Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

Go艣膰 szultos
Nilo szkoda ze ze nadal nic nie zrozumia艂as. Szkoda r贸wnie偶, ze dzielisz ludzi na SJ i na "innych" my艣l臋, ze to pycha przemawia. No ale c贸z nie nam s膮dzi膰. Dwie starsze Panie krzycza艂y za mn膮 by艂am juz 艂adnych kilka metr贸w za nimi a to s艂ysza艂am, wiec Kochana nie pisz mi ze cos jest bia艂e gdy jest czarne. Moze Ty zyjesz wsr贸d idealnych, ja niestety mia艂am takie do艣wiadczenie i odczuam to jako straszenie. Kochana Nilo wiem,ze SJ sa bezkrytycznie nastawieni do swojej organizacji i to niestety tez mnie od nich odpycha. Gdyz uwazam,ze nie ma ludzi nieomylnych szczegolnie tych na wy偶szych szczeblach". Powiedz mi Nilo cos o tzw Niwolniku czyli "kana艂 艁膮czno艣c z Bogiem" czy on naprawde jest Kana艂em jak膮 ma "艂aczno艣膰" i dlaczego mia艂 juz tyle Nowych swiate艂" nie bardzo to rozumem. Skoro ma 艂aczno艣膰 z Bogiem a Bog jak wiemy jest nie omylny i po kilku latach nie zmienia zdania. Jak sie 艂膮czy z Bogiem. Nilo Jezus kaza艂 g艂osic tak zgadzam sie ale bardziej mysle ze kaza艂 g艂osic tym co nie maj膮 pojecia o istneniu Boga, a nie tym co znaj膮 Boga jego dobro膰 Czyli og贸lnie rzecz biorac wed艂ug Twojego my艣lenia Bog chce "pos艂usznych, ot臋pia艂ych niewolnik贸w" No ja mysle inaczej Bog ka偶dego obdarzy艂 talentami i tylko od cz艂owieka zalezy czy bedzie te talenty wykorzystywal dla dobra ludzkosci np nale偶膰 do jakiejs organizacji czy dzia艂ajac w hospicjum. I od tego jak je wykorzystam zyskamy uznanie w oczach Boga. Bog nie chce istoty 艣lepo pos艂usznej cBog chce cz艂owieka pos艂usznego czyniacego dobro dla ludzkosci czyniac to na Chwa艂臋 Bo偶a. Na ten temat mogabym pisac i pisac, szkoda ze mamy inne pogl膮dy. Twoje s艂owa mnie niestety nie przekonuje a moje Ciebie. Ot puenta ca艂ej rozmowy.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nilo1
moje s艂owa s膮 poparte wiedza Biblijn膮 =czy艅 dobrze innym =je艣li mo偶esz= .Tak jak Chrystus uwzgl臋dnia艂 uczucia ipotrzeby drugich. (Mateusza 15:32). Docenia艂 wysi艂ki innych ludzi (Marka 14:3-9). Poniewa偶 cechowa艂o go 艂agodne usposobienie iuni偶ono艣膰 wsercu, przebywanie wjego towarzystwie by艂o dla ludzi pokrzepiaj膮cym prze偶yciem (Mat. 11:28-30). Ale ani Jezus ani aposto艂owie nie udzielali si臋 w organizacjach charytatywnych ani ich nie zak艂adali....pomagali ludziom je艣li mogli ..... G艂贸wnym celem zycia uczynili g艂oszenie od dodu do domu od wsi do wsi od miasta do miasta od kraju do kraju....a Jezus by艂 z nimi (Mat28:19,20) ===Id藕cie wi臋c iczy艅cie uczni贸w zludzi ze wszystkich narod贸w, chrzcz膮c ich wimi臋 Ojca iSyna, iducha 艣wi臋tego, 20ucz膮c ich przestrzega膰 wszystkiego, co wam nakaza艂em. Aoto ja jestem zwami przez wszystkie dni a偶 do zako艅czenia systemu rzeczy.=== 艢J tak robi膮 ===a ty jak wolisz,wolna wola.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
Nilo nie bierzesz pod uwag臋 tego ze Jezus g艂osi艂 z ucznami dobr膮 nowin臋, wtedy kiedy jeszcze niewiele ludzi mia艂o o niej pojecie. nie chodzilo od domu do domu. G艂osili og贸lnie - nie byli namolni (niestety Wy jeste艣cie) Nie zaczepia艂 ludzi naog贸l zbiera艂o sie t艂umy. To tak samo jak czasami przy wejsciu do do Metra w centrum stoi jakis cz艂owiek (wyznawca jakkiejs religji ) i przedmawia, nawo艂uje ludzi do nawr贸cenia. Jezeli chcesz byc a偶 tak dos艂owna w odczytywaniu P艣 to powinniscie tak post臋powa膰. Nilo Ty nie tylko Ty potpierasz sie P艢, poprostu inaczej go interpretujesz a ja inaczej. Pan Jezus pomaga艂 kiedy m贸g艂: uzdrawia艂. W膮tpie czy Bog chce bysmy tylko chodzili i g艂osili i to na dodatek tym ludziom kt贸zy juz go znaj膮 i kochaj膮. My艣le ze g艂osi膰 Chwa艂e Bo偶膮 mo偶na przez czyny (czyli pomoc innym potrzebuj膮cym) Bo c贸z przychodzi z chodzenia i g艂oszenia tym ludziom kt贸zy juz Boga znaj膮 i s膮 juz jego uczniami a no Nic. Nilo nie napisa艂as mi o tym Niewolniku - Kanal 艁膮czno艣膰i.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nilo1
>>>Nilo nie napisa艂as mi o tym Niewolniku - Kanal 艁膮czno艣膰i

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nilo1
co chcesz wiedzie膰 o kanale 艂膮czno艣ci? Jezus zaczepia艂...np.Samarytanka przy studni Uczniowie zaczepiali...np.Filip i eunuch etiopski Jezus g艂osi艂 TYLKO 呕YDOM a oni b.dobrze znali Pisma..a w Pismach pisa艂o o Mesjaszu i Jezus powo艂ywa艂 si臋 na nie..nie uniewa偶ni艂 Pism.. Jezus g艂osi艂 po domach i wsiach 艂膮cznie z uczniami a nawet sam ich wysy艂a艂 po dw贸ch,,, 艢J ROBI膭 TAK SAMO...na艣laduj膮 Jezusa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to sa oszusci
U mnie w zborze jest taka starsza zniedo艂臋偶nia艂a siostra, ma dzieci co jej nie zaniedbuj膮. Starsi j膮 przez d艂u偶szy czas przekonywali, 偶eby przepisa艂a swoje mieszkanie na TS. I przepisa艂a, 偶yje jeszcze, ale w ka偶dej chwili mo偶e umrze膰 ze staro艣ci. Dop贸ki si臋 zastanawia艂a i j膮 przekonywali to pomagali jej, odwiedzali, nagrywali zebrania. Odk膮d byli od notariusza to starsi tylko na zebraniach m贸wi膮 innym 偶eby j膮 odwiedza膰, rzadko kto to robi. Ta siostra pozosta艂a bez 偶adnej pomocy w prawie nieswoim mieszkaniu. Odwiedzaj膮 j膮 w zasadzie dzieci, kt贸rym pozostanie najwy偶ej zachowek. Mam nadziej臋, 偶e s膮d odrzuci testament, ale wiem te偶 偶e TS nie popu艣ci takiego 艂akomego k膮ska. Inn膮 siostr臋 pr贸bowano tak samo przekonywa膰, by przekaza艂a mieszkanie TS, ale odwiedziny starszych sko艅czy艂y si臋 tym, 偶e ta starsza siostra przesta艂a przechodzi膰 na zebrania, g艂osi膰, zupe艂nie si臋 odci臋艂a od zboru, czuje 偶al i nie rozumie jak mo偶na j膮 przymusza膰 (delikatna perswazja) do przepisania mieszkania na TS. Jestem dumna z postawy tej siostry. Niedawno pozna艂am te偶 histori臋 braci, kt贸rzy postanowili wesprze膰 TS daj膮c dobry samoch贸d. Problem by艂 w tym, 偶e TS nie chcia艂o zap艂aci膰 skarb贸wce podatku "od wzbogacenia si臋", mieli go zap艂aci膰 darczy艅cy w imieniu TS (bo skoro daj膮 samoch贸d w prezencie to niech te偶 zap艂ac膮 podatek, bo to w ko艅cu prezent).D艂ug膮 walk臋 toczyli z TS o ten podatek, po偶a艂owali oddania samochodu. To wszystko odbi艂o si臋 niekorzystnie na ich wizerunku "przenaj艣wi臋tszej" organizacji Zln, Morawy Po艂udniowe, 29 kwietnia: Wniesiono oskar偶enie przeciw czeskiej parze ciemi臋偶膮cej (prze艣laduj膮cej) swoj膮 osiemnastoletni膮 c贸rk臋 z powodu jej odmowy przyst膮pienia do wyznania 艣wiadk贸w Jehowy, kt贸rego wspomniani rodzice s膮 cz艂onkami. Odmowna decyzja c贸rki zaowocowa艂a wyrzuceniem jej z domu. Rodzice pozostawili j膮 bez 艣rodk贸w finansowych. Powiedziano jej, 偶e mo偶e wr贸ci膰 do domu, ale pod warunkiem przyst膮pienia do 艣wiadk贸w Jehowy. Dziewczyna jest uczennic膮 szko艂y 艣redniej. Osi膮gn臋艂a ju偶 pe艂noletno艣膰, ale jeszcze nie zarabia na 偶ycie, wi臋c rodzice s膮 nadal zobligowani, by j膮 utrzymywa膰. http://watchtower.org.pl/forum/topic/6586-dla-osob-znajacych-pania-irene-drygiel/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
Zaczepi艂 2 kobiety. A SJ w ciagu dnia zaczepi pewnie 200 os贸b. Zydzi znali PS czekali na Mesjasza i niestety nie uwie偶yli. Nilo nie m贸w mi,偶e Sj s膮 mesjaszami. Zar贸wno Jezus jak i uczniowie g艂osili o nadej艣ciu mesjasza. Nilo SJ zarzucaj膮 innym wyznaniom nie znajomo艣膰 bibli. Szczerze m贸wi膮c pewnie wiekszosc nie zna bibli tak na pamiec jak SJ ale Uczeni w Pi艣mie te偶 znali nauki na pamiec. Jezus ich pot臋pi艂,wiec chyba nie o to chodz by znac P艢 na pamiec i chodzic i "klepac" na oko艂o. Zapewne znacznie lepiej chwalic Boga czynem. Nadal bede obstawa艂a przy swoim (NIE POTRZEBNIE CHODZICIE I NAWRACACIE LUDZI ZNAJACYCH I KOCHAJACYCH BOGA) Nilo o Kanale 艂膮cznosci chce wiedziec na czym pollega jego 艂膮czno艣膰, dlaczego to ta osoba a nie inna. I dlaczego skoro 艂aczy sie z Bogiem by艂y Nowe 艢wiat艂a - przeciez Bog nie zmienia zdania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
szultos -> um贸w sie na rozmowe ze starszymi zboru to wyt艂umacza Tobie , co to za rozmowa tutaj ... ty swoje .. nilo swoje ... przeciez nilo wyraznie t艂umaczy a ty czekasz na odpowiedz taka - jaka chcesz us艂yszec

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
hrhrhr - Na tym polega dyskusja. Jak juz wczesniej pisa艂am (i Nilo r贸wnie偶) na temat g艂oszenia zostajemy przy swoich zdaniach. A nie wiem moze nieuwa偶nie czytam ale Nilo nie pisa艂a mi jeszcze nic o Kanale 艂膮czno艣ci hrhr moze Ty mi napiszesz (je偶eli wiesz) dla mnie to ciekawy temat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
to moze napisze Tobie moje doswiadczenia ze SJ znam sporo os贸b kt贸re sa Sj od oko艂o 6-8 lat , nigdy nie spotka艂am sie by swiadek krzycza艂 tak za kims jak napis膮艂s to ty - no chyba ze jakis " nawiedzony swiadek " albo swiadek nie bedacy swiadkiem - ale to juz jego sprawa .. nie mozna wrzucac wszystkich do jednego worka .. ojej kana艂 艂acznosci - nie wiem - ale mysle ze tutaj chodzi o niewolnika wiernego i roztropnego i o organizacje - z tego co wiem (a mysle ze d艂ugi i duzo obserwuje ) to jest tam swietna organazacja , wszystko pouk艂adane , porzadek niesamowity .... niewolnik zas przygotowuje mysle ze tez wspaniale "straznice " czy inna literature .. tam jest wszsytko wyt艂umaczone , czysto i przejrzyscie czy to dotyczy m艂odych os贸b - okres dojrzewania itd , czy opowoesci biblijne dla dzieci ... itd itp by艂am kilka tygodni temu na zgromadzeniu - wysz艂am tak zbudowana , pe艂na si艂 jak zawsze po takim spotkaniu sympozja , wyk艂ady sa pe艂ne duchowego pokarmu , dotycza nas osobiscie w wiekszym lub mniejszym stopniu , napominaj a, przypominaja , ucza zawsze jestem pod wielkim wrazeniem po kazdym zgromadzeniu badz kongresie a a to wszytko zas艂uga niewolnika wiernego i roztropnego czyli umiejetne przekazywanie wskaz贸wek od Jehowy moze to w艂asnie chodzi o ten kana艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
co do g艂oszenia to jestem pewna ze g艂osza wszedzie - wyjezdzaja za granice ,zyja tam bardzo skromnie g艂osza tam gdzie nie s艂yszeli o Bogu a r贸wniez tam gdzie wiedza o Bogu ale " inaczej " szczerze - podziwiam ich ! ale aby napisac cokolwiek o nich trzeba ich poznac a nie opierac sie na opisach odstepc贸w tam jest niesamowita atmosfera i mi艂osc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
45 鈥濳to rzeczywi艣cie jest niewolnikiem wiernym i roztropnym, kt贸rego pan ustanowi艂 nad cz艂onkami czeladzi swojej, aby im dawa艂 pokarm we w艂a艣ciwym czasie? 46 Szcz臋艣liwy 贸w niewolnik, je艣li jego pan, przybywszy, zastanie go tak czyni膮cego! 47 Zaprawd臋 wam m贸wi臋: Ustanowi go nad ca艂ym swoim mieniem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
hrhrhr tak ale skoro jest tym niewolnikiem czyli Kana艂em 艂acz膮cym dlaczego tak czesto zmienia zdanie. Skoro przekazuje to co B贸g przekaza艂 dlaczego nadchodzi nowe 艢wiat艂o. Czy偶by Bog zmieni艂 zdanie Nie bardzo to rozumiem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
hrhr to nie sa opisy odst臋pc贸w ale moje do艣wiadczenie. Przypominam Tobie r贸wie偶 ze jakis czas mieszka艂am z SJ i jak juz pisa艂am nigdy nie naje偶dza艂am na SJ (wtedy) bo jeszcze ich nie znaam. Niestety ona naje偶dza艂a na inne wiary szczeg贸lnie na KK i to bardzo - wyczuwa艂am wr臋cz nienawi艣膰. Panie za mn膮 krzycza艂y wiec prosze nie pisz mi ze jest tak super. Kazda wiara ma swoich nadgorliwych tzw "mocherowe berety" SJ tez. Przynajmniej ja takich spotka艂am. Spotka艂am te偶 fajn膮 dziewczyne kt贸ra by艂a SJ i mia艂膮 normalny stosunek do wiary nie pr贸biwa艂a mnie nawr贸cic. Czasami w rozmowach m贸wia ze Starsi Zboru maja jej za zle ze za ma艂o "chodzi" Kilka razy nawet mia艂a rozmowe z nimi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
sami widzisz ze sa " r贸zni " przeciez pis膮lm by nie wrzucac wszsytkich do jednego worka ale ty ciagle wracasz do tego samego i czytasz nieuwaznie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
najezdzanie na kosico艂 katolicki - ja tez w pewnym sensie to robie , poniewaz uwazam ze kler katolicki k艂amie k艂amie i jeszcze raz k艂amie , oszukuje a ludzie tkwia w k艂amstwie bo taka tradycja i trudno im otworzyc oczy a ci kt贸rzy widza =-- udaja ze to ich nie dotyczy czyli tez poniekad ujezdzanie .. niestety .. ale nie oznacza to nienawisci do tych ludzi , wrecz przeciwnie modle sie by otworzyli oczy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
zaznacza艂am zreszta ze to moje doswiadczenia - moze to od ciebie bije nienawisc do sj ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
przeciez a nigdzie nie napisa艂am ze oni sa idealni - w zadnym wypadku , sa grzesznymi ludzmi i miedzy nimi zdarzaja sie niesnaski ale aby o kims m贸wic lub pisac trzeba go dobrze poznac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
hrhrhr kler k艂amie i to Ty niestety czytasz nieuwaznie. Pisa艂膮m juz ze 2 strony dalej do Nilo zeby艣my nie zwracali uwagi na oszustwa tych u w膮dzy bo zar贸wno kler w kk iak i Starsi Zboru maja sobie wiele do zarzucenia. Hrhr no niestety jestes w b艂edzie Nilo przez ca艂y czas pisa艂a ze to nie mo偶liwe by ktos za mna krzycza艂,ze to nie mo偶liwe by ktos nienawidzi艂 KK (chodzi mi o SJ) ze Sj s膮 jedna Wielka Miosci膮 - a ja stra艂am sie pokazac ze nie sa. Tak jak w inych wiarach sa inni ludzie. Przeczytaj dokadnie nasza rozmow臋. Pami臋tam jak kiedys SJ z kt贸ra mieszka艂膮m powiedzia艂膮 ze na Bo偶e Narodzenie w rodzinach KK wszyscy "chlej膮". Tez wrzuca艂a wszystkich do jednego worka. hrhr wiesz ja ich nie zaczepiam na ulicy i nie krzycze za nimi - wiec po czym s膮dujesz ze bije nienawisc ode mnie do nich. Fakt faktem ze czasami irytuje mnie gdy wciskaja mi swoje gazetki albo na si艂e chca sie wprosic do domu na rozmowe. Ale wtedy grzecznie odmawiam, raz tylko chcia艂am da膰 im "ziarno" wi臋cej juz nie spr贸buje po tym do艣wiadczeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
hrhr a jak to jest z tym Niewolnikiem czyli Kana艂em - dlaczego tyle razy sie myli艂 i nadchodzi艂o nowe swiat艂o. Zaznaczam odrazu ze nie wierze w nieomylnosc Papieza w KK.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
no nie czyta艂am poprzednich stron , tylko ostatmie wpisy nie sugeruje ze bije od ciebie nienawisc tylko tak to zabrzmialo z " Twoich ust " - pzrepraszam uwazam ze wszedzie sa wspaniali ludzie i niestety 藕li , zalezy to od przynaleznosci do religii i od charakteru co do pomy艂ek Sj to nie chce sie wypowiadac bo nigdy nie zg艂ebia艂m tego tematu , myla sie katolicy , protestanci i inni wiem ze jakas pomy艂ka mia艂a tam miejsce , wiem ze niewolnik przyzan艂 sie do b艂edu - jesli mozna tu m贸wic o b艂edzie mysle ze tutaj chodzi o kwestie zrozumienia , poszukiwania i jasnosc umys艂u

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
chcia艂am dac im "z iarno " SJ sa przekonani co do religii prawdziwej , sa przekonani o swoim g艂oszeniu jako najwazniejszej s艂uzbie w ich dotychczasowym zyciu , sa przekonani ze g艂oszac wybawiaja siebie jak i tych kt贸rzy ich s艂uchaja nie wezma " ziarna " , bo niby po co ? wymiana handlowa czy co ? bez sensu jesli jestes czegos pewna , jesli wiesz ze od ciebie zalezy zycie - zycie wieczne !!!! wielu ludzi , czy robisz wiele by mogli zyc w tym raju oni robia to by kazdy m贸g艂 偶yc wiecznie , dlatego zaczepiaja , chodza od domu do domu , czesto sa l偶eni i obrzucani b艂otem - a wiesz za co ? za to ze chca wsakzac ludziom droge do zycia wiecznego ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
tak hrhr zgadzam sie myl膮 sie KK Protestanci Prawos艂awni i wiele innych wyzna艅. Jednak dla mnie dziwne jest,ze ktos moze nazywac sie Kana艂em 艁aczacym z Bogiem. Bo jezeli tak by艂oby w rzeczywistosci "Nowych 艢wiate艂 nie by艂oby. Z tym Niewolnikem u SJ jest podobnie jak w KK z Papie偶em i jego nieomylnosci膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
a wiesz dlaczego tak strasi zboru namawiaja g艂osicieli do jeszcze pilniejszego g艂oszenia ? wiedza ze to " dni ostatnie " ze ma艂o jest czasu na g艂oszenie a co za tym idzie na ratowanie ludzi i robia to intensywnie znam taka kobiete kt贸ra jest swiadkiem , w tej chwili na emeryturze , kobieta wykszta艂cona i elegancka .. tak kiedys po rozmowie z nia pomysla艂m ile czasu i pieniedzy ona poswieca na g艂oszenie ma szesc studi贸w biblijnych , czyli srednio kazdego dnia jedno , zawsze dojezdza do zainteresowanego autem czasami kilka kilometr贸w ( koszty auta i paliwa ) , zawsze kupuje cos s艂odkiego by by艂o mi艂o i s艂odko ..koszty i jeszcze raz koszty .. ale tam nikt tego nie liczy .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
hrhr nie to nie by艂a wymiana handlowa. Poprostu mam swoje przekonania i zapewne ich nie zmienie. A ze oni wr臋czali mi swoje czasopisma bym pozna艂a ich wiar臋 ja w odruchu zrobi艂am to samo. juz napewno wiecej nie bede mia艂a takiego odruchu. Cz艂owiek uczy sie na b艂edach :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szultos
hrhr dni ostateczne na tym tez mo偶na dyskutowac, bo dni ostateczne moga potrwac tydzien rok, 10 lat 100 lat lub wiecej tego nikt nie wie. Juz by艂o wyznaczanych kilka dat i z pokoleniem kt贸re do konca nie wymrze juz by艂o. jak narazie nic. Dni ostateczne moga trwac i trwac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
co do pomy艂ek , naprawde nie zg艂ebia艂m tego tematu , bo uwazam 偶e nie nalezy ruszac tego co za nami zreszta B贸g tez nas do tego zacheca uwazam , 偶e do b艂edu nalezy sie przyznac i wiecej go nie pope艂niac , jak to by艂o w kwestii SJ nie chce wiedziec wiesz ja to t艂umacze sobie tak : ktos m贸wi : kup w sklepie spozywczym ty ta informacje przekazujesz , ale jeszcze nie wiesz co nalezy kupic ( pospiech ) a kiedy dowiadujesz sie co kupic musisz sprostowac - trzeba bylo kupic rybe a to mozna zrobiz zar贸wno w sklepie spozywczym jak i rybnym czy supermarkecie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hrhrhrh
tak , nikt nie wie jak d艂ugo beda trwa艂y dni ostatne i SJ tez nie wiedza a poniewaz nie wiedza wykorzystuja kazdy dzien , kazda chwile , kazda minute by wielu dobrych ludzi o szczerym sercu mog艂o zyc wiecznie

Udost臋pnij ten post