Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naczelnamiasteczka

Po czym rozpoznac OWULACJE???

Polecane posty

Gość Kingaa W
Dzi,ękuje kobietki za odpisanie jutro dzwonie do gina bo faktycznie cos nie tak .Przepraszam ,że pytam ,wiem ,że tak nie ładnie ale czy jak jest @ i są takie niektóre duże skrzepy to normalka ?? Prosze nie gniewajcie sie poprostu zasanawiam sie bo ja tak mam!!!

Gość tikotiko
Witajcie dziewczyny :)))))))) Ashia87 ja też myśle, że lepiej poczekać. Ja wiem to trudne bo jesteśmy bardzo niecierpliwe ale lekarze wiedzą lepiej. A potem z pewnością się uda i to bardzo szybko czego Ci oczywiście z całego serca życzę :)))))))))))))))))))) Ja tez bardzo bym chciała aby i nam szybko sie udało, ale chyba tak jest,że przy drugim staranku aż tak dużego ciśnienia nie ma jak przy pierwszym. Tak mi się wydaje ale to oczywiście tylko moje odczucia bo mnie udało i się wtedy za pierwszym razem no ale wtedy to tylko o tym myslałam aby był wreszcie lipiec bo od lipca mieliśmy zacząć stranka. Teraz juz wiem co mnie czeka w pierwszych miesiącach po porodzie a nie było kolorowo bo miałam okropną depresje poporodową i może dlatego trochę chcę a trochę się obawiam. Ale z drugiej strony tak sobie mysle,że córcia ma już 3 latka a mnie też lat nie ubywa i juz 30 na karku : )))))) więc chyba nie ma na co czekać. A te kilka pierwszych najtrudniejszych miesięcy też przecież szybko minie więc podjeliśmy jak na razie nieodwołalna decyzję,ze się staramy co ma być to będzie. Co do gina to mój gin jest koło 4O i najgorzej nie wygląda więc stąd mój nadal jest troszkę zazdrosny ;))))))))))))) choć przecież nie ma o co. Panowie się poznali bo moj gin był przy porodzie córci. Ale to nic facet musi być troszkę zazdrosny to mu dobrze robi :)))))))))))))))))))) Kingaa W co do tych skrzepów to koniecznie powiedz o tym ginowi. I nie przepraszaj - bo to zupełnie normalne możemy tu pisac o wszystkim i dla mnie osobiście nie ma tematów tabu. Myśle,że to również objaw zaburzeń hormonalnych ale pewna oczywiście nie jestem. Ja też mam czasami skrzepy i wiem,że generalnie nie są one jakimś objawem zaburzeń no ale ty masz duże i może jednak w połącznieu z obfitymi i bolesnymi @ oznaczają pewne zaburzenia. Daj znać co powiedział gin. Na pewno ci pomoże i juz niebawem zobaczyć upragione dwie kreski na teście :))))))))))))))) Pozdrawiam dziewczyny i miłego dnia :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Gość amaia
Czesc Wszystkim :) Moze wie ktos jak to jest z owulacją kiedy karmi się dziecko piersią? Zmienia sie cos czy wszystko reguluje sie wraz z pojawieniem sie miesiaczki? Testy owulacyjne, nie wykazywaly nic przez caly cykl. Mam juz dwie slodziuchne dziewczynki, wiec przydalby sie teraz szeryf co by je pilnowal :) No i chciałam obliczyc sobie dzień owulacji, a tu z testow nic i wogole zadnych znakow wskazujacych na OWU :( Dziekuje za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam

Gość Ashia87
amaia z tego co mi wiadomo to jedni mówią że dopoki karmisz naturalnie to nie masz owulacji... ale ostatnio gdzieś wyczytałam, że to nie prawda i owulacje możesz miec już 3 miesiące po porodzie. Patrząc na to że masz już 2 dzieci to powinnaś sama wiedziec co i jak... znasz już chyba na tyle dobrze swoj organizm... tikotiko moj gin koło 40stki nie ma :D mój tak koło 55 a w porywach nawet 60 :D nie no żartuje :D ale te 55 będzie miec :D Kinga jeżeli masz skrzepy to tym bardzie j do gina!!! możesz miec od czasu do czasu małe skrzepy ale to tylko sporadycznie raz na parę cykli... a to i tak nie wiadomo czy nie oznaczałoby czegos złego... ja jak poszłam do gina po czyszczeniu od razu pytał czy miałam miesiączke, a jak mu powiedziałam że tak to pytał właśnie o skrzepy bo poprostu nie może ich byc... :( a skrzep oznacza czasem nawet poronienie... samoistne rzecz jasna... ty nawet nie zdajesz sobie sprawy że byłaś w ciąży (o ile te pierwsze dni można tak nazwac)...

Gość tikotiko
Witajcie dziewczyny :))))))))))))))))))) Ashia87 zgadzam się z tobą że takie duże skrzepy mogą oznaczać samoistne poronienie w dniu przewidywanej @. Ale dotyczy to tych dużych skrzepów przy obfitej miesiączce. Ja mam takie małe od czasu do czasu nawet w miesiącach kiedy ie wspólżyłam więc nie było mozliwości ciąży. I dodam ,że mam je od kiedy pamiętam nawet jak byłam bardzo młodą dziewczyną. Mówiłam o tym różnym ginom ale nikt nie zwrócił na to szczególnej uwagi bo @ miałam zawsze bardzo regularne i i nie za dłługie tz. ok 4 -5 dni więc takie skrzepy niezbyt duże są normalne przy @ czyli przy złuszczającej się śluzówce maciciy. amaia co do owulacji w czasie karmienia piersią to zależy to w głównej mierze od częstotliwości karmienia dlatego. W ciągu pierwszych miesięcy karmi się bardzo często dlatego pradopodobieństwo wystapienia owulacji jest małe ale i tak jest 1 Przykładem jest tu moja teściowa która karmiąc mojego męża w 3 miesiącu po porodzie zaszła w ciąże i urodziła się siostra mojego męża :))))))) Jesli testy nie pokazują owulacji to pradopodobnie jeszcze jej nie masz ze wzglęu na wysoki pozim hormonu który jest w czasie karmienia. Trzeba też brać pod uwagę,że cykle u niektórych kobiet po porodzie nie są juz tak regularne jak przed porodem dlatego testować czasem trzeba przez cały niemal miesiąc bo może owulacja bardzo się przesunąć. U mnie dziś 12 dzień cyklu, pojawiło dość dużo słuzu płodnego i za chwilę zrobie test. Ten wczorajszy miał bladą drugą kreseczkę no zobaczymy jak będzie dzisiaj. Pozdrawiam kobitki papa :)))))))))))))))))))))))))))))))

Gość wiesiolkowa
dziewczyny kupilam olej z wiesiolka. dzis przypada moj 4 dzien cyklu. slyszalam, ze na poprawe sluzu trzeba go brac od 1 dnia cyklu. jesli zaczelam dzisiaj, to powinnam przez kilka pierwszych dni brac podwojna dawke? tak dla pewnosci? na opakowaniu pisze, ze 1 gora dwie tabletki dziennie... brac 2 do owulacji? doradzcie...:(

Gość Ashia87
wiesiolkowa> bierz normalne dawki wiesiołka tak jak jest na opakowaniu napisane, żadnych większych dawek! a od następnego cyklu bierz od 1dc. i pamiętaj, że wiesiołka bierzesz tylko do owulacji, ponieważ wiesiołek wywołuje minimalne skurcze macicy, co przy ciąży może spowodowac poronienie.

Gość tikotiko
Hej dziewuszki !!! Poradzcie mi coś proszę. Z przyczyn niezależnych w tym miesiącu nie było starań. Biorę wiesiołek 2 miesiące zawsze tak jak trzeba czyli do owulacji. Czy w tej sytuacji skoro starań nie było mogę w tym miesiącu brać wiesiołka cały cykl ??? Pomaga mi na włosy i cere. Wiecie coś o tym ???

Gość Ashia87
tikotiko nigdy nad tym niemyslałam ale na twoim miejscu brałabym normalnie do owulacji

Gość tikotiko
Hej :))))))))))))))))) Ashia87 dzięki za odpowiedź. Masz racje po co kombinować więc czekam na kolejny cykl z tym wiesiołkiem. Dziś ide do gina więc mąż będzie zazdrosny heheh :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) I to na 21.10 ;))))))))))))))))))))))))))) ale on tak robi ,ze wszystkie ciężarówki przyjmuje w ludzkich godzinach a pozostałe do których ja niestety się zaliczam w tak późnych nawet o 23.00 i później podobno. Jak z nim rozmawiałam przez tel żeby się umówić to sie śmiał , że taki wyż demograficzny go dopadł i co zrobić a każda pacjentka chce jak najszybciej i potem takie koszmarne godziny wychodzą. Ide porobić badania przed ciążą jak odpowiedzialna kobieta hehe ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Mam nadzieje, że wszystko będzie OK i stranka od marca będą tak jak planowałam.

Gość Ashia87
tikotiko troche późno do tego gina idziesz ;) ja jakbym miała iśc tak późno to bym mu tam zasneła chyba :D nie wspominając już o godzinie 23 :D Ja teraz czekam na @ która powinna się pojawic w sobote... I bardzo sie ciesze bo to bedzie mój ostatni cykl bez staranek :D w kwietniu bierzemy się znowu z mężem do roboty :D ehh juz nie moge się doczekac :D:D:D ale juz w marcu bedę robic testy owulacyjne tak dla własnej ciekawości :D to będzie zupełnie coś innego jak zrobie test owu i będą 2 kreski, bo od października nie miałam owulacji przez ten brak hormonów...

Gość amaia
Dziękuje Ashia za odpowiedzi ;) No cóż, tak będac szczerym to mam taki organizm , że nie mam zadnych oznak tak przed miesiączką, jak i przed czy w trakcie owulacji . Ot taki dziwny organizmek ;) A probuje wyczaic tą owulację, zeby bylo wieksze prawdopodobienstwo chlopczyka. Bo z dziewczynkami to 4-5 dni po miesiaczce i są (tak w moim przypadku) :) Wazne ze są i są zdrowiutkimi ślicznymi dziewczynkami. Tylko wlaśnie polowanie na chłopczyka mi się jeszcze marzy :) I to już bedzie całkowite spełnienie marzeń ;) Pozdrawiam wszystkie kobietki zagladające na to forum, życząc wszystkim powodzenia ;)

Gość amaia
Tikotiko dzieki również za podpowiedzi ;) Teraz myslę, czy czasem te testy z allegro nie "nawalały", bo wyżej wyczytalam, ze niektore są uszkodzone czy cos takiego i nie daja miarodajnych wyników :( Pozdrawiam jeszcze raz ;)

Gość tikotiko
:)))))))))))))))))))))))))) Ashia87 ja coś czuję,że kwiecień będzie twoj :)))))))))))))))))))))))))))) Ja też się obawiam czy nie zasne ;))))))))))))))))))))))))) ale pewnie mały stresik zrobi swoje i oczy będę miała jak księżyc w pełnie hehe Mysle,że dużo kobiet się przekonało,że to dobry fachowiec i dlatego taki jest oblegany. No i to,ze on się nigdy nie śpieszy i spokojnie wszystko opowiada sprawia ,że tak się to przeciąga do godzin nocnych ;)))))))))))))))) amaia w moim przypadku moge powiedzieć ,że testy z allegro mnie niestety zwiodły. To oczywiście tylko moje doświadczenie. Ale w aptece przy dwóch opakowaniach to kwota nie jest mała bo 50 zł no ale mysle,że warto zainwestować ;))))))))))))))))))) Bo cud jakim jest dziecko jest bezcenny :)))))))))))))))))))))))))))) Oprócz testów, wiesiołka który jak sama się przekonałam działa !!! oczywiście baaaaardzo ważny jest kwas foliowy o którym nie mozna zapomnieć kiedy planuje się dzidzie. Ja biorę go od 8 miesiecy od kiedy przestałam brać tabletki antykon. Ale trzeba go brać minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą aby w pełni zadziałał. Jesli ciąża nie była planowana to od razu kiedy podejrzewamy ,że może być bo lepiej późno niż wcale !!!! Ja również życzę wszystkim owocnych stranek :)))))))))))))))))))))))) papa

Gość Babka77
Hej kobietki mam pytanko czy któraś z was piła herbate zieloną na polepszenie hormonków ponoć dobrze robi.I czy stosowałyscie jakieś środki na polepszenie ph pohwy. A może są w aptekach jakieś co mozna by było sprawdzić jakie sie ma to ph . Prosze napiszcie co wiecie

Gość tikotiko
Babko77 co do ph w pochwie to nie wiem jak się go sprawdza. Czytałam natomiast by w czasie dni płodnych nie stosować płynów do higieny intymnej bo może zaburzyć ph i aby przy starankach nie używać preparatów nawilżających bo mogą też negatywnie wpływać na plemniki. Co do zielonej herbaty to faktycznie podobno bardzo dobrze wpływa na cały organizm i jest polecana na poprawę śluzu. No i wiesiołek pomaga Pozdaraiwm :))))))))))))))))))))))))

Gość Ashia87
W czasie dni płodnych nie mozna używac płynów do hig intymnej?? Pierwszy raz słysze... to czym mam się myc? wodą? przecież nie zwykłym mydłem. Mój gin kiedys sie pytał jakiego płynu używam i czy zawiera kwas mlekowy, bo ponoc te zwykłe bez kwasu mlekowego bardziej szkodzą niż pomagają... Powiedziałam, że od zawsze stosuje z kwasem mlekowym to mi tylko powiedział, że mam go nie zmieniac, bo te zwykłe powodują podrażnienia i (jak juz tikotiko wspomniałaś) zaburzenia ph.

Gość tikotiko
Witajcie !!! Ashia87 co do tygo płynu do higieny intymnej to tak czytałam w miesięczniku dla kobiet w ciązy M jak mama. Nie wyjaśniałam tego z ginem. Ale mysle,że dwa dni w okolicach owulacji nie zaszkodzi myć się samą wodą. To jest tak jak z tym wiesiołkiem, z którego niektórzy gin się śmieją. Ale myśle,że wszystkiego można wypróbować aby sobie pomóc. Jak juz wspominałam byłam wczoraj u gina. Powiedział,że wszystko wygląda bardzo dobrze i po wyniku cytologii możemy brać się do dzieła :))))))))) Pytałam go o to czy ten dzień przed okresem który plamę na brązowo a potem dopiero jest normalny okres może swiadczyć o zaburzeniach hormonalnych i stwierdził że nie. O zaburzeniach świadczą nieregularne, bardzo obfite z dużymi skrzepami i długie ponad 7 dni miesiączki - czyli tak jak myślałam. A takim czymś jak to jednodniowe plamienie przed @ nie mam się zupełnie przejmować. Mam nadzieje,że cytologia też będzie OK i będą niedługo staranka.

Gość Babka 77
Dziękuje ,ze odpisałyscie!! a jakie płyny sa najlepsze z tym kwasem mlekowym bo ja stosuje zwykły rumiankowy!!?? Mam jeszcze jedno pytanko stosuje wiesiołka i dzisiaj mam 11dc i nie wiem czy go jeszcze brać nie wiem kiedy owulka śluzu mizernie wieć brać czy pas !!!!. A co myslicie o takich lekach w aptekach na polepszenie ph pohwy np. provag, lactovaginal itp. Mój śluz jest taki biały wiec może to moje ph zawysokie gin mówił ,ze tak mam .Ale ciazy brak a owulki nie wiem kiedy.PROSZE POMUSZCIE !!!

Witam Od kilku m-cy śledzę wasze wypowiedzi i jestem Wam niezmiernie wdzięczna bo jest to nieoceniona pomoc dla osób które starają sie o dziecko. Mam problem z rozpoznaniem dni płodnych i owulacji. Chciałabym zapytac kiedy najlepiej współżyć zeby doprowadzic do począcia, Okres miałam 18 lutego długość cyklu to średnio 26 dni lub 27 dni. Ostatnio współżylam 2 lutego czy jest szansa na poczęcie. Nie wiem co począć gdyż staram się od dziecko już od roku, rozponawanie u mnie dni płodnych niepłodnych to udręka jestem nie wyedukowana :)). jeśli to możliwe proszę o pomoc z góry dziekuję :))

Gość tikotiko
Witajcie dziewczyny !!!! Babka 77 jesli chodzi o wiesiołka to zależy ilu dniowe masz cykle przy 28 dniowych mozna brać do ok 12 dnia cyklu bo wtedy już może być owulacja. A wiesiołek jak wiesz bierze się tylko do owulacji bo potem moze ywołać niewielkie skurcze. Co do płynu to juz teraz większość jest z kwasem mlekowym - jest to napisane na butelce zazwyczaj z przodu bo to atut takiego płynu. Ja od kilku lat używam płynu firmy AA i jestem bardzo zadowolona. Tych leków na polepszenie ph nie znam. Ale co do wiesiołka to spokojnie, ja myślała,że też nie działa bo w pierwszym cyklu nie wiedziałam specjalnej różnicy. Ale w drugim cyklu już było znacznie lepiej i śluzu bło na prawdę sporo. A z tego co wiem to dopiero po 3 cyklach wiesiłek ma max skuteczność. I mysle,że wiesiołek też wpłynie na twoje ph skoro gin stwierdził że masz z tym problem. Nie martw się mimo że śluz płodny powinien być jak jajko kurze tzn, przeźroczystyi rozciągliwy to znam dziewczyny które miały biały i rozciągliwy śluz i nie przeszkodziło im to w zajściu w ciąży. Agnisia 1978 nie bardzo rozumiem. Okres miałaś 18 lutego a staranka były wczoraj czyli 2 marca bo napisałaś 2 lutego ??? Przy cyklach 26 - 27 dniowych najlepszy czas na poczęcie to 12-13 dzień cyklu i najlepiej by staranka były 11 i 13 dnia bo nie poleca się codzienni gdyż plemniki musza mieć czas na regenerację. Najlepiej co drugi dzień. Pomocna jest obserwacja śluzu - przy dniach płodnych w pobliżu owulacji śluzu jest dużo i ma postać białka kurzego wtedy już można zacząć stranak gdyż plemniki w takim sluzie mogą spokojnie przetrwać ok 3 dni i poczekać na owulację. Pozdrawiam was dziewczyny gorąco :))))))))))))))))))))))))))))))))

chodziło mi o 2 marzec hihihi. Mam pytanie jaka ilość śluzu płodnego jest wskazana, ja chyba go mam bardzo mało bo czsami go widze a czasami nie :). Jutro ide do gina zobaczymy co powie :)

Gość Ashia87
tikotiko ciesze się, że wszystko dobrze :) mój gin akurat nigdy nie wyśmiewał wiesiołka... Albo może powiem inaczej, że nie wdawał sie zbytnio0 w dyskusje o wiesiołku tylko powiedział że zaszkodzic nie powinien a może tylko pomóc więc biore dalej :D Babka77 co do plynu to ja stosuje płyn z serii AA (taki niebieski). On jest do skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień, zawiera kwas mlekowy i alantoinę. Kosztuje jakieś 12zł za 300ml. Lek na poprawę ph pochwy to nie wiem czy dostaniesz w aptece bez recepty... Lactovaginal ja akurat stosuje właśnie na poprawę ph po czyszczeniu macicy i innych globulkach :D A wiesiołek... hmm... nie wiem jak długie masz cykle... zwykle przy cyklach 28dniowych owulacja następuje 14dc, czyli ogólnie rzec biorąc zawsze owulka jest na 14 dni przed @. Agnisia jeżeli współżyłaś 2 lutego a @ zaczęła ci się 18 lutego to szanse na ciążę są. Tak jak juz pisałam owulacja występuje na 14 dni przed @ (choc czasem może się opóźnic i tak jak ja kiedyś miałam, może wystąpic pod koniec cyklu tuż przed @). Kiedy najlepiej współżyc? Zacząc na 2 dni przed owulacją a skończyc dwa dni po owulacji :D i w zalezności od teorii każdego człowieka, bądź codziennie, bądź co dwa dni... Mój gin akurat twierdzi,że aby zajśc w ciąże to nie ma innej rady jak tylko, cytuję : "rżnąc się regularnie" :D Jeżeli nie wiesz jak rozpoznac owulację to ja zawsze i każdej kobiecie radzę zainwestowac w testy owulacyjne. A testy owulacyjne razem z pomiarem tempki i obserwacja sluzu to juz zupełnie maximum jaki mozna zrobic... Ale same testy tez w zupełności wystarczaja :D

Gość Ashia87
ooo widze że się troche spóżnilam :D jak zaczęłam pisac nie bylo nic a tu nagle wszystkie sie odezwały :D no prosze proszę :D

Gość Babka 77
Ja mam cykle w zasadzie w miare regularne 25-27 teraz dostałam 25 a tak miałam 26-27 może faktycznie musze poczekać co do wiesiołka.A co do testów to mam problem ostatnio ciagle mam wynik niejednoznaczny zuzyłam na to cały 1 test i nic a teraz nie wiem co bedzie jest to możliwe by nic nie było robiłam zgodnie tak jak pisało na ulotcce . Nie wiem co zrobić niby ok ale ja tego nie widze moze zabardzo sie staram....

Gość tikotiko
Agnisia1978 co do śluzu to sprawa indywidulana. Jest go stosunkowo więcej niż przed dniami płodnymi a po dniu w którym jest go najwięcej pojawia się owulacja. Tak jak pisałam wcześniej wiesiołek powienien ci pomóc. A od kiedy go bierzesz i w jakiej dawce ? Bo u mnie efeky były w drugim cylu przy braniu max dawki jaka jest na opakowaniu czyli 3 x 2 tabl. Pozdrawiam :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A wiec byłam u gina na monitoringu :). wiecie co powiedział piękny pęcherzyk 25,2mm pęknie dzisiaj albo jutro. Z moich wyliczeń powinno pęknąć 2.03 a on mówi ze pęknie 04.03. lub 05.03, na nic sie zdałały moje obserwacje śluzu i wyczekiwanie na ból dziwne to troche :)) Biorąc pod uwage to doświadczenie mysle ze bede chodzic do gina i monitorowac cykl. Mam nadzieje ze uda sie w końcu mam dosc tego czekania a latka lecą :D

Gość tikotiko
Witajcie :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Agnisia1978 opowiedz coś więcej bo na monitoringu nie byłam nigdy. Co oznacza,że twoje obserwacje śluzu i oczekiwanie na ból niewiele się zdały???? Ja też przy owulacji odczuwam ból i nie wiem do końca co on oznacza bo staranka były 3 miesiące temu w dniu kiedy odczuwałam ten ból i niestety nie zaowocowało to dzidzią. I teraz nie wiem czy to było za późno ??? Jak to wygląda w twoim wypadku wstosunku do owulacji ???? Pozdawiam :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Minitoring polega na robieniu usg dopochwowego, gin sprawdza jakiej wielkości jest pęcherzyk i podaje przypuszczalny termin jego peknięcia ja byłam narazie na dwóch takich wizytach. Obserwacja śluzu robienie testów w moim przypadku zawiodły (statam się od roku o dziecko) co nieoznacza ze jest to prawidłowość stosowana do wszystkich. Wczoraj gin mi powiedział że najprawdopodobniej pęcherzyk pęknie dzisiaj albo jutro ale chyba dzisiaj bo czuje ból i kłócie w prawym jajniku a z niego własnie pochodzi pęcherzyk. Jesli i monitoring zawiedzie to \"zaproszę\" moje męża do szpitala na badanie spermy. jesli okaże się że on jest zdrowy to zaczniemy badać mój organizm. No zobaczymy a narazie trzymajcie kciuki za mnie :)))