Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

*niezapominajka*

nieslubne dziecko i podzia艂 maj膮tku. Jak temu zapobiec?

Polecane posty

Go艣膰 a ja zapytam
w klanie ustalali po smierci ojca jurka.Wiem ze to serial ale oni tam raczej realistyczni jesli chodzi o konkrety.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 uznaniowe
no to zapytaj prawnika, pewnie maj膮 jakies sposoby

Udost臋pnij ten post

a ja zapytam------> technicznie mo偶na ustali膰 ojcostwo na podstawie zbie偶no艣ci w DNA, w przypadku zmar艂ego s膮 to 1) duzo wy偶sze koszty, 2) nie wiem te偶 jak polskie s膮dy rodzinne zapatruj膮 si臋 na tego typu dodowy:( No i pytanie czy warto:o O Klanie si臋 nie wypowiem bo nie ogl膮dam tego typu seriali:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja zapytam
nie chodzi艂o mi o wypowiadanie sie o klanie-tylko o konkretnym problemie.Ale dzi臋ki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oczywiscie ze mozna
wszystko mozna ustalic bylebys miala kase a jak juz przebrniesz przez wszystkie zawilosci, nakazy, wnioski i odpisy, okazac sie moze, ze szarpalas sie o nic, bo... caly majatek to 'dom i samochod' :O

Udost臋pnij ten post

no w艂asnie - dla jednych \"nic\" bo \"tylko\" dom i samoch贸d a dla tych kt贸rzy w nim mieszkaj膮 \"a偶 \" bo to ICH dom, rodzinny i bezcenny. Podstawa egzystencji. Kt贸rej byc mo偶e trzeba b臋dzie si臋 pozby膰 偶eby sp艂aci膰 zobowi膮zania. Nie swoje zreszt膮...

Udost臋pnij ten post

do nie wiem ----> rozumiem twoje stanowisko. u mnie by艂a nieco inna sytuacja bo moja mam wiedzia艂a o taty nie艣lubnym dziecku i pocz膮tkowo z tego co opowiada mia艂a w膮tpliwo艣膰 czy mu ngdy tego nie wypomni. Ale abstrachuj膮c od spraw przyziemnych - spadk贸w. przynzam ,ze Twoja postawa mnie zaskoczy艂a. M贸wisz, ze m膮偶 Ci臋 zdradzi艂 i ma z ni膮 dziecko. Czy po tym wszystkim potrafi艂a艣 mu wybaczy膰? zawsze si臋 zastanawia艂am co ja bym zrobi艂a w takiej sytuacji...

Udost臋pnij ten post

przeczyta艂am kilka wypowiedzi... i dalej nie chc臋 czyta膰... to dla mnie zbyt ci臋偶kie. tata nigdy z nami nie rozmawial na temat pierwszej c贸rki. Od zawsze wiedzia艂y艣my, ze ona jest....nie wiem dlaczego 偶ycie tak u艂o偶y艂o. Jedno jest pewne,偶e gdyby pozosta艂 z ta kobiet膮 ..nie by艂o by mnie i moich si贸str... nie wiem te偶 czemu tak nagle zerwa艂 z ni膮 kontakt... byli m艂odzi, 30 lat temu by艂o inaczej , ludzie wstydzili si臋 takich temat贸, bo jesli pojawi艂o si臋 dziecko to brano szybcej slub ni偶eli m艂odzi si臋 zd膮zyli zorientw膰. wiem tylko tyle ze szalenie kocha nas... ze jeste艣my jego \"oczkami w g艂owie\" i nasza krzywda jest dla niego krzywd膮 a nasza rado艣膰 jego rado艣ci膮. nie wiem co ona czuje.... bo w tej chwili nawet nie realne jest rozmawianie na te tematy... 偶ycie jest dziwne...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Scanera
a ja mam uwag臋 do ---> odda膰 spadek. Dlaczego wsp贸lny maj膮tek, kt贸ry wypracowa艂 owszem tatu艣 ale i nie Twoja matka te偶, ma byc dzielony tak偶e na t膮 przyrodni膮??? Powinno si臋 wprowadzi膰 w prawie po 艣mierci rodzic贸w podzia艂 maj膮tku na p贸艂 - bo pracowali na niego wsp贸lnie, potem ta po艂贸wka tatusia powinna by膰 podzielona na p贸艂 - dla 偶ony i dzieci. Tak by by艂o najsprawiedliwiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Scanera
sprostowanie - po 艣mierci rodzica ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 odda膰
scanera - ale w艂asnie tak jest, przeczytaj, co pisaly艣my, ta cz臋艣膰 po ojcu dzielona jest mi臋dzy jego 偶on臋 i jego dzieci. nie widz臋 powodu, dla kt贸rego przyrodnia nie mia艂aby dziedziczyc po swoim ojcu. wszystko tak naprawde rozbija sie o niech臋膰 do tego rodze艅stwa, jest pi膮tym ko艂em u zowu i inne dzieci wola艂yby, gdyby znikn臋艂a. u mnie w rodzinie jest inaczej, kwestie fonansowe zopsta艂y rozwi膮zane przez moich rodzic贸w i matk臋 mojej siostry. 偶eby nie by艂a poszkodowana, jak wida膰 wszystko da si臋 zrobi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 trinia
A ja tak zapytam. M贸j m膮偶 ma dzieci z pierwszego ma艂偶e艅stwa, kt贸re mieszkaj膮 z matk膮. My dzieci jeszcze nie mamy. Mieszkamy w domu moich rodzic贸w. No i tak si臋 zastanawiam czy ten dom b臋dzie bezpieczny czy w przysz艂o艣ci jego dzieci nie bed膮 wyci膮ga膰 r臋ki po ten dom. Nie wiem czemu pytam , ale tak mnie nasz艂o po przeczytaniu tego topiku. Nie mamy intercyzy , chocia偶 by艂am za jej spisaniem. Mo偶e jeszcze j膮 spiszemy. Teoretycznie to co moje przed 艣lubem zostaje moje, to co bedzie mi dane czy odziedziczone bedzie tylko moje, ale jak maja sie do tego jego dzieci?

Udost臋pnij ten post

Z tego co si臋 orientuj臋 to to co by艂o Twoje przed slubem - co posiada艂a艣 jeszcze jako panna - jest twoje. Czyli jego dzieci nie powinny miec do tego prawa. P贸偶niej je艣li bedziecie si臋 ju偶 wsp贸lnie dorabia膰 - to owszem one tez maj膮 do tego prawo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 trinia
w艂a艣nie to wsp贸lne dorabiane. Ale dom jest domem. A czy to co si臋 dorobimy do 艣rodka tego domu jego dzieci bed膮 mog艂y r臋k臋 wyci膮n膮膰. W ko艅cu dla spokoju t膮 intercyz臋 spisz臋.

Udost臋pnij ten post

moja mam tez ma ten problem. Nie mo偶e si臋 pogodzi膰 z faktem ,偶e ca艂e zycie pracowa艂a i te偶 czesc z tego b臋dzie musia艂a odda膰 - w ko艅cu dla niej obcej - osobie. dlatego woli te sprawy za艂atw膰 p贸ki nie jest za p贸偶no . Mo偶e kto艣 powieziec ,ze to zach艂anno艣膰... a ja bym powiedzia艂a 偶e to ochrona w艂asnej pracy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moncio
moja droga Twoja matka jak wi膮za艂a sie z Twoim ojcem chyba wiedzia艂a o jego wcze艣niejszych zobowi膮zaniach. Niestety tak to musi wygl膮dac, przed prawem wszystkie dzieci sa r贸wne, chcia艂a tego unikn膮c mog艂a sobie wybrac faceta bez dzieci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 odda膰
niezapominajka - nazwij rzecz po imieniu. Twoja mama chce nie tylko swoja prac臋 chroni膰 przed twoj膮 siostra, ale tak偶e prac臋 twojego ojca. jak przed jakim艣 paso偶ytem. a ta dziewczyna ma dok艂adnie takie same prawa, jak ty. TAKIE SAME.

Udost臋pnij ten post

tato powinien sporzadzic testament, w kt贸rym WYDZIEDZICZA nieslubna c贸rke. wtedy nie ma prawa do zachowku. inny spos贸b..za zycia wszystko przepisac na c贸rki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jesienna slota
Nie wiem, czy ktos o tym wspominal, bo nie doczytalam, ale najlepszym wyjsciem bylaby darowizna na rzecz Twoja i siostr. Darowizne przekazuje sie za zycia i nie ma potrzeby pisania testamentu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja zapytam
tylko ze od tego p艂aci si臋 ca艂kiem spory podatek(od darownizny za 偶ycia)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wrom
----------->*niezapominajka* Jedynym sposobem, tak jak kto艣 ju偶 wcze艣niej wspomnia艂, jest zapisanie ca艂ego maj膮tku na matk臋 i pozostawienie sobie tylko prawa do do偶ywotniego mieszkania przez twojego ojca. Po kilku latach od takiego wpisu do ksi膮g wieczystych wygasaj膮 wszelkie prawa do ewentualnego spadku czy rekompensaty finansowej w razie 艣mierci ojca.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Wrom
A podatek od darowizny to s膮 pewne limity przy bardzo bliskim pokrewie艅stwie, kt贸re s膮 wolne od podatku. Aby ich nie przekroczy膰 mo偶na przepisywa膰 na raty (co ile艣 lat) albo na wi臋ksz膮 liczb臋 ludzi np. na c贸rki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zachowek
jest jeszcze chyba cos takiego niezaleznego nawet od testamentu jak "ZACHOWEK"-KT. JAKBY jest czescia kt sie jej nawet przy testamencie nalezy sprawdz sobie to

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 odda膰
kombinuj niezapominajka, kombinuj ;-) bo ci ta zmora, twoja siostra wyrwie kawal膮tek ewentualnego spadku. nie daj! :-o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Do autorki_________
Wstydz sie! Tak wlasna siostre traktowac! I to dla pieniedzy!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rany julekkkkkkkk
jak ja bym chciala miec siostre!!! boze nie do pomyslenia zeby kiedykolwiek przyszlo mi do glowy kombinowac jakby tu jej zabeac nalezna czesc az mnie rozrywa jacy ludzie sa podli!!! latwo napisac"ona tylko czeka na smierc ojca zeby lapy wyciagnac".....tiaaaaa kto tu lapy wyciaga!!! zeby ci te lapy zgnily chytrusko jedna! to nie jej wina,ze urodzila sie poza malzenstwem!!! a poza tym dziedziczy tylko polowe po ojcu slyszysz? dociera to do ciebie??? tylko polowe-po ojcu! druga polowa twojej matki jest niettykalna wiec sie nie martw,dostaniesz co do grosza! jakbys sie czula gdybys to ty byla nieslubnym dzieckiem pomiatanym przez wszystkich??? twoja siostra ma pewnie wiecej honoru niz wy wszystkie razem wziete idz udlaw sie tym spadkiem niech ci w gardle stanie zgnilizno!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Do autorki_________
Wstydz sie !!!

Udost臋pnij ten post