Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Terii

cholestaza..???pomóżcie -

Polecane posty

Przez to uszkodzenie wątroby mój synek ma problem.. Jeśli wogóle o to chodzi.. Ehhh szkoda słów ;(

Gość systa27
to juz urodziłaś?? Jestes pewna ze to przez cholestaze ja miałąm mam chora od urodzenia i jeszcze cholestaza silna i nerki a jednak jest zdrowy.nie słyszłam aby cholestaza wpływała na zdrowie dziecka

Gość systa27
agusiawola a badanie genetyczne z wódpołodowych nie moga Ci zrobic u mnie zle wyszyl testy papa down:( ale zrobili mi badania z wód płodowych i było oki.Musisz isc naprawde na dobre usg gdzie Ci zbadaja pomiary .nIE CZYTAJ NA NECIE ITD BO PRZECZYTASZ NAJGORSZE a to moze byc jakas pomyłka.Ja miałam za duzo wód płodowych 3.5 to duzo za duop cholestaza nerki cukrzyce itd ciagle cos słyszłam ze moge nie doniesc a udało sie Link cos sie nie otwiera. i zmien vassosan na ursofalk mi vassosan mniej słuzył on jest głownie na cholesterol a ursofalk na watrobe:)Jezeli wyniki nie beda spadac

Gość systa27
Kochana bedzie dobrze wiem ze my matki panikujemy ale ja przezyłam duzo doalizy 5h codziennie cholestaze itd i udało sie wiec musisz byc dzielna i nie myslec o najgorszym łątwo sie mowi wiem w jakim ja strachu byłam ale powtarzałąm sobie i postawiłam wszystko na jedna karte chociaz mam chorobe genetyczna.

Gość Agugu26
hej

Gość Agugu26
Hej wszystkim!!! Jestem w szoku!!! moja niunia ma teraz 14 miesięcy, w tv ostanio usłyszałam o cholestazie i mnie zamurowało! pod koniec ciąży zaczeły mnie swędziec pośladki ramiona i uda , to było nie do zniesienia! wystraszona pobiegłam do lekarza ogólnego by wykluczyć różyczke lub jakieś inne świństwo, lekarka nie wiedziała co mi jest i kazała tylko smarować pudrem w kremie, poleciałam więc do szpitala gdzie miałam rodzić do ponoć bardzo dobrego dermatologa i Ona wyciągneła jakies kartki i przeczytała ze takie objawy daje jakaś choroba ( nie podała nazwy cholestaza na pewno) i że nie ma sie czym przejmować dała tylko jakąs maść jakby sie pogorszyło.Na szczęście zaraz po tej wizycie poszłam na ktg i już zostałam na porodówce bo ktg było złe, po kilku godzinach miałam zrobioną cesarke.I to by było na tyle.Ale w szoku jestem nikt nie powiedział że to moze być cholestaza, co by było gdybym nie poszła na ktg? czy złe ktg było spowodowane cholestazą?matko swięta!! wszystkie wyniki badań podobno były ok! Aż sie boje pomyśleć co by było gdyby mnie wysłano do domu z tym świnstwem ( bo taki był zamiar bo ktg powtórnie zrobione było ok) Gdzie są lekarze którzy mają dbać o nasze zdrowie!!! tak to jest jak się ściąga na studiach!!! Acha ta cała sytuacja rozegrała się w Lublinie w szpitalu na Al.Krasnickich- tak ostrzegam:)trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamuśki.

Gość antykoncepcja
Kochane kobietki, jak czytam wasze wypowiedzi, to włos mi się jeży na głowie. Ja miałam szczęście, ze trafiłam na odpowiedzialna panią ginekolog. Przechodziłam cholestazę dwa razy i do dzisiaj (córeczki mają 3 i 5 lat) Ona interesuje sie moim zdrowiem, zleca badania dwa razy w roku. Antykoncepcja???? Ja mogę tylko globulki i gumki. Tabletek nie wolno - zbyt duża dawka hormonów, a to one są podłożem naszych problemów, plaster próbowałam ale wytrzymałam 3 miesiące, a krążek 3 dni. Pojawiły sie objawy cholestazy, myślałam że się zadrapie. Globulki poczatkowo mnie denerwowały, ale można się przyzwyczaić. Teraz nie przeszkadza powstająca piana, nawet mąż sie przyzwyczaił. Z tego co mi mówiła ginekolog, spirale można, ale nie kazdy lekarz to robi. ja n ie skorzystałam, jestem osoba wierząca. Jeszcze jedno, szukajcie madrego lekarza, nie takiego, który każe smarować sie kremami czy podaję witaminę c

dołączam ponownie do grona :( w poprzedniej ciąży udało się donosić a dziś nie wiem lekarz na maksa mnie wystraszył jestem w 28 tyg wynik nie jest tragiczny bo dwucyfrowy ale doktor mówi że przy trzy cyfrowym będziemy się bardzo martwić. do tego doszła grzybica MASAKRA jestem załamana narazie nie chce mnie faszerować lekami ze względu na obciążenie wątroby i mam zastosować ścisłą dietę tylko w internecie też znalazłam parę nieścisłości jej dotyczących. Możecie jakoś przybliżyć zalecenia swoich lekarzy co jeść?? jestem załamana....

Nie przejmuj się.Dziwi mnie tylko że lekarz nie przepisał ci leków? Dieta nic ci nie da.. Ale jedz lekkostrawne i gotowane wszystko.. Ja jadłam dużo kiwi,ma w sobie witaminę K która jest potrzebna przy cholestazie. Poród mam za 8 tyg i cholestazy już nie mam ;) A miałam wyniki powyżej 600.. jeżdziłam od szpitala do szpitala i dużo w domku.. Brałam Proursan i Vasosan-P sprowadzony na import docelowy..

no właśnie mnie też bardzo mocno dziwi fakt ze nie mam leków teraz sama będę monitorować sobie wartość alatu i apatu prywatnie żeby miec obraz tego co się dzieje. mam już trochę obciążoną wątrobę bo przyjmuje leki od samego początku ciąży. AgusiaWol Twoje wyniki 600 i wyszłaś na zero :) jestem pełna podziwu naprawdę ile czasu jeśli mogę zapytać to trwało... rozumiem ze leki ściągane z zagranicy ale jak trzeba to nie patrzy się na koszty

Została mi puszka Vasosanu,trzymam na razie bo nie wiadomo czy cholerstwo nie wróci..Zapłaciłam za nią 270zł. Powiem ci że w tej ciąży na leki i USG z badaniami wydałam już ze 2 tys. Cholestaze potwierdzoną miałam od 18 tyg,ale złapała mnie wcześniej.. Czyli męczyła mnie 12 tyg. Od dwóch tygodni wyniki w normie.. Jestem w 32 tyg i nie wiadomo czy nie wróci. Jadłam same zupy delikatne,lody zimne i masę owoców,szczególnie kiwi..tego to potrafiłam jeść 5-7 sztuk dziennie.. Moja diete sama sobie ustaliłam i już zapomniałam smak piersi w panierce ;)

AgusiaWol a pozwalałaś sobie na owoce surowe? gdzieś wyczytałam że powinno się raczej przetworzone gotowane lub pieczone. ach mam nadzieję że skoro tak ładnie trzymają ci się wyniki to będzie tak już do rozwiązania, swoją drogą wcześnie cie dopadła. ja dziś żyję w wielkiej panice musiałam wyjść na spacer z synkiem bo nie mogłam usiedzieć w miejscu... nie chce drugi raz przeżywać szpitala

No coś ty. Leżałam w szpitalu,to ordynator sam kazał mi jeść owoce,nawet słodycze mogłam,tylko nie za dużo. Jedz dużo kiwi i winogron,ja to jadłam cały czas.. Jeśli coś to pytaj,postaram się odpowiedzieć.Jestem szczęśliwa że cholestaza przeszła.. Teraz w kwietniu robię badania,zobaczymy jak wyjdą.

dzięki bardzo za pomoc :) u mnie pojawia się swędzenie w różnych miejscach więc w poniedziałek robię wyniki bo może rozwija się zbyt szybko... trzymam mocno kciuki za Wasze wyniki

Gość Gosli
Witajcie dziewczyny! Moja walka z cholestaza zaczeła się 6 lat temu kiedy byłam w 30 tyg. ciąży. Trafiłam do szpitała bo swędziało mnie całe ciało, zrobiono mi próby wątrobowe (aspat, alat w okolicach 300) i okazało się że mam to choróbstwo. W szpitalu nie bardzo wiedzieli jak mi pomóc i jedynie kazali mi łykać Essenciale Forte i brac glukoze w kroplówkach-cale szczęscie wyniki były ciąle na tym samym poziomie i w 37 tyg. urodziłam zdrowego synka. Druga ciąża nie przebiegała juz tak dobrze-w 26 tyg pojawilo się swędzenie więc sama zrobiłam sobie próby wątrobowe i wyszły wysokie bo w okoliczch 500. Trafiłam do szpitala i tam po 4 dniach ponowili próby i okazało się że mam 950 !!!. W tym szpilalu chcieli mi juz roziazywać ciąże ale ja się nie zgodziłam i trafiłam do specjalistycznej kliniki. Tam zaczełam brać ursofalk 3*2, Essenciale Forte, glukoze dożylnie. Wyniki zaczeły spadać. Trwało to tak do 37 tyg. 3 tyg temu urodziłam zdrową córeczkę! Jak widać po moim przykładzie z cholestazą mozna wygrac-trzeba tylko jak najwcześniej rozpocząć leczenie. Jeśli ktoś byłby chętny mam do odsprzedania za niższą cenę Ursofalk ( 2 blistry). Kupiłam je miesiąc temu ale za pare dni miałam cc i mi zostały. Mój adres: Gosli@interia.pl

niestety moje wyniki prób wątrobowych wzrosły o 200 alat i o 100 aspat nie ma na co czekać dziś popołudniu mam idę do szpitala na szczegółowe badania oceny płodu i będziemy podejmować decyzję co dalej no właśnie co dalej.... wizja wcześniactwa naszej malutkiej chyba jest dość bliska - żeby tylko była silna i poradziła sobie w naszym świecie

Gość systa27
Nie wiem ciale czytam pisze i Czemu piszecie ze nie ma leków na choleztaze sa i 1000% skuteczne ja DOSTAŁAM CHOLEZTAZE W 10 TYGO UROZIAŁAM 36 DZIEKI LEKU KTORY BRAŁĄM WYNIKI SPADŁY PRAWIE DO NORMY

Gość systa27
NAJLEPZY JEST IRSOFALK NIE SZKODI TO NASZEMU DZIECKU A POMAGA NAM URATOWAĆ GO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jA BRAŁĄM 3X2 OD 12 TYG CIAZY DO 333 POZNIEJ JUZ TAK SPADŁY ZE KAZALI MI ODSTAWIC ALE MUSIALAM WALCZYC Z LEKARZAMI NIE BIERZCIE WSZYSTKIEGO DO BANI CO MOWIA MACIE NAS MY TO PRZESZLISMY JA CHYBA JESTEM 1 PRZYPADKIEM KTORA DOSTALA 10 TO JUZ MIAŁAM DIAGNOZE JA DOSTAŁAM JUZ TAK NAPRAWDE NA POCZATKU CIAZY WYNIKI MIAŁAM PONAD 1000 A UDAŁO SIE:) uRSOFALK NAM POMOGŁ TERAZ MAM MAŁEGO SYNKA WĄŁSNIE GADA SOBIE MAŁĘGO MA 4 MIESIACE 7100 I 74 CM:)

Gość systa27
madi dawno mnie nie było wzrosły wyniki a brałąs cos aby zmalały??

Gość systa27
ursofalk mozna kupic w polsce kosztuje 100tab 160 zł najpierw wyprobujcie go bo jest dostepny i jak dla mnie skuteczniejszy:) Rezultat jest juz po tygodniu

ja nic jeszcze nie brałam bo lekarz nie chiał obciążać wątroby mam nadzieję ze dziś przepisze wasz lek..... i obejdzie się bez dłuższego pobytu w szpitalu

Gość systa27
Madi te leki pomagaja Twoja watroba bez nich jest za bardzo obciazona bez nich nie doniesiesz lekarze beda chceili rozwiazywac chorobe.Powiedz ze maja Co przepisac ursofalk On nie zaszkodzi a napewno pomoze .Ja gdybym słuchała lekarzy sama ryzyka nie podjeła to bym dzis mama nie była slicznego synka.Sugerowali mi usuniecie.;/ I nie czekaj az cos przepisze jak mi ALTY ASPy itd z 800 spadły na 33:) po leku a norma jest 35:) i brałam go dosc wczesniej bo po 3 miesiacu sa badnia dopiero ze mozna brac ja zaryzykowałam i wziełam 3x2 od 11 tygodnia:)

Nie rozumiem czemu się tu twierdzi że tylko jeden lek pomaga? Mi alat i aspat sięgał prawie 700 jednostek i dziś jestem w 33 tyg i mam wyniki w normie,a brałam Proursan,teraz nic nie biorę..

madi oczywiście że obejdzie się bez dłuższego leżenia w szpitalu,bo po pierwsze jesteś w 28 tyg i dadzą ci leki , oraz wyślą do domu twierdząc że masz stosować dietę,dużo wypoczywać i brać lekarstwa.. A po drugie masz za małe wyniki 200 to nie tragedia, ja w domu siedziałam z prawie 700 i jakoś nikt nic nie poradził ani nie trzymał w szpitalu.

Gość systa27
ale tu nikt nie pisze ze jeden lek pomaga tu piszemy ze ogolnie sa leki:) i gdzieki leka cholestaza nie jest taka niebiezpieczna.Każdy brał inny i kady chwali co brał ja miałąm ponad 900:P

Gość Gosli
Do AgusiaWol: Prousan i Ursofalk mają ten sam skład a różni ich jedynie pruducent

jestem w domku dostałam leki essentiale forte 3x1 i urospol 2x1 dał mi tydzień i powrót na szczegółowe badania wątroby, i wtedy jeśli swędzenie będzie się utrzymywać zostanę na oddziale na dodatkowe kroplówki tak aby wypłukać nadmiar enzymów

Gość systa27
Jak tez brałam to sami i pomogło napewno Tobie też pomoże a skóra swedziała mnie całą ciaze mimo ze cholestaza mineła:) tak czasem bywa:)Ja mialam czeste swedzenie zawsze sie martwilam ze wyniki poszly do gory ale mialam badania co tydzien i mimo swedziawki wyniki były w normie:)