Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wystraszynka

resekcja korzenia zeba

Polecane posty

Gość kefalonia
Witam,słuchajcie,ciarki mnie przechodzą po przeczytaniu tych postów:-(( czeka mnie resekcja dolnej piątki,w marcu.Ząb leczony parę lat temu kanałowo,trochę pobolewa,zdjęcie wykazało zmiany:-( Powiedziano mi,że będzie to kosztować 480,a nie było mowy o tym,że jeszcze coś za wypełnienie.Czy mam być przygotowana na większe koszty?? może lepiej tego zęba wyrwać? Jezu,boję się potwornie a jeszcze taki wydatek!! Moja mama też miała resekcję ,ale dobrych parę lat temu i wcześniej dentystka musiała jej w korzeń wkręcić jakiś trzpień.Teraz nie było o tym mowy...Oświećcie mnie! Zabieg odbędzie się w Bytomiu

Gość resekcja
ja miałam resekcje w czwartek nie chce was straszyc ale u mnie to trwalo ok 4 godzin tak naprawde to mnie nie bolalo podczas zabiegu ale gdy pusciło mnie znieczulenie to powiem bolało dosy mocno ale gdy wzielam ibuprofen było wszystko ok tylko nie chce mi sie goic zabardzo dziasło i zrobił mi sie mały krwiak co niepokoi dr mówiła ze to pierwszy taki przypadek ale ja mam jakoś zawsze z wszystkim pod górke mysle ze pomalu sie wyleczy jestem dobrej mysli a koszt takiego zabiegu to od 250-300zł a uzupełnienie mialam zadarmo u swojego stomatologa przez którego mosialam tak długo miec ten zabieg

Gość gosiatomek
Ja miałam resekcje dolnej prawej 6. Zabieg nie nalezał do najprzyjemniejszych. Niestety, o czym zostalam poinformowana dopiero 2 tyg po zabiegu doszło do perforacji i zab nadaje sie do usuniecia. Miałam wybór - wypełnic i czekac - moze byc spokój przez pare lat, a moze zaczac bolec zaraz. Wybrałam to pierwsze. Po 14 m-cach od zabiegu zaczął mi ząb ropiec, stopniowo pękac dziąsło na wysokosci tegoż zęba. Długo bałam sie isc do dentysty, bo wiedziałam ze teraz juz czeka mnie usunięcie. Jednak zab cały czas ropiał, doszło juz do przetoki. W koncu umówiłam sie na wizyte, dostałam antybiotyk zeby wyciszyc stan zapalny i 18.02 usunięcie. Jestem mega wystraszona, strasznie się boję, ze jednak ropa nie zejdzie w całości, znieczulenie nie zadziała i bedą rwac na zywca ...

Hej. Dzis 4 dzien od resekcji, była to górna jedynka, nie jest złe, ale dziąsła szczypią, najesc sie nie mozna, no i problem mam z umyciem zębów, bo boję się, ze szwy mi puszczą. Tez tak mieliscie ? I jeszcze jedno. Czy dentysta wypisywal wam zapobiegawczo jakis antybiotyk. Bo mi nie chcial :(

Gość mirabelqa80
Jak dobrze, że tu tarfiłam.... Od wieeelu lat nie chodziłam do dentysty... Nie zawsze tak było,,,ale kiedyś jak wysypał mi sie jeden ząbek tak długo zwlekałam i wstyd mi było pojsc do gabinetu,,,potem jeszcze bardziej, jeszcze bardziej ,.,.,.,az do teraz. Dolna szczęka stustoszona. Nie mam trzech zębów z lewej i dwoch z prawej,..,,tkwią tylko korzenie, zapewne chore na maksa. Na dodatek po lewej stronie na dolnej żyuchwie, czy na dziąśle...wlasciwie sama nie wiem utworzyl mi sie twrady,niebolący guzek wielkosci ja wiem..srednica jakies 0,5 cm... Okropnie sie boje,,,, jestem na siebie wsciekla..Kiedys mialam ladne ząbki i bywalam u stomatologa chociaz raz na dwa lata...Pomozcie mi,,blagam,,moze ktos mial podobny przypadek.. Jestem cala wystraszona i wsciekla na siebie za swoja kompletna bezmyslnosc! Wstyd mi okropnie! Doradzcie cos.. Zapisuje sie do dentysty w przyszlym tygodniu,,,ale jestem kompletnie spanikowana... Boje sie najgoszego! Mam male dziecko i chcialabym jeszcze pozyc ..dla niej. Moze jest ktos,kto mial podobny problem? Odezwijcie sie..proszę!Pozdrawiam!

Gość kefalonia
Miałam dziś rano.Trwało 20 min.Dolna piatka.W trakcie prawie nie bolało. Na razie ok. nie boli,jem,piję-rzecz jasna ostrożnie. Na razie nie spuchłam. Ściągnięcie szwów za tydzień. Napiszę za parę dni co i jak.Duzo gorzej przeszłam to psychicznie i to najbardziej męczy.

Gość kefalonia
Ja płaciłam 480.Jutro ściągnięcie szwów.Nie spuchłam,nie bolało.Jedyne,co mnie martwi to to,że ten ząb nadal przy dotyku /palcem/ boli:-( Może dlatego,że kość i okolice ruszone,wiercone etc.mam nadzieję,że to minie-w końcu po to robiłam ten zabieg-żeby nie bolało.

Gość iti888888
opowiem o swoim przypadku ,trzymajac jeszcze wacik w ustach......dwa dni temu poczulem bol w okolicach gornej szostki nr3 ,akurat przy zmianie pory roku zima -wiosna, zaczelo mnie cholernie bolec łykalem całą noc ibuprofen po kilka tabletek jakos dotrwalem do rana........ (zapomnialem dodac ze owa szostka byla leczona kiedys kanalowo poczym kiedy wypadla z niej plomba zaczela sie kruszyc az w koncu nie zostalo sie z niej nic poza korzeniem).......drugi dzien to juz była katorga od samego rana,zjadlem chyba kilkanascie tabletek ale i tak wiekszosc dnia zwijalem sie z bólu ,tak ze postanowilem kupic litr wódki i nim sie leczyc ,taki to stopien desperacji ............wciaz mialem nadzieje ze ból minie ,ze to moze cisnienie itd ,potem noca budzilem sie jeszcze kilka razy łykajac mase tabletek ,a rankiem gorna szczeka czulem jaka jest napuchnieta ,probowalem wszystkiego plukanek szałwią ,alkoholem ,jakis mikstur netowych .........zaczaelm dzwonic po dentystach i tu szok w jednej przychodni cena za usuniecie -extraction of root - 500 -700 $ ......w innych od 350 -400 ......załamałem sie troche i znow płukanki itp aż w koncu zaczelo mnie tak rwac ze myslalem ze sie ze..... obdzwonilem kilkanascie klinik , i jak to mowia jak sie szuka to sie znajdzie 225 $ .......wpierw przeswietlenie ,okazało sie ze moze byc problem bo korzen jest pękniety w 3 miejscach i trzeba bedzie go wyjmowac kawałkami i byc moze ciąć dziąsło ......jeden zastrzyk znieczulajacy ,po nim okropny ból przez chwile (z korzenia) i potem juz coraz mniej i mniej , doktor powiedzial ze mam szczescie ze sie zglosilem bo weszła infekcja i byloby tylko gorzej i gorzej i gorzej ........potem drugi zastrzyk ,zaczał grzebac , nic nie czulem tylko szarpania leciutkie glowa .....trwalo to moze 7 minut ,moze nawet mniej i lekarz mowi - thank you , thats it :) ....okazało sie ze nawet nie ciął dziąsła mimo tego ze korzen byl połamany ......takze jak jest dobry dentysta to wyjmie bez rozcinania (oczywiscie nie mam na mysli jakis szczegolnych przypadkow) ......dostałem antybiotyk za darmo ,a skasowali mnie łącznie 250 $ ,doliczyła 25 $ za x-ray , a i jeszcze jedno targujcie sie ,nie mam kasy itd itd ,napewno jak sie grzecznie poprosi zejda z ceny ......dodam tylko ze wczoraj wertowałem wszystkie fora i to miedzy innymi w wielkim bólu i pełen obaw ,że bedzie ciecie dziąseł pełno krwi rany itd ...a tu naprawde miłe zaskoczenie .....nic a nic ......DO WSZYSTKICH KTORZY MAJA PODOBNY PROBLEM, NIE CZEKAJCIE ! KAZDY KOLEJNY DZIEN TO CORAZ WIEKSZA KATORGA I HORROR , do dentysty jak najszybciej ! .....powodzenia

Gość Szukam dobrego endodonty
w Krakowie,czy ktos moglby mi polecic jakiegos sprawsdzonego lekarza?

Gość facetfacet2019
Witam! Ja jestem po resekcji dwóch jedynek dolnych.Zabieg wykonany dwa dni temu. Mam dziewięć szwów, nic nie boli i pije sobie piwko.Biorę Dalacin C,Trilac, Pabi-dexamethason. Najgorsze ceny. Jak na razie na wyleczenie kanałowe dwóch jedynek,resekcję i lekarstwa wydałem ponad 2000 zł. A dodatkowo dojdzie wybielanie endodentyczne.Mam nadzieję że zamknę się lekko powyżej 2500 zł. Reasumując.Zabieg nie najgorszy.Ból znikomy - myślałem że będzie gorzej.Najgorsza cena tego wszystkiego

Gość facetfacet2019
Witam! Ja jestem po resekcji dwóch jedynek dolnych.Zabieg wykonany dwa dni temu. Mam dziewięć szwów, nic nie boli i pije sobie piwko.Biorę Dalacin C,Trilac, Pabi-dexamethason. Najgorsze ceny. Jak na razie na wyleczenie kanałowe dwóch jedynek,resekcję i lekarstwa wydałem ponad 2000 zł. A dodatkowo dojdzie wybielanie endodentyczne.Mam nadzieję że zamknę się lekko powyżej 2500 zł. Reasumując.Zabieg nie najgorszy.Ból znikomy - myślałem że będzie gorzej.Najgorsza cena tego wszystkiego

Gość siwson
Opisze swój zabieg. Mam dwie złamane jedynki.Najpierw miałem leczenie kanałowe wypełnili mi te dwie jedynki lekarstwem i musiałem tylko czekać.Nie mogłem biegać jeść zimnych i gorących potraw. Po 6 miesiącach okazało się, że lewa jedynka bardzo ładnie się zagoiła.Ale za to w prawej jedynce zrobił się stan zapalny(torbiel) czy coś takiego.Zrobili mi resekcje. Na początek znieczulili miejsce usuwania korzenia troszke bolało jak wbijali igłe. ZAbieg trwał około 25min nic nie bolało. Tylko po zabiegu bolało z 2-3 godz i bardzo spuchła mi twarz. Biorę 3 razy dziennie Ketonal i niby nic nie boli ale cały czas mam spuchniętą twarz teraz czekam na ściągniecie szwów. Lekarz powiedział że po zabiegu tak 1-2 tygodnie czeka się na ściągniecie szwów.Nic mnie nie boli ale ta opuchnieta twarz przeszkada mi w chodzeniu do szkoły.Jak mi ściągna szwy to sie odezwe.

Gość siwson
Opisze swój zabieg. Mam dwie złamane jedynki.Najpierw miałem leczenie kanałowe wypełnili mi te dwie jedynki lekarstwem i musiałem tylko czekać.Nie mogłem biegać jeść zimnych i gorących potraw. Po 6 miesiącach okazało się, że lewa jedynka bardzo ładnie się zagoiła.Ale za to w prawej jedynce zrobił się stan zapalny(torbiel) czy coś takiego.Zrobili mi resekcje. Na początek znieczulili miejsce usuwania korzenia troszke bolało jak wbijali igłe. ZAbieg trwał około 25min nic nie bolało. Tylko po zabiegu bolało z 2-3 godz i bardzo spuchła mi twarz. Biorę 3 razy dziennie Ketonal i niby nic nie boli ale cały czas mam spuchniętą twarz teraz czekam na ściągniecie szwów. Lekarz powiedział że po zabiegu tak 1-2 tygodnie czeka się na ściągniecie szwów.Nic mnie nie boli ale ta opuchnieta twarz przeszkada mi w chodzeniu do szkoły.Jak mi ściągna szwy to sie odezwe.

Gość keygee
Ja miałam wczoraj prez ponad godzinę wyrywaną szóstkę na dole. Bardzo zły ząb i bardzo głębokie korzenie. Dentystka powiedziała, że to był bardzo unikalny przypadek. Adrenaliny sporo ale byłam zdecydowana na usunięcie, bo po kanałówce parę lat temu zostało z 1/3 zęba i wiadomo jak jest, jedziene się gromadzi, nie ma jak doczyścić, potem śmierdzi i może się zapalenie z brudu zrobić. Po wyrwaniu głowa gorąca, bolała, więc nie czekałam aż znieczulenie (4 strzały) zejdzie tylko od razu zażyłam Ibumprom, bo mocniejszych nie mogę. Przykładałam też lud i zimne kubki porcelanowe ;) Opuchlizna minimalna, ale najgorzej mnie te szwy drażnią. Nawet nie wiem czy rozpuszczalne czy zwykłe, ale mi pod językiem zawadza i nawet nie mogę wymawiać pewnych liter. Po angielsku to już w ogóle nie pogadam. Ale mam pytanie, co można jeść jak się ma szwy na dole i nie można za bardzo wkładac do ust większych kawałków, bo mnie boli ruszanie językiem, a kącik ust też mam w trakcie gojenia? Ja na razie jem jakieś papki z bananów, jabłek, jogurt, zupki Knorra bez dodatków, i woda mineralna, ale długo na tym nie pojadę, a następna wizyta za tydzień dopiero :/ I kiedy można zacząć myć zęby?

Z tego co widzę na temat tego zabiegu moge tylko go skomentować krótko ,ten zabieg jest dla ludzi nie myślących totalnie, mianowicie poco?? są tacy którzy zaplacili 1000 zł za wywiercenie dziury w czaszce ,kolejny stan zapalny, ząb itak kruchy i do kitu wiem bo mam jeden. Pytanie poco ?? implant ok 3000 ,zabieg (cały)1000zl i ząb do kitu i itak kiedys zostaniesz bez . Nie wiem czy ja mam coś nietak czy ci co to robią .Aha rozumie ze np masz 2 lub 3 wtedy niestety niema opcji ale jeden bezsens.pa

Gość do szukam dobrego endodonty
Ja mogę z czystym sumieniem polecić pana doktora Krzysztofa Gończowskiego. Jest wybitnym endodontą, super rzetelnym, konkretnym. Bardzo lubię u neigo się leczyć, bo mi wszystko wyjaśnia, nie ściemnia, czasem nawet rysunki poglądowe robi ;) A moje zęby stanowią wręcz przypadek kliniczny :P Wczoraj tak się zrelaksowałam na fotelu, że nawet na chwilę zasnęłam :D Pan dr przyjmuje w klinice Indexmedica na ul. Czapińskiego, boczna od Lea. Z tego co się orientuję jest kierownikiem tej kliniki. Ceny są tam dosyć wysokie, ale na prawdę warto!

Gość inst4nce
Czy ktoś może polecić jakiegoś chirurga w okolicach Mysłowic, Sosnowca i Dąbrowy Górniczej w celu wykonania resekcji wierzchołka korzenia zęba?

Gość arachnea
moj przypadek jest dosc nietypowy. Zaczne od tego ze mieszkam w niemczech i chodzilam do jedengo dentysty, ktory okazal sie za malo doswiadczony. Mianowicie w momencie gdy juz nie wiedzialam co zrobic, zaproponowal mi ze albo wyrwe zab albo bede go leczyla kanalowo, co w niemczech nie jest malym wydatkiem (mozna by sobie zadundowac implant bez problemu w PL). Tak wiec wyleczylam sobie dwa zeby w PL gorne 6 i 7. Po 4 miesiacach zaczal mnie bolec zab - glupote zrobilam bo poszlam do tego samego dentysty. ktory przypisal mi antybiotym i po krzyku. Zab przestal bolec. Po 2 miesiacach zaczal jednak bolec na nowo. Poszlam jeszcze raz - polecil wyrwanie 7. Nie zdecydowalam sie na to - polecila mi znajoma lekarka innego dentyste, poszlam do niego i stwierdzil ze to 6 jest zrodlem zakazenia - 2 opakowania antybiotyku i potek dwa wyjscia: wyrwac lub chirurg. Oczywiscie resekcja korzenia w niemczech jest darmowa. Poszlam do (polecanego) chirurga, ktory stwierdzil ze podejmie sie tego. Mam zabieg za 2 tygodnie z kawalkiem i musze przyznac, ze z cala pewnoscia wole miec swoj zab niz implant. Wyrywanie zeba to ostatecznosc.

Gość karierowiczka-imprezowiczka
ja miałam taki zabieg 5 lat temu, ale na dolnych trzonowcach, 6 i 7, byłam prywatnie, zabieg robiony w sedacji, czyli takiej pół-narkozie, trwał około godziny, kosztował 500 zł plus 50 zł za leki po zabiegu (antybiotyk, wspomagacz i ketonal przeciwbólowo). bolało dopiero jak odeszło znieczulenie, ale wzięłam procha i jakoś poszło, najgorsza była opuchlizna i siniaki na pół twarzy, bo dość szeroko musiał mi lekarz otworzyć buzię, żeby się do tych zębów dobrać, wyglądałam przez tydzień jak ofiara przemocy domowej hehe

Gość karierowiczka-imprezowiczka
ktoś tu pytał o palenie, też jestem palaczką i broń Boże zaraz po takim zabiegu palić, lepiej się wstrzymać. po usunięciu zęba zaleca się nie palenie przez 24 godziny, więc po takim zabiegu tym bardziej. ja tak się bałam, żeby coś się nie stało (przewrażliwiona na punkcie zębów jestem, bo miewałam już różne z nimi przygody), że nie paliłam 3 doby, choć kopcę jak lokomotywa i godzina bez papierosa to dramat

Gość ikeoooo
Witam,miałam resekcje trzech korzeni górnych zębów dwa lata temu....bolało ale zniosłam to dzielnie!!1200zł bo robiłam to prywatnie!Rok po zabiegu zrobiłam koronki na te zęby...wszystko grało!Od dwóch tygodni całe to resekowane miejsce mnie boli!Początkowo myślałam że to przejściowe,że to związane ze lekkim przeziębieniem.Ale teraz już jest co raz gorzej.Zaczęłam brać Dalacin i czekam na zdjęcie rentgenowskie!Miał ktoś taką sytuację?bo coś czuję że czeka mnie kolejna resekcja tych zębów,bo koronki sa przymocowane na stałe....Ale sie narobiło!

Gość bufiastaa^^
tiny.pl/hwwpm < - preczytaj to. tu właśnie o tym piszą

Gość darek27
witam czy ktos z was moze mi powiedziec ile goi sie rana po resekcji?mialem robiona dwa tygodnie temu nie jest tak strasznie da sie przezyc chociaz mam teraz uczucie jak bym mial dalej zapuchnieta twarz w tym miejscu czy to normalne?czy raczej cos nie tak z tym?w sumie nie boli ale strasznie dziwne uczucie

Gość maroil
Pół roku temu miałam resrkcję dwóch korzeni górnej szóstki. bYŁO DOBRZE JAKIŚ CZAS.Dziś mam bóle gdzieś nad zębem, okolice oka, jakby ucho, polowa głowy, cała strona od tego zęba. Przy tym coś czuję złego nad zębem, ale ona mnie nie boli.Dawniej to mijało po kilku dniach i znów było dobrze. Obecnie tak sie nasiliło, że nie wiem co robić, antybiotyki nie działają. Przeleczyła ponownie ząb u endodonty, na zdjęciach jest czysto, on też nie wie, dlaczego te stany zapalne. Proszę może ktoś to przechodził , nie wiem , co juz mam robi.ć.

Ja zabieg resekcji miałam wykonywany 7 miesięcy temu. Od tej pory ząb nie daje o sobie znaku, więc jest ok. Co najdziwniejsze jeszcze czuję w wardze po tej stronie gdzie miałam resekowany korzeń, mrowienie jak po znieczuleniu, ale z każdym tygodniem coraz mniej, więc mam nadzieję, że to wkrótce ustanie. Jeśli chodzi o sam zabieg, to dla mnie był bezbolesny, ale niestety bardzo spuchłam. Szczerze mówiąc nigdy u nikogo takiej opuchlizny nie widziałam. Przez pierwsze 2 noce miałam krwotoki z rany, później ustały. Niedługo idę na wizytę kontrolną, by sprawdzić czy wszystko jest ok.

Gość gandii
Jestem po resekcji jedną dobę i nic nie boli lekko jestem przypuchniety ale nie bardzo. Doktor kazał brac dalacin i ketonal forte ale jak narazie wziołem tylko 2 godziny pzed zabiegiem ketonal i do tej pory nic nie boli oby tak dalej.

Gość antare
Witam :) mam pytanie czy po zabiegu resekcji korzenia braliście L4 ? u lekarza rodzinnego? zastanawiam się co zrobić bo opuchlizna trzyma się nadal i doprawdy wyglądam dziwnie ... z góry dzięki za poradę.

Gość darek27
Nie, możesz iść do swojego stomatologa. On powinien ci bez problemu wystawić L4. Wystarczy ze powiesz że boli. Bynajmniej ja tak zrobiłem. I dostałem tydzień. A ból przejdzie po kilku miesiącach sam. Także nie polecam żadnych maści leków jak inni bo ich po prostu nie ma. Pozdrawiam

Czy waszym zadaniem powinnam płacić za zabieg resekcji zęba w klinice gdzie zaproponowano mi go po wcześniejszym pozostawieniu narzędzia podczas leczenia kanałowego ? Dodam iż próby wyjęcia igły pod mikroskopem nie powiodły się a nie może pozostać w korzeniu, gdyż przebiła ściankę i robi się stan zapalny

Gość antare
dymka07 - skonsultuj się z innym chirurgiem, ja konsultowalam się ponieważ chciala być pewna ,że resekcja jest konieczna. Inny lekarz powinien to obejrzeć - a swoją drogą nie jestem pewna czy decydowalabym się na klinike w której już jeden zabiegł się nie udal, wiem ,że to nieszczęsliwy wypadek z pozostawieniem igly jednak przemyśl to i skonsultuj się z innymi chorurgami może któryś podejmie sie wyjęcia ułamanej igły, resekcja to ostateczność.pozdrawiam trzymaj się cieplo.