Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kristina

Chce wyjsc za obywatela Emiratow Arabskich...Jakie macie opinie na ten temat?

Polecane posty

Gość o qrwa amant ale pojechales
terazzzzzz buhahaha co za typek a jaka ma brodke eheheheh :classic_cool:

przeczytałam tylko do strony na któej mówiice o wielkim szacunku Arabow dla kobiet i wręcz uwielbieniu dla nich. Teraz ja zapytam co w takimrazie myslicie o tym fragmencie Koranu: \"Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał im wyższość jednym nad drugimi, i ze wzgędu na to, że oni rozdają ze swego majatku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytosci to, co zachował Bóg. I NAPOMINAJcIE te, których nieposłuszzeństwa sie boicie, pozostawiajcie je w łożach i BIJCIE JE!\" (Koran, sura IV \"Kobiety\", weset 34, PWN, Warszawa 1986). W arabskim oryginale -bijcie je - rozumiane jest jako zabijcie je... To nie są tylko jakieś slowa z Koranu -boon zawiera wszystkie wskazówki konieczne doosiagnięcia szczęścia - co posiadać itd

Gość x.x.x
Tutaj jest dostępny ten artykuł w całości http://kiosk.onet.pl/charaktery/1364103,1250,artykul.html Myślę że bardzo trafnie podsumowuje ten temat "Przekraczanie granic państw i kontynentów nie stanowi dziś problemu. Dużo trudniej przekroczyć granice zakodowane w swoim umyśle, różne stereotypy i uprzedzenia. Oto stereotyp, który najczęściej uruchamia się w kontaktach kobiet z muzułmanami: Na początku czarujący Arab/muzułmanin (stereotypy ich nie rozróżniają) adoruje dziewczynę niczym księżniczkę. Jest szarmancki, romantyczny, czasem bogaty. Jej życie przypomina bajkę, aż do ślubu i – nie daj Boże – przeprowadzki do jego rodzinnego kraju. Wtedy książę przemienia się w potwora, a bajka w koszmar. Media karmią naszą wyobraźnię dramatycznymi historiami porywania dzieci lub nieludzkiego traktowania żony przez męża muzułmanina. Rzadko próbuje się opowiedzieć o trudnej sztuce kompromisów, której musi nauczyć się każde, a szczególnie mieszane małżeństwo."

Gość Pivoine co Ty za glupoty
piszesz????????? jaki "zabijcie je" poszukam Ci jutro bo dzis nie mam czasu ze to znaczy cos innego nie pamietam teraz ale zabijcie na pewno nie! wiesz wtedy byly inne czasy itp

Ok, czekam, napisz mi bo chętnie wysłucham czegoś innego. Swoją drogą czy zawsze mówisz ludziom ze głupoty piszą czy gadają? Tam nie pisze \"zabijcie je\" ale często ten fragment usprawiedliwia zabójstowo. Oni sa brutalni dla kobiet. Niby tylu przyjeżdza do Europy, zyja wśród nas ale dalej są w stanie zmiażdzyć kobiecie szczekę za to że ta ośmiela się od nich odejść. To są fakty. Sa kraje w których taka nadinterpretacja Koranu dalej istnieje. Piszesz, że może tak było kiedyś... a co się niby zmieniło? Niby taka Jordania idzie z duchem postępu, bogate biurowce, szybki postep, a zaraz obok wioska zabita dechami, gdzie żyja tak jak kiedys. Tam są sprzeczności które ciężko zrozumiec nam... Wiesz jak dla mężczyzn ważna jest rodzina i jej honor, którego ślepo bronią. A ten werset Koranu który przytoczyłam usprawiedliwia bicie kobiet. Nie wiem czy naprawdę kobieta moze być szczęśliwa tam, w tak zupełnie odmiennym srodowisku. Moze siedzenie w domu, gotowanie obiadków jest przyjemne ale jak długo?

Gość Nie radzę
Kristina, przesyłam kilka linków, z którymi koniecznie powinnaś się zapoznać. Jak większość osób, uważam, że przeprowadzka i ślub na życzenie jego rodziców to wielki błąd. Jeśli on cię kocha nie powinno mu zależeć, żebyś przyjmowała islam i wyprowadzała się. Powinno mu raczej zależeć na tym, aby twoi rodzice byli an waszym ślubie. Dlaczego ślub musi być w meczecie, dlaczego to jego rodzice dyktują ci co masz robić. Oni nie chcą żeby ich synek nie miał ślubu, ale to chyba twoi rodzice są ważniejsi. A oni twierdzą, że robisz błąd. Radziłąbym ci to wszystko rpzemyśleć. Kompromisem w takiej sytuacji byłoby zawarcie ślubu w Londynie i zaproszenie twoich i jego rodziców. Dlaczego to ty masz się zupełnie naginać do jego woli? Radzę przeczytać: http://www.europa21.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-6797.html - forum o związkach z muzułmanami A tu fragmenty Koranu (do przemyślenia), pochodzą z książki „The rights and duties of women in islam” Abdul Ghaffar Hasan: „Prorok powiedział „Czy powiedziałem ci o najlepszym skarbie dla mężczyzny? To jest cnotliwa kobieta która daje mu przyjemność kiedy on spojrzy na nią, która słucha jego rozkazów, i która strzeże siebie kiedy go nie ma” „Koran 4:34 Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg” „I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je!” „Koran 33:59 O proroku! Powiedz swoim żonom i swoim córkom, i kobietom wierzących, aby się szczelnie zakrywały swoimi okryciami. To jest najodpowiedniejszy sposób, aby były poznawane, a nie były obrażane. A Bóg jest Przebaczający, Litościwy!” „Koran jasno określa, iż zeznania dwóch kobiet są równe zeznaniom jednego mężczyzny, wynika to z tego, że jeśli jedna czegoś zapomni, to druga to przypomni: Koran 2:282 „Jest potwierdzonym naukowym faktem, iż kobieta nie może objaśnić intymnych sytuacji z takimi detalami jak potrafią to zrobić mężczyźni” „Córka otrzymuje połowę spadku w porównaniu do syna, a wynika to z Koranu: Koran 4:11 I daje wam Bóg przykazanie co do waszych dzieci: synowi przypada udział podobny do udziału dwóch córek” „Chociaż kobieta nie może ogłosić rozwodu tak jak mężczyzna, ze względu na jej temperament, może ona jednak uzyskać go przez Qadi lub arbitra. Ten proces zwie się Khul i kiedy kobieta prosi o rozwód to jest zobowiązana do oddania pieniędzy otrzymanych na ślubie oraz wszystkich podarków od męża” „Kobieta nie może wypełnić tych ról (przywódcy) mając dzieci i dbając o swój dom” „Kobieta nie może podróżować dłużej niż jeden dzień i jedną noc jeśli nie towarzyszy jej Mahram (bliski męski członek rodziny)”

Gość louisse2255
Droga Kristino szczerze odradzam

Gość louisse2255
Droga Kristino! Mezczyzna muzułmanin zgodnie z prawem koranu ma obowiązek uszczeslwiac swoja zone.Jezeli tak sie stanie zostanie mu to policzone jako dobre uczynki gdy juz zakonczy zywot na tej ziemi. Dlatego jak mowisz uklada sie wam cudownie. On chce Twojego szczescia. Wszystko byloby cudownie gdybyscie nigdy nie wyjezdzali do jego ojczystego kraju. Tam bedzie poddany presji rodziny-glonwie mezczyzn(ojca,braci,wujów).Dalej bedziesz jego ukochana zona i nadal najwazniejszym jego celem bedzie zapewnienie Ci bytu i uszczesliwianie Cie,natomiast duzym problemem stanie sie presja otoczenia.Teraz byc moze pracujesz.W Emiratach prawdopodobnie Twoj mąz rowniez Ci na to pozoli,jednak ktorys z wujow moze mu zarzucic ze nie jest prawdziwym mezczyzna skoro nie potrafi zapewnic bytu swojej zonie i ta MUSI pracowac,inny powie mu,ze chodząc do pracy spotykasz innych mezczyzn a jak zapewne wiesz muzułmanie sa bardzo wyczuleni na tym punkcie(kobiety nosza zasłony na twarzy zeby inni mezczyzni nie mogli jej oglądac) W ten sposob maz chcac nie chcac moze zaczac ograniczac CI wolnosc jaka cieszysz sie teraz. Dodatkowym problemem jest fakt iz kobiety muzułmanskie nie przebywaja z obcymi mezczyznami-jezeli wydacie przyjecie on bedzie sobie dyskutowal z mezczyznami w osobnym pokoju a TY zostaniesz z kobietami w innym. Brak znajomosci jezyka oraz niekiedy zlosliwe docinki innych kobiet moga stanowic problem i poglebiac frustracje. Podejrzewam ze nie masz powodu aby martwic sie o pieniadze jednak nie licz na to ze wasze zycie bedzie takie samo jak dotychczas. Jesli chodzi o te wszystkie stroje to kobiety nie maja obowiazku w nich chodzic,jest tam duzo bogatych kobiet ubranych po europejsku. Zreszta wydaje sie to najmniejszym problemem. Jezeli sie kochacie i jestes gotowa wyrzec sie niektorych luksusów jakimi ciszysz sie teraz wszystko bedzie dobrze.Faktem jest jednak ze kobety wychowae na zachodzie czesto popadaja we frustracje spowodowana zderzeniem kultur. NIe wiem czy wiesz ale jezeli bedziecie mieli dzieci( a zakladam ze macie zamiar) nie bedziesz mogla wywiezc ich poza terytorium emiratow bez zgody meza. Gdybys chciala od niego odejsc bez wiekszych problemow bedziesz mogla sie rozwieżc jednak nigdy nie wywieziesz dzieci poniewaz beda "nalezaly do ojca. W tej chwili byc moze o tym nie myslisz bo wszystko jest cudownie i narzeczony na pewno jest szczery w swoich slowach,jednak dobrze sie zastanow bo potem ciezko sie bedzie z tego wycofac zwlaszcza jesli pojawia sie dzieci.Chcesz je wychowywac w kulturze muzułmanskiej??nie wiem czy wiesz ze malżenstwa ukladane sa przez rodziny.Nie ma mowy o milosci. Mam nadzieje ze podejmiesz wlasciwa decyzje-oczywiscie wlasciwa dla Ciebie. Kultura muzulmanska nie jest lepsza ani gorsza-jest po prostu inna.Goraco pozdrawiam.