Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 m膮dralka

Pytania dotycz膮ce Biblii

Polecane posty

\"gdzie 2 lub 3 zbiera sie w imie moje tam jestem posr贸d nich obecny\" Wszystko na tym 艣wiecie ma moc przemijania. Wszystkiego warto艣膰 sie ko艅czy i nic nie b臋dzie znaczy艂o. Natomiast ja jestem bez poczatku i bez ko艅ca-m贸wi Pan- i moja mi艂o艣c do was jest niezmienna. Umi艂owa艂em was i ukocha艂em, odda艂em swoje zycie i ka偶d膮 kropl臋 swojej krwi by艣cie mogli chodzi膰 moimi 艣ladami. Aby艣cie mogli by膰 nazwani moimi przyjaci贸艂mi i moimi uczniami. Chce aby艣cie oddali swoje 偶ycie jako ofiar臋 艣wi臋t膮 i mi艂膮 mojemu imieniu. By艣cie si臋 poddali mojemu kierownictwu i uczyli si臋 skromno艣ci, pokuty, pokory. Chc臋 aby艣cie wiedzieli ze nic nie jeste艣cie w stanie ukry膰 przed moim obliczem, dlatego wyznawajcie swoje grzechy przed moim obliczem i czystymi b膮dzcie. Chc臋 u艣wi臋ca膰 m贸j Ko艣ci贸艂 i chc臋 was wprowadza膰 z chwa艂y w chwa艂臋, ze zwyci臋stwa do zwyci臋stwa. B膮dzcie mi poddani- m贸wi Pan- a b臋dziecie koron膮 mojej chwa艂y, otworz臋 przed wami drzwi wieczno艣ci, aby艣cie si臋radowali i cieszyli, abyscie mogli by膰 wolni od wszelkich utrapie艅 waszych. Ja jestem Bogiem i waszym Panem. I chc臋 was prowadzi膰- m贸wi Pan.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Masz racj臋 Kamelia nie ma religi ktora zbawia, ( domyslam si臋 co rozumiesz przez znbawienie) zbawiamy siebie sami. To zycie jest przygotowaniem, masz racj臋, zbierzemy cokolwiek posiejemy zgodnie z prawem przyczyny i skutku. Ja si臋 nie martwi臋 nastepnymi zyciami. Zyje aby nauczy膰 sie kocha膰, kocham 偶eby nauczy膰 si臋 zy膰.

Udost臋pnij ten post

Ale偶 Kamelia po co wyznawa膰?? nie ma s艂owa, czynu najdrobniejszej mysli kt贸ra pozostaje niezauwazona przez czas, nie ma 偶adnej iluzji kora si臋 nie nawarstwia i tak b臋dzie. Nie potrzeba nam j臋zka ani warg do modlitwy, jesli Jestesmy. Potrzeba nam milcz膮cego czujnego serca, doskona艂ych pragnie艅, doskona艂ych mysli i doskona艂ej woli bo sami stwarzamy swoj膮 rzeczywisto艣膰. Jesli nie znajdziemy swiatyni w serduszku, to NIGDY nie zadnej swiatyni. wi臋kszosc ludzi to ludzie ktorzy koniecznie chc膮 za kim艣 is膰, s膮 zagubieni i przetraszeni i szukaj膮 w stadzie takich samych stworze艅 jak oni.

Udost臋pnij ten post

ma艂a Biblia czyli Pan m贸wi co innego ni偶 ty: \"Wyznawajcie...\" \"m贸dlcie si臋\"

Udost臋pnij ten post

skoro biblia tak m贸wi to tak r贸b:) nie m贸wi臋, 偶eby nie, tylko zapyta艂am po co wyznawa膰 skoro wszystko wiadomomo, wg mnie mamy sobie tylko uswiadomi膰 i zrozumie膰 :) seks mi艂o艣膰 i modlitwa trzy kroki do boskosci.

Udost臋pnij ten post

\"Przebudzeniu\"De Mello,a kimze on jest,ze uwazasz Go za autorytet,czy chocby namiastke,prawdziwszego niz Autora Biblia?\" Nie ma autorytet贸w prawdziwszych i mniej prawdziwszych, i w og贸le nie powinni艣my w co艣 wierzy膰 tylko dlatego bo kto艣 jest autorytetem (tzn. w s艂owa, kt贸re wypowiada). Zatem je艣li jest dla mnie tzw. autorytetem mam nadziej臋, 偶e wkr贸tce przestanie - tak jak i ka偶dy inny. \"To tez tylko ludzkie mysli przelane na karty papieru,wygodniejsze dla ciebie i tobie podobnym. Nie ujmuje wam,ale nie moge patrzec,jak uwazacie ze na sile probujemy nawracac,lub na sile przekonujemy o prawdziwosci biblii. Wy rowniez to robicie,ale tego chyba nie zauwazacie,moze przez te slepote o ktorej pisala kamelia?\" Ja ju偶 to napisa艂em - wi臋kszo艣膰 moich tekst贸w powsta艂a tutaj z ch臋ci \"posiadania racji\" przewa偶nie tego nie widzia艂em. Teraz niestety nadal tak jest, jeszcze si臋 nie uwolni艂em od tego. \"Wg waszej teorii niczego nie tracimy,nawet jesli nie poznamy tej Prawidziwszej prawdy,nic nie tracimy,bo i tak sie na nowo urodzimy...i zycie sie kreci dalej,obojetne czy zrobie tak,czy owak. Czy nie bylo by to latwe,wybrac wlasnie te prawde(wasza)? Po co bysmy mieli sie sami zadreczac? Tio nie nasze widzimisie,to wiara.\" Wr臋cz przeciwnie - ja nie wiem czy wierz臋 w reinkarnacj臋, wi臋c nie m贸g艂bym czego艣 takiego m贸wi膰. Tracimy - rezygnuj膮c ze 艣wiadomo艣ci, trzymaj膮c si臋 kurczowo iluzji (tu nie chodzi o Boga, 偶eby nie by艂o w膮tpliwo艣ci - g艂贸wnie o status, przypodobanie si臋 ludziom, ludzk膮 opini臋 o nas, pieni膮dze, osi膮ganie sukces贸w, zdobywanie \"szczyt贸w\", bycie \"m膮drym\", \"pi臋knym\" i \"cudownym\" - wpadamy w pu艂apk臋, kt贸r膮 sobie sami stworzyli艣my) - tracimy nasz czas, kt贸ry jest tutaj i teraz - niezale偶nie od tego co nast臋puje po 艣mierci. A prawdy nie ma prawdziwszej - prawda jest tylko jedna tak dla nas niewidoczna. \"Wg Biblii,wy stracicie jesli bedziecie zaprzeczac Bogu i Jezusowi(Synowi Bozemu),chyba ze robicie to bezwiednie,ale tak dzialoby sie tylko wtewdy gdybyscie nie milei mozliwosci poznania,a macie i nadal z tego szydzicie(bo jest wam niewygodna).Lepiej samemu wymyslac swoja prawde osobista,wygodniejsza.... Jednak nikt was za to nie spali na stosie,bo to niezgodne z nauka Jezusa.To po prostu wasz wybor.\" Ale w艂a艣nie to o czym pisze De Mello - to jest jaki艣 /jego/ spos贸b na poznanie Boga i Jezusa - \"zbli偶enie\" si臋. Przeczytaj - i spr贸buj tak jak m贸wi - za s艂owami Buddy: \"Przypomnij sobie wspania艂e s艂owa Buddy, kiedy powiedzia艂: \"Mnichom i uczonym nie wolno akceptowa膰 moich pogl膮d贸w - z szacunku. Musz膮 je analizowa膰 tak, jak z艂otnik sprawdza jako艣膰 kruszcu. Tr膮c, skrobi膮c, pocieraj膮c i topi膮c\". Spr贸buj nie nastawia膰 si臋 negatywnie, ani te偶 nie pr贸buj pozytywnie - spr贸buj bezstronnie przeczyta膰 i przemy艣le膰. Spr贸buj przeczyta膰 ca艂o艣膰 - bo wyrwane fragmenty mog膮 by膰 pozbawione sensu. Tutaj jest wersja elektroniczna - ale wg mnie z papierowej si臋 znacznie lepiej czyta: http://www.astro.eco.pl/przebudzenie.html#przeb Chcia艂bym us艂ysze膰 co o tym s膮dzisz - szczeg贸lnie je艣li si臋 nie b臋dziesz zgadza膰. Bo pomo偶e mi to testowa膰 ten kruszec. A i mo偶e przyznasz, 偶e nie taki de Mello straszny. :)

Udost臋pnij ten post

\"a i do boskosci nie dojdziesz\" Nie musisz, bo ju偶 zosta艂a Ci dana - musisz i my wszyscy musimy tylko to dostrzec.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tu wpisz nick
no to ja spytam pro艣ciej. skad ewa mogla wiedziec, ze jablko jest zle, skoro nie pojmowala co to zlo a co dobro? niby bog powiedzial, ze ma mu ufac... ale ciekawosc to rzecz ludzka, bez ciekawosci nie mam madrosci... bog powinien wziac to pod uwage :P ???????????????

Udost臋pnij ten post

Ja my艣l臋, 偶e jab艂ko zrobi艂 z艂ym jaki艣 ludzki skryba na zam贸wienie cz艂owieka, kt贸ry by艂 tak cwany, 偶e wymy艣li艂, i偶 dodaj膮c swoje s艂owa, przejmie \"rz膮d dusz\" za pomoc膮 艣lepego pos艂usze艅stwa. A wg mnie je艣li wierzysz bo musisz - kto艣 Ci臋 zmusza si艂膮, czy zmusza Ci臋 strach, to nie wierzysz ani troch臋. Pono膰 ze strachu wynika wszelkie z艂o i cierpienie - i to chyba racja.

Udost臋pnij ten post

IMHO - nie wzi膮艂, tylko zas艂onili艣my sobie sami, przez ludzk膮 g艂upot臋. A wystarczy chyba tylko dostrzec. Dobranoc, s艂odkich sn贸w :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a czy kto艣 mo偶e odpowiedzie膰
na pytania nurtuj膮ce mnie? Tylko to nie dotyczy stricte Biblii tylko wiary i religii w og贸le... to jak- mam pisa膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tu wpisz nick
dreamer, ale i tak nie odpowiedziales na moje pytanie

Udost臋pnij ten post

Sam musisz sobie odpowiedzie膰, my mo偶emy co najwy偶ej przedstawi膰 nasze punkty widzenia. Ale m贸j to jutro, bo lec臋 spa膰. Dobranoc.

Udost臋pnij ten post

ale nie wiem czy dzis odpowiem, bo moj czas sie konczy, czyli wraca za chwile moj maz i idziemy spac.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a czy kto艣 mo偶e odpowiedzie膰
no to tak, ostantio strasznie mnie to nurtuje... chodze do Ko艣cio艂a, WIERZ臉, ale... no w艂a艣艅ie- jest ale. W niekt贸rych kwestiach nie zgadzam si臋 ze zdaniem ko艣cio艂a (wsp贸艂偶ycie przedma艂偶e艅skie, aborcja) i w zwi膮zku z tym zacz臋艂y si臋 we mnie rodzi膰 w膮tpliwo艣ci- jaki jest zatem sens chodzenia do ko艣cio艂a, spowiadania si臋, brania udzia艂u w nabo偶e艅stwach je艣li jestem przekonana o s艂uszno艣ci czego艣, co Ko艣ci贸艂 i moja wiara uwa偶aj膮 za grzech? Czy to nie tr膮ci ob艂uda i hipokryzj膮? Z drugiej jednak strony ja wierze w BOGA i S艁OWO BO呕E a nie w ksi臋偶y i ich s艂owa... i tak sobie rozmy艣lam od pewnego czasu i pl膮cze si臋 w rozumowaniu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tu wpisz nick
dreamer wiem, ale ty nawet nic nie zasugerowales. dobranoc... a ja pozostane cala noc w niewiedzy... bu :O

Udost臋pnij ten post

to ja Ci odpowiem jesli Adam przekazal ewie slowa Boga to ona dobrze wiedziala co jest dobre a co zle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tu wpisz nick
a czy kto艣 mo偶e odpowiedzie膰 to nie chodz do kosciola, modl sie i rozmawiaj z bogiem na ten temat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tu wpisz nick
belaiza, a wlasnie, ze nie wiedziala! napisane jest, ze adam i ewa nie wiedzieli co to zlo, tak wiec nie mogli go odroznic od dobra, cyzli tak jaknby nie posiadali intuicji... nie wiedzieli co to cierpienie, wiec nie wiedzieli, ze beda cierpiec. poprowadzila ich ciekawosc, a nie zlo.! bog nie powinien ich kazac za nic...

Udost臋pnij ten post

mysle, ze chodzisz do kosciola dla Boga nie dla ksiezy. Chodzenie do kosciola ma sens. Jestem jednakze pewna, ze Twoje przekonania odnosnie aborcji i seksu sa bledne. A teraz to juz dobranoc papap

Udost臋pnij ten post

--> Kamelia { Uk贸rzcie si臋 przed Nim wszyscy bogowie. } Jacy inni bogowie ? Kto艣 cos pomiesza艂. :o

Udost臋pnij ten post

--> BlackNumen贸rean Ja tak ironicznie... wedy indyjskie m贸wia co艣 o wojnach bog贸w... Topik dotyczy bibli a ta m贸wi 偶e jest jeden B贸g. Wi臋c po co w niej wpis takiej w艂a艣nie tre艣ci ?

Udost臋pnij ten post