Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Terii

cholestaza..???pomóżcie -

Polecane posty

Gość systa27
usofalk brałam 3 x2:)

Gość systa27
czasem wydaje mi sie ze ginekolodzy nie umieja leczyc na temat walki o moje dziecko choroby mogłabym ksiażke napisać.Mam genetyczna chorobe Fanconi de;toni debre oprocz niej spotkało mnie w ciazy cukrzyca cholestaza dializowama bylam codziennie po 5h wiel sie przeszło ale teraz jak patrze na usmiech mojego slicznego zdrowego synka idzie zapomniec mimo blizn po cewnkach mimo prrzetoki na reku ktora widac bardzo.JA NAUCZYŁAM SIE GDYBY NIE MOJ UPÓR STRACH i WIERZYŁA BEZGRANICZNIE LEKARZA MOJEGO SYNKA BY NA SWIECIE NIE BYŁO.KIEDY MOWILAM ZE CHCE MIEĆ DZIECKO LEKARZE ZA GLOWE SIE ŁAPALI KIEDY ZASZŁAM W CIAZE MOWILI CZY NAPRAWDE CHCE URODZIC TE DZIECKO MOMO RYZYKA ZYCIA MOJEGO A NA DODATEK NIE WIADOMO CZY DONIOSE CIAZE A MOGE UMRZEC LUB CALA CIAZE DIALIZOWANA.uRODZIŁAM SYNKA ZDROWIE WRÓCIŁO JAK PRZED CIAŻA Teraz szukam osob z fanconi de 'toni debre aby im to opisac i doradzić aby spełniali marzenia.Czasem lepiej umrzec spełnionym niz zyc w nieswiadomosci co by było gdyby było W polsce sa osoby z ta choroba ale gdzies sie ukrywaja pewnie słuchaja lekrzy ze ciaż to smierć a wcale tak nie jest:)

Gość maga13
dziewczyny, czy ktoras z Was lezala moze w jakims warszawskim szpitalu? Prośba o sugestie, gdzie najlepiej trafic. Wlasnie zaczynam swoja historie z cholestaza (26 tydz. ciazy). Napiszcie tez pls, czym Was tam leczyli.

No i dziadostwo wróciło.. Ciekawe kiedy się zdecydują na rozwiązanie ciąży.. Czy tak będą męczyć człowieka do końca ciąży razem z maleństwem :(

agusiaWol - a bierzesz leki i przestały pomagać?? może zabiorą cię n a oddział i dadzą płukanki z glukozy, soli i wit.K przedłużyły mi pierwszą ciążę o tydzień. daj znać co u ciebie w miarę możliwości maga13 - ja niestety nie pomogę jestem z innego terenu u mnie swędzenie delikatne utrzymuję się, w tym tygodniu robię wyniki i znów do lekarza mam nadzieję że choć troszkę się obniżyły bo jak nie to będzie szpital - tak mówił ostatnio przed świętami. ach każda wizyta to strach u mnie 29/początek 30tyg....

Gość systa27
aguswola jak wróciło wyniki wzrosły czy tylko swedzenie????Dopoki dziecko ma sie dobrze wlasnie dobrze ze nie rozwiazuja dziecko najlepiej jak by sie urodzilo nie wczesniej niz 36 tydz i wazyło kolo 3 kilo.nie ma jak u mamy w brzuszku i napewno mu lepiej tam niz tu czeka go długa droga jak urodzi sie za wczesniej

Gość systa27
maleństwo sie nie meczy :P gdyby sie meczyło napewno by wyciagali podejrzewam ze ma sie dobrze i kazdy dzien dla niego U Ciebie w brzuszku jest dla niego zdrowiem

Gość systa27
agawola jak dobrze obliczyłam to 34 tydzien wiec kobietko wlacz jeszcze o te 2 lub 3 tyogdnie roznica dziecka w rozwoju jest duża moj urodził sie w 34 i jest słabszy o miesiac do tyłu fizycznie.Rechabilitacje lekarze itd

Gość systa27
sory urodzil sie 35/36 tydzien miesieac wczesniej i ten miesiac roznicy w rozwoju jest.Jak ma 5 miesiecy rozowj ma na 4 miesiace i rechabilitacja kontrole itd

systa27 masz rację trzeba walczyć o każdy tydzień maleństwa w brzuszku jednak to takie trudne i przede wszystkim zagrożone obumarciem płodu w każdym momencie. ja jestem w 29tyg właściwie zaraz zacznie się 30 jednak przy takich wynikach lekarz mi powtarza uspakajając że jak dotrzymam do 34 to potem będzie mu łatwiej mnie poprowadzić tak aby maleństwo urosło odpowiednio - pewnie sterydy - jednak to nie wyklucza pewnych kontroli, kłopotów po porodzie. Musimy trzymać się do 38tyg dla naszych maleństw :)

Gość merrry09
ehh, jeszcze zatrucie ciazowe sie przyplatalo!!! ale juz tylko 4 tyg zostaly. cholestaza minela. tzymam kciuki za wygrana walke z tym paskudzstwem :)

Niestety,moje przypuszczenia potwierdziły wyniki badań,a już myślałam że wytrzymam do końca i tak się cieszyłam :( Nie wiem co dalej będzie :( trzymajcie się ciepło..

AgusiaWol - trzymam kciuki za was ja niestety też na jakiś czas muszę się pożegnać leki urospol i essenciale nie specjalnie pomogły przez tydzień jutro szpital i przez tydzień branie sterydów dla dziecka żeby szybko się rozwijało, płukanek żeby wypłukac enzymy z wątroby a przede wszystkim ocena dobrostanu dziecka odezwę się po powrocie choc mam nadzieję że uda się dotrzymać choć 36 tyg

Dziewczyny, mam nadzieje że mi poradzicie; Od kilku dni nie śpie w nocy - swędzenie stóp i dłoni zaczyna się wieczorem.... Zasypiam i po dwóch godzinach świąd jest taki uporczywy ze nie ma mowy o spaniu. Swędzi już całe ciało głównie kończyny. Przemęczę sie kilka godzin nieustannie sie drapiąc az w końcu uda mi sie zasnąć wieczorem. Wybieram sie do lekarza za dwa dni bo martwie sie bardzo. Myślicie że to może byc cholestaza ? Miała któras takie objawy? Z góry dziękuje za odpowiedź .

mirka 76 niestety moze się zaczynać ale mam nadzieję że cię ominie. najlepiej to jak masz możliwośc zrób sobie sama prywatnie badania aspat i alat i będziesz widziała już po wynikach czy to to. lekarz zapewne się najpierw skieruje własnie na badania i dopiero stwierdzi a u mnie po 10 dniach w szpitalu było super!! w domku wyniki jeszcze się obniżyły więc 1,5tyg przeżyłam do wczoraj niestety znów dopadła mnie swędziawka rąk i nóg właśnie dziś nie poleciałam na wyniki spróbuje jeszcze bardziej rygorystyczną dietę zastosować choć już sama nie wiem co jeść :( i zrobię ale sadzę że znów się podniosło mimo leków AgusiaWol co u was???

Witaj madi. W czwartek jade z walizką.Czuje się fatalnie,wszystko swędzi. Także to już 37tc i już czekać nie będą. Nie wiem tylko ile poleże za nim mnie pokroją lub urodze naturalnie.

Trzymaj się napewno będzie dobrze sądzę że poczekają aż skończysz 37tydz i pewnie zaproponują preindukcję wieczorem a potem na następny dzień rano indukcję wszystko zależy od lekarzy mnie przetrzymali 3 dni przed wywołaniem.... pocieszające jest że my z cholestazą rodzimy szybciej i mniej boleśnie podobno :) moi lekarze w szpitalu bardzo są za naturalnym porodem co wg mnie jest fajne bo fakt boli ale po porodzie szybko dochodzisz do siebie i się nie męczysz wpadnij tu jak nabierzesz sił i napisz co tam u Was ja też nadal umieram w swędziawce, wyniki zrobię jutro lub w czwartek zobaczymy... jeśli niestety znów wzrośnie to pewnie i ja pójde do szpitala ponownie i tym razem lekarz mówił że już będą myśleć o rozwiązaniu - u mnie leci 34tydz. chciałabym wytrzymać jeszcze choć 3. powoli też łapie już skurcze przepowiadające pomimo brania magnezu więc lekarz sam powiedział ze nie chce mi zwiększać dawki żeby przypadkiem nie blokować późniejszego wywołania trzymam kciuki

Ja mam rozwarcie na jeden palec dłuższy czas,ale moja lek mówi że mam się tym nie przejmować. Najgorsze jest to że córka ma komunię 16stego i boję się że mnie nie będzie.. Dam znać na pewno,martwi mnie ten zbiornik wielki,też wszystko po porodzie się dowiem.Do tego dziś wróciłam od lek i mam grzyby jakieś na szyjce,no szook po prostu.

tym bardziej trzymam kciuki żeby się wszystko pokolei ułożyło, przy rozwarciu preindukcja a potem indukcja napewno szybciej zadziałają wszystkiego najlepszegp

hej dziewczyny 3 tygodnie temu (34 t.c )miałam pierwszą nieprzespaną noc spowodowaną swędzeniem.przeczytałam że może to być cholestaza-skontaktowałam się z lekarzem który natychmiast wysłał mnie do szpitala. zrobili badania i alat i aspat ponad 100 ale oprócz tego zrobili mi badania kwasów żółciowych o których żadna z was nie pisała a one są ponoć najważniejsze.Dostałam ursofalk 3*2 sylimarol 3*1 essentiale forte 3*1 i jeszcze diphergan na swędzenie oraz oczywiście dieta wątrobowa. wyniki rosły na początku ale do tego stopnia ze musiałam mieć zrobiona aminopunkcje żeby sprawdzić czy moja wątroba nie zatruwa dzidzi. okazało się ze nie. a wyniki powoli zaczęły spadać i spadły tak ze już jestem w domku teraz w 37 t.c oczywiście biorę dalej leki i trzymam dietę i jestem pod kontrola lekarza ale z dzidzia jest ok.pozdrawiam wszystkie!

kamucha bardzo zaciekawiłaś mnie badaniami kwasów ja też miałam mieć ale podobno szpital w szczecinie powiedział że na wynik czeka się długo i sa bardzo kosztowne. dla mnie kilometry nie robiły różnicy chciałam jechać zrobić ale podobno na wyniki tyle się czeka ze zdążę bez tego urodzić. napisz proszę coś więcej bo to bardzo interesujące jak przebiegało itp. mnie może okłamali.....

Gość cc)
Mam pytanie, okropnie potwornie swędzi mnie całe ciało. Nie mam krostek, nie mam uczulenia, nie mam suchej skóry. Jem to co zawsze, nie zmieniłam proszku, w domu mam sterylnie czysto..... Swędzi mnie wszystko oprócz uszu i nosa, spac nie mogę,a jak spię to o drapaniu śnię.,,.,.., Robiłam badanie na wątrobę 1,5 tyg temu, w normie, potem 6 dni temu i w normie, czy jest sens powtarzać badanie za tydzień. Swędzie cały dzień, a w nocy to już koszmarnie..... nie wiem czy cholestaza może przypałętać się z dnia na dzień, bo nie wiem jak to kontrolować, robić badania krwi czy nie robić.... jak to z wami było???

madi, nie wiem ile kosztują te badania bo wykonywali mi je w szpitalu (mam szczęście że mieszkam w Łodzi bo byłam w matce polce). Na pewno długo się na wynik nie czeka bo miałam pobieraną krew ok 6 rano, a na obchód poranny ok 9 wyniki już były.Problem pojawia się wtedy gdy chce się te badania prywatnie zrobić bo z tego co się orientowałam jest to niemożliwe lub czeka się 2 tygodnie.

o kurcze to mój szpital cos nie taki informacje otrzymał ze szczecina. no cóż mam nadzieję że jakoś dotrwam może bez tego choć swędziawka coraz większa... cc) dokładnie my nie stwierdzimy czy to to ale moim zdaniem przez tydzień wiele może się zmienić. swędzenie ciała jest też oznaką innych chorób ciążowych, dla cholestazy typowe są dłonie i stopy w innych schorzeniach to się nie powtarza

Witam ponownie, Zrobiłam badania : Alat 142 Aspat 80 Bilirubina całkowita 1.60 Pomożecie zinterpretowac mi wyniki? Do lekarza ide dopiero we wtorek... Dodam ze jestem w 33 tc. Pozdrawiam

Gość systa27
Mirka Alat powinnien nie przekraczac 40 tak samo jak Aspat 40 jest norma Moze byc cholestaza.jEZELI SA JESZCZE DOLEGLIWOSCI SWEDZENIE CIAŁA.

mirka moja poprzedniczka dobrze napisała jeśli masz swędzenie to kto wie może i to być. chciałabym zauważyć że - nie wiem czy ktoś to wspominał - inne niewydolności wątroby też charakteryzują się swędzeniem ciała a cholestaza ma swędzenie rąk i stóp czego inne nie mają - ostatnio wyczytałam to na portalu medycznym

Gość systa27
mnie swedział kazdy kawałek ciała od powieki do kazdego rowka ;/;/;/;/;/

Gość systa27
wyniki sa powyzej normy czasem wyniki sa w normie to wtedy poprostu tak działaja hormony ja mimo ze juz wyniki miałam w normie swedzenia ciała mialam nadal ale fakt ze nie takie juz uciazliwe

dziś swędzenie :( a czy maiłyście jakieś zawroty głowy i ogólne osłabienie mnie dopada zawsze popołudniu - totalny brak sił, napady gorąca itd