Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roosa2

Odrodzone narodziny, Poród aktywny, Poród w domu

Polecane posty

Gość nikt nie musi
placiś 1700 zł w szpitalu i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Płacą te które chcą płacić. poród w szpitalu - ubezłasnowolnienie...kobieto...co ty opowiadasz...ja rozumiem, że rodzić po ludzku, ale niektórzy to przeginają. Jak dziecko zachoruje pójdziesz do lekarza, czy będzie " leczyć w domu" bo naturalniej ?

hehehehee jasne możemy nie płacić nic i liczyć na to że będzie dobrze powodzenia

do nikt nie musi to prawda nikt niczego nie musi i dać się poniżyć też nie

do pliszka Odpisałam Ci na poprzedniej stronie ;-) Dam znac w czwartek a może nawet już w środę wieczorem ;-)

Gość masz lekkiego
kota z tym poniżaniem :D do ginekologa chodzisz, czy to uwłacza twojej godności ? a usg dopochwoowe ? błożesztymłój, jakie to okropne :P pozdrawiam normalne zdrowo myślące kobity :D

Gość Pliszka
hej roosa2, tak znamy sie juz jak widac ;) fajnie, to pewnie bedziemy i tak i tak w kontakcie, ewentulanie wymienimy sie jakos mailami, czy cos - co do szczegolow ;)

Gość Pliszka
a dziewczyny ktore juz rodzily w domu, ile zaplacilyscie? elileo - mozesz zdradzic?

witajcie drogie mamuski ja wprawdzie nie rodzilam w domu,ale za to w bardzo milym,malym szpitalu,w wodzie,w obecnosci tatusia dziecka oczywiscie.nie bralam zadnych srodkow znieczulajacych,bo ciepla woda i pelen relaks pomogly dostatecznie. pozdrawiam Was goraco,oby coraz wiecej kobiet zaczelo traktowac ciaze i porod jako cos naturalnego i pieknego!🌼

Do pliszka Jasne ;-) Bedziemy w kontakcie, Wiem, że masz termin podobnie więc miło będzie czekać na ten czas w towarzystwie ;-) Do agatis Jestem przekonana , że poród choć na pewno bolesny, może być czymś pieknym i zupałnie naturalnym, ja też nie nastawiam się na żadne znieczulenia, zresztą w domu to niemożliwe, a spokój, cisza, atmosfera miłości i popczucie bezpieczeństwa są dla mnie najważniejsze ;-)

Gość elileo
DO "MASZ LEKKIEGO KOTA" Mogę ci powiedzieć, że jestem zdrowo myślącą kobietą, a do tego położną i zastanawiam się, czy miałaś okazję oglądać porody w szpitalu? Tak jak napisałaś- są szpitale, w których rodzi się fajnie, ale ja "zwiedziłam" ich sporo i na pewno mnie nie przekonasz, że to jest jedyne sluszne miejsce do porodu. Sama rodziłam w domu, po porodzie fizjologicznym potem obejrzał moje dziecko pediatra. Niunia urodziła się na 10 pkt. oczywiście argument o zagrożeniu zdrowia i życia jest realny, ale to nie jest kwestia minut- w domu położna jest przygotowana na np reanimację noworodka. Kiedy w klinice urodziło nam się dziecko z wytrzewieniem wątroby- b. poważna sprawa. Zanim przyjechala karetka i zawiezli dziewczynke do centrum zdrowia dziecka, minelo prawie dwie godziny. I wszystko spoko. To jest jakas najstraszniejsza wizja, ze juz od razu wszyscy maja zejsc z tego swiata. A zdajesz sobie sprawę z tego, że poród to nie choroba? I że np w tak cywilizowanym kraju jak Holandia, 80% kobiet rodzi w domu? To nie jest jakieś oszołomstwo tylko alernatywa dla kobiet, ktore traktują swój poród jak coś normalnego i fizjologicznego. Kobieta to nie pacjentka, bo nie jest na nic chora, a wręcz przeciwnie:). pozdrawiam

Gość elileo
Nikt nie musi- leczyć dziecko- jak najbardziej u lekarza. A wytłumacz mi, co jest do leczenia w porodzie? Bo trochę nie rozumiem tej analogii.

elileo PODPISUJE SIĘ POD TYM CO NAPISAŁAŚ OBIEMA RĘKAMI ;-)

Gość elileo
Pliszka, w wawie poród z położną kosztuje 1500 zlotych, natomiast jest to do dogadania. Wszystko jest związane umową o dzieło:). Umowa na 24 godzinną opiekę okołoporodową i dyspozycyjność o każdej godzinie dnia i nocy. Natomiast my mieliśmy kiepską sytuację finansową i ja zaproponowałam 500 zlotych, bo nie było mnie na więcej stać. Bez problemu się zgodziły (ja miałam zespól 4 położnych, które się wymieniały, bo jednocześnie pracują w szpitalu). Skończyło się w ogole na tym, że moja połozna nie wzięła ode mnie nawet zlotówki, bo nie chciała:). Natomiast wszystkie papiery byly gotowe- ksiazeczka zdrowia dziecka, zaswiadczenie o urlopie macierzynskim, do rejestracji w USC; tydzień później pobrała malutkiej badania przesiewowe (można je robić po 48 godzinach od porodu). Szczepienia masz na ubezpieczenie- tylko jest ustalenie, ze dzieci nie szczepione w pierwszej dobie na HCG, mają ta szczepionke w 11 miesiacu. Natomiast dostaje malec normalnie WZW B i potem powtarza zgodnie z kalendarzem szczepien. Ja zaplacilam jeszcze 60 zl za morfologie i oznaczenie grupy krwi malutkiej. To wszystko. Mozesz doliczyc folie malarska i stare przescieradla i reczniki, oraz worki na smieci (o ktorych zapomnialam- byly jaja!:)). tyle:). BYłO CUDOWNIE!

Gość elileo
roosa2, jak sie czujesz? Dostalas mojego maila ostatnio? Bo pisalam po dyzurze i bylam lekko nieprzytomna:)

dostałam dostałam, dziś rano Ci odpisałam zajżyj ;-) No ja nadla zdycham na poranne mdłości jest to na szczęście jedyna moja dolegliwośc , bo pozatym co mnie bardzo cieszy wszytko gra A apetyt mam koński mimo mdłości zresztą najeśc się to jedyny skuteczny sposób w moim przypadku bo w tedy ustęp[ują na jakiś czas ;-) tylko niesetety widać po mnie ten apetyt ;-)

Gość jeśli nie chcecie
zabezpieczyc siebie i dziecka, wasz problem. potem będzie płacz, że problemy, a nikt nie pomógł :) no i na kontrole do lekarza nie chodzić, bo to nie leczenie :)

Gość Pliszka
hmmmm, ojejku, teraz wydaje mi sie to wszystko takie skomplikowane, tyle rzeczy o ktorych trzeba pomysleci zalatwic wczesniej!!! a wlasnie przyszla mi do glowy jedna watpliwosc- czy jesli ja mam rh- a maz + to nie ma przeciwskazan do rodzenia w domu, tzn czy w przypdku jesli dziecko bedzie mialo tez rh+ to nie podaje sie kobiecie czegos tam od razu po porodzie??? tak tyklo mowie ogolnikowo, bo tylko obilo mi sie o uszy i sie jeszcze nie doksztalcilam w tym temacie:/ ja jeszcze mysle o drugiej alternatywie - mianowicie o rodzeniu w wodzie, choci mi tylko o to zebym nie czula sie w trakcie porodu jak ubezwlasnowolniona na fotelu czy tam lozku, (nie wiem jak to wyglada nawet) i zebym mogla sama wybierac co robic w danej chwili, czy stac czy kucac czy cokolwiek innego, bez pospieszania i stresowania ze strony lekarza w zlym humorze na przyklad... ale tu na przyklad chodz ami po glowie takie schizy, co na przyklad jesli ja sobie wybiore taki porod a akurat jak przyjdzi edo rozwiazania to ta wanna bedzie zajeta! bo przeciez chyba nie ma ich z 10 w szpitalu...:( no wtedy to jzu tak bym sie zdenerwowala ze na pewno wszsytko poszlo by mi gorzej ;)))) nie wiecie jak to jest?

Hej dziewczyny :) widze ze jak tylko topik ozyl to od razu jakies pomaranczowe wredoty sie doczepily zeby udowodnic ze sa madrzejsze.... Jasne, najlepiej lezec w ciazy przez 9 miesiecy w szpitalu (na wszelki wypadek), a juz urodzone dziecko szpikowac antybiotykami i innymi dobrodziejstwami nowoczesnej medycyny, na pewno wszystkim na zdrowie to wyjdzie...Szkoda slow :( Pliszka - no wiec wlasnie z mojego doswiadczenia wynika, ze w szpitalu takie rzeczy ja porod w wannie ciezko sobie na 100% zapewnic. Bo moze sie zdarzyc, ze jst tam ktos inny. I nie ma ludzkiej sily, przeciez nie wyrzuca jej. Poz atym, w wielu miejscach ktore odwiedzilam mimo brania udzialu w akcji rodzic po ludzku nie ma np mozliwosci rodzenia w wybranej przez siebie pozycji, nawet jesli do ostatniego momentu jest sie \"na chodzie\" jak przychodzi do parcia, zapraszamy na fotel. Jak uswiadomila mnie swiatlejsza ciezarna (i mowila serio!!!!!) - przeciez polozne sa w pracy i musza miec jakies warunki odbierania porodu :( A co do konfliktu serologicznego - mnie sie wydaje, ze takze przed porodem podaje sie cos, zeby zapobiegac odrzuceniu plodu przez matke w takiej sytuacji jak Twoja.

tak tak przyczepiają się pomarańczowe wredoty!! Coś mi się wydaje że jest to cały czas ta sama wredota, kompletnie niedokształcona. Moze myśli że ciążę trzeba leczyć i nie zchodzi z fotela (na wszelki wypadek) monitoruje stale ciążę (monitoruje tentno jakby co) i faszeruje się prochami na podtrzymanie (dla zasady) a poród uuuuuuuuu to już taka skomplikowana procedura zagrażające jej życiu że odrazu oddaje się w ręce lekarza bo jeszce umrze od tego, że się trochę zmęczy (pewnie cesarka) a dziecko jak już z niej wyjmą od razu do inkubatora i naszprysować chemikaliami(żeby zdrowsze było) hehehehehe az żal za serce ściska, że sa takie istoty na tym świecie :)

Gość Pliszka
ej!!! ja jestem pomaranczowa i nie jestem ani nie mam zamiaru byc wredna!!! :((((

Gość Pliszka
;)

a tak serio pliszka nie martw się bo moim zdaniem to nie jest znowu tak bardzo skomplikowane masz na to jakby nie było jeszcze pół roku :) Będzie dobrze, tych przygotowań nie ma wcale aż tak wiele więcej jak do szpitala, tylko są przyjemniejsze ;) W zasadzie z tego co wiem wystarczy wysprzątać dom, wyprać stare prześcuieradła i ręczniki i uszykować kocyki i pieluchy żeby otulić noworodka. No i potem zaklepać sobie pediatrę który przyjdzie do domu, albo wybrac się do niego. Ja osobiście wolałabym żeby lekarz przyszedł z wizyta domową do maluszka, może sie tak uda załatwić bo mamy prywatną pediatrę na osiedlu. Myślę że bardzo przy tym co i jak pomoże położna, żeby nie stracić głowy. Co do szpitala, to musiałabyś bardzo poważnie się zainteresowac jaki masz wybór i jak najczęściej przebiega poród, niestety jest tak jak mówiła szanta że w pierwszym etapie mozna już w wielu szpitalach spedzać aktywnie, ale na parcie kłada na plecach na fotel i bez dyskusji. Upewnij się jeżeli jednak wybierzesz szpital, że nie czeka cię parcie na lerząco, czy półsiedząco. Bo szkoda by było poptem twojego rozczarowania.. ;-( Na wanne chyba faktycznie nie ma gwarancji, że będzie wolna, znam takie koleżanki co miały zamiar rodzić w wodzie, ale niestety (zresztą i tak na IIetap każą wyjść z wody - tak jest przynajmniej u nas i w wodzie można być chyba tylko przez pół godz potem trzeba wyjśc i znou można wejśc więc nie jesteś cały czas w wodzie)ale o to najlepiej spytaj w swoim szpitalu. Masz jeszce dużo czasu na zastanawianie się :)

heh no wiesz pliszka my nie o Tobie przecież!!! :) Chodzi o tego gagatka co nawet nikiem się nie ma odwagi podpisać tylko bzdury wygaduje :) I oskarża nas o narażanie włąsnego zdrowia i naszych dzieci co jest kompletną bzurą, bo to jest działanie raczej na kożyść, ale żeby to pojąć to niestety trzeba znać fizjologię ciąży i porodu a ta pomarańczowa najwyraźniej nie ma o tym pojęcia :)

Gość elileo
Do JEśLI NIE CHCECIE: Trudno dyskutować z taką osobą jak ty, tym bardziej, ze masz o sobie jak najlepsze zdanie (zdrowo myslaca kobieta). A powiem ci, ze zdrowo myslaca kobieta nie idzie za tlumem, tylko zdrowo sie zastanawia i wybiera "zdrowo". Widac, moj argument o Holandii w ogole do ciebie nie trafil, a to juz nie swiadczy o twoim "zdrowym" mysleniu. Masz świadomość, że 94% porodów, to porody fizjologiczne, niczym nie powikłane, po prostu normalne? Pozostale 6% mieszczą te, o których już w ciąży wiadomo, że mogą nie być fizjologiczne. I wierz mi, nikt z tej grupy ryzyka nie rodzi w domu, a zadna położna by się nawet tego nie podjęla. odsetek porodow skomplikowanych, ktore mialy byc fizjologiczne, bo ciaza ok i zdrowie ok, istnieje, ale jest znikomy i tak jak ci napisalam, nie dzieje sie to natychmiast. Naczesciej juz w porodzie to slychac i wtedy sie interweniuje. Kobieta jest gotowa na transfer do szpitala. polozna ma np tzw "udetke" i sprawdza tetno dziecka, ma wszystkie niezbedne "przybory" na chwile n"niezaplanowane". Takze naprawde, poczytaj troche o fizologii pordu i ciazy, a nie atakuj z bezsensownymi argumentami. A poza tym nie odpowiedzialas na moje pytanie- jaka jest wg ciebie analogia miedzy leczeniem chorego dziecka a zdrową ciążą? Ciekawa jestem twojej odpowiedzi.

Gość elileo
Do Pliszki:) Do listy Roosy dodalabym tylko jakas miske na łożysko:). Mogę byc niesmaczna?;). U nas łożysko wylądowało w misce na sałatki! Fuj, ale to najbardziej pasowalo. Zreszta ja nie jestem brzydliwa (w koncu nie moglabym byc:)), a mam inne, wiec spoko. Z tym II-im okresem jest tak, ze mnostwo poloznych po prostu nie umie przyjmowac porodow w innej pozycji niz na lezaco... Ja jestem na III-im roku i dopiero teraz takie rzeczy ogladam i wykonuje, bo trafilam na ten szpital. Ale to jest rodzynek w warszawskich szpitalach. Nie wiem, jak jest poza wawa, ale tutaj jest taka smutna rzeczywistosc. Ostatnio przyjmowalam porod w wannie na stojaco, bo pani nie chciala rodzic do wody- wolala stanac. I to jest super, ze kobieta moze pojsc za instynktem. Ja tez na stojaco...:). W domu jest super, bo to jest TWOJ DOM, i czujesz, ze to polozna jest gosciem, a ty jestes u siebie. Nie musisz pytac czy maz moze polozyc sie, czy mozesz isc do wanny itd. To bardzo relaksuje:), bo nie koncentrujesz sie na etykiecie szpitalnej tylko na rodzeniu.

Gość elileo
Roosa kochana, nie odpisywalam, bo jestem w jakiejs matni- biegam, zalatwiam, dzis znow mam nocke:). Ale odezwe sie. Jestem ciekawa, jak po wizycie poloznej bedziesz miala wrazenia:). Trzymam kciuki!

pomaranczowa wredota (NIE pliszka :D) zmyla sie :) Pewnie zbiera sily na nastepne starcie. w obronie naszych dzieci :) Tzn bardziej Waszych, bo ja niestety tylko kibicuje, a sama skoncze pocieta na stole.... Elielo - z ta miska na salatke to niezla jazda, przypomnialo mi sie, ze ponoc tutaj (UK) niektore kobiety JEDZA lozysko bo takie bogate w skladniki odzywcze....bleeeee. Albo robia sobie z niego maseczke. Z tego samego powodu. A historia z wygoda poloznej jest z Krakowa, gdzie rzeczywiscie nie udalo mi sie znalezc miejsca w ktorym zadeklarowali by sie ze odbiora porod w innej pozycji niz na fotelu. Nie wiem tylko jak jest na Ujastku przy porodzie w wodzie, ale cos mi sie obilo o uszy ze na II faze przechodzi sie do innej sali, na fotel oczywiscie. A, mam takie pytanie - czy jesli porod rozpoczyna sie odejsciem wod plodowych, to tez mozna rodzic w wodzie? I drugie - czy jezeli dziecko po wyjeciu z brzucha przy cesarce jest owiniete pepowina, to to znaczy ze gdyby skonczylo sie porodem sn to byloby ryzyko przyduszenia?

Gość elileo
czesc szanta, wody moga odejc przed porodem w wodzie, bo i tak wanna jest dezynfekowana a woda sie wymienia (- w domu nie ma takiej potrzeaby), natomiast 25% dzieci rodzinych sn ma pepowine wokol szyi. po prostu sie ja odkreca i rodzi sie dalej. Czasami jest podwojnie owinieta i odpepnia sie mlodego czlowieka jeszcze w kroczu a nie na brzuchu mamy. Ale to nie jest problem. Wiem, ze w Pucku rodzi sie w roznych pozycjach. A to jet taka super sprawa. Ja mam za sobą niewiele zupełnie samodzielnych porodow, ale ostatnio rodzilam na boczku kobietke i krocze nawet nie pekli na milimetr:). Czad!

Elileo - dzieki za wyjasnienia :) Te dwa pytania nurtowaly mnie od jakiegos (dluzszego :D ) czasu :) To kiedy w takim razie dochodzi do przyduszenia dziecka, skoro owiniecie pepowina mozna opanowac z tego co piszesz z duza latwoscia?

Gość Pliszka
a mnie nurtuje cos innego, czyli czasem - a nawet dosc czesto czyta sie ze przy porodzie nagle zaczyna spadac tetno dziecka i wtedy antychmiastowa cesarka! co wtedy przy porodzie w domu!!???