Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

a i jescze! no dobra językowa intuicja... to co? jeśli intuicja podpowiada mi, że pisze się;-) \"ktury\", to mam tak pisać? www.rjp.pl

Czytać, czytać, czytać a potem wysnuwać własne wnioski. A nie pytać i potem oczekiwać jedynej poprawnej i właściwej recepty. Bo takiej nie ma. Nie ma jednej tylko odpowiedzi. Jak w dyskusji Jakkkko i Wanilii i cynamonu. Obie mają rację. :) Jeśli intuicja podpowiada Ci, że \"ktury\" jest dobrze to czemu nie. Może więcej osób uzna, że to właśnie to i będzie jak z \"ch/hujem\"...;) Nic na siłę. Samo się wyreguluje. Podawałam kiedyś przykład tekstu dowodzącego, że przesada w obie strony jest niezdrowa.;) \"\"widelec w dópie – list otfarty do polońistuf hcemy mieć nadzieje, rze postólat ńińiejszy beńdźe kamieńem milowym w chistorji polskiej pisowńi, takim, jak traktat parkoszowica. postólójemy zdrowy stosónek do tag zwanyh tradycyjńe błenduf jenzykowyh! kohańi profesoży, drodzy stódęći! załuwaszćie, rze pojeńćie błendu ograńicza ńie tylko pszećientnego órzytkowńika jenzyka, kturego poprawiaćie prywatńie i na łamah gazet w róbryczkah „muwimy poprawńie”. chamójećie tagrze własnom spątańiczność i zubarzaćie sfuj zasup zahowań jenzykowyh. f krajó, gdźe wyszsze wykształceńe pośiada ńiespełna jedna dźieśionta obywateli, wy jesteśćie wybrani. jesteśćie dźiedźicami szczytnej ideji niełupszedzonej nałóki. ńie dajćie śie pszygńieść potocznom wizjom polońisty, ktury wedłók statystycznego zjadacza hleba jest albo nałóczyćielem, albo normatywistom. wiemy, rze wymaga śie od was, ńieżatko, ńiejednokroć, ałtorytatywnego ożeczeńia, „jak śie powinno muwić albo pisadź”. bydź morze wbija was to w dume, daje poczuće, rześćie lepśi od nih, ale w imie czego mielibyśćie sie wywyrzszać? to lódźie skszywdzeńi pszes kóltóre, o typah osobowośći z frommofska ałtorytatywnyh, ktuży w wiekó lat czterdźiestó jeszcze bojom śie, rze dostanom jedynke z polskiego. wmuwiono im, rze istnieje jedna prawidłowa norma, jedna prawda, jedna dópa, jedna głowa... skond to znamy? wy, polońiśći, jesteśćie w mocy to zmieńić. ńie mamy oczywiśćie na myśli anólowańia fszystkih regół ortograficznyh, jenzyk wyrególóje śie sam, ńiezalerzńie ot lódźi, ktuży hcieliby go zahfaszczać czy othfaszczać na siłe. morzecie jednak w waszyh zahowańiah jenzykowyh dawadź pszykłat polszczyzny pienknej i bogatej w rurznorodne formy i warjanty stylistyczne, polszczyzny tolerancyjnej, wolnej od jenzykowej ksenofobji. bydź morze czójećie się rozdarći miendzy sfojom wizjom jenzykoznafstfa a oczekiwańiami lódzi, co hcom wyrokuw jednoznacznyh... ale zrozómćie, rze ońi pszes setki lat ńiewoli normy pszyzwyczajili śie całować renke, ktura daje im klapsa. norma óstanawiana jest prawem kadóka, bowiem tylko ńieliczne „poprawne” formy majom za sobom pszekonywójonce jenzykoznafczo ózasadnienie. czeńść z nih jest óprawomocńiana mocno problematyczńie, czeńść wreszćie – wybierana z alternatywnyh form siłom rospendó, kiedy mogłyby one fónkcjonować na ruwnyh prawah – jest ózasadńiana pszes normalne ssańe s palca. wolność w jenzykó – wolność wyboró formy i styló! ruwność w jenzykó – bez wywyszszańia się nat muwioncyh inaczej! braterstfo w jenzykó – nieh zwyćienrzy dobra wola porozómieńia nat czepiańiem śie tego, co na powieszhńi!\"

Gość Ula mająca ule
ślizgo zamiast ślisko a najgorsze są wyrażenia typu poszłem, wyszłem... uhhh tragedia;)

płomykówka*****, dobre, dobre.. zajefajne ;-) i zajebiste;-), i trendi, i dżezi ;-) Masz rację: nie przeginać... ale jeśli w słowniku jest podana taka i taka forma, to nie będę na siłę tworzyła uzusu, pisząc w liście do prezydenta miasta: \"składam gratólacje\"... Zalecam więc: 1,5 procent, a odradzam: 1,5 procenta :-), dopóki uzusem \"procenta\" nie zatwierdzi Rada Języka Polskiego. ;-) (zalecam - odradzam, w odróżnieniu od poprawne - niepoprawne ;-) 🖐️

Gość szokkkk
"spadać w dół" no ku... czy spadać można w góre? W piosenkach czesto tych słow uzywaja np DeMono

Gość Ula mająca ule
płomykówka-> chcesz to tak sobie pisz.....ale w życiu w każdej dziedzinie istnieją pewne zasady i normy, które należy przestrzegać.....chyba nie napiszesz mi, że jeśli masz intuicje załatwienia swojej potrzeby fizjologicznej to załatwiasz się w tramwaju lub na środku ulicy:D wiec przestrzeganie zasad pisiwni jest więc potrzebne...chyba, że chcesz aby uważano Ciebie za analfabetke;)

Gość Ula mająca ule
wiem, wiem na pewno przyczepisz się do wyrazy więc, który napisałam dwa razy w zdaniu;) Dodam jeszcze, że Hydra wcale nie musi mieszkać na wsi słysząć takie słowa jak; kopnełem, mieszkam w mieście i często słysze tego typu błedy językowe:(

Właśnie sprawdziłam w słowniku. Zarówno \"przekonywujący\", jak i \"przekonywający\" są poprawne... Ktoś wcześniej pisał o bluzce - rzecz jasna, z krótkimi rękawami (nie: krótkim rękawem). Natomiast nie wiem, czy poprawinie jest 10 gram czy gramów. Ja się intuicyjnie upieram przy \"gramów\", ale nie jestem pewna...

Gość Wieść woe
Jeśli chodzi o "jabłko" to należy wymawiać jabłko a nie japko!! Wkurza mnie skrót 'cze" zamiast cześć albospoko zamiast spokojnie...jeśli takie skrótu obowiązują to może zamaist swoich imion przedstawiajmy się jako np. D zamiast Dorota;)

Gość Burżuazzzzyjka
kakało zamiast kakao, czemu zamiast dlaczego.....wyraz czemu istnieje w celowniku np. komu, czemu się przygladam;)

Władzia, a w jakim Ty żeś;-) słowniku znalazła, że \\\"przekonywujący\\\" jest poprawne?

Gość Pooooopy
Jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie dotyczące pachy....to nie widzę problemu dlatego, że powinno się powiedzieć na ramieniu skoro nie była ta mrówka pod pachą;)

Gość Grycjannna
Słowo "Zapodaj" mnie denerwuje...nie wiem czy to blad językowy ale itak jest te słówko drażni mój słuch;)

Gość Grycjannna
pzrepraszam za moja stylistykę;) za dużo chciałam napisać w tym samym czasie;) a Może utworzymy ranking najbardziej denerwujacych błędów językowych?? Ja głosuje na wyraz; WZIĄŚĆ;)

Ja o tym, Animrumru!:) Ty polecasz. Twoja opinia. I oczywiście zaleca się coś, gdy pytają o radę... Z wciskaniem tego co \"poprawne\" bywa różnie. Tym bardziej, że każdą gramatykę da się sfalsyfikować. Z moich obserwacji wynika, że najbardziej zaangazowani w poprawiactwo są ci, co wiedzę językoznawczą czerpią z podstawówkowego kursu gramatyki opisowej. No i pojawia się problem - jeśli wiedza przeciętnego użytkownika np. o świetle różni się znacząco od wiedzy jaką posiada na ten temat fizyk, czy mówią oni o tym samym obiekcie? PS POJĘCIE INTUICJI JĘZYKOWEJ: stopnie poziomów adekwatności: a) obserwacyjny – gramatyka odtwarza poprawnie obserwowane dane prymarne (tzn. bezpośrednie językowe dane tekstu) b) opisowy – podaje ponadto poprawny opis intuicji językowej rodzimego użytkownika języka o tych danych c) najwyższy stopień adekwatności zostanie osiągnięty, jeżeli związana z gramatyką teoria lingwistyczna dostarcza nie tylko opisu intuicji i w ten sposób stwarza zasadniczą podstawę dla selekcji – w stosunku do obserwowanych danych – gramatyki opisowo adekwatnej. GRAMTYKA jest wtedy eksplanatywnie adekwatna, gdy jest w stanie wyjaśnić wewnętrzne zdolności mówiącego, które umożliwiają mu zdobywanie gramatyki dla siebie samego. Gramatyka jest jednak teorią intuicji językowej i musi być sprawdzona w swej adekwatności na poziomie milczącej wiedzy rodzimego użytkownika danego języka, na jego kompetencji. Każdy użytkownik języka zna gramatykę generatywną danego języka, wyrażającą jego wiedzą o języku, nie musi przy tym być świadom tych reguł gramatyki. Gramtyka generatywna zajmuje się tymi wewnętrznymi procesami, znajdującymi się poniżej poziomu aktualnej a nawet potencjalnej świadomości. Usiłuje ona dokonać szczegółowego opisu tego, co mówiący lub słuchający wie intuicyjnie, a nie tego, co o swojej wiedzy może powiedzieć. Intuicja – czyli osąd rodzimego użytkownika języka; później Chomsky traktuje intuicje użytkownika danego języka jako część danych, które mają być wyjaśnione przez gramatykę. Zdaniem Chomsky’ego dwie gramatyki mogą być obserwacyjnie adekwatne w tym znaczeniu, że obie generują ten sam zbiór zdań. Jednakże równocześnie jedna z nich może być deskrypcyjnie bardziej adekwatna niż druga, jeśli jest bliższa intuicji rodzimego użytkownika języka w takich kwestiach, jak strukturalna wieloznaczność i równoważność lub nie-równoważność pewnych typów zdań. Dla Chomsky’ego właściwym przedmiotem opisu lingwistycznego są nie tyle same zdania, co intuicje użytkownika języka (innymi słowy, jego mentalna reprezentacja gramatyki języka) Nie twierdzi on jednak, że intuicje użytkownika są bezpośrednio dostępne; nie twierdzi on także, że wszystkie ona są równie godne zaufania. W zasadzie jednak to, czy dane zdanie jest akceptowalne, czy jest ono, czy też nie jest równoważne pewnemu innemu zdaniu oraz jakie są implikacje, a także wiele innych podobnych pytań dotyczących intuicji rodzimego użytkownika języka, jest przedmiotem empirycznej weryfikacji.

Z wypowiedzi Uli mającej ule z 19:12: \"istnieją pewne zasady i normy, które należy przestrzegać.....\" Często słyszę taką odmianę i, zaprawdę, nie wiem, jak jest poprawnie. Czy: - normy, które należy przestrzegać czy: - normy, któRYCH należy przestrzegać? Bardziej pasuje mi ten drugi wariant, ale ja jęzek biorę na wyczucie, więc chętnie posłucham kogoś bardziej kompetentnego. Aha, Uleńko, nie krzycz od razu, że się czepiam, bo nie robię tego, Twój post przypomniał mi tę moją odwieczną wątpliwość ;)

Mnie denerwuje jeszcze mówienie np. \"widzę TĄ panią\" zamiast \"widzę TĘ panią\", itp. No i nagminnie powtarzane wszędzie, a już szczególnie w telewizji przez oświeconych i błyskotliwych dziennikarzy \"najbardziej optymalne\" w znaczeniu \"najlepsze\", podczas gdy w zupełności wystarczy \"optymalne\", bez \"najbardziej\", bo jak coś jest optymalne, to jest już najlepsze z najlepszych.

Gość ive
według mnie lepiej brzmi "tą panią" ,chociaż "tę panią" też może być. najlepsze stwierdzenie Szymona Majewskiego - "ewidentnie widoczne".

Animrumru! No. O tej poprawności mowa.:D PS Ależ proszę: http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&q=Fodor+Katz&btnG=Szukaj&lr= http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl-PL%3Aofficial&q=Fodor+Katz&btnG=Szukaj&lr=lang_pl :classic_cool: Ulu! Mam nadzieję, że przyblizyłam Ci pojęcie intuicji językowej. Czy naprawdę musiałaś się uczyć w szkole by nie załatwiać potrzeb fizjologicznych w tramwaju lub na środku ulicy? Czy niechęć ku takim zachowaniom wynika raczej z intuicji podpartej obserwacją otoczenia? Jeśli uważasz, że "przyczepię się" to znaczy, że nie zrozumiałaś moich intencji. Możesz uważać mnie za analfabetkę. Ani mnie to grzeje, ani ziębi.👄 Pani_Halinko! Ja używam formy "normy, któRYCH należy przestrzegać". W języku mówionym zarówno "tę panią" jak i "tą panią" jest ok. W pisanym twórcy słowników zalecają "tę panią". Z "najbardziej optymalnym" jest jak z "najlepszym przyjacielem", albo przewrotnie - z byciem "trochę w ciąży".;)

Pani_Halinka poruszyła problem: słowo przestrzegać w zależności od znaczenia, rządzi albo 1) biernikiem albo 2) dopełniaczem np. przestrzegać przed kim, przed czym - ad 1) - przestrzegać dziecko przed zabawą na jezdni. np. przestrzegać czego (nie co) - ad 2) - przestrzegać przepisów (nie! przepisy)

płomykówka***** ----> :-D... no ta... tylko są różne poziomy kompetencji... intuicji... i ci, którzy mają większą kompetencję i intuicję, niech służą radą tym, którzy mają mniejszą... intuicja też się bierze z jakiejś wiedzy... jakiejś analogii... po to takie topiki :-)

dlaczego wszyscy zapomnieli o \"w każdym bądź razie\"? :-D a \"w miesiącu sierpniu\"? a \"w dniu wczorajszym\"? a \"kontrol\"? a \"rożno\", a \"widnokręg\"? a \"tyś.\"? a \"łabądź\"? a \"dramatyczna poprawa\"? a \"dwa nieboszczyki\"? a \"na wskutek\"? a \"pieniążki\"? :-D