Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anulka123

HALO BRADFORD JEST TU KTO

Polecane posty

Gość chicken
jeszcze jedno. ja mieszkałam w shipley, właśnie te ok 10 minut drogi piechotą od parku i jakiejś wyraźnej granicy od bradford nie zauważyłam... jedynie tablica powitalna...

Gość 4tery
poszukuje mieszkania domu 2 pokojowego w bradford nr.tel 07901508861

Gość Mich Bieszczadzki
Hej! Czy w Bradford sa hostele? W piatek (05. 10) mam interview na uniwersytecie na studia doktoranckie i jestem bezdomny:/ najlepsze co znalazłem to bed and breakfest za 20 funtów za noc, troszke drogo. Zawsze zagranca spie w hostelach i nie moge sie doszukac takowych w necie w Bradford. Wiem że nie wszystkie sie ogłaszają. 1)Czy ktos mógłby mi polecić jakieś miejsce? albo kogos kto wynjamuje miejsca na nocleg? 2) standardowe pytanie jak z praca? da rade w miare szybko cos dostać, zeby odrobic ewentualne niepowodzenie? 3) jak szybko mozna złaożyć konto w Banku i co do tego jest potzrebne? Bardzo prosze o odpowiedź na forum lub na maila: michbieszczadzki@op.pl , GG:8415295, +48 501 320 025 ewentualne oferty

Hej. To zdaje sie Ty pisales do mnie na maila. Wiec odpisuje. Jesli chodzi o prace, to jak wszedzie, wszystko zalezy od Twojej przedsiebiorczosci, od tego jak potrafisz sie zaprezentowac ewentualnemy pracodawcy, no i oczywiscie od znajomosci jezyka. Na poczatek najlatwiej prace znalezc przez agencje. Jest ich cale mnostwo. Ja moge polecic Major i Piccadilly Workforce. Pytales mnie jakie jest Bradford? Jak dla mnie to maly Kaszmir. Na 1 Anglika przypada 20 Pakistanczykow. Tylko jedno mnie tu trzyma (pracuje w Ilkley)- ceny. Za dom z 4 sypialniami place 320 f miesiecznie. Niestety nie znam nikogo, kto wynajmuje pokoje. A nie możesz skorzystac z oferty Uniwersytetu? Przeciez maja akademiki i zakwaterowanie prywatne dla studentow :roll: Podaje odnosniki. Pozdrawiam. http://www.brad.ac.uk/accommodation/ http://www.unipol.leeds.ac.uk/bradford/

Gość Mich Bieszczadzki
Bardzo dziekuje za odpowiedź. Juz zarezerwowałem sobiee pokuj za 20 funtów, ale trudno. Raczej nie jesteś zachwycona Bradford, nie cieszy mnie to. Mam nadzieje, ze nie jest az takie do bani;-) Pozdrawiam seredecznie, Michał

Gość Anijaaaa
Bardzo dziekuje wszystkim którzy wypowiedzieli się na temat uroku Bradford mam nadzieje że jeszcze, ktoś napisze gdzie warto zamieszkać w tym mieście. Lister Park rzeczywiście jest bardzo ładnym miejscem.

Gość Asiwa
Hello. Mam taki problem. Chciałabym zacząć studia W bradford lub leeds . Mieszkamw bradford już rok , ale boje sie bariery językowej no i moje oceny z matury są na poziomie średnim . Jak myślicie warto składać papiery ? Z językiem stoje dobrze , ale mam opory czasem tylko gdy rozmawiam z anglikami , tego też sie boje . Znacie może jakieś kursy dostępne teraz w bradford czy tez może koło bradford angielskiego przygotowujące na uczelnie dostępne teraz? bo gdziekolwiek pójde i próbuje sie zapisać albo niemają albo zaniski poziom albo poprostu full ludzi mają . Wszelkie komentarze i opinie mile widziane. Pozdrawiam :)

Gość Anulka123
Witam wszystkich cieszę sie ze topik ktory zalozylam przetrwał i ze dzielicie się tu informacjami ,będę napewno tu zagladac częsciej nie tak jak ostatnio buziaki pozdrawiam wszystkich POLACZKOW 🌼 :)

Gość esika
znacie może jakieś salony kosmetyczne w bradford? albo leeds? które usuwają znamiona skórne ? pieprzyki laserem itp ?

Gość 123456789PANDA
Firma ACORN - BD18 ktos pracował ?? bo mam miec tam załatwioną pracę robią tam jakies windy czy coś takiego??

Gość Anijaaaa
Mam pytanko. Czy może mi ktoś napisać gdzie leży miasto Bredford, bo na mapie znalazłam tylko Bradford i Bedford i sie pogubilam a kiedys ktos na forum pisal o tym miescie. Bardzo mi zależy na tej informacji. Pozdrawiam wszystkich!!!!!!!!!!!

Gość geograf
Witaj Anijaaaa, nie ma takiego miasta Bredford, pewnie komus wkradla sie literowka, jest Bradford i to przynajmniej dwa (West Yorkshire UK, i USA ) i Bedford (slynne niegdys z produkcji slynnych ciezarowek angielskich noszacych ta sama nazwe, znanych glownie przed i w trakcie II Wojny Swiatowej jak i po niej ) takze nie masz co dociekac gdzie jest to miasto bo poprostu go niema, pozdr.

Gość Anijaaaa
Witaj geograf bardzo dziekuje za informacje, skoro tak piszesz to zapewne masz racje ze komuś wkradła sie literówka. Ale zaskoczyłeś mnie wypowiedzią, nie spodziewałam sie aż takiej wyczerpującej. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam.

Gość ilidiana
Witam wszystkich !! Dawno tu nie zagladalam... niestety.. Dzisiaj mam dla Was nietypowe pytanko, aczkolwiek chyba juz na czasie bo zblizaja sie swieta BN ... chcialabym sie dowiedziec gdzie mozna kupic KARPIA na wigilie , i czy ktos sie orientuje po ile byly w tamtym roku... ? Z gory bardzo dziekuje za informacje .. Pozdro dla Wszystkich :) pa

czesc :) ja tez jestem z Anglii - dokladniej Londyn :) Karpia kupowalam rok temu na New Kent Road w Polskim Sklepie Krakowianka - w Londynie. Wiem, ze maja tez na Hamersmith co roku w sklepie polskim oraz na targowisku na King Street :) pozdrawiam i Wesolych Swiat zycze :D ps. ja w tym roku lece do Polski :)))))))))

Gość poszukujacapokoju
czesc Wam. czy znajduje sie ktos tutaj kto ma do zaoferowania pokoj jednoosobowy w shipley?? bardzo bym prosila o kontakt na meila

Gość gosiaczek245
szukam pokoju w bradford!!!!!!!mile widziana dzielnica bd12!!jak cos to piszcie na pelagia245@interia.fm

Gość eric
jest tu ktos

Gość okulare200
Jest, jest narodu polskiego jest dosc duzo w Bradford ale malo ludzi tu zaglada... Pozdrawiam wszystkich rodakow!

Gość Filip23
Hi, ostatnio powstała fajna stronka z forum w Keighley koło bradford widać ze ktoś się stara www.keighley.com.pl

Gość doth_s
Moze jakos podtrzymacie mnie na duchu i podpowiecie jak przekonać mojego meża. W sylwestra zdecydowałam: wyjeżdzamy. Mam dość życia na kredyt w Polsce, mimo, że jestem urzednikiem państwowym, mąż również pracuje w spółce Skarbu Państwa. Nie wystarcza... nie wychodzimy, nie kupujemy, bo nie ma na to pieniedzy. Wynajmujemy mieszkanie, bo nie stać nas na własne. Na początku mąż był entuzjastycznie nastawiony. teraz sie boi. Proponują mi pracę w domu opieki w Anglii przez east european staff. On sie boi, że nie będzie tej pracy, a jeśli zajedziemy i nie bedzie pracy to jak damy sobie radę. Ja znam angielski w stopniu bardzo dobrym. On nie bardzo, ale zakładałam mozliwosć, że on poszuka sobie pracy na miejscu. Chciałam wzić z kraju okolo 3 tysiecy funtów, żeby na początek nie martwić sie o pieniądze. Powiedzcie mi: czy jest się czego bać?

Gość Mumineczka
doth_s--- w Anglii chcecie na początku pracowac w swoich zawodach, czy interesuje Was praca fizyczna? Pozdrawiam serdecznie

Gość Mariusz111111111
po pierwsze - co do znajomści języka też myśałem że znam go dobrze - jak tu przyjechałem to wiedziałem jak się wysłowić ale nie rozumiałem co się do mnie mówi (akcent Yorkshire) po jakimś czasie mija i jest ok czy jest się czego bać: do odważnych świat należy, jeśli macie do kogo jechać to będzie łatwiej - ja tak przyjechałem. 3 tys funtów powinno Wam starczyć na jakiś czas ogólnie miodu tu nie ma ale da się żyć, zwróćcie tylko uwagę na spadający kurs funta - moim zdaniem za rok będzie grubo poniżej 4rech zł więc jak macie za miar wrócić do PL to za wiele nie przywieziecie :) wyjazd ma swoje plusy i minusy - nigdzie na świecie nie ma dobrze, ale finansowo łatwiej jest żyć w UK niż w PL plusy: -lepsze zarobki -tańsze ciuchy, elektronika, używane auta -serdeczniejsi ludzie (zależy gdzie) -odłożysz tu więcej niż w PL zarabiasz (jeśli była to praca typu 1200-1800 zł/mies) - nie wiem czy to plus czy minus ale ceny nieruchomości w Bradford są chyba niższe niż w Warszawie (mieszkania i terraced house) ale to zależy też od dzielnicy www.rightmove.co.uk minusy: -nie jesteś u siebie w kraju -nędzna opieka medyczna ograniczająca się do leczenia paracetamolem każdej choroby - lepiej iść do farmaceuty jak masz jakieś niegroźne choroby -wysokie koszta wynajęcia mieszkania -droższa żywność, papierosy (chyba że ktoś nie pali i zajada się fasolką z puszki z ASDy po 28p za sztuke) -wysokie koszta ubezpieczenia aut -w niektórych firmach zabraniają Polakom rozmawiać po Polsku nawet między sobą - czysty debilizm -nie liczcie na pracę w zawodzie chyba że byliście w PL mechanikami, spawaczami, budowlańcami, kierowcami itp -wynajmowane mieszkania są często brzydkie, zaniedbane, bieda z nędzą -Bradford do najbezpieczniejszych nie należy - są ponoć miejsca w UK gdzie Polak nie jest lubiany ;) musisz brać pod uwagę że to co Ci zaoferowała agencja to stawka brutto i jeśli np napisali że będzie to 5,60 Funtów to netto jest to jakieś 4,30. prace oferowane przez agencje są mniej płatne więc jeśli tu przyjedziesz to szybko szukaj czegoś poza agencją (www.jobcentreplus.co.uk) generalnie stać tu człowieka na więcej niż w PL ale kolorowo też nie jest ogólnie to nie polecam nie odradzam

Gość NOFX
Witam Jakie sa ceny zywnosci itp w Bradford? Bo nie wiem czy mam brac zapasy z Polski:) Fajne miasteczko?

Gość lokod
a dla studenta da sie znaleźć jakąś pracę?

Gość annaaaa
Czy ktos z was staral sie w bradford o mieszkanie z cansilu? Mozecie napisac gdzie i jak to zalatwic.

Gość Aniołeczek871
Dziewczyny, a moze jest ktos chetny do pobiegania czasem po Lister Parku? Schudnac troszke na lato by wypadalo, a nie znam osoby ktora zmotywowala by mnie... :) Pozdrawiam :)

Gość .tomek
Witam ja chce biegac:) a w jakich godzinach? rano przed pracą?