Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 dolaks

Laserowa Korekta WZROKU

Polecane posty

Go艣膰 lasik
W moim przypadku bardziej chodzi o bezpiecze艅stwo i powodzenie zabiegu dla mnie jako pacjenta. Jak najbardziej na miejscu jest wi臋c opinia "Ja wam poka偶e". M贸j doktor to Marcin Smorawski i my艣l臋, 偶e jest jednym z fachowc贸w z g贸rnej p贸艂ki. Praktyki zdobywa艂 w klinikach w Londynie, teraz operuje w Lexum w Warszawie i w Weiss Klinik w Chorzowie. Nie s膮dz臋 natomiast, 偶eby lekarze nie chcieli si臋 uczy膰 i rutynowo star膮 wyuczon膮 metod臋 stosowali. Wydaje mi si臋, 偶e w dobie tak du偶ej konkurencji dla takich lekarzy po prostu nie ma miejsca!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bbaqua
Oj wierz mi s膮 tacy i jest ich sporo.. A zwyk艂ych okulist贸w to ja przed wizyt膮 w Laserze spotyka艂am tylko takich - ale mo偶e mia艂am wyj膮tkowego pecha...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lasik
Zwykli okuli艣ci to si臋 zgodz臋. W sumie nie ma si臋 im jednak co dziwi膰, bo trac膮 klienta:) ale je艣li chodzi o tych okulist贸w, kt贸rzy operuj膮 laserowo, no to chyba jednak jest takich niewielu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Przed Epi
Za Tydzie艅 mam Epi lasik. Czy m贸g艂by mi kto艣 napisa膰 jakie konkretne leki dostaje si臋 po zabiegu? I jak jest z ich dost臋pno艣ci膮? Gdzie艣 czyta艂em 偶e dostaje si臋 Nevanac tyle 偶e pytalem w 10ciu aptekach i 偶adna ich nie ma. Sprowadzane s膮 na nast臋pny dzie艅 a to p贸藕no. Jak sobie z tym radziliscie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
epi-lasik jest znacznie bezpieczniejszy ani偶eli lasik, bo stabilno艣膰 艣ciany ga艂ki ocznej zachowana jest w najwy偶szym stopniu, czyli jako艣膰 mechaniczna oka jest lepsza, ni偶 po zabiegach lasik. Ale to nie oznacza, 偶e lasik nie jest bezpieczny ;-) Dlatego te偶 lekarz powinien zdecydowa膰, kt贸r膮 metod臋 lepiej zastosowa膰 wzgl臋dem wady, kt贸r膮 si臋 chce skorygowa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lasik
Mery dzi臋ki za to wyja艣nienie. Ja w艂a艣nie jestem po pozytywnej kwalifikacji w weiss klinik i dr Smorawski zaleca mi lasik. T艂umaczy艂, 偶e to bezpieczna te偶 metoda, ale bardziej ingeruj膮ca w struktur臋 oka - i wada jest usywana jakby przy samym korzeniu, nie w po艂owie pnia drzew. Tak mi to obrazowo t艂umaczy艂:-) ale to jednak oko wi臋c.ca艂y czas mam mentlik czy warto robi膰 zabieg, bo mo偶e si臋.okaza膰.ze co艣.nie tak b臋dzie i nawet okularami nie b臋d臋 m贸g艂 si臋 wspomoc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lasik
Ka偶da kolejna metoda jest coraz bardziej bezpieczna, bo mniej inwazyjna. Ale w艂a艣nie nie u ka偶dego mo偶e by膰 dana metoda zastosowana:( tak jest w艂a艣nie u mnie. Z tego, co si臋 czyta w necie, to co niekt贸re kliniki uprawiaj膮 mas贸wki, proponuj膮c najnowsze i oczyw艣cie najdro偶sze metody. Warto wi臋c zwr贸ci膰 na to uwag臋 i dopytywa膰 o wskazania do zaproponowanej nam metody.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No niestety Lasik masz racj臋 z ta mas贸wk膮. Trzeba nie藕le si臋 rozejrze膰 przed zabiegiem, pozbiera膰 informacje z r贸偶nych 藕r贸de艂, aby p贸藕niej nie 偶a艂owa膰, 偶e podj臋艂o si臋 tak膮 decyzj臋 pod wp艂ywem impulsu. Wzrok to bardzo wa偶ny narz膮d i w艂a艣nie dopiero w obliczu takiej operacji, zdajemy sobie spraw臋 z tego, jak wa偶ny :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
Lasiku, wydaje mi si臋, 偶e zawsze b臋dzie wyst臋powa艂o ryzyko wyst膮pienia jaki艣 skutk贸w ubocznych. Ale to ju偶 jest na tym 艣wiecie, chyba nigdy nie uzyska si臋 ca艂kowitej pewno艣ci, 偶e dana rzecz nigdy nie przyniesie jaki艣 powik艂a艅. Ale z tego co t艂umaczy艂a mi moja okulistka, to 1 raz na 10 000 przypadk贸w mo偶e, ale nie musi, wynikn膮膰 jaka艣 komplikacja. Zatem dla mnie to bardzo optymistyczny wynik. :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lasik
Dok艂adnie Mery - ryzyko zawsze jest, nikt nie da 100% gwarancji, a decyzj臋 i tak ka偶dy musi sam podj膮膰. Dlatego si臋 tak wacham ca艂y czas, bo w艂a艣nie - oczy s膮 tylko jedne! Co do powik艂a艅, to lekarz mi m贸wi艂, 偶e to oko艂o 2-3% w skali 艣wiata, gdzie wykonuje si臋 oko艂o 30 milion贸w zabieg贸w rocznie. U nich w klinice ten odsetek to nawet nie 0,5%, bo bardzo rygorystycznie podchodz膮 do kwalifikacji. Wi臋c to te偶 jaka艣 wa偶na wskaz贸wka, ale oko to oko i r贸偶nie mo偶e si臋 zachowa膰 po zabiegu:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja r贸wnie偶 s艂ysza艂am 偶e powik艂ania s膮 rzadkie ja mam 3 znajomych kt贸rzy robili zabieg i to w tej samej klinice i wszyscy zadowoleni:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
A czy wykonywali oni mo偶e ten zabieg w Ma艂opolsce? :>

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JaWamPoka偶e
Akurat w Ma艂opolsce m贸g艂 si臋 trafi膰 wy偶szy (np. 3%) wska藕nik powik艂a艅 - ale w skali globalnej to wci膮偶 ma艂e liczby. Je艣li interesuje Ci臋 konkretna klinika, szukaj opinii pacjent贸w TEJ w艂a艣nie kliniki lub pytaj o sprawdzon膮 klinik臋 w danym rejonie. Smerf M膮drala ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
No pewnie, 偶e to bardzo niski odsetek. Teraz doczyta艂am, w kt贸rej klinice wykona艂e艣 zabieg - ja mia艂am w innej, bo w Centre de la vison. :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tych klinik narobi艂o si臋 tyle, 偶e strach gdzie艣 i艣膰. Nie s膮dzi艂am, 偶e w kraju mamy nap艂yw specjalist贸w od korekcji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
To prawda. Dlatego tak wa偶ne jest, aby zrobi膰 ma艂y research zanim wybierzemy klinik臋 dla siebie. Ja stosuj臋 zasad臋, 偶e robi臋 wywiad w艣r贸d znajomych, kt贸rzy ju偶 skorzystali z danych us艂ug. Par臋 razy zdarzy艂o mi si臋 "sparzy膰", wi臋c wol臋 unikn膮膰 ju偶 takich scenariuszy ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lasik
Tak naprawd臋 to tych specjalist贸w nie jest zbyt wiele, ale pracuj膮 w kilku klinikach, w r贸偶nych cz臋艣ciach Polski:) tacy "objazdowi" lekarze:) a chyba o艣rodkiem kszta艂c膮cym specjalist贸w od korekcji s膮 nadal Katowice, przynajmniej w latach 90-tych tak by艂o, i s艂ynna prof. Gierek.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Szaflik faktycznie jest 艣wietnym specjalist膮 dlatego zajmuje si臋 raczej powa偶niejszymi wadami i zabiegami. Ja si臋 zapisa艂am do dr Archackiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JaWamPoka偶e
Profesor Szaflik te偶 kszta艂cony w Katowicach, pani G. zacz臋艂a by膰 zazdrosna i tak Pan Profesor Szaflik trafi艂 do Warszawy. Zatem mieszka艅cy stolicy mog膮 by膰 wreszcie wdzi臋czni komu艣 z Gierk贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
Ale laserowa korekcja wzroku idzie wci膮偶 do przodu, jest teraz o wiele wi臋cej specjalist贸w, ani偶eli tylko w/w, teraz to w ca艂ej Polsce jest wiele 艣wietnych klinik i na szcz臋艣cie nie trzeba jecha膰 na drugi koniec kraju na operacj臋. ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lasik
Chyba wszyscy okuli艣ci chirurdzy wywodz膮 si臋 z katowickiej szko艂y. Tu przecie偶 pierwszy zabieg laserem wykonali w latach 90-tych. Owszem dzi艣 o Ceglanej jest wiele negatywnych opinii, bo kiedy艣 nie by艂a tak zaawansowana diagnostyka i wielu ludziom zabieg zaszkodzi艂, zamiast pom贸c. I jak pisze Mery - klinik jest du偶o i du偶o specjalist贸w, a jak ju偶 wcze艣niej pisa艂em wielu z nich operuje w kilku klinikach. Dr Smorawski, u kt贸rego by艂em na konsultacji w Weiss Klinik w Chorzowie, pracuje te偶 w Lexum w Warszawie i w Poznaniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JaWamPoka偶e
To si臋 pan doktor naje藕dzi. I jeszcze szaliki (Ruchu, Lecha i Legii) po drodze zmienia膰. A w Okolaserze na odwr贸t: to nie profesor Szaflik operuje w pi臋ciu miejscach w Polsce - w jednym Okolaserze jest dw贸ch Profesor贸w Szaflik贸w! ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 izabellinda
To przecie偶 spore ryzyko dla pacjenta - co艣 si臋 po operacji zacznie dzia膰 a tw贸j lekarz prowadz膮cy zamiast w Warszawie jest Chorzowie!? Ja bym si臋 na takiego nie zdecydowa艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Natala5
Ja bym tez patrzy艂a na do艣wiadczenie kadry, to r贸wniez wa偶ne bo jak kto艣 robi korekcje od roku no to troch臋 strach i艣膰, trzeba szuka膰 lekarzy z d艂ugim sta偶em..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lasik
My艣l臋, 偶e wi臋kszo艣膰 lekarzy nie przyzna si臋 do "objazd贸wek". Dlatego trzeba sporo szuka膰 informacji o klinice, ale i lekarzu. Nie s膮dz臋, 偶eby to by艂 jaki艣 problem - w ka偶dej klinice ma sta艂e dy偶ury, wi臋c to nie jest znowu tak, 偶e zrobi i jedzie dalej i pacjent jest bez opieki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona_po_laserze
Pewno艣ci nie masz kto zostaje na miejscu.. Ja bym si臋 ba艂a. W Laserze dosta艂am trzy numery telefon贸w do lekarzy (do mojej prowadz膮cej i do dw贸ch innych) - z tym, 偶e wiem 偶e s膮 na miejscu a nie w drugim ko艅cu Polski... Takie bezpiecze艅stwo psychiczne, 偶e jak zacznie si臋 co艣 dzia膰 z艂ego to masz do kogo si臋 zwr贸ci膰 jest bezcenne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
Natala5 - dobrze m贸wisz, do艣wiadczona kadra to podstawa. Trzeba mie膰 pewno艣膰, 偶e zabieg wykona osoba, kt贸ra nie "pierwszy" raz wykonuje zabieg.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No w艂a艣nie tak to jest jak si臋 kupuje takie oferty...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dlatego warto wybiera膰 sprawdzone klinki i nie koniecznie oszcz臋dza膰 na korekcji laserowej.... w ko艅cu to oczy!!!! uwa偶ajcie na te kliniki...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 MeryMery
Dok艂adnie. - Warto 艣ledzi膰 takie strony, cz臋sto klinki robi膮 promocje. Nawet na takie do艣膰 drogie zabiegi. Trzeba zagl膮da膰 i zagl膮da膰 na Fan Page i str www. :-)

Udost臋pnij ten post