Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Julii

Zycie we Wloszech

Polecane posty

E tam, ja i tak jestem pewna, ze \"sie jakos dogadacie\" :-) Pokaz Wlochom na co Cie stac! :-) Daj znac, jak bedziesz miala wyniki...

Nie dziękuję, by nie zapeszać :) (ale mimo to bardzo bardzo dziękuję, też właśnie chcę im pokazać, że swój poziom jakiś tam reprezentujemy) Pozdrowionka!!!!

Gość fross
Witajcie. Jaka jest teraz pogoda we Wloszech? Czesto jest powyzej 30C?? I czy przy tych upalach jest przynajmniej jakis wiatr czy patelnia?

Czesc dziewczyny! Widze , ze na topiku naprawde urlopowo :D Ja tez niedlugo zwijam zagle i jade do domu na ogorki malosolne i sernik mamy. Jeszcze tydzien musze wytrzymac ale szczerze mowiac najchetniej poszlabym juz dzisiaj na pieszo do Szczecina ;P W pracy jak zwykle szalenstwo, chociaz moze teraz nawet bardzije niz zwykle, bo w sierpniu firma bedzie zamnknieta 3 tygodnie i musimy zrealizowac wszystkie zamowienia na gwalt. Na szczescie juz sie oswoilam z ta atmosfera wiecznej gonitwy i stresu wiec mam nadzieje dotrwac do nastepnej soboty i szczeslliwie dostac sie na lotnisko. Dzidziuch, ale Ci zazdroszcze ze jestes juz w Polsce. Mnie tez czeka sprzatanie mieszkania (heh juz sie zastanawialam kiedy ja mam to zrobic ;P) i zakupy. Julii co kupilas najblizszym? Ja mam obmyslony prezent dla mamy ale kompletnie nie wiem co moge podarowac tacie :/ Skonczyly mi sie pomysly na typowe wloskie drobiazgi dla plci brzydkiej :P A jak Ci sie Juleczok widzi slonko w naszym pieknym Piemoncie? Zaloze sie ze jestes w koncu usatysfakcjonowana letnia pogoda :) fross - da sie wytrzymac w tym roku ale podobno ubiegle lata byly naprawde upalne i meczace. Pozdrowienia dla wszystkich!

Gość wyjadę
cześć Mam możliwość wyjazdu do pracy na północy Włoch. Jest to opieka nad starsza osoba. 3 miesiące, może dam radę. Ale mam kilka pytań , może ktoś zechce mi pomóc. Chodzi o połączenia z tel. komórkowego do Polski, na stacjonarny. Jaką kartę powinnam kupić i czy rozmowy sa drogie? I jeszcze jedno, czy kwota 50 euro na utrzymanie 2 osób to duzo czy mało? Tyle płaci rodzina tej starszej osoby. Są to pieniądze na tygodniowe utrzymanie. Jesli możecie pomóc, bardzo prosze.

Gość 50 euro
na tydzien?to niewiele,musialabys zyc skromniutko.W kartach do kom sie nie orientuje,ale wiekszosc tu korzysta z kart miedzynarodowych,naprawde sie oplacaja,za 5 euro rozmawiasz 140 min z tel stacjonarnego;sa oczywiscie rozne karty .

Gość tengo
50euro?????????? To chyba jakis zart!! Absolutnie sie na to nie godz. Nie dziwie sie, ze we Wloszech mysla, ze Polska jest taka biedna, skoro Polki godza sie pracowac za takie pieniadze...

Gość wyjadę
te 50 euro to są pieniądze na utrzymanie 2 osób, zarobki oczywiscie wieksze. Jeśli to niewiele, jak piszecie, bedę musiała z własnych pieniędzy dokupić jedzenie dla siebie.

Gość wyjadę
50 na tydzień to około 220 miesięcznie, na złotówki ponad 800 zł. Czy tam jest znacznie drożej niż w Polsce?

Wpadlam tylko na chwileczke, bo jestem bardzo zabiegana... 50 euro na tydzien dla 2 osob na jedzenie spokojnie starczy, nie martw sie. No chyba, ze musicie sie stolowac na miescie, w takim przypadku byloby ciezko. Glowa do gory! 3 miesiace to niewiele, bedzie dobrze. Pozdrawiam!

Gość maddi
julii nie wiem jak ty dajesz rade z 50 euro tygodniowo to przeciez ci wystarczy tylko na chleb i makaron:) a tak powaznie to strasznie malo!

maddi, wg mnie przesadzasz. Moze napisz ile Ty wydajesz? Za 50 euro mozna kupic ok.25 kg pieczywa i 25 kg makaronu :-)

Gość maddi
wyjade nie przeliczaj euro na polski bo relacja jest zupelnie inna. ja wlasnie wrocilam z polski i powiem szczerze ze drogo to jest w polsce, przynajmniej dla kogos kto ma normalne pobory a nie srednia krajowa ktora nie wiem skad im sie bierze, bo kto ja tak naprawde zarabia? moze tylko warszawa:) pozdrawiam i powodzenia. latwo ci nie bedzie na poczatku ale mysle ze dasz rade;)tylko sie nie daj!!!!!

Gość maddi
julii ale nie mozna zyc tylko o chlebie i makaronie! a gdzie co jakis czas mieso, ryby tego tez organizm potrzzebuje. nie wiem jak u tych ludzi ale u wiekszosci pije sie wode mineralna ktora tez kosztuje. ja srednio wydaje 100. a mieszkam w neapolu gdzie jest znacznie taniej niz na polnocy. pozdrowionka

Maddi, kazdy z nas ma inne przyzwyczajenia, inna kuchnie, zwyczaje... Moge Cie zapewnic, ze u mnie w domu zjesz dobrze, i to nie tylko makaron( ktory zreszta gotuje 1 lub 2 razy w tygodniu), ale mieso, ryby, warzywa, owoce, a do tego wino( oczywiscie, ze nie kupuje go w enotece-bo za drogo by wyszlo), i jeszcze dostaniesz deser lub upieczone przeze mnie ciasto. Nie kupuje w sklepiku \"pod domem\", bo tam faktycznie za 100g szynki zaplace 2,5 e, ale staram sie kupowac w wiekszych supermarketach. Kilka stron wstecz byl poruszany ten temat i tam sa wypowiedzi innych dziewczyn.

Gość maddi
julii nie pozostaje mi nic innego jak pogratulowac oszczednosci i gospodarnosci :) pozdrawiam

Gość do julli
no chyba z lekka przesadzasz z tym 50 euro tygodniowo.,mozna to porownac do 50zl w Polsce,..srednio wyszloby ciut ponad 7 euro dziennie i to na polnocy.Ja mieszkam na poludniu gdzie znacznie taniej i naprawde z mezem przymieralabym z glodu majac 50e tygodniowo.Nie pisz bzdur,ze dziewczyna swietnie sobie poradzi,bo tak nie bedzie.Owszem przezyje na pastach i verdurach,ale na mieso i ryby to stanowczo za malo. Ja wydaje przecietnie ok 100 euro na tydzien na 2 osoby.,nie szaleje,kupuje rzeczy potrzebne,ale i zdrowe,w normalnych supermarketach,warzywa i owoce na rynku lub w warzywniakach.Jasne mozna zaoszczedzic kupujac w tanich marketach wszystko za 50 cent z data waznosci do 2020 ale to juz wybor indywidualny. Do wyjade Popros o wyzsza stawke,to co Ci oferuja to naprawde malo.Przypuszczam,ze pracujac jako opiekunka starszej osoby,bedziesz miala bardzo malo wyjsc,o ile sie nie myle chyba 2 popoludnia wolne lub weekend,a siedzac w domu zawsze bedziesz miala ochote cos zjesc.Powodzenia.

To moze i ja sie wtrace :) 50euro tygodniowo to nam stacza na zakupy plus i nwet pizze czy inne restauracje :) Jakbym wydawala 100euro tygodniowo to by mnie TZ powiesil ;) Na serio, super wypasne zakupy robimy za 30euro max, a nie robimy ich co tydzien, potem tylko dokupujemy chleb, makaron, czy inne typu lody, jogurciki, warzywa, owoce. Odkad przybyłam do Włoch, prowadzę sobie kalkulator naszych wydatków, i co prawda wydajemy się w 300euro zawsze, nie chce jakos zejść w dól nasza średnia ;) ale jest tam zawsze pare wyjść na pizze, czy do dobrej knajpki na rybkę, stek czy inne zachciewajki (czyli 60-70euro), wg mnie to zbytki, ale moj TZ uwielbia takie wycieczki kulinarne i nic na to nie poradze. Jednak zaciekawilas mnie tymi 100euro, pisze to bez żadnej ironii, możesz podac jakie i gdzie robisz zakupy? Naprawde, 30euro na jedzonko w markecie i potem 20na świeze dodatki typu warzywa, owoce to dla mnie kwota wystrczajaca. Dodam tez, iz nasz dom jest raczje typu otwartego i czesto zdarza sie, ze stoluje sie u nas kolega, kolezanka czy inna zblakana dusza ;) No dalej dziweczynki, przedstawmy nasze rachunki :)

Hej Dzidziuch! :-) Masz wyniki ? jak poszedl egzamin?? Jaka masz pogode? Jak mijaja Ci dni?? Pozdrawiam Cie serdecznie! Porownanie 50e do 50zl.... eh... rece opadaja...

hej hej! Nie wiem jaka note dostalam, ale z opisu profesora wynika, ze mu sie podobalo, szczegolnie zas cos co niby zrobilam, a nie mam zielonego pojecia, ze zrobilam hihih ;) no, wazne, ze do przodu :D

A jednak mialam racje, ze zdolna z Ciebie bestia :-D Tak trzymaj! Zmykam teraz, bo mam mase roboty. W sobote wyjezdzamy- wreszcie!

Gość wyjadę
dziękuję za wszystkie rady. Trochę mnie uspokoiłyscie. Jestem raczej oszczędną osoba, a poza tym za te pieniądze nie tylko siebie będę utrzymywać, więc jesli będzie kilka dni pod rzad sam makaron, to może to da do myslenia rodzinie mojej podopiecznej.

hey dziewczyny!!!! wbije sie w topic jesli nikomu nie przeszkadzam... od roku w Rzymie i tak jak Wy nie moge sie doczekac wyjazdu do Polski na te wakacje jednak nic z tego bo pracuje caly czas... buziaki.. jest ktos jeszcze z Rzymu?

Dzięki Julii, ale nie taka znów zdolna ;) Przesiedziałam jak ten jarząbek przy komputerze przez pare godzin myśląc jakby to zrobić, do tego mam taką małą przypadłość by dążyćdo profesjonalizmu w tym co lubięrobić co w połączeniu z nieograniczona ilością danego czasu daje wynik zapoprawiania się na śmierć ;) I jak tam kochane, która już dotarła do ojczyzny? Julii, długo jeszcze do uprognionych wakacji?

Aaaaaa nie dojrzałam :) Witaj Najeri w naszym gronie :) Ja z Sycylii stukam w klawiaturkę, a aktualnie z szarego, ale dość cieplego Poznania :)

Hej Najeri! Benvenuta na naszym topiku ! Dzidziuch..juz jutro wyruszamy na Sardynie, wracamy 14, troche odpoczniemy i w droge do mojej kochanej Polski! Podobno lato ma jeszcze tam wrocic, wiec jak bedzie ladna pogoda to juz w ogole bedzie pieknie! Przed chwilka wrocilam z ostatnich zakupow, teraz jeszcze pranie, spakowanie mojej walizki i bede gotowa. potrzebuje wypoczynku, zmiany otoczenia...chyba kazdy z nas po jakims czasie tego potrzebuje, w koncu czas naladowac i nasze baterie :-) A jak tam u Ciebie? jadasz polskie pysznosci, co? w ogole to jestes sama, czy ze swoim lubym? pozdrawiam goraco, goraco!

Halloo jest tu ktos??! :) No tak, pewni wszyscy sa juz w Polsce. Ja tez od tygodnia jestem w domu i szczerze mowiac czuje sie tak, jakbym pierwszy raz od wielu miesiecy zaczela oddychac. I choc jest troche deszczowo u mnie, to i tak uwazam, ze mam najpiekniejsze wakacje jakie mozna sobie wyobrazic. Mama juz troche mnnie upasla i nie moze sie doczekac kiedy P. przyjedzie, zeby jego tez podtuczyc :P ALe to dopiero za tydzien, teraz lece nadrabiac zaleglosci towarzyskie, bo nie wiadomo kiedy znowu trafi sie taka okazja! Pozdrawiam Was goraco ze Szczecina!

hey! ale macie super:) sedzicie sobie w Polsce a ja tutaj w tym okropnym czasem Rzymie no al coz... mam nadzieje ze na swieta i ja pojade:) buzka

czesc skarbuncie!!!!!jak tam wakacyjny czas???ja wlasnie wczoraj powrocilam na sycylijskie podworko i dopadlo mnie scirocco...tragedia.w krakowie bylo super,pogoda sliczna i wypoczelam,duzo spacerowalam i czytalam.swietnie jadlam,ale nie utylam,bo zatrudnilam nozki.ciesze sie,ze dzidziuchowi poszedl dobrze egzamin.tak trzymac!!stesknilam sie za glosem polskim we wloszech,bo mi koi dusze;zwlaszcza gdy pogodny,jak wasz.mam nadzieje,ze wasze wakacje byly lub sa udane.pozdrawiam wszystkie serdecznie i cieplutko .dobrego nastepnego poranka.

Witajcie kochane, Wlasnie siedze przed moim komputerkiem ostatnie minuty, bowiem nadszedl czas wyjazdu... :( O jak mi cholernie smutno!!! :( Mam wyjazd z Poznania o 6 i tak pomkne do Berlina a potem juz Palermo i.....stara rzeczywistosc... :( A tak bylo dobrze w moim domku, miescie... :( Zle mie strasznie :( No coz, odezwe sie juz z wyspy... :( Pozdrawiam!!! Ps. Dzieki serdeczne Margatku za cieple slowa, mam nadzieje, ze inne tez pojda tak ok ufff :)