Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

Gość wykkreslamy procenty
i nawias

Gość nesia111
witam przyszedl mi dzisiaj list w ktorym napisali ze nie przyznali mi NIN i w ciagu 10 dni roboczych mam im odeslac list od pracodawcy (jesli podjelam prace) lub inne dokumenty stwierdzajace ze caly czas poszukuje pracy. Wobecnej chwili nie poszukuje pracy a NIN jest mi potrzebny do CTC. Nie zabardzo wiem co dalej robic, wyslac papiery na CTC i czekac az sami mnie wezwa na spotkanie. I jeszcze jedno czy mozna jednak skladac papiery na CTC bez nr ref. child benefit. PROSZE DORADZCIE.

Gość agatkaaa102
zloz papiery na ctc i stad musza cie umowic na NI number. Skladaj bez numeru Cb

Gość bzybzy
złóż wniosek o working tax credit i sami wyznaczą ci rozmowę o NIN a jeżeli masz jakiekolwiek papiery z child benefitu to numer referencyjny na pewno też masz na tych papierach

Gość bzybzy
dziś składam o dofinansowanie do domu jak ktoś chce będę na bierząco informować jaki postęp.

Gość bzybzy
wiem...........bieżąco :)

Gość agatkaaa102
pewnie informuj bzybzy. My w koncu dostaniemy WTC,jestesmy zaskoczeni bo czekamy pol roku i dostaniemy tylko 600 .Ile wy dostajecie? |Ja nie pracuje a chlopak zarabia 13000 rocznie. |Oczywiscie informowalismy ich ze 2 miesiace temu nam sie urodzilo dziecko i to kilkakrotnie ale gdzies im sie ta informacja zapodziala,wiec do workingu dziecko nie jest wliczone,a na child od nowa wyslemy forme

Gość mariuszhendon
nie trzeba pracowac pelnego roku w kawalku aby otrzymywac child benefit, working and child tax credit i housing benefit. wiem na pewno bo otrzymuje wszyskie 4.

Gość mariuszhendon
tax credit - jakies 4-5 miesiecy

Gość nesia111
DO BZYBZY dzisiaj przyszlo nam ze przyznali nam child benefit tyle ze nic tam nie pisze czy przeleja nam na konto czy moze przyjdzie jeszcze jakis list. Chcialabym sie Ciebie poradzic bo czytalam na str.4 o zmianie danych twojego meza na home office. Moj maz za pare dni zmienia prace a chcemy sie starac o child tax credits czy musi zmieniac jakies dane w home office? Jak wiesz prosze napisz mi o tym cos wiecej i czy ze wzgledu na zmiane pracy ctc nie bedzie sie przeciagal? DZIEKI POZDRAWIAM PA

Gość do nesia
przyznali ci child benefit bez NIN? czy wzielaś na męża?

Gość nesia111
WZIELISMY NA MEZA. TERAZ TROCHE ZALUJE BO MOZE BYM JUZ TERAZ MIALA NIN A POZA TYM LICZYLO BY MI SIE TO DO NAJNIZSZEJ EMERYTURY TYLE ZE DLUGO NIE CZEKALISMY BO PIERWSZE PAPIERY WYSLALAM IM 24 SIERPNIA. NIE ORIENTUJE SIE KTOS Z WAS CZY MOZNA CH. B. PRZEPISAC NA DRUGIEGO RODZICA?

Gość agatkaaa102
nesia podobno można przepisac na siebie ,bo pytałam urzednika w revenue. po prostu nie moglismy sie doczekac mojego NINu a potrzebne byly nam pieniadze, wiec chcialam wziac najpierw na swojego chlopaka a pozniej na siebie. Jednak urzednik powiedzial, ze radzi poczekac na moj nin i wziac na siebie , bo jest to skaplikowane.

Gość agatkaaa102
Nesia ja na Twoim miejscu przepisalabym na siebie-mimo trudnosci,choc niewaidomo czy urzednik nie przesadzal. Szkoda, ze nie zapytalam jakie to trudnosci

Gość agatkaaa102
do mariuszhendon nie chodzilo mi o czas tylko o kwotę

Gość agatkaaa102
nesia aczkolwiek pytanie skierowane nie do mnie ale ci odpowiem ,mąż musi zglosic nowego pracodawce w home office w ciągu 30 dni. Jesli dopiero bedziecie skladac ctc to procedura sie nie przeciagnie,bo przeciez nic nie skladalas,wszystko bedzie od poczatku. lecz aby nie mącić niech najpierw zmieni prace a [potem zlozcie forme

Gość agatkaaa102
moze bzybzy powie cos wiecej Pozdrawiam dobranoc

Gość nesia111
DZIEKI AGATKA. DOBRANOC

Gość ewa12345
a jak się ma rezydenta to chyba nie trzeba zgłaszać w home office zmiany pracodawcy? czy któraś skladałala o tax credit bez NIN i skierowali ją sami o nin tzn umowili na rozmowę i przyznali ?

Gość Forest
Witam! A jak jest przyznany tax i benefit to za kazdym razem trzeba informowac o zmianie pracodawcy?Czy Home Office wystarczy?

Gość Justy**
Witajcie! jestem w ciąży i mam pytanie ile możemy dostać child tax credists ja i mój mąż, skoro po urodzeniu ja ide na macierzyński a on pracuje i zarabia na rękę miesięcznie ok. 800? ze strony Revenue, gdzie się to oblicza, wyszło mi,ze niecałe 800 na rok?? to niemożliwe!! z tego by wynikało,że working tax jest wyzszy niz child, a to trochę nielogiczne... jak na moje... ale ten przelicznik nie jest wiarygodny za bardzo, bo miojej znajomej wyszlo,ze powinna dostawać 120 f na mieisąc,a dostaje 170. inna dostaje mniej niz jej wyszlo.więc juz nie wiem... a zeby dostać to jednorazowo 500 funtów na dzicko,trzeba juz miec child benefit i tax,tak slyszalam. a jesli dstane je dopiero np. 2 mieisace po urodzeniu,to moge dopiero wtedy sie starac o to "becikowe" ?? (uproszczenie).

Do mariuszahendon-ile macie kasy na tydzien w calosci zasilkami,pytam sie ,bo u mnie tylko maz pracuje a odpisali mi na zasilek housing,ze nam sie nie przysluguje.Jak to wrzeczywistosci jest????

Gość bzybzy
agatkaaa102 MA RACJĘ

Gość bzybzy
jeżeli podawaliście numer kontsa to na konto.

Gość bzybzy
do mariuszhendon napisz jak długo czekałeś na hausing benefit od momentu złożenia. Jak możesz napisz też ile masz dochodów miesięcznych i ile ci przyznali :) bo też składam i jestem ciekawa

Gość bzybzy
Working Tax Credit - Zasiłek dla osób pracuj±cych Working tax credit jest przyznawany osobom, pracuj±cym lub prowadz±cym działalno¶ć gospodarcz± (self employer), o niskich dochodach. Ubiegać się o ten zasiłek może osoba, która: Ma, co najmniej 25 lat i pracuje przynajmniej 30 godzin tygodniowo. Ma, co najmniej 16 lat i pracuje, co najmniej 16 godzin tygodniowo, ale w zwi±zku z inwalidztwem ma utrudniony dostęp do pracy. Ma, co najmniej 16 lat i pracuje, co najmniej 16 godzin tygodniowo, i jest (lub jej partner) odpowiedzialna finansowo za dziecko, Ma, co najmniej 50 lat i pracuje, co najmniej 16 godzin tygodniowo lub wraca do pracy po okresie pobierania zasiłków Posiada National Insurance Number Ubiegać się o ten benefit możemy, jeżeli żyjemy samotnie lub z partnerem (partner nie musi być małżonkiem). Kwota, któr± możemy otrzymać jest zależna od różnych składników. W tabeli poniżej umieszczone s± kwoty, jakie możemy otrzymać w roku podatkowym 2005-2006. Składniki Working Tax Credit Maksymalna roczna należno¶ć w roku podatkowym 2005-2006 Podstawowy element wypłacany każdemu, kto kwalifikuje się do otrzymania Working Tax Credit £1,620 Element płacony, gdy żyjemy z partnerem £1,595 Element samotnego rodzica £1,595 Element płacony, gdy pracujemy minimum 30 godzin tygodniowo £660 Element dla osób niepełnosprawnych £2,165 Severe disability element £920 Element dla osób powyżej 50 roku życia £1,110 (jeżeli osoba pracuje od 16 do 29 godzin tygodniowo) £1,660 (jeżeli osoba pracuje od powyżej 30 godzin tygodniowo) Element dla osób płac±cych za opiekę nad dziećmiZwracane jest 70% sumy, któr± zapłacono: £175 – maksymalny koszt na tydz za opiekę nad jednym dzieckiem, od którego zwracane jest 70%£300 maksymalny koszt na tydz za opiekę nad dwoma dziećmi, od którego zwracane jest 70% Jeżeli chcesz się dowiedzieć czy kwalifikujesz się do otrzymania tego benefisu, możesz skorzystać z tego linku. Osoby chc±ce ubiegać się o Working tax credit powinny zadzwonić pod numer HM Revenue & Customs:0845 300 3900 i poprosić o przesłanie aplikacji do wypełnienia. Wraz z aplikacj± zostanie przysłana odpowiednia broszura, w której zawarte s± wszystkie informacje na temat Working tax credit.Najlepiej jest ubiegać się o ten benefis na pocz±tek roku podatkowego, który zaczyna się kwietniu, ponieważ należne pieni±dze s± wypłacane tylko za okres, od którego złożyli¶my aplikacje.UWAGA otrzymanie Working tax credit zobowi±zuje do poinformowania HM Revenue & Customs, gdy: Przestałe¶ żyć (mieszkać) ze swoim partnerem . Zacz±łe¶ żyć z nowym partnerem. Zwiększyły lub zmniejszyły Się twoje zarobki. Gdy Ty lub Twój partner opu¶cił Anglię na stałe lub okres dłuższy niż 8 tygodni (12 w wyj±tkowych przypadkach:, gdy jeste¶ chory, członek Twojej rodziny jest chory lub członek Twojej rodziny zmarł) Zmniejszyła się ilo¶ć pracy twoich godzin na tydzień, w zależno¶ci, do jakiego elementu zostałe¶ zakwalifikowany( poniżej 16, lub 30 godzin) Jeżeli zmieniłe¶ pracodawcę Jeżeli przestałe¶ pracować Jeżeli zostałe¶ zakwalifikowany do osób niepełnosprawnych Jeżeli przestałe¶ być kwalifikowany do osób niepełnosprawnych ……dodatkowo wiele rzeczy….. Je¶li posiadasz więcej informacji na ten temat i chciałby¶ się z nimi podzielić proszę o kontakt.

Gość bzybzy
do JUSTY** a podaj tą stronę co wyliczałaś