Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Gość principessina
dziekuje Ci za zainteresowanie "moim przypadkiem", czy po eutoryxie sie tyje? ja jestem dosc szczupla osoba, w sumie zawsze nia bylam, troszke sie naczytalam o problemach z nadwaga u tarczycowcow... kiedy mam zazywac ten olej z rekina, po sniadaniu czy w ciagu dnia czy jak rano na czczo eutyrox, po 2 godzinkach selen, a ten olej?

Gość principessina
dziekuje za zainteresowanie "moim przypadkiem", czy wszyscy tyja po zazywaniu eutyroxu? widze, ze to powszechny problem u tarczycowcow, ja zawsze bylam szczupla osoba, nawet mam troszke niedowagi...czy Wasze problemy ze skora/tradzikiem troszke sie zmniejszyly? no i co z tym wypadaniem wlosow, u niektorych przy zazywaniu eutoryxu sie nasililo! jesli sie nasili jeszcze to lysa zostane... i jeszcze chcialam sie Was zapytac kiedy powinnam zazywac ten olej z rekina, na czczo eutyrox (jak go w koncu dostane:/), po 2 godz. selen, a ten olej kiedy po obiadku moze?

Gość principessina
dziekuje za zainteresowanie "moim przypadkiem", czy wszyscy tyja po zazywaniu eutyroxu? widze, ze to powszechny problem u tarczycowcow, ja zawsze bylam szczupla osoba, nawet mam troszke niedowagi...czy Wasze problemy ze skora/tradzikiem troszke sie zmniejszyly? no i co z tym wypadaniem wlosow, u niektorych przy zazywaniu eutoryxu sie nasililo! jesli sie nasili jeszcze to lysa zostane... i jeszcze chcialam sie Was zapytac kiedy powinnam zazywac ten olej z rekina, na czczo eutyrox (jak go w koncu dostane:/), po 2 godz. selen, a ten olej kiedy po obiadku moze?

Gość breda25
Witam,chcialam sie dowiedziec czy tarczyca i jej niedoczynnosc oraz pco maja wplyw na siebie.Od jakiegos czasau biore euthyrox a od 8 lat cilest.Moze macie panie jakies doswiadczenie zwazane z tymi schorzeniami.Martwi mnie to czy bede mogla zajsc w ciaze w przyszlosci.Pozdrawiam

Gość breda25
Witam,chcialam sie dowiedziec czy tarczyca i jej niedoczynnosc oraz pco maja wplyw na siebie.Od jakiegos czasau biore euthyrox a od 8 lat cilest.Moze macie panie jakies doswiadczenie zwazane z tymi schorzeniami.Martwi mnie to czy bede mogla zajsc w ciaze w przyszlosci.Pozdrawiam

Gość breda25

Gość breda25

Gość breda25

Gość principessina
przepraszam, ze sie powtarzam, ale chcialabym wiedziec czy regula jest tycie przy zazywaniu eutyroxu? widze, ze to powszechny problem u tarczycowcow, ja zawsze bylam szczupla osoba, nawet mam troszke niedowagi...czy Wasze problemy ze skora/tradzikiem troszke sie zmniejszyly? no i co z tym wypadaniem wlosow, u niektorych przy zazywaniu eutoryxu sie nasililo! jesli sie nasili jeszcze to lysa zostane... i jeszcze chcialam sie Was zapytac kiedy powinnam zazywac ten olej z rekina, na czczo eutyrox (jak go w koncu dostane:/), po 2 godz. selen, a ten olej kiedy po obiadku moze? no i tak jak breda25 boje sie, ze beda miec problemy z zajsciem w ciaze:((

Gość principessina
przepraszam, ze sie powtarzam, ze chcialabym wiedziec czy jest regula tycie przy zazywaniu eutyroxu? widze, ze to powszechny problem u tarczycowcow, ja zawsze bylam szczupla osoba, nawet mam troszke niedowagi...czy Wasze problemy ze skora/tradzikiem troszke sie zmniejszyly? no i co z tym wypadaniem wlosow, u niektorych przy zazywaniu eutoryxu sie nasililo! jesli sie nasili jeszcze to lysa zostane... i jeszcze chcialam sie Was zapytac kiedy powinnam zazywac ten olej z rekina, na czczo eutyrox (jak go w koncu dostane:/), po 2 godz. selen, a ten olej kiedy po obiadku moze? no i tak jak breda25 tez sie boje, ze nie bede mogla zajsc w ciaze:((

Gość principessina
przepraszam, ze sie powtarzam, ze chcialabym wiedziec czy jest regula tycie przy zazywaniu eutyroxu? widze, ze to powszechny problem u tarczycowcow, ja zawsze bylam szczupla osoba, nawet mam troszke niedowagi...czy Wasze problemy ze skora/tradzikiem troszke sie zmniejszyly? no i co z tym wypadaniem wlosow, u niektorych przy zazywaniu eutoryxu sie nasililo! jesli sie nasili jeszcze to lysa zostane... i jeszcze chcialam sie Was zapytac kiedy powinnam zazywac ten olej z rekina, na czczo eutyrox (jak go w koncu dostane:/), po 2 godz. selen, a ten olej kiedy po obiadku moze? no i tak jak breda25 tez sie boje, ze nie bede mogla zajsc w ciaze:((

Gość herta77
Do breda25! niestety hormony tarczycowe bardzo często powiązane są z innymi hormonami tj.prolaktyna, itd. ja akurat mam oby dwa schorzenia; jeśli mogę Ci coś doradzić to znajdź dobrego endo-ginekologa i przestań brać pigułki, bo okazuje się, że długoletnie branie pigułek ma zasadniczy wpływ na płodność!powodzonka i dużo zdrowia

Gość principessina
hop hop nikt mi nie pomoze?:( mam takze wysoka prolaktyne, ciekawe czy to tylko tarczyca ma wplyw na nia...

Gość herta77
prolaktyna to hormon generalnie niezwiązany z tarczycą, ale bardzo często osoby mające problemy z tarczycą mają też inne schorzenia, np. pco, o których koleżanka wspomniała wcześniej; radzę dobrego endo-ginekologa i całą serię badań, najlepiej w szpitalu!

Gość principessina
czy ktos mi moze polecic dobrego endoginekologa w Wawie?

Gość anulka75
Witam Moje TSH>75 i strach.Nic nie wiedziałam o tej chorobie poronienie w paż 2008 i to skłoniło mnie do zrobienia badania.Mam 35 lat i siedmioletnią córeczke. Znalazłam strone czytałam i czytałam.Od endokrynologa dostałam Euthyrox 25 i 50.Musze zrobić badania FT4 i usg tarczycy i oczywiście TSH.Moja najwieksza zmora to senność ale już wiem od czego;( i reszta objawów standart przy niedoczynności.

Gość martulkaaaa
anulka, trzymaj się...życzę szybkiej poprawy. Poprawa będzie stopniowa, ale szybko powinnaś zauważyć znaczące zmiany. Jak będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości i pytania, pisz śmiało. Postaramy się pomóc.

Gość Anulka 75
Dziękuje za wsparcie.Bardzo to miłe dziękuje.Pytań mam sporo.Czy potrzebna jest dieta specjalna,słyszałam o selenie brać czy nie i czy tak naprawde pomoga.Fakt mam 165 cm i wage około 80 więc sporo zawsze myślałam że to wieczorne jedzenie i czekolada widać się myliłam.Mam nadzieje że to TSH spadnie.Bardzo bym chciała.Biore duphaston od 15 dnia cyklu przez 10 dni w związku z poronieniem.Z USG problem nawet pryatnie mam się dowiadywać po 10 marca terminy odległe.Wizyte u endokrynologa mam na 9 kwietnia kiedy najepiej zrobić badania kontrolne?Za każdą odpowiedz bardo dziękuje;0)

Gość martulkaaaaa
Anulka, specjalna dieta jest potrzebna, jeżeli chcesz schudnąć ;-) bo ze względu na samą niedoczynność to niekoniecznie. Są jakieś duperele typu unikanie nadmiaru roślin zawierających substancje wolotwórcze albo dużą ilość karotenoidów, ale chodzi raczej żeby nie jeść hurtowych ilości tych rzeczy. A generalnie można jeść normalnie, jak do tej pory. Jeżeli lekarz stwierdzi Hashimoto, bo to właśnie zapalenie tarczycy typu Hashimoto może być przyczyną niedoczynności, powinnaś zacząć unikać jodu w diecie (w soli, pastylkach itp.) i wtedy możesz zacząć brać też selen. I przy Hashimoto selen rzeczywiscie pomaga. Skąd jesteś? Bo jak z większej miejscowości, to może spróbuj umówić się na USG do innego lekarza? A badania poziomu hormonów (te masz na myśli pisząc "kontrolne"?) najlepiej robić minimum kilka tygodni od ostatniej zaminy dawki hormonów. Zwykle robi się je po 6-8 tygodniach. Czyli jak zaczęłaś brać hormony określonego dnia, to do następnego badania powinnaś poczekać około 6 tygodni powiedzmy. Ja zawsze robię badania tuż przed kolejną wizytą, tylko tak, żeby zdążyć odebrać wyniki i pójść do lekarza z aktualnymi wynikami. W ten sposób na początku leczenia maksymalnie przyspieszysz proces dobierania własciwej dawki leku - od razu po wizycie umawiaj się na kolejną, bo terminy są odległe, a dawkę zwiększa się stopniowo i robi badania po każdej zmianie. Acha, przed badaniem hormonów nie bierz tabletki, weź ą dopiero po pobraniu krwi tego dnia. Jest też osobny temat o odchudzaniu przy niedoczynności w dziale diety, moze tam znajdziesz jakieś dodatkowe wskazówki na temat diety.

Gość tarczycówka
Witam koleżanki niedoli. Ja leczenie eutyroxem zaczełam 19 stycznia jest to dawka 25.Z poczatku jak zaczęłm go stosować to poczułam przypływ energii,ale niestety na krótko,bo teraz znowu wróciło zmęczenie i straszna senność.Czy jest to mozlewe,że z początku mój organizm cieszył się że dostał trochę hormonu,a teraz to jest to dla niego dawka za mała i znowu powróciły objawy sprzed leczenia? Za dwa tygodnie ide nak kontrolne badanie krwii i na wizyte do lekarza,może mi przepisze wieksza dawke. Czy jest możliwe,że choć trochę polepszy mi sie stan skóry,czy juz tak zostanie i będzie jeszcze gorzej? Pozdrawiam.

na ogol rozsadny lekarz zaczyna od malej dawki. Jakie mialas wartosci TSH, FT3 i 4? Jesli czujesz sie znow \'zdechla\' mozesz dorzucic cwiarteczke piguly ale moze to oslabienie to tylko efekt wiosennego przesilenia. Poobserwuj sie.

Gość Góralątko
Hej dziewczyny. Kurcze chyba już wiem co jest przczyną mojego stanu. Po przeczytaniu postow na tym forum doszłam do wniosku ze to cos z tarczycą. Słuchajcie,jak się denerwuje nawet troszeczke odrazu na całym ciele wyskakują mi czerwone plamy szcególnie na plecach dekoldzie i szyi. Bardzo często łapią mnie skurcze w klatce piersiowej. Mam duzo za wysokie cisnienie jak na swoj wiek. Caly czas czuje dziwny ucisk na szyi jak by ktos mnie dusil.CAły czas jestem ospała,smutna,nie mam na nic siły,nic mnie nie cieszy. Jest mi też wiecznie zimno ,chociaz innym jest ciepło. Wypadaja mi strasznie wlosy i rozdwajaja okropnie paznokcie,mam tez suchą skore na lokciach chociaz codziennie smaruje je balsamem.Jestem bardzo nerwowa. Po za tym wiem ze w mojej rodzinie tez byly problemy z tarczycą. Czy te objawy swiadcza o tym ze to jest cos z ta nieszczesna tarczyca? mam 17 lat. Dzieki za odpowiedz :)

Gość Góralątko
a. i mam wory pod oczami niezaleznie od tego czy sie wyspie czy nie i nic mi na nie nie pomaga . :(

GORALATKO a moze na poczatek zrob badania poziomu TSH i FT3 oraz 4 zamiast spekulowac?. Rownie dobrze mozesz miec problemy np z grzybica ukladu pokarmowego (oj jak sie sypia wlosy, i skora na lokciach zlazi)

Gość asiula1989
hej ja 3 lata temu miałam wyciętego guza wielkości pomarańczy, teraz przyjmuje dwie tabletki letrox 50 ponad to od operacji przytyłam 12 kg....ale chodzi mi bardziej o palenie papirosów:) bo mama mi dziś powiedziała że jak urośnie mi nowy guz(a już rośnie i jest to stwierdzone)to może być złośliwy:( i czy wogóle ja mogę palić???? pozdro

Gość anulka 75
Dziękuje za wszystie rady.Mam jeszcze pytanie biore Euthyrox 25 od 5 dni ściska mnie w gardle dostaje chrypki niepokoje się straszne dziwne uczucie jakby ktoś dusił w środku.Moim zdaniem palenie to niedobra sprawa ja by nie paliła.Pozdrawiam.

Gość Czytarczyc
U mnie zaczęło się dziwnie. Czułam się okropnie, zupełnie bez powodu, bardzo szybkie tętno. Nawet o tym nie wiedziałam, że to tętno jest powodem tak fatalnego samopoczucia. W encyklopedii zdrowia sama wyczytałam, że to podstawowy objaw nadczynności tarczycy. Lekarka pierwszego kontaktu po EKG natychmiast zaaplikowała mi lekarstwo na spowolnienie akcji serca. Poprosiłam o skierowanie na badania krwi pod kątem hormonów tarczycy. Potwierdziło się. Miałam nadczynność, podobno choroba Gravesa, czyli produkcja przeciwciał, które atakują tarczycę. Po Thyrozolu branym w coraz mniejszych dawkach, nadczynność, przeszła w niedoczynność. Jeszcze nie tyję ale wszystko przede mną, za to wypadają mi włosy. Może ktoś ma doświadczenie z tymi włosami, czy to się zatrzyma i co robić, żeby nie zostać łysą ? Podejrzewam, że moje problemy z tarczycą są na tle nerwowym. Endokrynolog prognozuje leczenie ponad półtoraroczne.

Gość asiula1989
ej to jak z tym paleniem????

Gość asiula1989

Gość asiula1989

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się