Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość 44444444444444444444

grozi mi usunięcie macicy, czy ktoś przez to przechodził?

Polecane posty

Gość anka1002
http://www.czytelniamedyczna.pl/1442,ogolnoustrojowe-konsekwencje-menopauzy-chirurgicznej-wplyw-wczesnie-wdrozonej-h.html tu jest może zbyt szczegółowo (ale naukowo) o hormonach i o menopauzie chirurgicznej, i dosyć aktualne bo wiedza na temat hormonów się zmienia i ulepsza. Nie wszystkie mamy usunięte jajniki więc ta menopauza chirurgiczna nie jest taka nagła i drastyczna ale podlegamy estrogenowej terapii, i wygaśnięcie jajników jest znacznie wcześniej. Ale widać z tego jak hormony są istotne dla ogólnego zdrowia, serca, za co odpowiadają w organizmie kobiety. Dobrze jest się jakoś przygotować do wizyty w sprawie hormonów u lekarza, inna rozmowa i wiadomo o co pytać. Pozdrawiam,

Gość noka
do pmacica ja byłam dzisiaj u kontroli, miałam taką operację jak ty i zdziwiłam się jak pisałaś o miesiączce, mój lekarz powiedział że możliwe jest tylko plamienie albo wcale może nie być, ja do tej pory nie miałam, jestem miesiąc po

Gość pmacica
Byłam u Ginekologa dwa dni temu i powiedział po badaniu że tak będzie bo jest śluzówka zostawiona i szyjka

Gość pmacica
okres trwał 3 dni bolało trochę i krwawiłam teraz tylko brudzę troszeczkę ale już koniec ok trochę mnie piecze w środku ale mam kremy

Gość noka
jak widać każdy lekarz ma swoją teorię

Gość pmacica
moja koleżanka ma tak jak ja okres i to nawet obfity

Gość pmacica
a ile masz zostawione szyjkę i co jszcze

Gość noka
przydatki i szyjkę, usunięty tylko trzon

Gość pmacica
tak jak ja i mam śluzówkę nad u góry

Gość pmacica
nie wiem czym to jest spowodowane ale wiem że Dziewczyny też tak krwawią jak ja a Ty miałaś cięcie poprzeczne czy inaczej

Gość noka
jak przy cesarce

Gość pmacica
ja też ale moja koleżanka miał tez tak jak ja i cos jej robili jakis zabieg i teraz jest ok

Gość noka
zobaczę jak to będzie u mnie, zapewniał mnie ze nie będzie krwawienia

Gość pmacica
no obyś nie krwawiła

Gość noka
może zależy ile zostało tej śluzówki

Gość pmacica
o chyba tak

Gość pmacica
miewasz nocne orgazmy? same z siebie?

Gość pmacica
a ja miewam dość często a dzisiaj chodzę dość podniecona

Gość KAnniaa
Przyjemne

Gość do pmacica
Bardzo nietypowy przypadek jesteś? i nie bardzo rozumię, co to znaczy ze masz "śluzówkę" zostawioną u góry? można wyciąć trzon macicy albo całą macicę z szyjką, ale nie można zostawić "śluzówki"? śluzówka jest w macicy. A może masz usunięty tylko mały kawałek trzonu? ale z tego co wiem to tak się nie robi bo to niemożliwe? Może Twoja zmiana w macicy była tak mała że większość trzonu dało się uratować i zostawić z szyjką? to by tłumaczyło skąd masz ten okres. Z samej szyjki nigdy nie ma aż takiego "okresu" bo to kilku cm kikucik, najwyżej plamienia. Przepraszam że tak drążę to co napisałaś ale mam szyjkę zostawioną z dosyć dobrym naddatkiem (jak najbardziej oszczędzająco) i ani plamienia z tego nie miałam po operacji.... A może po prostu nic Ci nie usuwali tylko otworzyli i zaszyli? skoro taki okres masz, no i te orgazmy? Pozdrawiam, anka

Gość pmacica
Mam usuniety trzon macicy miesiączkuje 1 raz dość intensywnie Po dwóch tygodniach zaczęły się dość intensywne orgazmy nocne strasznie sie tez pociłam i zeszła mi skóra wszędzie bolał mnie brzuch po 3 tygodniach dostałam okres. Jak chcesz o tym polemizować idź do mojego Ginekologa jest chirurgiem i powiedział , że tak się często zdarza na co przykładem jest moja koleżanka internetowa która również obficie krwawiła i skończyło się to zabiegiem nie pamiętam nazwy pisała mi o tym i po tym zabiegu jest ok. Powiem Ci więcej od dwóch dni chodzę tak podniecona , że sama się dziwię w życiu nie miałam takiego popędu nie wiem dlaczego Zawsze mnie bolało miałam też krwotoki a teraz nic nie boli tylko dużo kleistego śluzu spływa nigdy tyle tego nie było. Wiele lat przez dolegliwości nie współżyłam w ogóle mnie ten temat nie interesował a teraz wiesz ja sie ciesze że ożyłam mogłam wcześniej to wyciąć nie wiem na co ja czekałam. Nie mam powodów aby tu zmyślać u mnie tak to przebiega jeśli ktoś też będzie miał takie objawy i poczyta mnie to się uspokoi że jest ok. Ja pobiegłam do Ginekologa bo się przestraszyłam skąd tyle znowu krwi . Na razie jest ok troche jeszcze brzuch ciągnie ale ogólnie całkiem dobrze i cieszę się :) Pozdrawiam

Gość Anka każdy mainaczej
Mam miesiączki 3 dni - 4 dni obfite ! jak pmacica '' i swietny sex !normalne TY Anno nie masz orgazmów ?'''

Gość DO PMACICA
SPOKO JA TEZ MAM TAK JAK TY!

Gość lizaczek34
Witam! Jestem po zabiegu usunięcia macicy. Amputowano mi nadszyjkowo macicę, pozostawiając jej trzon oraz usunięto jajowody, ale pozostawiono jajniki. Mam niewielkie krwawienia miesiączkowe. Zastanawiam się jak możliwa jest miesiączka, kiedy pozostałość macicy nie jest połączona z jajnikami jajowodami i co w takim wypadku dzieje się z jajeczkiem? Czy istnieje u mnie ryzyko ciąży? Czy powinnam stosować antykoncepcję, pomimo że właściwie ciąża nie jest już możliwa?

Gość do lizaczek
http://portal.abczdrowie.pl/pytania/niewielkie-miesiaczki-po-usunieciu-macicy odpowiedzi udziela lek. Anna Syrkiewicz: Do prawidłowego przebiegu menstruacji, jajowody nie są w ogóle potrzebne. Miesiączka jest efektem sprzężeń hormonów na osi przysadka-jajnika-macica. Jeżeli pozostawiono Pani jajniki i część macicy to miesiączki są całkowicie naturalnym zjawiskiem. Krwawienia mogą być jedynie mniej obfite. Jajowody służą jedynie do przeprowadzenia dojrzałego jajeczka z jajnika do bańki jajowodu, miejsca w którym zazwyczaj dochodzi do zapłodnienia. Pacjentki po tego typu operacji nie muszą stosować metod zabezpieczenia. Zdarzały się na świecie pojedyncze przypadki ciąż brzusznych, ewentualnie szyjowych(jajeczko nie pozostało w jajniku, ale zostało uwolnione,zapłodnione i zagnieżdżone ektopowo) ale tak jak wspomniałam były to przypadki jednostkowe, nie wymuszające na innych stosowania antykoncepcji. Pozdrawiam

Gość do Anny
czyli po usunięciu macicy jest jakieś minimalne niebezpieczeństwo zajścia "w ciążę" , tyle że EKTOPOWĄ ? i potrzebny jest wtedy zabieg bo dziecka z tego to raczej nie będzie ? pierwsze słyszę. Należałoby o tym informować pacjentki , a powszechnie się "bębni", że zaletą histerektomii jest pewność że się w ciążę nie zajdzie i nie trzeba żadnej antykoncepcji ??

Gość lizaczek34
Pytanie którego użyłam dotyczy bezp. mnie .. szukam obszerniejszej odpowiedzi na temat miesiączki po amputacji..>> czytałam całość dzięki

Gość Mezzoooo
Cześć powiedzcie mi czy prcherz długo was pobolewał przy oodaniu moczu?

Gość Trea77
Mezzoooo ja jestem 7tygodni po op i czuję się dobrze ,nie wiem o jakim bólu pęcherza piszesz,bo mnie bolał tylko jak miałam uczucie parcia a często się sika tak ok trzech tygodni i miesiąc problem z jelitami a po miesiącu wszystko wróciło do normy tylko jak przekroczę wagę 3kg to boli mnie w brzuchu tak więc uważaj na siebie nie dźwigać a Ty jak długo jesteś po operacji?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się