki na pewno przeczytam ale narazie mam serdecznie dosc wszystkiego co jest zwiazane z kobieta....... wlasnie mam 3 dzien trudnych dni w dzien jest spokoj tylko dyskomfort typu : brzuch jak balon trudnosci z siadaniem lezeniem masakra a w nocy zamiast spac sprzatam toalete bo nie dobieglam do niej i cala czerwona niespodzianka zostala w pizamie i podlodze.Endometrioza to czesc moich problemow mam tez duzego miesniaka no i bardzo bolesne miesiaczki z krwotokami....... czasami ta sie boje wychodzic z domu a jak jade do pracy to w reklamowce mam zapasowa bielizne i spodnie, skarpetki Miesiac temu nawet wracalam do domu w crocsach bo adidasy byly barwy narodowej. Na razie pakuje sie pod prysznic i po tabletki zycze milego wieczoru Mam nadzieje ze ta noc przespie bez niespodzianek.....Pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się