Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pani Kierowca

Czy ciężarna może nie zapinać pasów w samochodzie?

Polecane posty

Gość Pani Kierowca

Kto ma kodeks drogowy i może sprawdzić? Dużo jeżdżę samochodem, i jako kierowca i jako pasażer, nie zpinam pasów bepzieczeństwa od miesiąca bo mnie uciska. Słyszałam, że nie ciężrna nie musi zapinać, ale nie wiem czy może prowadzić bez zpięcia pasów. A może powinnam jeździć z na tylnym siedzieniu?? Jestem w 4 miesiącu, brzuszek się zaokrągla, nie jest mi wygodnie z pasami. Tylko bez komentarzy w stylu, że lekceważę niebezpieczeństwo, bo jeżdżę po małym mieście i okolicach i robię to bardzo ostrożnie. Jak ktoś wie proszę o odpowiedź :) Pozdrawiam :)

Owszem, można nie zapinać pasów, ale to nie jest bezpieczne. Wyobraź sobie, że uderzasz brzuchem w kierownicę. To, że jeździsz ostroznie niczego nie gwarantuje, bo ktoś może jechać nieostroznie. Zanim urodzisz, będzie zima. Jak wyobrażasz sobie jezdzenie bez pasów?

Nie mam kodeksu, ale z tego co wiem-ciezarne zdajace prawo jazdy w Polsce zapinaly pasy. Bylo cos takiego jak niezapinanie pasow, ale czy dalej tak jest-nie wiem. Natomiast w Europie czy sie jest w ciazy czy nie, trzeba zpinac pasy i z przodu i z tylu. Nawet na szkole rodzenia ucza jak zapinac pasy, aby nie uwieraly i w razie slinego hamowania nie ugniotly brzuszka i piersi. Pozdrawiam.

Gość Pasterz Niebieski
Oczywiście że może, grozi to jednak madatem karnym.

Gość strzyg
nic nie grozi , wkleiłam przepis - kobiety o widocznej ciąży MOGA jeździc bez pasów; o to było pytanie

Gość Wiesz dziwie się
tobie, ze pasy ciebie uciskaja, to kompletna bzdura 4 m-c ciąży to wlasciwie jeszcze nic nie widać i przestan wyolbrzymiac sprawę. Pasy mozna regulowac wiem, ze kazdy musi zapinac pasy jadąc samochodem, a kobieta w ciąży tym bardziej bo chodzi tutaj o bezpieczeństwo dziecka. To, ze jeździsz ostoznie jak mowisz to nic nie znaczy, bo ktos może uderzyc w twój samochod. Zapinaj pasy i przestań wymyslać bzdury, pozdrawiam :-D

do konca ciazy jezdzilam i zapinalam pasy! nie rozumiem jak moze uciskac juz w 4 miesiacu? dolna czesc pasa trzeba przesunac pod brzuch i po sprawie:-]

Codziennie prowadzę samochód i za każdym razie zapinam pasy, nawet jako pasażerka niezależnie czy siedzę z przodu czy z tyłu. Owszem kodeks drogowy pozwala w widocznej ciąży nie zapinać pasów, ale osobiście uważam, ze to mało bezpieczne. Jest tylko niewielki procent przypadków, ze brak zapiętych pasów ratuje człowiekowi życie, bo np. wyrzuci go przez szybę na miękkie podłoże. Popularniejsze są przypadki, że brak zapiętych pasów przyczynia się do śmierci. Wyznaję prostą zasadę: jeśli ucierpię w wypadku, to ucierpi także moje dziecko, jesli ja zginę, ono zginie. Pasy owszem moga przygnieść brzuch jeśli są uszkodzone, ale prawidłowo działające i prawidłowo założone nie zrobią krzywdy dziecku. Pas nalezy zakładać tak, aby jego dolna część przebiegała pod brzuchem, natomiast górna - nad brzuchem.

koło mnie ostatnio na światłach staneła policja i zapytała, czemu pasy nie zapiete a ja na to, ze w ciaży jestem i powiedzieli ok! ja zapinam pasy, tylko ten raz zapomnialam, ale sie upiekło, czyli można jeździć bez pasów w ciąży

Gość uciskanie....
.... jasne! jestem w 38tc, cala ciaze prowadzilam w pasach i nadal prowadze nic mnie nie uciska pas sobie poluzniam na brzuchu, przesuwam nizej albo w ogole nic z nim nie robie specjalnie zapytalam o zdanie mojego gina i stwierdzil, ze jezdzenie w pasach jest dla ciezarnej zdecydowanie bezpieczniejsze niz bez

Oczywiście, z punktu widzenia prawnego, można. Z punktu widzenia matki, jednak należy się zastanowić.

Gość Pani Kierowca
Do wiesz dziwie się-- utyłam 6 kig i mam już dość spory brzuch, nie widzisz nie gadaj, Nie prosiłam o słowa krytyki tylko o zacytownie przepisu. Czy Wam tak trrudno zrozumieć pytanie?? Nnie prosiłam o dłuższe komentarze bo mam je w dumie, wasze zdanie na ten temat mam gdzieś, pytałam się o konkretną rzecz...i tylko jedna osoba zrozumiała :o Banda debilek.......na razie mamy lato a ja tłumaczyałam że jeżdżę po małym mieście, zaledwie 30 tysięcznym, a nie po molochy jak Warszawa....liości, nauczcie się czytać pytania ze zrozumeiniem albo won do podstawówki :o

Gość Pani Kierowca
miało być w dupie :D

Gość ach te baby za kierownica

Gość ryba słodkowodna
też mnie śmieszy , jak to ludzie zawsze musza wpieprzyć swoje gadki umoralniające , jak ktos prosi o rzecową informację

Gość Pani Kierowca
Dziękuję za zrozumienie :D Straczy tego dobrego, kasujemy temacik!! Pane Modratore wykasujeta mnie???

Gość iwonka4444
to nie sa gadki umoralaniajace , ale DOBRE RADY!!!ja bedac w ciazy zapinałam pasy i to uratowało życie mi i mojemu nienarodzonemu dziecku!!a wypadek wcale niezdarzyl sie w dużym ruchliwym mieście!!

Gość Pani Kierowca
Zrozumcie kwoki, że ja nie potrzebuję Waszych porad....wiem po co są pasy i wiem że trzeba ich używać, nie dostałam prawka z flaszkę. Pytam bo chce znac przepis.....ROZUMIECIE???? Czy trzeba wszystko dużymi literkami pisać?? Idźcie głosić światłość na swoich tematach.... :o

Gość Pani Kierowca
Do ostatniej kwoki: nie jestem taka, tylko mnie wnerwiają ludzie na tym forum!!!! Nic tylko morały, złośliwości, o co się nie zapytaszza wsze jestes głupia, żenująca, wredna, niedouczona. Nie odpowiecie normalnie tylko zawsze mądrzejsze. Nie patrzycie na to, że kiedyś nie wiedziałyście nic. Tak jak te osoby co pytają. Nie stosujecie się do próśb pytających, na proste pytanie odpowiadacie kilkunastozdanoiwymi wympowiedziami. Po co pytam się?? A ty jesteś niby zawsze taka dobra i świętojebliwa. Niech pierwszy rzuci kamieniem.....

Gość Haniaaaa
Ja też jestem w ciąży i nie zapinam pasów bo nie muszę, tak mi wygodnie................

mówiłaś o poprawnej interpretacji tekstu, tymczasem sama nie posiadasz tej umiejętności .... ja nic do ciebie kobieto niemam! i weź wrzuć na luz bo aż uszy więdną, a moje \"wow\" to nic nie znaczące słówko które mi się wymknęło po przeczytaniu topiku, nie będę cię wyzywała tylko dlatego, że w ciąży jesteś ... i lepiej nie zaczynaj, bo co jak co, ale nikomu źle nie życze a i ciebie na sumieniu niechce mieć jak jeszcze raz bezpodstawnie mi ubliżysz !!!!

aaaaaaaaaa jeszcze jedno, umięjeności do kierowania napewno masz super, prawko też pewnie zdalaś zgodnie z przepisami - gratuluje! dobrze że nie kazali ci robić psychotestów ....

Gość Axaa
Rozumiem, że ci niewygodnie, ale pasy nie są po to, by policja była zadowolona, tylko zeby Tobie się nic nie stało.

Gość Jestes wyjatkowo
beszczelna delikatnie mowiąc a przy tym ograniczona. W 4 m-cu ciazy nie widac, ze kobieta jest w ciąży idiotko i przestan opowiadac nam głupoty, a ty po prostu jesteś tłusta i dlatego tobie brzuch przeszkadza. Jedz a nie żryj, bo szkodzisz dziecku, o ciebie nie chodzi. A co to ma za znaczenie czy mieszkasz w malym czy duzym mieście, w twoim miescie nie ma wypadków ...

Gość co za idiotyzm
odwalcie się od dziewczyny!!forum jest po to żeby pytać a wam jak się nudzi to się rozbierzcie i pilnujcie ubrań debilki!!!!!!!!!!

koleżanko powyżej, a nie zauważyłaś że to ona szura? dziewczyny nic jej złego nie powiedziały dopóki nie wyzwała ich id kwok, debilek i innych - przeczytaj dokładnie,