Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

niech chmury grzmią i gromy ciskają a rydwany trzęsą się i rozpadają a ty żeglarzu płyń MILOSC kompasem twym :)

Gość asjjaaaa
Niech was Bóg błogosławi! Szkoda ze nawet nie mozna pogadac bo inne zdanie odrazu prowadzi do ataku u tekstow ,,gadasz glupoty'' etc. Bóg was kocha. Przekonacie sie jak bedzie kiedy Panpo nas przyjdzie. Nie musicie mi odpowiadac na teog posta, bo wiem ze bedzie to atak.Zegnam was ;)

asjjaaa no cos ty ,zadnego ataku nie bedzie,niby dlaczego? :-) To co pisalysmy to bylo sprostowanie tego,co troszke przekrecilas. Masz racje mozna wypowiadac swoje zdanie,ale chyba nie chodzi o to,by pomawiac? Sprostowalysmy,co bylo niezgodne z prawda i teraz juz masz jasnosc sprawy. Pozdrowka Malutka ... Z tego wszystkiego to ewentualnie,zgodzilabym sie z tym cyt. i to tez nie do konca,ale...daje domyslenia.Jahwe,byl i jest Bogiem zadrosnym.:-) \"Myśląc o Jahwe, widzimy w nim nie tylko dobrego Boga stwórcę, ale również Boga strasznego, zazdrosnego i niszczycielskiego. Ten negatywny aspekt bóstwa ujawnia, że Bóg jest wszystkim.\" Mircea Eliade A cala reszta malutka,jest ladnie opisana,lecz gdy podawane wersety czytam w calosci,nie brzmia one tak jak cytowane przez ciebie.Troszke,autor tych tekstow ponaciagal i pokolorowal,ale co taaam.

I rzekł do nich: «Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Ewangelia to \"dobra nowina\" o tym ze Jezus umierał za Twoje grzechy i ze mozesz być wolny od odpowiedzialności za nie, gdy oddasz Jezusowi swoje zycie swoje serce ciezar grzechów które obciaża twoją duszę. To dobra nowina o królestwie Pana dla tych \"którzy wyprali swoje szaty we krwi Baranka \" i \"mogą wejsć do miasta świętego\" bo Pan dał okup za tych którzy uwierzą. Uwierzyliscie w Ewangelię którą wam głosiłam? Pierzcie swoje szaty...Pan da Wam oglądać siebie. Czy ktoś chce przyjać prawdę o Zbawicielu dziś? Jest jeszcze czas gdy Jezus obdarowuje swoją łaską i obdarza Zyciem wiecznym. Chcesz je dziś otrzymać od Pana? Przyjdz do Jezusa i pokłoń sie przed Nim. Uwierz w Niego a On da Ci wiecznosć. \"kto uwierzy we mnie nie umrze na wieki\"

Asja bardzo Cię przepraszam jesli zachwaialam Twoją wiarę w piekło, spokojnie sobie w nie wierz, a ja nie mam zamiaru, dla mnie to są BZDURY, dla Ciebie pewnik, kazdy wierzy w co chce nie ja widzę problemu najmniejszego;) nie rozumiem dlaczego Ty widzisz :D Juz u Mirdarda Bóg mówi \" Nie ma osądu w ustach moich, lecz zrozumienie, nie przychodzę by sądzić swiat, lecz go od-sadzić. Powiadam wam ze nie ma Boga i Człowieka,lecz jest Jeden, Człowiek-Bóg, jednosć Boga to jedyne boskie prawo\"

KAMELIA 🖐️ wielokrotnie pokazaywałam jakie sprzeczności są w tych księgach , nawet A ja myslę sam potwierdziła, że nie mozna tych opisów traktowac powaznie :) jesli chodzi o wiarę to powiem Ci że jest wazna, fakt, kazdemu się stanie wegług wiary jego, z tym ze wtedy znaczyło wyobraźnia, i jeszcze fragment nawet gdybym miarę iżbym góry przenosił a miłości bym, nie mial byłbym niczym,jakoś tak to było i jeszcze to, wiara nie daje nic trzeba wziąźć swój krzyż \"Jeśli kto przychodzi do Mnie, a NIE MA w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem. >> Kto nie nosi swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. (… .Kto ma uszy do słuchania, niechaj słucha!\"

Kamelia pewnie znasz ten fragment doskonale i jak myslisz co autor miał na mysli?? ja to co napisałam dużymi literkami w kilku żrodlach sprawdzałam czy przypadkiem oczopląsu nie dostałam :) więc nie opowiadajcie mi dziewczyny.....................

\"(...)nawet A ja myslę sam potwierdziła, że nie mozna tych opisów traktowac powaznie \" To jakas prowokacja czy co?? O jakich ksiegach tak powiedzialam,odswiez mi pamiec Mala?.. :- /

prowaokacja?? rozbawiłas mnie :D nie powiedziałas że to naciągane?????? a to caly stary testamet \"Jahwe inspirował nie tylko pozytywne, ale również negatywne etycznie czyny, a następnie karał za te drugie, mimo iż ich sprawcy byli tylko posłusznymi wykonawcami jego woli. Wpłynął na Abrahama (Rdz 20.5-6), aby przedstawił faraonowi swoją żonę Saraj jako siostrę, a gdy ten uczynił z niej kochankę, ukarał \"faraona i jego dom ciężkimi plagami z powodu Saraj\" (12.17), mimo iż ten działał w dobrej wierze. Działał jak prymitywny, podejrzliwy człowiek, kiedy najpierw zaufał swojemu wysłannikowi Mojżeszowi, a potem, kiedy nabrał do niego wątpliwości, próbował go zabić (Wj 4.24). Posługiwał się Mojżeszem przy zesłaniu na Egipt \"plag\" gradu i ognia, które miały uśmiercić mieszkańców Egiptu, i mimo iż autor tekstu kategorycznie poświadcza śmierć wszystkich Egipcjan (9.25), to jednak niektórzy przeżyli. To oni doświadczyli następnych \"plag\": szarańczy, ciemności (tzw. \"egipskich\"), a w końcu wszyscy pierworodni spośród nich zostali wymordowani (10-12; zwł. 11.5). Jahwe usankcjonował też grabież, której Izraelici dopuścili się na Egipcjanach, zabierając z sobą w podróż do Ziemi Obiecanej pożyczone od nich klejnoty i kosztowne szaty. Mogli to uczynić dlatego, że \"Pan (= Jahwe) usposobił Egipcjan życzliwie do ludu, tak że im pożyczyli; i tak złupili Egipcjan\" (12.36). Jednak tę samą \"zatwardziałość\", którą Jahwe spowodował po to, aby uwierzytelnić zsyłane na Egipt plagi (np. Wj 10.1), nakazał Izajaszowi przelać do serc swego ludu wybranego, \"żeby się nie nawrócił i nie ozdrowiał\" (Iz 6.10) (!) i żeby Jahwe miał pretekst do ukarania go wygnaniem (6.11-13). W podobny sposób powiedział Jeremiaszowi, że zemści się \"mieczem, głodem i zarazą\" na Izraelitach i nie wysłucha ich modlitw ani nie przyjmie ofiar (Jr 14.12).\" nie tak napisano w biblii?

autor przesadził??? i wyrwane z konteksu??? no ok więc bardzo prosze Ciebie jako Świadka Jehowy biegłego w biblii o przytoczenie całych cytowanych jej fragmemtow wraz z towim obajaśnieniem jaka to Wielką Milość mi objawiają :)

SJ nie jestem.Ale wiem o co ci chodzi. Tak uwazam ,ze autor napisal to w takim klimacie i takim stylu,ze mimo,poprzytaczane tam prawdziwe wersety,to jednak,ktos kto wierzy gorliwie w Boga opisal by to w innym stylu. A,ze autor najprawdopodobniej,nie uznaje biblii jako natchnionej,napisal to tak,jak napisal. Nie wkladaj mi w usta malutka swoich slow prosze. Ja jako ***SJ nie bede tu nic wklejac i przepisywac,poniewaz nie uwazam tego za sensowne.Kazdy chrzecijanin wie o czym mowie KAZDY! Tu sie zgodza pewnie wszyscy,choc raz ... mam nadzieje.:-) Kazdy ma rozum i kazdy wie co jest co. Jednemu odpowiada styl w ktorym opisal Jahwe,ten autor,a inni sie z nim nie zgadzaja(ja do tych naleze). Z reszta,Mala bylam przekonana,ze \"wisi\" tobie kto ma jakie zdanie(w tej kwestii),wiec o co chodzi? ***zainteresowana

to już nic nie wiem:) jesli się z tym nie zgadzasz to napisz jak rozumiesz przytoczone wersety:)

A ja myslę nie chciałm Cie urazić coś mowiłaźś o SJ myslalam ze jestes :D ozmawiam na innych forach, cytat \"Niedawno zadzwonił... domofon. Nie pamiętam dokładnie tego tekstu, ale to co powiedziała ta Pani brzmiało tak \"organizacja która propaguje nowy projekt...bla bla\". To co zastanawiające to ULOTKA. \"KRES RELIGII FAŁSZYWEJ JEST BLISKI\" Teksty w środku oczywiście typowe. Jaka jest religia fałszywa - miesza się w wojny - (Islam) propaguje fałszywe nauki - dusza niesmiertelna - wg nich chrzescijanstow propagując to kłamie - winszuje spostrzegawczości ŚJ ale nie zmienie zdania - dusza jest nieśmiertelna Toleruje niemoralne postępowanie... Potem ciekawa interpretacja Objawienia Jana, nierządnica=kościół dosiada znaną Bestię itp. Co robić? Ulotka mówi: wystąpić! Ale ateizm? NIE! Jest religia która jest OK - wymienia elementy dobre potem cytuje jakiegoś autora który mówi: gdyby ludzie żyli i postępowali jak ŚJ nie doszłoby do Holocaustu! Nooo Pojawia się więc oczekiwane słowo. Mam pytanie do ŚJ którzy tutaj są. Jeśli są. Czy na prawdę myślicie, że takie zręczne metody spowodują odejście od katolicyzmu ludzi wierzących? Wiem że chcecie werbować, ale wiedzcie że świadomi katolicy nie dadzą się na taką agitację nabrać. \"

Mala bez obrazy,ale jak ja moge tobie to wytlumaczyc,skoro ty i tak tego nie zrozumiesz(bo nie chcesz?) To jakby sie wysilac i tlumaczyc niewidomemu,jak wygladaja kolory. Przepraszam,ale wlasnie taki sprawi mi to wysilek,gdy bede miala ciebie przekonac do tego,ze jest jednak inaczej niz to przyjelas. Ja nadal wiem,ze Jehowa robil zwsze wszystko dla dobra ludui,a to co zlego a zlo...........to zawsze ludzie zwalali i zwalaja na Boga,to nie nowina. Dzis spotykam sie z ludzmi ktorzy nadal twierdza,ze Bog sie nami bawi ale ja nie jestem tego zdania. Dlatego powiedzialam,ze kazdy wierzacy(Chrzecijanin)wie o czym mowie. Pozdrowka. 🌼

Nie urazilas mnie :-D Ja od poczatku,mowilam,ze nie jestem ochrzczonym SJ. Mowilam,jaka byla i jest...moja droga A co do werbowania,przez SJ....hehe no to widzisz cos jak ten autor napisalas. Ty uwazasz,ze to werbunek,a ja wiem,ze chca ostrzec Swiat. To czego maja duza swiadomosc i wiedze,nie moga i nie chca zachowywac tylko dla siebie,choc byloby pewnie im tak lepiej i wygodniej. To tak jak Kamelia chce wszystkich poinformowac o ewangelii,tak i oni chca poinformowac ludzi,ze wypelniaja sie znaki towarzyszace Dniom konca itd.I tak jak nie podejrzewam Kamelii o werbownictwo,tak tez jestem przekonana o czystych intencjach SJ. :-) ale to tylko moje skromne zdanie,na podstawie mojej skromnej wiedzy na ten temat.

mała podaj mi dokładne miejsce tego cytatu bo b. ważne jest spojrzenie co było \"przed \" i za tymi zdaniami, czyli cały kontekst wypowiedzi, nie znam biblii na pamieć a jak podasz źródło, przeczytam i pomodle sie....

\"A ja mysle Aha \" Jesli przedstawie ci moje spojrzenie na to,czy cos to zmieni??? Czy bedzie to moj \"wysilek\" na marne ?

Witaj Madralko :-D 🖐️ Kamelio chodzi o skomentowanie,na podstawie cytowanych wersetow wypowiedzi malutkiej od godz.8:46 i dalej.

\"Jeśli kto przychodzi do Mnie, a NIE MA w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem. >> Kto nie nosi swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. (… .Kto ma uszy do słuchania, niechaj słucha!\" chyba to jest problematyczne?, podaj miejsce w Biblii. rozdz .i wers ja ksiażek nie komentuje ale cytaty z Biblii postaram sie

Gość asjjaaaa
Nie malutka nie zachwialas mojej wiary w pieklo. Dalej wierze w to co mowi mi Słowo Boga, a nie w to co mowia mi ludzie. I naprawde nie musisz sie martwic czy zachwiejesz moja wiare czy nie. Ona jest i bedzie, bo wiara przychodzi namz sluchania, a zbawienie z laski. Wierzew Boga, Syna i Ducha Świętego, wierze, że Jezus umarł za moje i Wasze grzechy na krzyżu. Przelał swą święta krew, abysmy mogli miec zycie wieczne. ''Irzekł: Oto wyszedł siewca by siać. A gdy siłapadły niektóre ziarna na droge i przylecialo ptactwo i zjadlo je.Inne zas padły na grunt skalisty i szybko powschodzily gdyz gleba nie byla gleboka. A gdy wzeszlo slonce, zostaly spieczone, a że nie mialy korzenia ushly. A inne padły miedzy ciernie, a ciernie wyrosly i zadusily je. Jeszcze inne padly na dobra ziemie i wydaly owoc, jedne stoktortny, drugie szescdziesieciokrotny, a inne trzydziestokrtony. Kto ma uszy do sluchania nechaj slucha.'' Ew Mat. 13: 3-9 ,,Do kazdego, kto slucha słowa o Królestwie a nie rozumie, przychodzi Zły i porywa to co zasiano w jego sercu: t jest ten, kto jest posiany na droge. A posiany na gruncie skalistym to ten kto slucha słowa i zaraz z radoscia je przyjmuje, ale nie ma w sobie korzenia, nadsto jest niestaly i gdu przychodzi ucisk lub przesladowanei dla slowa, wnet sie gorszy. A posiany miedzy ciernie, to ten ktory slucha slowa, ale umilowanie tego siwata i uluda bogactwa zaduszaja slowo i plonu nei wydaje. A posiany na dobrej ziemi, to ten kto slucha slowa i rozumie, ten wydaje owoc: jeden stokrotny, drugi szescdizisecioktorny, s inny trzydziestokotny'' Ew Mat 13: 19- 23 MAM NADZIEJE ZE ZIARNO ZASIANE W WASZYCH SERCACH BEDZIE TYM KTROE WYDAJE OWOCE! Bóg jest wielki!

Assssia piękna stronka:) o wielkiej Bozej miłości do człowieka:) zasiałam ziarno ewangelii , tylko Pan wie czy ziarno trafi na dobrą glebę i czy wyda plon. Jesteście glebą ...owocujcie dla Pana. Malutka nie wydziobój ziarenek z ludzkich serc dyskredytując słowo Pana. Pismo jest świętym Bożym Słowem które zbawia i daje Życie, nie pozwólcie się ograbić z wieczności....